obawy, że to po prostu „spady” z produkcji. Jeśli więc mięso ma być miękkie i nie wymagać 2 albo 3 godzin duszenia, użyjmy raczej delikatnego antrykotu lub rostbefu. Po drugie, nawet jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa, i tak będzie wymagało ono dłuższej obróbki cieplnej aniżeli dynia i ziemniaki. Dlatego czas duszenia dostosowujemy do mięsa, natomiast warzywa dodajemy(...)wrzucenie do garnka dyni, ziemniaków i mięsa niemal zawsze skończy się daniem w postaci wołowiny w średnio zachęcającej dla oka i podniebienia papce dyniowo-ziemniaczanej. Duszona wołowina z dynią 2015-11-15 21:26:30 Kolorowa, aromatyczna i sycąca duszona wołowina z dynią. Danie nie tylko sezonowe, gdyż można je przyrządzać również z dyni mrożonej
Kulinarna PokusaNie tak dawno w naszym kraju tematem numer jeden były drożdżówki i ich zgubny wpływ na zdrowie dzieci. Rozmawiałam na ten temat z dietetyczką Agnieszką Piskałą
WiszniówkaDynia i czarnuszki to idealne połączenie. Przepyszne, delikatne, puszyste, doskonałe! Czarnuszka zaostrza smak trochę mdłej dyni. Drugą porcję ciasta zrobiłam na zakładkę aby po wyjęciu
Leśny ZakątekPizza bez dodatków to jeden z wypieków, który najczęściej gości w naszym domu. Prosty i szybki “chlebek” jest wspaniałym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Czy Wasze dzieci lubią
Wiszniówkadrugie śniadanie do szkoły. To zdrowy i pożywny posiłek. Dodatkowo ciasteczka są bez cukru, bez laktozy, bez glutenu a także bez jajek... Ale to wcale nie przeszkadza, a dla niektórych to wręcz zaleta. Polecam bardzo gorąco, są wyśmienite również dla dorosłych... :-) Przepis znaleziony tutaj ( klik ), tylko troszkę zmodyfikowany, w oryginale był bez substancji słodzących, ja choć dałam(...)rozpłaszczyć (można ręką, ale można również użyć do tego kubeczka). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175*C ok.30 minut aż się lekko zarumienią. Piekłam jedną blaszkę na termoobiegu, drugą góra-dół i czas był był bardzo zbliżony. Smacznego
Smaczne Zdrowemałym ogniu na 2 poziomie około 15/20 minut w zależności od kapusty. Następnie spuszczamy parę i ściągamy pokrywę, dodajemy drugi słoik mięsny, przecier pomidorowy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili jeśli lubicie lekko ostrawe dania. Jeśli w garnku będzie jak dla Was za dużo płynu możecie go jeszcze potrzymać chwilkę na gazie co jakiś
Sama słodycz i szczypta chilijest idealnym pomysłem na jesienne popołudnie. Takie smoothie świetnie sprawdzi się też jako drugie śniadanie – syci, a przy tym jest lekkie i dietetyczne. Przepis, który oczywiście wpisuje się na stałe do mojego menu i wskakuje na półeczkę BE FIT. Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! A potem spróbujcie innych moich koktajli, które na Was czekają
Ostra na Słodkoskładzie przeważa papryka. I ja tak nazywam swoje danie, choć jest ono raczej luźną interpretacją oryginału, wzbogaconą o dodatek marchewek, pieczarek oraz… kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną rolę, cudownie wpływając na końcowy smak potrawy, który właśnie dzięki ogórkom ogromnie zyskuje na wyrazistości. Drugim sekretem udanego leczo wegetariańskiego jest wędzona papryka – jej dymnemu(...)charakter oraz głębia smaku. Choć podawane w przepisie ilości przypraw i ziół zawsze należy traktować orientacyjnie, to żadnych bym tu nie pomijała – kolendra i ostra papryka uczynią danie rozgrzewającym, a majeranek niebywale całość wzbogaci. Uwaga ostatnia: smażenie. Chcąc uzyskać najlepszy smak, warzywa należy dodawać stopniowo, stale utrzymując stosunkowo wysoką temperaturę smażenia oraz często mieszając składniki
Even Better Foodgrupy i zaczęło się wspólne gotowanie. I zaczęło się gotowanie... ... obieranie, krojenie, siekanie Wszystko dokumentowaliśmy... nic się nie przypaliło, nic nie wykipiało Golas lubelski to dla mnie odkrycie. Danie wegetariańskie. Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty. Przepis: szklanka kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 4 średnie ziemniaki(...)piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany. Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam go w domu dwukrotnie i będę gotować. Próbowaliśmy wspaniałych dań s kaszy. Tu kasza na wzór risotto z kremem z fety i groszkiem! Wspaniałe połączenie
AZgotuj!próbowanie najsmaczniejszych dań w cenach nie do pobicia. A wracając do "Bydła i poidła", najpierw przykuła moją uwagę nazwa restauracji... odważna i zarazem intrygująca. Postanowiłam zatem sprawdzić co się pod tym szyldem kryje ? Oto krótka relacja z tego co nas spotkało po przekroczeniu progu tej małej restauracyjki. Bydło i poidło to druga restauracja tych(...)deser sernik z powidłem. Sashimi Cukinia w tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy
Kulinarne przygody Gatitybazylii 1 łyżeczka rozmarynu 3 ząbki czosnku WYKONANIE Fasolę moczymy przez noc w wodzie. Na drugi dzień gotujemy i odcedzamy. Do oleju wyciskamy czosnek, wsypujemy zioła i mieszamy. Polewamy gorącą fasolę sosem. SUGESTIA Można zrobić to danie fasolą z puszki. Tylko trzeba sos podgrzać w rondelku i takim gorącym sosem polać fasolę. Przy mniejszej
Zofianazamrażarki. Na drugi dzien wyciągnęłam i gdy się rozmroziły , ściągnęłam z nich „wierzchnią skórę”. Teściowa mówiła zawsze, że jak się nie wie skąd pochodzi kura, to trzeba ją przemrozić i ściągnąć tę skórę z wierzchu , bo to sam tłuszcz .Składniki na nasze typowo niedzielne sycylijskie danie toćwiartki z kurczaka porządnie przemrożonewarzywa na patelnie po włosku Iglotexoliwa
Z Kuchni Do Kuchnijego smakiem. Teraz nie wyobrażam sobie bez niego np. kuchni meksykańskiej, albo szakszuki. Lubię go też sypnąć do różnych dań z czerwoną soczewicą, sama nie wiem czemu. I powiem Wam jeszcze coś. Tego typu pasty najlepiej smakują na drugi dzień. My tę moją wchłonęliśmy w tym samym dniu, w którym została zrobiona. Wyszła pyszna. Strach się bać, jakby
Kardamonovyosobami układającymi diety. Jest to dość spory koszt, a za pierwszym razem nudziły mi się potrawy, za drugim znów poddałam się na wstępie gdy za tą kasę zobaczyłam tylko spis składników z których sama mam wymyślać dania. To nie dla mnie ;) Serwis Vitalii - cena Nie będę owijać w bawełnę i ukrywać kosztów. Cena dostępu do serwisu jest
W kuchni bez szafekmąż;) Rzadko kiedy się nie zgadzamy kulinarnie, aczkolwiek raz na jakiś czas bywa i tak, że jednemu smakuje, a drugiemu nie;) Tym razem mąż sałatki spróbował… i odłożył talerz;) Jeśli i Was ta sałatka zaintryguje i zrobicie ją, dajcie znać w komentarzu o Waszych wrażeniach:) Jestem ciekawa, w której „drużynie” się znajdziecie:);) Ja sałatkę przygotowałam z podwójnej
Smaki Na Talerzu