Musaka (moussaka) to danie kuchni greckiej, choć tak naprawdę wywodzi się z Turcji. Podczas zeszłorocznych wakacji zwiedzałam Kretę i mniej więcej co drugi dzień spożywałam musakę . I nic w tym dziwnego, gdyż greckie jedzenie według mnie nie ma sobie równych! Istnieje wiele wersji musaki, a w dzisiejszym wpisie dzielę się z Wami przepisem na musakę
W kuchni KatieOdstaw w chłodne miejsce na około 2 tygodnie. Przed użyciem do potraw cytryn należy wypukać je dokładnie a do dań używać JEDYNIE skórki. Zmiksowana z masłem jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Ja używam do kurczaka duszonego w winie. Drugi sposób: Ćwiartki cytryn oprósz solą morską, dodaj zioła: oregano lub tymianek, włóż ciasno do słoja i zalej 2 szklankami
AZgotuj!pieczenia (do uzyskania jednolitej masy) Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jeden dodajemy kakao ( należy uważać aby nie dać za dużo kakao aby masa nie stała się zbyt gęsta - a to utrudni nam nieco pracę), a do drugiej dodajemy nasz olejek z 2 łyżkami mąki. Tworząc tym samym dwa kolory ciasta. Blaszkę - standardową keksownice smarujemy mocno tłuszczem
W Moim Magicznym Domudłuższego czasu miałam ochotę przygotować zupę, której głównym składnikiem byłoby mięso mielone. Uznałam, że jako drugi ważny składnik doskonale wpasują się ziemniaki. Udane połączenie zaowocowało pyszną i sycącą zupą. Będę do niej powracać. Świetne danie na jesień i zimę. 300 g mięsa mielonego 4 ziemniaki 1 litr bulionu - może być z kostki
Jadło i czytadłoHalloween już tuż, tuż, więc na blogu przepisy z dyni prawie jeden za drugim. Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni , ale tym razem zupa dyniowa z jarmużem i pistou. Podstawą tego dania jest oczywiście dynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami
codojedzenianadziać dowolnym nadzieniem a wierzch można polać czekoladą. Można ich też niczym nie przekładać ale wtedy radzę dodać więcej cukru, dałam go mniej bo i lukier i marmolada są słodkie. Nadają się do dłuższego przechowywania a najlepiej smakują na drugi dzień po upieczeniu. Nadadzą się do codziennej herbatki jak i na świąteczny stół. Składniki na 3 blachy ciasteczek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadań na jesień? To danie takie właśnie jest. Dla mnie jest to danie wspomnienie. Związane dniem Wszystkich Świętych. Kiedy z mamą w ten zimny listopadowy dzień przejechałyśmy z jednego cmentarza na drugi, głodne i zmęczone, dopadł nas bardzo ładny zapach. Stanęłyśmy w długim ogonku i cierpliwie czekałyśmy. Warto było
Polska Zupajeszcze na początku lat 90 i służył mi świetnie do zeszłego roku, kiedy to uległ awarii. Swoją drugą gofrownicę kupiłam w jednym ze sklepów online i jest równie dobra, jak ta pierwsza. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy Aleksandrybiszkopt całą ją pochłonie. Wkładamy całość do lodówki i jak pierwsza galaretka już nam stężeje to nakładamy kolejne owoce – ja dałam mandarynki z puszki i zalałam je tężejącą galaretką brzoskwiniową i znowu wkładamy do lodówki. Tarta najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopt od galaretek trochę zmięknie Smacznego
Kuchenne WariacjeZbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki
greenscarfumiarem. Składniki: 1 mango 1 jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka malin 2 łyżki miodu (można dać cukier) Wykonanie: Mango pokroić na mniejsze kawałki, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Zmiksować na gładką masę. W drugim pojemniku maliny zmiksować z jogurtem i miodem. Układać w pucharku warstwami. Warstwa malin mango maliny Smacznego! Deser odmładzający
O kuchni z uczuciemteż w duszy gra ? Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę. Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. Składniki: nieduży brokuł 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych ) 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera bałkańskiego
kolorowotorcikowociast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu łyżeczka ekstraktu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!piekę coś i potem tego nie jem. Staram się więc czasami piec porcje, którym sama jestem w stanie dać radę, więc zmieniłam proporcje składników w przepisie. W nawiasach znajdziecie proporcje na około 1,2 kg bochenek, natomiast druga wartość oznacza moje proporcje na mały bochenek, który waży niecałe 600 g. Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!