Takie problemy można rozwiązać tylko we dwoje. To kiedy jest ten najlepszy czas? Nie dam Wam odpowiedzi, bo jej nie ma. Dla jednych będzie to wtedy, gdy na koncie zgromadzą sporą sumę pieniędzy, kupią już wszystko, co chcieli lub gdy zrobili karierę, dla drugich tuż po ślubie lub tuż po studiach, dla innych po kilku latach pracy
Anioszek w kuchnicytryny. Niebo w g\u0119bie! \u015awie\u017ce, pe\u0142ne smaku danie, kt\u00f3re znika z talerzy w mgnieniu oka ","recipeIngredient":["1\/3 szklanki migda\u0142\u00f3w\r","1 pier\u015b z kurczaka\r","1 jajko\r","1 cytryna\r","2 cukinie (u mnie jedna zielona, druga \u017c\u00f3\u0142ta)\r","2 marchewki\r","s\u00f3l(...)migdałów 1 pierś z kurczaka 1 jajko 1 cytryna 2 cukinie (u mnie jedna zielona, druga żółta) 2 marchewki sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany olej do smażenia Sposób przygotowania Migdały mielimy w blenderze lub innym rozdrabniaczu na "piasek". Przesypujemy na talerz, na drugim talerzu roztrzepujemy jajko. Pierś z kurczaka kroimy na pół wzdłuż długości. Każdą połówkę delikatnie
Mostek w kuchnicukier 1 szklanka (ja dałam pół szklanki) * śmietana kwaśna 18* 2 pojemniki po 600ml (ja dałam 2x450) * wiórki kokosowe 20 dag ( 3 małe opakowania) Do dzieła!!! Ciasto z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części jedną wyłożyć blaszkę a drugą schłodzić. Masa białka ubić na sztywna pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Stopniowo dolewać śmietanę nie przerywając ubijania
sierotka maRysia w kuchniChłodnik litewski - tej pozycji zdecydowanie brakowało w menu mojego bloga tak więc na specjalną prośbę jednej z czytelniczek właśnie się pojawia. Danie znane i lubiane, podawane w gorące letnie dni. Doczekało się mnóstwa modyfikacji i każdy robi je po swojemu. Ja postanowiłam zajrzeć do mądrych książek i zrobić chłodnik wedle rad mądrych ludzi. Przygotowałam więc swój(...)kresowa" Andrzeja Fiedoruka, ale zajrzałam też do "Kuchni polskiej" Hanny Szymanderskiej. W tej drugiej pozycji warzywa gotowały się w bulionie cielęcym a chłodnik potem doprawiany był tylko śmietaną, bez mleka. W żadnym z tych przepisów nie użyto do dania czosnku co pewnie zdziwi wiele osób. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzajuż pisałam wcześniej, nie mogłaby żyć bez sera żółtego. :)) Ponieważ wciąż wspominała jakie było pyszne to danie, a jadła je trzy lata temu we włoskiej knajpce w Monachium. Postanowiłam je dla niej zrobić sama. To było drugie podejście i chyba udane, bo pierwsze przypominało raczej pospolity sos serowy. Tym razem podszkoliłam się we wszystkich(...)gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe, moim zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta (ja dałam "Mój ulubiony", jest bardzo zbliżony w smaku, ale można dać każdy inny niekwaśny, tłusty serek biały) 150 g sera gorgonzola 150 g mozzarelli 150 g goudy lub innego twardego sera
Kuchnia Prezydentowejwyjazdem warto zrobić dwie rzeczy: Po pierwsze sprawdzić w internecie, czy w okolicy znajdują się jakieś knajpki czy restauracje serwujące dania wegańskie czy wegetariańskie; w dużych nadmorskich kurortach nie będzie z tym problemu, gorzej w mniejszych miejscowościach. Po drugie: warto dla ułatwienia zabrać kilka przydatnych produktów ze sobą, oto moja lista: - wędzone tofu, - mleko ryżowe do gofrów(...)serwująca zdrowe posiłki, w tym mająca ofertę skierowaną do wegan. Jako, że mieszkaliśmy nieopodal w Łazach, postanowiliśmy wybrać się tam na obiad. W ofercie jest kilka wyłącznie roślinnych dań, my wybraliśmy samosy z warzywnym farszem i surówkami: Bardzo nam smakowały, a lemoniada i świeżo wyciskana multiwitamina były pyszne i orzeźwiające. W ofercie było do wyboru kilka rodzajów ciast
Roślinna - blog wegańskiKeto donuty dyniowe z glazurą jogurtową i ozrechami Grzybobranie – wyczerpująca aktywność Ufff… To był ciężki tydzień. Mimo, że w pracy byłam tylko trzy dni, zdążyła dać mi się we znaki. Wczoraj i dziś wolne, ale to nie znaczy oczywiście, że się opierdzielam… Wczoraj spędziłam dzień bardzo aktywnie, zdecydowanie bardziej niż standardowo w dni powszednie. Udałam się bowiem do lasu(...)już ładnych kilka dni temu… Donuty dyniowe Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować... Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie - keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger food , jogurt , pączki Porcje 6 sztuk Czas
Modern Cave Girlstwierdzenia). Codziennie jednak dojeżdżam do pracy około czterdziestu minut. Prowadzę auto, co sprawia mi niekłamaną przyjemność, jednak mocno ogranicza możliwości. Choćbym nie wiem, jak kombinowała - książki czytać się nie da. A o piątej rano spać ciągle się chce... Wpadłam więc na genialny w swej prostocie pomysł, i postanowiłam zacząć słuchać książek. Jako dziecko lubiłam, gdy Babcia czy Dziadek czytali(...)drogi do pracy oczy mi się nie zamykają, co ma duże znaczenie dla bezpieczeństwa mojego i innych kierowców. Po drugie, nie mam wrażenia zmarnowanego czasu; w końcu czytam , prawda...? A to zawsze jest pożyteczne zajęcie. Nie wiem, czy dałabym radę z jakąś poważną, psychologiczną książką, na której naprawdę trzeba się skupić. Przerywanie w połowie zdania, gdy dojeżdżam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedni przygotowują rogale świętomarcińskie, nie zważając na cenę masła, dzielnie wałkując i składając ciasto. Drudzy polują w sklepach na najlepszą tuszkę gęsi, żeby obiad był rzeczywiście świąteczny. Jeszcze inni szyją kotyliony, a niektórzy szykują race (choć tego ostatniego zdecydowanie nie popieram)... Święto Niepodległości już w sobotę. Na weekend też zapowiedział się orkan Marcin. Akurat w swoje imieniny. Przypadek(...)wyłamujących się z gęsiego trendu proponuję równie pyszny pomysł na odświętny obiad - ossobuco z warzywami. Ossobuco to danie kuchni włoskiej, które w dosłownych tłumaczeniu oznacza "kość z dziurą". Przygotowuje się go z pokrojonej w plastry giczy (pręgi) cielęcej lub wołowej z dodatkiem warzyw i białego wina. Od pewnego czasu wolno gotowane ossobuco można było kupić
Obiad gotowynawodnioną tapioką w roli głównej – jeden na ostro, drugi na słodko. Dziś zabieram Was w kierunku Włoch! Z nawodnionej tapioki Koala przygotowałam takie można powiedzieć blaty „oszukane blaty do pizzy” i zapiekłam z dodatkiem soczystych malinowych pomidorów i ciągnącej mozzarelli. Podałam z 2 sosami! Danie lekkie i pyszne! Idealne na kolację albo(...)najlepiej ok. 20 cm ) wysypujemy 1 saszetkę nawodnionej tapioki KOALA – dokładnie rozprowadzamy – tak, by granulki równomiernie pokryły patelnię. Smażymy tym razem nie minutę, a 30 sekund i wysypujemy drugą saszetkę – również dokładnie rozprowadzamy i smażymy. Przewracamy na drugą stronę – smażymy też ok. 2 minuty na małym ogniu – tak, by cała tapioka miała szansę równomiernie
Ostra na Słodkowyłożyć na blachę. Burgery wstawić do piekarnika, piec 20 minut (termoobieg), następnie delikatnie łopatką odwrócić na drugą stronę i piec jeszcze 5-7 minut. Można podawać w bułce z ulubionymi dodatkami i sosem albo jako samodzielne danie z ulubioną surówką. Smacznego
Obiad gotowybyłam dość mocno najedzona. Druga część obiadu pojawiła się dość szybko, a czas oczekiwania umilił nam gospodarz opowiadając o menu degustacyjnym, składającym się z 6 dań, które będzie organizował w maju dla zamkniętej grupy osób oraz o innowacyjnym sposobie przechowywania już otwartego wina. Ale o tym za chwilę. Wracając do naszych dań głównych. Mąż był(...)mięsa. Tymczasem pochłonęłam właśnie mięso z tymi niesamowicie smacznymi grzybami, a ziemniaki zostawiłam z boku praktycznie nieruszone. Jeszcze nie jadłam tak dobrych grzybów. Tak właśnie zakończę tą część o daniach głównych. Prowadzę blog z wypiekami, więc należałoby zacząć od deseru Nie udało się. Zastanawialiśmy się z mężem, ale brakowało nam już miejsca. Czyli sprawa jest prosta, musimy wrócić
Relaxtimemoim przypadku pomysłem na drugie śniadanie. Bób gotujemy według uznania, swój gotowałam ok. 7 minut i gdybym zgniotła go widelcem, poniższy przepis stałby się również pyszną pastą kanapkową. Natomiast jeśli gotowałabym go przez 3 minuty, a następnie na patelni dodała białe wino oraz cytrynę byłoby to wege danie przypominające w smaku mój przepis(...)Bób gotujemy w osolonej wodzie (u mnie przez 7 minut) 2. Następnie odcedzamy go i pozbywamy się twardej skórki. Najlepiej naciąć jedną końcówkę bobu i wycisnąć go z drugiej strony. 3. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło połączone z oliwą, na którym przez minutę podsmażamy czosnek oraz papryczkę chili. 4. Następnie dodajemy obrany bób oraz natkę pietruszki. 5. Całość delikatnie
Bez Cebuliletnie sukienki. I o ile tę pierwszą preferencję łatwo wytłumaczyć i zrozumieć (Dania to zimny i wilgotny kraj; przez większą część roku z nieba coś kapie - często ciężko to coś zidentyfikować - i bez ciepłych sweterków bardzo ciężko byłoby się obejść takiemu zmarzluchowi jak ja), to druga... No cóż, może wymagać wdania się w szczegóły. Miałam w życiu okres(...)mojej szafie nie było ani jednej letniej sukienki. Miałam jedną - czarną, prostą i elegancką, którą uwielbiałam określać mianem pogrzebowej , a której nie dało się nosić poza naprawdę ważnymi okazjami. Pewnego upalnego lata zapragnęłam sukienki - koniecznie w kwiaty; zwiewnej, lekkiej; idealnej. Dwa lata zajęło mi jej znalezienie; nie podobało mi się prawie nic, a to, co na pierwszy rzut oka przyciągało
Pożeraczka, czyli raz adobrze