postanowił się zepsuć dzień przed wyjazdem, ale przecież jeśli o nas chodzi to bez komplikacji się nie da. Po drodze na północ postanowiliśmy zajrzeć do Berlina i zobaczyć tamtejszy Ogród Botaniczny. Główną motywacją były ogromne szklarnie, które bardzo chciałam zobaczyć. Drugie po szklarniach w angielskim Kew Gardens, które wciąż są (i przez parę jeszcze lat będą) w remoncie(...)japońska z pagodą, trawiasty step (podobał mi się najbardziej) czy część alpejska. Rabaty są ogromne a rośliny sadzone w dużych grupach, dzięki czemu można rzeczywiście poczuć się jak w danej części świata. To właśnie ten ulubiony przeze mnie trawiasty step. Wyglądał cudownie, szumiał relaksująco- ciężko było stamtąd pójść. Popatrzcie jaka wielka jest ta szklarnia w tle. Nie pamiętam tematyki tego
les mirabellesWitam wszystkich bardzo serdecznie , bardzo dawno mnie tu nie było ,ale druga połowa roku 2017 była dla mnie bardzo ważna
Mój SmakWitam wszystkich bardzo serdecznie , bardzo dawno mnie tu nie było ,ale druga połowa roku 2017 była dla mnie bardzo ważna
Mój SmakKurczak musi być dobrze doprawiony i pieczony najlepiej na drugi dzień. Oczywiście nie jest to konieczne. Kurczaka umyć i osuszyć. Odciąć „kuper” i usunąć
Kuchnia PokoleńHej! Kiedy kupowałam bakłażany w sklepie, po drugiej stronie stoiska przyglądała mi się starsza pani. Patrzyła, patrzyła jak wybieram dorodne bakłażany i kiedy uśmiechnęłam się
Tylko pyszniePierwszy raz od bardzo dawna kupiłam tofu. Na jego bazie przygotowałam drugie śniadanie: Czytaj więcej »
Kasia SarnaDzisiaj druga, a w zasadzie trzecia odsłona pasztetu na naszym blogu. Pierwszy był pasztet z samej wieprzowiny, później pojawił się typowy przepis na pate wietnamskie
slodkokwasnaplW tak zwanym międzyczasie pomiędzy jednym dzieckiem a drugim zaczęłam gotować zwykłą zupę. Miała być z ziemniakami - musiałabym po nie iść na dół i
Kolorowy Przepisowniksałatka z kurczakiem Pożywna i smaczna sałatka, którą
Miód i pieprzkurczaka - akurat była w lodówce kilka krewetek (głównie ze względu na mojego męża:)) szafran kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie, jakiego fajnego smaku nabierze danie) chilli (ja użyłam suszonych płatków) ząbek czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko zrobiłam na dużej(...)dodać szafran (3 kawałeczki) zaczekać, aż płyn się wchłonie - mieszać od czasu do czasu. Następnie dodać drugą połowę rosołu, również mieszać od czasu do czasu, żeby ryż "wpił" cały płyn. Pozostawić wszystko na wolnym ogniu, niech powolutku dochodzi. Sprawdzić, czy danie jest wystarczające słone, jeśli nie można dodać odrobinę soli i pieprzu. Na osobną
Kulinarne Inspiracjewydobywa nowe smaki z potrawy i podkręca te, które są najbardziej pożądane. Wpasowuje się w klimat jaki chciałyśmy osiągnąć, aby zadowolić nie tylko nasze (babskie i wybredne) podniebienia. Po drugie - konsystencja! Ten serek jest kremowy nie tylko z nazwy. Jest delikatny, pozbawiony jakichkolwiek grudek, nie za rzadki i nie za gęsty. Nigdy nie wycieka, nie ma problemów(...)drugiej przepysznym szpinakiem, który nie może nie zachwycić. Do tego czosnek i zioła i uwierzcie nam, że nic więcej nie trzeba. Wykwintny obiad robi się z przyjemnością. Coś co każdemu posmakuje. Serek stał się nie tylko spoiwem (na szczęście miałyśmy dwa opakowania), ale i bazą do wykonania dodatku. Mowa o czosnkowym dipie z którym podawałyśmy nasze danie
Wypisz Wymalujjednej strony cytryna stanowi doskonały, niemal obowiązkowy, dodatek do łososia, a z drugiej czasami wydaje mi się, że zbyt mocno ingeruje w jego delikatny smak, gdy po prostu zostanie on nią skropiony przed smażeniem. Dlatego też zrobiłem pewien eksperyment - zamiast marynować łososia w jej soku, dodałem ją jako uzupełnienie do usmażonej już ryby. Wyszło świetnie. Podczas jedzenia najpierw wyczuwamy(...)smaki osobno, a dopiero później łączą się one w naszych ustach. Kwaskowatość cytryny przełamałem cierpko-słodkim granatem i rubinowym, słodko-winnym sosem. Danie podamy z cudownie maślanym purée z zielonego groszku oraz znanymi już Wam pieczonymi batatami z dodatkiem czarnuszki. Wszystko to tworzy kompozycję doskonałą. Oto moja kolejna propozycja na grillowanego łososia norweskiego
Food Squarezaserwować gołą szarlotkę, bez żadnych posypek. Drukuj Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Ciasto 3 szkl. mąki 200 g masła 3 żółtka 3 łyżki śmietany (dałam gęstą 18%) 1/2 szkl. cukru pudru szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa Jabłkowa 1,5 kg jabłek 1/2 szkl. cukru 100 ml wody 1 łyżka bułki tartej cynamon(...)podpiekamy ok 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach. Na podpieczony spód wyjmujemy jabłka. Przykrywamy drugim płatem rozwałkowanego ciasta. Pieczemy do zezłocenia góry. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciasta-z-owocami/klasyczna-szarlotka-polkruchym-spodzie/ BosowKuchni Artykuł Klasyczna szarlotka na półkruchym spodzie pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuDziś będzie krótko i na temat. Podam Wam przepis na pierniczki, które piekę na Święta już drugi rok z rzędu. Ich ogromnym plusem jest to że nie trzeba wcale czekać aż zmiękną. One są takie, czyli mięciutkie, dosłownie kilka godzin po upieczeniu. Dlatego są to pierniczki dla zapominalskich, na ostatnią chwilę. Z tą „ostatnią chwilą” to chodzi(...)zostaną zjedzone i nie doczekają Świąt Są tak aromatyczne i smaczne, że nie da się obok nich przejść obojętnie- no chyba że zamkniesz je na przysłowiowe cztery spusty Ale tak serio, w tym roku musiałam upiec kilka porcji, bo pierwsza i druga zniknęły zanim się obejrzałam. Dlatego pieczeniu ciasteczek, wykrawaniu i zdobieniu na calusi rok mówię już „dość
Arbuziaki