filetu z indyka 10dkg wędzonego boczku – w cienkich plasterkach Farsz: 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka pietruszki 3-4 plasterki żółtego sera 50g sera feta 5 suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami sól i pieprz 1 łyżeczka masła *** Mięso myjemy, osuszamy, rozkładamy na desce i rozcinamy(...)całość podsmażamy przez kilka minut. Farsz studzimy i dodajemy do niego posiekaną pietruszkę, mieszamy *** *** Na mięsie układamy plasterki żółtego sera *** *** Na serze wykładamy cukinię *** *** Na wierzchu posypujemy pokruszonym serem feta oraz pokrojonymi w paseczki pomidorkami. Całość oprószamy pieprzem *** *** Roladę dość ciasno zwijamy *** *** Na mięsie układamy plasterki boczku wędzonego, tak aby na siebie zachodziły i podwijamy je pod spód rolady
Blog z Apetytembazyliowa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 200 g di couscous 200 ml di brodo vegetale 200 g di cavolo riccio 200 g di lenticchie lessate 100 g di feta 50 g di pomodori secchi 1-2 cucchiai di olio d'oliva 2 spicchio d'aglio 1 cucchiaino di succo di limone 1 cucchiaino di erbe di provenza olio(...)oliwy podsmażamy drobno posiekany jarmuż, ok. 2-3 minut. Przygotowany kuskus mieszamy widelcem, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Dodajemy soczewicę, suszone pomidory pokrojone na kawałeczki, pokruszoną fetę oraz podsmażony jarmuż. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi; delikatnie mieszamy i serwujemy. **** PREPARAZIONE Versate il couscous in una ciotola e unite il brodo caldo, mescolate
La grande e la piccola cuocaporcji Składniki: 700 g ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 300 ml mleka lub śmietany 30% 2 łyżki masła 100 g sera feta 100 g mozzarella 1½ łyżeczki soli ½ łyżeczki białego pieprzu Ziemniaki i cebulę obierz i pokrój w cienkie plasterki. Posmaruj żaroodporną formę masłem. Ułóż ziemniaki w trzech rzędach na przemian z cebulą(...)Wierzch zapiekanki posyp pokruszonym serem feta i pokrojoną natką pietruszki. Przeciśnij czosnek przez praskę, wymieszaj z mlekiem (można użyć pół na pół mleka ze śmietaną) . Polej zapiekankę równomiernie. Utrzyj mozzarella i posyp zapiekankę. Wstaw do nagrzanego na 150ºC piekarnika i piecz zapieksnkę przez 45 minut. Jeśli wierzch zapiekanki zacznie się szybko rumienić przykryj aluminiową folią. Upieczoną zapieksnkę wyjmij
codojedzeniakostkę, skrop 1 łyżką oliwy, szczyptą soli i płatków chilli. Wymieszaj, ułóż na blasze, piecz w 200 stopniach C przez 30 minut lub do miękkości. Czerwoną paprykę i ser feta pokrój w kostkę. Kukurydzę oraz ciecierzycę odsącz z zalewy. Rukolę opłucz, natkę pietruszki posiekaj. W słoiczku umieść wszystkie składniki sosu. Zakręć słoik i mocno wstrząśnij. W misce(...)ryż, który został z wtorku (waga suchego - 100 g) 100 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół 1 awokado, obrane, pokrojone w kostkę i polane sokiem z cytryny 100 g sera feta pokrojonego w kostkę 2 jajka na twardo, obrane i pokrojone na ćwiartki 2 garście rukoli garść świeżej kolendry (można zamienić na natkę pietruszki) dodatkowo: 2 duże słoiki z nakrętkami
Chilli Czosnek i Oliwakońca. Najlepiej pracuje się z ciepłym ciastem. Po przygotowaniu ciasta na włoskie pierożki, przechodzimy do przygotowania farszu. Pierś z kurczaka drobno siekamy, dodajemy do niej pokruszoną fetę. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę oraz kindziuk, którego również kroimy w kosteczkę. Zarumienione dodajemy do pokrojonego kurczaka oraz pokruszonej fety i ugniatamy widelcem na papkę. Doprawiamy solą(...)pieprzem, pamiętając, że feta jest już dosyć słona. Ciasto parzone posypujemy obficie mąką i rozwałkowujemy. Postępujemy dokładnie tak jak przy klasycznych pierogach, czyli wycinamy kółka, nakładamy farsz i sklejamy. Ciasto parzone w przeciwieństwie do ciasta na najlepsze ciasto na pierogi ( przepis tutaj ) wymaga podsypywania mąką, mimo to świetnie się skleja. Ulepione pierogi należy teraz panierować. Najpierw obtaczamy
MamaOskarkaBardzo lubię szpinak, nie ważne czy świeży, czy mrożony. Dodatkowo jeśli jest połączony z serem feta to już w ogóle jestem wniebowzięta :) Czasami oprócz fety, dodaję jeszcze ser żółty. Tym razem tak właśnie zrobiłam :) Polecam Wam na szybki, ale pyszny obiad, oczywiście jeśli lubicie szpinak :) Składniki: Naleśniki: 1 jajko szczypta soli 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej(...)szklanki maki Farsz: 1 opakowanie szpinaku mrożonego 150 g. sera typu feta 100 g. żółtego sera 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać w misce i odstawić około na pół godziny. Następnie smażyć cienkie naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Na patelni roztopić masło, wrzucić zamrożony szpinak. Smażyć
Agusiowe smakołykigodzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa 2o dag sera feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić(...)lodówki aby mięso naszło przyprawami. Przełożyć na patelnię usmażyć do miękkości, wystudzić. Kapustę pekińską pokroić w paseczki, pomidory i obraną czerwoną cebulę w drobną kostkę, a ser feta w grubszą kostkę. Migdały zrumienić na suchej patelni na złocisto. Uważać aby nie spalić. Przygotować sos czosnkowy: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, dodać przeciśnięty przez
Wanilia i Kardamonspotkania z przyjaciółmi, sylwestra, a także na każdą inną okazję lub tak po prostu dla rodziny :) Polecam bardzo, bo jest tego warta :) Składniki: * 1 większy brokuł * 1 kostka sera fety * 1 łyżka majonezu * 2 łyżki łuskanego słonecznika (użyłam Radix-bis ) * opcjonalnie sól do gotowania brokuła Wykonanie(...)Brokuł podzielić na mniejsze różyczki ugotować w osolonej wodzie na pół miękko, aby nie był rozgotowany. Ugotowany wylać na durszlak, wystudzić. Od ugotowanego brokuła odkroić "nóżki" drobno pokroić. Ser feta pokroić w drobną kostkę. W misce umieścić pokrojone "nóżki" brokuła, ser feta i majonez, wymieszać. Na środku talerza wyłożyć górkę sałatki z sera fety. Wokoło ułożyć kwiaty
Zrób to smacznieczęści i dodać do sałatki tuż przed podaniem, gdyż pod wpływem oliwy szybko miękną i tracą na wyglądzie. Dodać również przekrojone na pół oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Ser feta można podać również w plastrach, kładąc je na wierzch każdej porcji sałatki. Sałatkę po dodaniu pomidorów wymieszać i przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą(...)feta jest dość słony, można więc soli nie dodawać wcale. Przed podaniem skropić oliwą i octem winnym. Zobacz również: sałatka brokułowa z fasolką szparagową
Kuchcik gotujegrecka (4 porcje): 400 g sałaty lodowej (1 średniej wielkości główka) 180 g dojrzałych pomidorów 180 g ogórków 80 g czerwonej cebuli 150 g czarnych oliwek 300 g sera feta (patrz skład!) Składniki na sos: 50 ml (5 łyżek) oliwy z oliwek extra vergine lub 50 ml mixu tłuszczu np. oleju MCT (zaczynać od 5g jednorazowo), z rokitnika(...)Ogórki umyć, można też obrać ze skórki a następnie pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oliwki odsączyć z zalewy i użyć w całości lub pokroić. Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć. Wszystkie warzywa oraz ser dodać do sałaty. Całość dokładnie ale delikatnie wymieszać by ser nie rozpadł się. Przygotować sos mieszając dokładnie wszystkie składniki, czyli
Ola la LCHFpizzach. Całość: Pizze posypujemy startą mozzarellą. Układamy pieczarki (uprzednio można je dodatkowo podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli, jednak nie jest to konieczne), pokrojone pomidorki i ser feta. Pizze pieczemy w maksymalnej możliwej temperaturze przez około 7-12 minut. Gotowe posypujemy rukolą. Mini pizze z brązowymi pieczarkami i rukolą - świetny pomysł na obiad, kolację lub po prostu przekąskę, która(...)szklanka czosnek - 2-3 ząbki oreagno - 1 duża szyczpta bazylia świeża - 2 łyżki, posiekanej sól, pieprz cukier - szczypta Dodatkowo: mozzarella - 125g, startej pieczarki - kilka sztuk, pokrojonych w plastry ser feta - ok. 70g, pokruszonej pomidory koktajlowe - garść, posiekanych rukola - garść Wykonanie: Ciasto na pizzę: W misce dokładnie mieszamy ze sobą ciepłą wodę, cukier, oliwę i drożdże instant. Dodajemy przesianą mąkę
Pogotujmy.plmała cebula czerwona 15 dkg sera feta Pieczone papryczki Jak przygotować faszerowane papryczki. Papryczki umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż. Z papryczek usunąć ziarna. Do miseczki włożyć ser feta i pokruszyć go widelcem. Dodać pokrojone w mała kostkę suszone pomidory, drobno pokrojoną czerwoną cebulę oraz jedną papryczkę pokrojoną w małe paski. Wymieszać. Gotowe nadzienie nakładać na połówki papryczek, delikatnie(...)pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. Podawać na zimno lub na ciepło jako przystawkę. Pieczone papryczki O czym warto pamiętać przygotowując papryczki nadziewane fetą. Najlepsze do zapieczenia w powyżej podany sposób są papryczki, które są dość cienkie i długie. Jak dla mnie te średnio pikantne smakują najlepiej ale jeśli jesteście fanami bardzo pikantnego jedzenia
mecookssera feta i szynki szwarcwaldzkiej. Pestki granatu są przysłowiową kropką nad i 😊 Składniki: 1/2 świeżego ananasa 1 owoc granatu 1 gruszka - użyłam mojej ulubionej Konferencji 150 g sera feta 100 g szybki szwarcwaldzkiej cieniutko skrojonej Jak zrobić sałatkę? Ananas pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Gruszkę przekroić wzdłuż, wyciąć środek i ją również pokroić w kostkę lub mniejsze cząstki(...)feta pokroić w niedużą kostkę. Granat przekroić na pół w poprzek. Jeśli będziemy uderzać końcem drewnianej łyżki w skorupę granatu, wtedy pestki same wypadną. Trzeba jednak robić to dość energicznie. Na półmisku układać ananas, gruszkę, kawałki szynki i ser feta. Na końcu obsypać pestkami granatu. Tej sałatki nie trzeba niczym przyprawiać. Smaki komponują się ze sobą
Codzienna kuchnia niecodziennaplackach owsianych. Czego można chcieć więcej? Zdrowy obiad zapewni nie tylko pieczone mięso mielone, ale przede wszystkim awokado, owoc bogaty w źródło białka i witamin. Dodajmy do tego pyszną fetę i mamy niesamowite połączenie smaków! Wszystko zaś zwieńczone jest podaniem na puszystych placuszkach owsianych, które nie dość że są zdrowe, to jeszcze bardzo szybkie w przygotowaniu. Kotleciki można traktować jako(...)serem feta Fit pancakes na bazie płatków owsianych Jak zrobić ratatuj tak jak w bajce Disney’a? Smacznego! Artykuł Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta pochodzi z serwisu A to pestka
A to pestka