feta - 6903 przepisów (strona:8/461)

Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami 93

praktycznie same się robią. Zwłaszcza, jeśli chodzi o dania jednogarnkowe z warzywami. Tym razem postawiłam na pęczak wzbogacony tylko dwoma wyraźnymi smakami - fetą oraz suszonymi pomidorami. Dodatkiem były prażone piniole oraz pestki słonecznika. W związku z użyciem fety, nie soliłam zbyt mocno wody do gotowania pęczaku, gdyż mogłoby to skutkować raczej niezjedzeniem, niż rozkoszowaniem się smakiem. A tak wyszło(...)pomidorów z oleju ser feta kilka listków świeżej bazylii (ewentualnie mięty) łyżeczka pinioli łyżeczka ziaren słonecznika garść kiełków (opcjonalnie) łyżka masła do smażenia (opcjonalnie) Pęczak z suszonymi pomidorami, fetą i piniolami - jak zrobić? Pęcak ugotować w lekko osolonym wrzątku (przez około 20-25 minut), aż będzie miękki. Odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i przesmażyć na nim krótko ugotowany

Moje Qulinaria
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 87

oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską , czas na kolejną propozycję takiego dania. Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką . Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują. Lubicie kotlety mielone z buraczkami ? To na pewno polubicie również wieprzowe klopsiki(...)łyżki), dopraw solą i pieprzem. Posyp sezamem i gotowe.  Chlebki pita podgrzej w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. Każdy chlebek przekrój na pół uzyskując dostęp do wewnętrznej kieszonki. Sera feta pokrusz do miseczki. Robimy nasze kanapki! Do chlebka pita nałóż trochę botwinki, włóż 2 klopsiki i posyp serem feta. Zajadaj ze smakiem:) Życzę Wam smacznego! Zuzanna

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z malinami i fetą 213

Sałatka z malinami i fetą skropiona słodkim, malinowym kremem balsamicznym świetnie sprawdzi się na letni lunch. Słodycz malin i słoność fety przyjemnie w niej kontrastują. Dzięki dodatkowi orzechów i pestek dyni sałatka ta jest zdrowa i pożywna. Zdecydowanie najlepiej smakuje, gdy jemy ją w słoneczny dzień na świeżym powietrzu – w ogrodzie lub na balkonie. Warto(...)spróbować i przekonać się, że maliny są świetnym składnikiem nie tylko w słodkościach, ale także w daniach słonych. Sałatka z malinami i fetą: 100 g świeżego szpinaku baby ok. 1,5 szklanki malin 200 g greckiej fety dobrej jakości garść świeżych liści bazylii 2 łyżki pestek dyni 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia szczypta

Poezja smaku
Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą 115

jajko 1/4 szklanki kaszy jaglanej kawałek papryki pokrojonej w słupki kawałek sera typu feta  oliwa z oliwek pieprz do smaku Sałata z kaszą jaglaną, papryką, jajkiem i fetą - jak zrobić? Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą, po czym przelać wrzątkiem, by usunąć gorycz. Zalać wodą tak, by przykrywała kaszę posolić, gotować pod przykryciem kilka minut aż spęcznieje(...)wodą, schłodzić, obrać, pokroić w ćwiartkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w słupki. Ser feta pokroić w kostkę. Na talerzu rozłożyć mix sałat. Dodać pokrojone jajko, paprykę, fetę, posypać kaszą jaglaną. Całość skropić oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mielonym kolorowym pieprzem (osolić wg uznania, pamiętając o tym, że w sałatce jest feta!). Smacznego

Moje Qulinaria
Tarta z burakami, cebulą i fetą 76

Tarta z burakami, cebulą i fetą... Kruche, złociste ciasto. Nadzienie z buraków i cebuli. Posypane kosteczkami fety. O wyrazistym, słodko-pikantnym smaku. Zapraszam!   Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej; 140 g margaryny; 5 łyżek bardzo zimnej wody; Szczypta soli. Nadzienie: 500 g białej cebuli; 500 g czerwonych buraków; 1/2 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka majeranku; 3 łyżki octu balsamicznego(...)grochem/fasolą i piec ciasto kolejne 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć buraki z cebulą, ewentulanie przyprawić jeszcze solą, pieprzem czy ostrą papryką, posypać pokrojonym w kosteczkę serem feta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 20 minut. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę w cieście można zastąpić masłem lub kompozycją masła

Gospodyni Miejska
Sałatka z młodym bobem, fetą i ogórkiem 24

Wyjątkowa sałatka, w której główną rolę odgrywa młody bób. Gotowany bób w połączeniu z miksem sałat, słoną fetą i ogórkiem. Całość komponuje się obłędnie i doskonale sprawdzi się na przekąskę czy lunch. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Sa\u0142atka z bobem, fet\u0105 i og\u00f3rkow\u0105 sals\u0105 z natk\u0105 pietruszki","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads(...)u0142odego bobu i greckiej fety, z mix salat i drobno pokrojonym og\u00f3rkiem. \u015awie\u017ca sa\u0142atka na upalne dni, idealna na lunch do pracy.","keywords":["b\u00f3b","feta","natka pietruszki","og\u00f3rek","oliwa","sa\u0142ata"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-07-01T18:40:15+01:00","prepTime":"PT10M","cookTime":"PT20M","totalTime":"PT30M","recipeCategory

ProstePesto.pl
Mini tarty z serem feta i cebulą 57

smaku cebuli ze smakiem sera do takich należy. Do moich tart wybrałam cebulę czerwoną. Wcześniej robiłam już bułeczki z serem i cebulą. Wtedy sięgnełam po cebulę białą i ser feta. W sumie i jedna i druga cebula pasują do sera. Oczywiście nie używałam cebuli surowej a cebuli, którą uprzednio delikatnie podsmażyłam. Bazą moich tart było ciasto kruche z dodatekiem(...)tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania tart z serem feta i cebulą. Nadzienie: 3 średniej wielkości cebule czerwone szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 15 dkg sera feta 2 jajka 5 łyżek

mecooks
Sałatka z arbuzem i fetą 137

Natalii na http://www.poezja-smaku.pl/salatka-z-arbuzem-i-feta/ tak mnie zaciekawiła, że od razu ją przygotowałam. Zgadzam się zupełnie, że ta sałatka z arbuzem i fetą jest idealnym daniem na ciepłe dni… lekka dzięki arbuzowi, zaspokajająca głód dzięki fecie, odświeżająca dzięki limonce, mięcie i pietruszce… No po prostu pyszna! Sałatka z arbuzem i fetą Składniki: 1,5 kg słodkiego, twardego(...)oliwek świeżo mielony pieprz   1. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półplasterki a następnie zalać sokiem z limonek i odstawić. 2. Arbuza kroimy w trójkątne kształty -usuwając pestki. Fetę kroimy w podobne kształty i razem z arbuzem przekładamy do dużej miski. Dodajemy oliwki, posiekaną pietruszkę i miętę oraz cebulę z sokiem. Polewamy oliwą i posypujemy lekko pieprzem. Delikatnie mieszamy

UgotujmyTo.pl
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 124

dobry, Razem z Emilią i Panną Malwinną znowu zapraszamy Was w kulinarną podróż do Turcji. Tym razem przygotowałyśmy bułeczki poğaça . Moje są z ciasta drożdżowego z nadzieniem ze szpinaku, fety i ziół . W Turcji często jada się je na śniadanie lub podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej(...)potrzebujecie go ok. 200 g. W Turcji spotyka się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt. wzorowałam się na tym przepisie czas przygotowania: ok. 1,5 godz

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron ze Szpinakiem i Fetą 96

sera feta  duża cebula 4 ząbki czosnku 400 g rozdrobnionego szpinaku  (może być mrożony) gałka muszkatołowa sól pieprz ok. 2 łyżki masła Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i dalej podsmażamy do zezłocenia. Dodajemy szpinak (mrożony - wcześniej rozmrozić) i razem(...)gotujemy do momentu odparowania ewentualnej wody.  Dodajemy po szczypcie przypraw. Fetę kroimy w kosteczkę.  Makaron przekładamy na talerze, wykładamy porcje szpinaku i posypujemy fetą.  Moje posty

Słodka Strona
Kieszonki z fetą 90

FETA JEST  SŁONY I W TAKICH KIESZONKACH DOBRZE SMAKUJE Kieszonki z fetą SKŁADNIKI: filet z piersi kurczaka- 1 podwójny jajko -1 szt sól i pieprz ser feta - 150 g płatki kukurydziane- 1 szkl mąka -3 łyżki tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Ser feta pokroić w słupki. Płatki kukurydziane wysypać na ściereczkę,zmiażdżyć je wałkiem do ciasta. Filety drobiowe podzielić(...)płaty. Piersi opłukać, osuszyć.W każdej piersi zrobić nożem nacięcie,aby powstała kieszonka,uważając przy tym, aby nie przeciąć mięsa na wylot. Do środka kieszonek włożyć słupki sera feta,brzegi lekko docisnąć,oprószyć kieszonki solą i pieprzem,obtoczyć w mące. Jajko roztrzepać z solą i pieprzem,zanurzać w jajku kieszonki,panierować w płatkach kukurydzianych. Kieszonki smażyć w głębokim tłuszczu

Kuchnia Danusi
Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 88

oryginalnym przepisie  dodawany był tylko ser feta, natomiast ja do cześć bułeczek dodałam też suszone pomidory i oregano. Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą Proporcje  na 4 sztuki Czas przygotowania: 3 godziny Składniki Na ciasto: 300 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suchych drożdży  5 łyżek ciepłej wody(...)czasie ciasto dzielimy na 4 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o szerokości 6 cm i grubości 3 mm. Na środku układamy ser feta i ewentualnie inne dodatki., brzegi ciasta zlepiamy do środka, a następnie zwijamy w tzw. ślimaka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy masłem, przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fetą i brokułami z dressingiem jogurtowym 301

układu krążenia. Ser miękki feta jest najbardziej znanym greckim serem. Oryginalny ser, pochodzący z północnej Grecji, produkowany jest z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z mlekiem kozim. Ser feta jest marynowany w zalewie octowej, która nadaje mu charakterystyczny słony smak. Feta jest dobrym źródłem białka i tłuszczu zwierzęcego oraz sodu. Składniki: 250 g brokułu 40 g sera feta 12% tłuszczu 2 łyżki pestek słonecznika mały kubeczek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy, najlepiej Dijon 2 ząbki czosnku sól, pieprz Brokuł ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Jogurt naturalny połączyć z musztardą, solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnek, odstawić do przegryzienia. W tym czasie na suchej patelni podprażyć słonecznik cały czas mieszając. Na talerzu ułożyć ugotowany brokuł, polać sosem

Feel Eat
Spaghetti ze szpinakiem i fetą 130

ugotowanie makaronu), w sam raz do zrobienia po powrocie z pracy. Wariantów przyrządzenia tej potrawy jest wiele. Oto jedna z propozycji (póki co moja ulubiona). Spaghetti ze szpinakiem i fetą PRZEPIS /na 2 porcje/ Składniki 200g makaronu spaghetti pełne ziarno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 250g szpinaku mrożonego (może być prosto z zamrażarki) 5 suszonych pomidorków z zalewy(...)czasu do czasu. W między czasie, na oddzielnej suchej patelni uprażyć pestki słonecznika, odstawić na bok do posypania całości. Pod koniec dodać przyprawy do smaku i pokrojoną w kostkę fetę. Lubię jak feta nieco się rozpuści, ale kiedy poszczególne jej kawałki są widoczne w potrawie. Kiedy sos mamy już gotowy to są dwa warianty podania. Albo wrzucamy makaron

coolinarnastrefa.blogspot.com
Makaron ze szpinakiem i serem feta 29

Makaron ze szpinakiem i serem feta jest prosty i szybki w wykonaniu. Zawsze się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona, dla podkreślenia smaku warto też całość posypać płatkami chili. Udostępnij Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kremówki 30% kilka pomidorków koktajlowych lub papryczkowych sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Na patelnię wyłożyć szpinak, wlać olej, podsmażać, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz część pokrojonego w kostkę sera feta, wymieszać

niecodziennikpary