Makaron z groszkiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne obiadowe danie i bardzo szybkie, koniecznie zapiszcie do swojego kajetu. Course Obiad Cuisine Izraelska Keyword feta, groszek, makaron Prep Time 10 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 400 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego 3 ząbki czosnku(...)oliwek 400 g greckiego jogurtu 500 g makaronu tylu muszelki 50 g orzeszków piniowych 1 papryczka chili lub 2 łyżeczki płatków chilli 30 g świeżych liści bazylii 200 g fety sól do smaku pieprz do smaku Instructions Do malaksera wsypać 100 g świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos. Makaron
SprawdzonaKuchnia.plwody szpinak i podsmażamy 3-5 mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich mleko oraz sól i pieprz po czym mieszamy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, a następnie całość zalewamy masą jajeczną . Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka). Frittatę podgrzewamy na patelni pod przykrywką około(...)piekarnika i pieczemy 8 minut (do momentu ścięcia się jajek). Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1-2 minuty do lekkiego zarumienienia się frittaty. Opcjonalnie frittata ze szpinakiem i fetą może być przyozdabiona suszonymi pomidorami i szczypiorkiem . Zobacz również #wegetariańskie #daniagłówne #daniajednogarnkowe #śniadanie #omlety #frittata #ekonomicznegotowanie #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #domrożenia #naimprezy #szybkie<30min #ulubione #jajka #szpinak #serfeta
WegePrzepisdodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta(...)misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu
Niedzielny kucharzpyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki: 5 małych batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 puszki krojonych pomidorów około 100 g sera feta (lub typu feta) 2 garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie(...)solą i pieprzem. Upieczone bataty wyjąć i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1,5 cm od brzegów. Przygotowanym nadzieniem wypełnić bataty, a na wierzch rozłożyć pokrojony ser feta. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi
Oryginalny smakmąki 1 jajko 1/4 szkl. kefiru 1/4 szkl. mleka Woda Sól 1 opakowanie szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól, pieprz 1/2 kostki sera feta 3 łyżki łuskanego słonecznika Przygotowanie : Do mąki dodajemy jajko, kefir, mleko, sól oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i lejące (nie jak woda, trochę gęstsze - wsadzając chochelkę powinno(...)średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przeciskamy czosnek i chwilę podsmażamy (uważamy aby nie spalić). Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Na suchej patelni (może być po naleśnikach) podprażamy słonecznik. Na naleśniki nakładamy szpinak, ser feta i słonecznik, składamy naleśnik w trójkąt. Możemy dodatkowo
Czarnawisienkapyszne śniadanie lub jako przekąska w trakcie spotkania ze znajomymi, taka pieczona feta z dodatkami będzie idealna. Robi się szybko i prosto, a efekt wow jedzących uszczęśliwia kucharza. Feta podczas pieczenia staje się mniej słona, kremowa i pyszna, przechodzi smakiem dodatków. Jednak nie przesadzajmy z ilością dodatków, bo to ser ma tutaj grać główną rolę. Składniki(...)porcje): opakowanie sera feta 1 pomidor pół papryczki chili połowa małej cebuli 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego oregano pieczywo do podania szczypta pieprzu Nastawiamy piekarnik na 200°. Pomidora kroimy w plasterki, papryczkę chili pozbawiamy nasionek i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółeczka. Na dno każdego z naczyń żaroodpornych układamy
Smaczna Stronasałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Zresztą...spróbujcie sami! Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 2 dojrzałe gruszki mała kiść zielonego winogrona ok. 200 g sera feta ok. 100 g śliwek 1 świeża papryka - ja dodałam 1/2 zielonej papryki i 1/2 czerwonej papryki majonez świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina soli świeże listki melisy(...)wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek w cienkie paseczki. Winogrona przekroić na pół. Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem. Nie podaję ilości majonezu, dodać go według własnego upodobania. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Ja soli nie dodaję, wystarczy
Codzienna kuchnia niecodziennazamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie. Mimo braku mięsa – bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni. Makaron(...)sosem z zielonego groszku: 450 g mrożonego groszku 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu 15 cm kawałek pora 1 cebula szalotka lub białe części dymki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek
Poezja smakuTomato feta , pomidory z fetą z grilla. Przepis z Cypru, przywiozła moja siostrzenica. Feta tomato to bardzo prosta i bardzo smaczna bezmięsna przekąska z grilla, którą można przygotować również w piekarniku. Na 1 porcję: 2 średniej wielkości pomidory, plaster papryki, kawałek fety (około 30 - 40 g), suszone oregano, gruba folia aluminiowa, lub folia aluminiowa z papierem(...)drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się jak najwięcej płynu. Folię pociąć na prostokąty. Na folii ułożyć pomidory. Na pomidorach ułożyć plaster papryki. Na wierzchu ułożyć kawałek fety. Całość posypać oregano. Folię zawinąć tworząc pakunek. Zawiniątko ułożyć na ruszcie grilla i grillować kilkanaście minut. Można zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 15 minut
królestwo garówdomowe tortille z mąki orkiszowej o prostym składzie. Składniki: 4 placki tortilli 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 mała cebula czerwona 200 g sera feta 2 ogórki gruntowe 2 pomidory kilka oliwek (opcjonalnie) olej do smażenia Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku(...)bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Ser feta kroimy w kostkę. Gdy dodajemy oliwki to kroimy je w plasterki. Sos: Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy
Kuchnia MagdaLenydomowe tortille z mąki orkiszowej o prostym składzie. Składniki: 4 placki tortilli 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 sałata lodowa 1 mała cebula czerwona 200 g sera feta 2 ogórki gruntowe 2 pomidory kilka oliwek (opcjonalnie) olej do smażenia Sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku(...)bieżącą wodą. Dokładnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ogórki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Ser feta kroimy w kostkę. Gdy dodajemy oliwki to kroimy je w plasterki. Sos: Ogórki obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Ząbki czosnku obieramy
Kuchnia MagdaLenyswoimi opiniami. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z figami. 10 dkg trójkolorowej komosy ryżowej (quinoa) 20 dkg sera feta 10 orzechów włoskich 10 dużych, dojrzałych fig 8 dkg świeżego szpinaku Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu kwiatowego Jak zrobić sałatkę(...)sugerowany czas gotowania był 25 minut. Po ugotowaniu komosę przelać przez durszlak, wystudzić. Figi umyć, pokroić na ćwiartki lub połówki. Orzechy włoskie pokruszyć w dłoniach na duże kawałki. Ser feta pokroić w dużą kostkę. Sos: w małym kubku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i miodem. Wszystkie składniki włożyć do miski lub ułożyć na dużym półmisku jeden obok drugiego
mecooksdodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta(...)misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu
Niedzielny kucharzgdzie pomidorów mamy pod dostatkiem szczególnie tych polskich malinowych Polecam wypróbować ten przepis, naprawdę warto! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4-5 dużych pomidorów (najlepsze są malinowe) ser sałatkowy typu feta koperek świeży lub suszony 4 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu (czubate) 1 łyżeczka musztardy (czubata) 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego (czubate) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Pomidory przecinamy na pół(...)połówki kroimy w plastry (w sumie forma podania jest dowolna byle by były to mniejsze kawałki niż ćwiartka ) i wrzucamy je do miski. Następnie ser typu feta kroimy w kosteczkę i dorzucamy do naszych pomidorów. Kolejnym etapem jest zrobienie sosu, który połączy nam ładnie pomidory z fetą. Aby go zrobić należy obrać 4 ząbki czosnku i przecisnąć je przez
Blog kulinarny S9.PLprzeczytasz poniżej. Zero waste to znaczy nie marnuj, wykorzystaj wszystko do końca – to nie musi być całe danie z resztek, wystarczy że nie pozwolisz się zmarnować resztce szpinaku, fety, czy odrobinie wina w butelce : ) Podsumowując przepis dla Ciebie poniżej – u nas starczył ten odbiad dla 5 osób ! Gnocchi ze szpinakiem 1 opakowanie gnocchi ( ale dobry też bedzie(...)makaron w podobnym kształcie ) 1/3 opakowania liści szpinaku 3 kulki mrożonego szpinaku łyżka znalezionej fety w lodówce 2 ząbki czosnku 1/ 2 cebuli 100 ml białego wina ( jakaś resztka znaleziona w butelce ) 500 gram polędwiczek z kurczaka kawałek boczku ( tak z 10 dkg ) 2 łyżki oleju masło 2 łyżki świeżo mielony pieprz Zaczęłam od tego że do małego
Kuchnia na wzgórzu