feta - 6903 przepisów (strona:8/461)

Makaron ze szpinakiem i serem feta 83

Makaron ze szpinakiem i serem feta jest prosty i szybki w wykonaniu. Zawsze się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona, dla podkreślenia smaku warto też całość posypać płatkami chili. Udostępnij Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego 200 g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kremówki 30% kilka pomidorków koktajlowych lub papryczkowych sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Na patelnię wyłożyć szpinak, wlać olej, podsmażać, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz część pokrojonego w kostkę sera feta, wymieszać

niecodziennikpary
Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą 246

Zupa krem buraczano-pomidorowa z fetą... Soczyste, słodkie pomidory i rubinowe buraki. Delikatny, kwaskowaty posmak octu balsamicznego. Kleks kwaśnej śmietany i okruszki fety. A całość oprószona szczypiorkiem. Zapraszam!   Składniki: 4 średnie buraki; 1 cebula; Puszka pomidorów (waga 400 g); 1 łyżka oliwy z oliwek; 2 ząbki czosnku; 1 litr bulionu (u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + łyżka(...)zblendować na gładką masę. Do zupy dodać tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Zupę przyprawić solą, pieprzem i octem balsamicznym. Zupę podawać z kleksem śmietany, oprószoną pokruszoną fetą i drobno posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 2 litry gęstej zupy krem. Buraki, zamiast trzeć na tarce, można pokroić w bardzo drobną kostkę. Suszony

Gospodyni Miejska
Sałatka z fetą i szynka parmeńską 368

serem feta. W tym przypadku z dodatkiem szynki dojrzewającej i suszonych pomidorów. Bardzo sycąca, bez problemu może zastąpić obiad , szczególnie jeśli zostanie podana w towarzystwie grzanek :) Sałatka z fetą i szynka parmeńską Składniki:   około 200 g twardego sera feta 1 opakowanie mix-u sałat z rukolą   8-10 pomidorów suszonych 50g oliwek ½ opakowania ulubionych kiełków około(...)mieszamy aby smaki się dokładnie połączyły. Szynkę kroimy w paski, podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu do momentu aż będzie chrupiąca. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki. Ser feta kroimy w kostkę. Pomidory suszone odsączamy dokładnie z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, pomidory suszone, oliwki, szynkę oraz fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym

Mania Gotowania
Sałatka ze smażoną fetą i kurczakiem 2873

oleju do momentu aż będzie rumiany. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu prażymy słonecznik. Pomidorki kroimy w ćwiartki, oliwki na połówki. Na patelni rozgrzewamy około 3 łyżki oleju. Ser feta kroimy w kostkę. Ser podsmażamy tak aby się delikatnie zarumienił z każdej strony. Uważamy z mieszaniem, ser przekładamy bardzo delikatnie. Do miski przekładamy sałatę, kiełki, pomidorki, oliwki, kurczaka oraz(...)fetę. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy słonecznikiem

Mania Gotowania
Placuszki z cukinii z fetą 248

zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Placuszki z cukinii z fetą Proporcje na ok. 10 placuszków Czas przygotowania: 40 minut  Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki  czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia(...)Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki na placki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy  i doprawiamy. Placuszki (około 1 łyżki masy na placuszek) smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu po kilka minut

Kulinarne przygody Gatity
Sałata z rukolą, bobem, fetą i jajem 299

czosnku świeże zioła: koperek, oregano i tymianek  sól pieprz Bób gotujemy w nieosolonej wodzie (solimy wodę dopiero pod sam koniec gotowania!). Paprykę kroimy w paski, ogórka w plasterki, fetę w kostkę a jaja gotujemy na półtwardo (u mnie to takie 6 i pół minuty od momentu zagotowania się wody, ale wiadomo każdy ma swój jakiś tam wyznacznik) i kroimy(...)oraz koperek. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzamy z solą bo w sałatce znajduje się również feta). Na talerzu układamy: rukolę, ogórka, paprykę, ugotowany i obrany bób, ser feta, pomidory i jajka. Na końcu polewamy wszystko sosem czosnkowym. Posypujemy świeżymi ziołami do smaku. Gotowe

Mango Papaja
Sałatka brokułowa z pomidorem, jajkiem i fetą 393

twardo. A do tego feta i prażony słonecznik. Pycha! Składniki: 1 brokuł (o wadze około 500 g); 4 jaja ugotowane na twardo; 3 średnie pomidory; Opakowanie sera feta (waga netto 270 g); 50 g ziaren łuskanego słonecznika; 2 ząbki czosnku; 3 czubate łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki. Ugotować w lekko osolonej wodzie(...)parze. Odcedzić. Wystudzić. Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać do brokuła. Wymieszać. Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy. Pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ziarna słonecznika uprażyć na złoty kolor na suchej, rozgrzanej patelni. Wystudzić. Dodać do sałatki. Wymieszać. Czosnek obrać, przecisnać przez praskę, dodać do sałatki

Gospodyni Miejska
Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami 716

Sałatka selerowa z fetą, winogronami i prażonymi migdałami... Słodycz jędrnych, zielonych winogron. Soczystość selera konserowego. Słoność fety. Ostrość czosnku. I chrupkość prażonych migdałów. Pyszne połączenie, niezapomniany smak! Składniki: Słoiczek selera konserowego, wiórki (waga netto po odsączeniu 180 g); Kostka fety (waga netto 270 g); Nieduża kiść zielonych winogron (waga około 500 g); 100 g płatków migdałów; 2 ząbki(...)dodatku tłuszczu), gorącej patelni. Wystudzić. Winogron umyć, osuszyć, niewielką ilość pozostawić do dekoracji, resztę pokroić na połówki i oczyścić z pestek. Seler odsączyć z zalewy, dodać do winogron. Wymieszać. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Wymieszać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do sałatki. Wymieszać. Do sałatki dodać majonez i 2/3 wystudzonych płatków migdałowych. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Sałatka arbuzowa z serem feta 125

Opis Sałatka arbuzowa z serem feta : Sałatka arbuzowa z serem feta to pyszna i orzeźwiająca sałatka, która nadaje się idealnie na pikniki w plenerze ale i nie tylko. Idealnie sprawdzi się również na domowych przyjęciach. Połączenie arbuza i sera feta to idealne połączenie smaków. Feta to ser, który można jeść na zimno i na ciepło. Wzbogaca(...)owoców. Schłodzony arbuz prosto z lodówki doda bardzo dużego orzeźwienia. Najlepiej smakuje w okresie letnim, jest wtedy najbardziej soczysty i ma najlepszy smak. Do arbuza i sera feta zawsze dodaję chrupiący akcent, zazwyczaj prażony słonecznik lub prażone pestki dyni. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki oraz inne przepisy na dania z arbuzem . Składniki : 700 g arbuza

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami 173

bazylii to idealna propozycja na lekki obiad. Zapraszam Was na pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami.   Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 150-200 g fety, rozdrobnionej około 35 oliwek czarnych, pokrojonych 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę 1 jajko po pół łyżeczki: soli, pieprzu i papryki 1 łyżeczka(...)posiekaną bazylię i doprawić solą. Gotować sos około 30 minut, dodać pulpety i gotować kolejne 10 minut lub dłużej jeśli chcemy gęstszy sos. Smacznego Post Pulpeciki z indyka z fetą i oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Naleśniki ze świeżym szpinakiem i fetą 176

żeby mu smutno nie było, to dorzuciłam fetę :) Składniki: opakowanie  świeżego szpinaku , 4 większe ząbki czosnku , 2 łyżki masła , gałka muszkatołowa , ostra mielona papryka lub pieprz, serek feta . Usmażyć naleśniki. Można użyć któregoś z  >>tych przepisów<< . Czosnek obrać i posiekać nożem. Masło roztopić na patelni, zeszklić na nim czosnek(...)ognia i wrzucić na nią opłukany i dokładnie odsączony z wody szpinak. Wystarczy przemieszać kilka razy. Nie trzeba go już smażyć. Na naleśniki nakładać szpinak i pokruszoną fetę. Posypać po wierzchu gałką muszkatołową i ostrą papryką (lub pieprzem). Nie solimy, to nie jest błąd w przepisie :) feta jest wystarczająco słona. Naleśniki ciasno zwinąć w rulon

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANA CUKINIA FASZEROWANA KURCZAKIEM I FETĄ 445

warzywa można zrobić ciekawe, ale i proste danie główne? Odpowiedzią na to pytanie może być cukinia faszerowana kurczakiem i fetą – nie zapominamy tutaj o akcencie mięsnym ani o wyrazistym smaku dania. Dobry pomysł na wykorzystanie starszych i większych cukinii, które pojawiają się w sklepach na początku jesieni. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA(...)Wydrążoną cukinię wkładamy na lekko wysmarowaną tłuszczem blachę lub blaszkę do pieczenia, wypełniamy każdą połówkę kurczakiem z cebulą (wlewamy także sos ze smażenia), następnie kładziemy na wierzch kawałki fety i posypujemy całość oregano. Na koniec lekko polewamy całość olejem rzepakowym. 6. PIECZENIE (20 min) Blachę z cukinią wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 25 min, jeśli macie większe okazy

Nerds Kitchen
Zielony chłodnik z fetą 180

testuję inne zupy na zimno. Dzisiaj zielone warzywa z dodatkiem słonej fety ! Zielony chłodnik z fetą Składniki: 1 litr jogurtu naturalnego 700 g zielonego ogórka 300 g zielonej papryki 3 łyżki oliwy 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku 7 dag fety sól Wykonanie: Warzywa myjemy, paprykę i nieobranego ogórka kroimy na kawałki i blendujemy razem z czosnkiem(...)oliwą i octem. Następnie dodajemy jogurt, przyprawiamy. Podajemy schłodzony z pokruszoną fetą

Kulinarne przygody Gatity
Chłodnik z pieczonych buraków z fetą 175

kefiru 100 g jogurtu typu greckiego 75 g sera feta 1 ząbek czosnku sok z  cytryny do smaku 2 łyżki szczypiorku pieprz ewentualnie sól Wykonanie: Fetę kroimy na mniejsze kawałki. Koperek drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na chłodnik, oprócz koperku, wkładamy do wysokiej  miski i blendujemy do uzyskania jednolitej masy(...)Wsypujemy koperek i mieszamy. Ponieważ moja feta była słona, nie miałam już potrzeby dodawać soli.  Tak przygotowany chłodnik wkładamy do lodówki na co najmniej 2 -3 godziny

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z cukinią i fetą 215

Myślę, że także dzieciom mogłyby przypaść do gustu. Placuszki z cukinii z fetą Kolokithokeftedes przepis własny na 20 szt. czas przygotowania: 30 min. Składniki: 1 kg cukinii (3 nieduże sztuki) 4 jajka 1 szklanka mąki sól, pieprz 1 młoda cebulka kilka gałązek mięty i koperku 100 g fety oliwa do smażenia do podania sos tzatziki: 1 nieduży ogórek zetrzeć(...)czasie dokładnie odciśnij. W misce roztrzep jajka i, ciągle mieszając trzepaczką, dodaj mąkę, sól i pieprz. Do ciasta dodaj odciśniętą cukinię, posiekaną młodą cebulkę oraz zioła. Dodaj pokruszoną fetę i delikatnie wymieszaj.  Na nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oliwy (na średnim-dużym ogniu). Gdy się rozgrzeje, układaj po łyżce ciasta i smaż przez 3-5 minut na stronę. Gotowe placuszki

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron ze szpinakiem, szynką włoską, fetą i pomidorami 212

łyżki starego parmezanu ½ papryczki chili 6 plastrów szynki włoskiej lub innej dojrzewającej sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Szynkę i pomidory suszone kroimy w paski. Pomidorki przekrajamy na pół. Ser feta   kroimy w kosteczkę. Papryczkę chili i czosnek siekamy bardzo drobno. Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szynkę do momentu, aż będzie chrupiąca. Makaron gotujemy(...)papryczkę i czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy go przez kilka minut, by woda odparowała. Liście mają zwiędnąć. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe, pomidory suszone. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Dodajemy fetę. Podgrzewamy do momentu, aż lekko się rozpuści. Przyprawiamy i łączymy wszystko z szynka i makaronem. Posypujemy startym parmezanem

Mania Gotowania