drugie danie - 14640 przepisów (strona:229/976)

Odrywany chlebek pomidorowo-serowy z ziołami 221

jest tak naprawdę ważne na ile, ważne by zmieściły się na stojąco w blaszce). Kawałki ciasta układać jeden na drugim sosem do góry, a następnie układamy pionowo w blaszce keksówce (natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia). – ja dałam do kwadratowej silikonowej, po kroiłam takie kwadraty, że się nie mieściły. Zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec w piekarniku

Fabryka pomysłów
Herosi 139

wyrzuceniu zestawu symboli mówi: stop! Co przerywa rzuty drugiego gracza. Następnie gracz wykonuje jedną z akcji, którą umożliwiają mu wyrzucone przez niego symbole na kościach np.: ·          rzucenie zaklęcia i aktywacja stworów – wyrzucenie odpowiedniego zestawu symboli, zgodnego z tym na karcie, pozwala rzucić dane zaklęcie oraz - w zależności od ilości wyrzuconych symboli dowodzenia(...)pierwszemu wyeliminować herosa drugiego gracza zadając mu 21 ran. Podsumowując, gra ma swój klimat, którym jest połączenie szybkiego rzucania kośćmi z myśleniem jakie zaklęcie rzucić oraz z ułożeniem stworów na planszy gracza. Podczas gry czasami będzie Was nachodzić myśl: „kiedy kości pozwolą mi zaatakować moim smokiem by podsmażyć pierwszy szereg wrażych stworów”. To wszystko razem potrafi dać w przysłowiową kość

O kuchni z uczuciem
Rollsy z szynką i serem 254

danie jest pyszne, gdyby nie jego kaloryczność jadłabym je dużo częściej niż raz na jakiś czas. Tym bardziej że jego przygotowanie nie jest takie skomplikowane pod warunkiem że skorzystacie z mojego sposobu. Wystarczy arkusz filii aluminiowej i kilka tricków. Zastanawiasz się co zrobić drugiej połówce na kolację lub jako przekąskę do piwa podczas oglądania meczu(...)sera żółtego i połowę pokrojonej w drobną kostkę szynki. Następnie przykryj wszystko drugim plackiem i powtórz czynności – sos, ser i szynka. Teraz najtrudniejsza część, zwinięcie tortlilli w ciasny rulon. Rób to delikatnie i od razu po zwinięciu użyj folii aluminiowej na której przygotowujesz danie do ciasnego zwinięcia rulonu. Tak przygotowane tortille wstaw

nietylkopasta.pl
KROKIETY Z NAWODNIONEJ TAPIOKI – Z GRZYBAMI, CUKINIĄ I SEREM – przepyszne! 71

krokiety! Tak, tak krokiety! Danie sycące i mega pyszne! Wypełniłam je farszem grzybowym z dodatkiem cebulki, cukinii i sera – wyszło fantastyczne danie na gorąco, które z ogromną przyjemnością zajadała cała rodzinka! Idealne na sycący obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. jeśli chcecie, by danie pozostało(...)razem większą, ok. 26 cm ) wysypujemy 2 saszetki nawodnionej tapioki KOALA – dokładnie rozprowadzamy – tak, by granulki równomiernie pokryły patelnię. Smażymy minutę z jednej strony, obracamy, smażymy minutę z drugiej strony. Na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy posiekaną cebulę, przesmażamy, wrzucamy pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy kilka minut. Dodajemy tartą cukinię, smażymy do momentu odparowania

Ostra na Słodko
POPAPRANIEC 1102

własną konfiturę wieloowocową z kawałkami owoców) - ulubione bakalie, ilość dowolna (ja dałam 70g suszonej żurawiny, 30g rodzynek, 130g włoskich orzechów) - krem do tortów o smaku ajerkoniakowym lub inny dowolny (dałam 1,5 opakowania na 300ml mleka każde, dr O'etkera) - ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu) W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier(...)dwie cześci. Będzie dość niskie (troszkę się przeraziłam), ale da się przekroić. Masę ajerkoniakową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Gotową, wymieszaną z masłem odstawiamy na chwilę. W tym czasie przekrojone ciasto nasączamy równomiernie połową z przygotowanej wody, czyli 1/4 szklanki. Wykładamy ok.2/3 masy ajerkoniakowej, rozsmarowujemy. przykrywamy drugą częścią ciasta, nasączamy równomiernie resztą wody, rozsmarowujemy konfiturę lub dżem

Smaczne Zdrowe
Duszona łopatka w sosie , pieczeniowo – cebulowym 362

temacie podzieleni , młodszy kocha to danie , z uwagi na sos , starszy , nienawidzi tego dania właśnie przez sos Bądź człowieku mądry i dogódź każdemu Oczywiście drogą ustępstw , zawsze jakoś się dogadują , że dzisiaj ten wybiera obiad , jutro drugi , najgorzej w tym układzie wychodzę ja Dobrze ,że reszta domowników nie narzeka Składniki : 0,5 kg łopatki wieprzowej(...)obsmażenia mięsa Mięso kroimy w dość grube plastry , obsmażamy na patelni , na rozgrzanym smalcu , do momentu , aż będzie mocno brązowo – złociste ( jak na zdjęciu ) , zbyt słabo przypieczone , nie da nam dobrego sosu . Przekładamy do głębokiego garnka . Na patelnię na której smażyliśmy mięso ,wkładamy drobno pokrojoną cebulę ( ma się rozpaść , podczas duszenia ) , lekko podsmażamy , przekładamy do mięsa . Teraz , znowu

Ogrodnik w podróży
Dyniowy czas. Tiramisu 134

namoczonymi w kawie z amaretto. I już! Deser jest naprawdę prosty w przygotowaniu, a smak... Nie da się go opisać, trzeba tego po prostu spróbować! Choć, tak naprawdę, mogę być zupełnie nieobiektywna w tym względzie, bo to połączenie moich ulubionych smaków. Z drugiej strony, nie znam nikogo, kto nie lubiłby tiramisu. Jeśli więc podoba Wam się myśl o aromatycznym(...)porównaniu z oryginałem. W sumie to dość mocno je zmniejszyłam, a i tak porcje wyszły mi gigantyczne! Nawet ja, kochająca słodkie i zachwycona tym deserem, po obiedzie nie dałam rady zjeść całości... Spokojnie więc możecie przygotować 6 mniejszych, a wszyscy i tak będą nasyceni.Dania z dynią, słodkie i wytrawne, przygotowali dzisiaj ze mną Panna Malwinna, Lejdi, Sianko, Martynosia, Mirabelka oraz

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Patelnia tytanowa Woll Szafir – czy warto? 95

Świetnie to widać podczas smażenia kotlecików lub placuszków. Z jednej, jak i z drugiej strony patelni placuszki były identycznie zrumienione w tym samym czasie. Tyle na niej robiłem, że w końcu postanowiłem zrobić naleśniki na standardowej patelni. Poniżej widzicie gdzie ona trafiła. Naleśnik przywarł, nie dało się odczepić. Wiem, że były to naleśniki bezglutenowe, które zazwyczaj ciężej się smaży

Blendman
Tagliatelle z krewetkami i szpinakiem baby 157

Wolna sobota i niedziela to święto. A z drugiej strony dziś jest poniedziałek, Wy siedzicie w pracach i zaczynacie odliczanie do piątkowego popołudnia. A ja mam wolne :) Nie czekam na koniec dnia czy tygodnia. Jestem tu i teraz, pisze dla Was posta z przepisem na danie, które przed chwilą przygotowałam i skonsumowałam delektując się każdym(...)strony, odwracamy na drugą stronę. Następnie dodajemy pomidorki koktajlowe i podlewamy winem. 5. Dorzucamy liście szpinaku, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie zwiększamy ogień, aby nadmiar płynu odparował. 6. Na patelnię przekładamy ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie mieszamy, dodajemy łyżkę zimnego masła, aby zagęścić sos. Tagliatelle z krewetkami podajemy w głębokich talerzach. Danie

W kuchni Katie
Dżem z jagód goji i nasion chia czyli raw food w praktyce 179

mnie przede wszystkim źródło inspiracji do poszukiwania własnych rozwiązań i nowych smaków. Dlatego cenię sobie książki kucharskie, które pozwalają na modyfikację zawartych w nich receptur. " Kuchnia Raw Food. Smaczne dania bez gotowania " do takich właśnie należy i choć trafiła do naszej biblioteczki całkiem niedawno, a na dodatek jestem zdeklarowanym mięsożercą, to jednak jest to poradnik kulinarny z którego zamierzam(...)prawda „ raw food ”, ale…. przecież nie muszę być w 100% witarianką :) Poniżej znajdziecie więc dwa przepisy – jeden oryginalny, drugi z moimi zmianami. Ps. Książka jest dostępna w księgarni internetowej platon24.pl  Składniki Oryginalny przepis opublikowany w " Kuchnia Raw Food.  Smaczne dania bez gotowania " Przepis po moich modyfikacjach 150 g mrożonych truskawek, rozmrożonych 100 g mrożonych malin, rozmrożonych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka 155

dani stanowi właściwe nacięcie filetów. Nacinamy je z boku w ok 1/3 wysokości i tniemy mniej więcej do 2/3 głębokości. Nie przecinamy filetu. Tak nacięty filet otwieramy i grubszą część ponownie nacinamy aż do końca. Powinniśmy otrzymać długi, dość cienki kawałek mięsa, który będziemy nadziewać. Jak wspomniałam na początku, możemy zrobić kilka wariantów tego dania. Dla tych, którzy(...)stopniach, co 10 min polewając mięso rozpuszczonym masłem. W połowie czasu pieczenia, obracamy mięsko na drugą stronę. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/faszerowany-brokulami-feta-filet-indyka/ BosowKuchni       Artykuł Faszerowany brokułami i fetą filet z indyka pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Na początek- Leczo 104

sierpniu?  Po ostatnich upałach tęsknie za jesiennym chłodem i deszczem.  Moja wersja tego dania, jest lżejsza od oryginału. Jedyny tłuszczyk to ten jaki wytopi się z kiełbaski:)  Składniki: -200 g wędzonej kiełbasy  -2 papryki (jedna czerwona, druga żółta)  -1 średnia cebula -1 duża średnia cukinia, lub 2 małe  -4 pomidory -ząbek czosnku(...)laurowym i pieprzem. Smażymy na średnim ogniu aż z kiełbaski wytopi sie tłuszcz.  Następnie dodajemy pokrojone w spore kawałki papryki.   Doprawiamy mielona papryka, chilli (jeśli lubicie pikantniejsze dania, dodajcie więcej).  Dodajemy pokrojona w spora kostke cukinie, doprawiamy oregano i całość podsmażamy, mieszając co jakiś czas by całość sie nie przypaliła.  Po ok. 5 minutach dodajemy

Smakuj życie!
Pierogi z kaszą manną – kuchnia podkarpacka 173

Mleko zagotowujemy w garnku z grubym dnem, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy mieszając. Po kilku minutach, kiedy kasza zacznie robić się gęsta (kasza powinna być na tyle gęsta, by dało się ją mieszać łyżką, ale nie powinna być na tyle rzadka, by z tej łyżki od razu spadała), wyłączamy gaz, dodajemy cukier, sól i masło. Mieszamy. Kiedy kasza stygnie przygotowujemy(...)wrzucamy partiami do gotującej się osolonej wody. Po ugotowaniu odcedzamy i okraszamy masłem. Jeśli pierogi zostaną nam na drugi dzień, odgrzewamy je wrzucając na kilka minut do gorącej lekko osolonej wody. Pierogi z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ Znajdziecie tam również inne podkarpackie pierogi: Pierogi oszukańce Dukielskie pierogi z kaszą gryczaną i mięsem

Trzeci talerz
Obiady na tydzień: 5 przepisów z jarmużem 59

domowym sosem teryiaki z ryżem z kalafiora Pyszne i bardzo ciekawe danie. Z dwóch, a właściwie trzech powodów. Po pierwsze: domowy sos teryiaki. Na serio, nie ma sensu kupować gotowca w sklepie. Domowa wersja smakuje rewelacyjnie i jest bardziej niż prosta do zrobienia. Po drugie: pulpety, które zrobiliśmy z kaszy gryczanej i mielonego indyka(...)koniec ryż z kalafiora. Brzmi pretensjonalnie, ale na serio, starty, upieczony kalafior ma wspaniały smak, który wzbogaciliśmy jarmużem dodanym pod sam koniec pieczenia. Naprawdę warto spróbować tego niecodziennego dania. Zobacz przepis We wtorek na obiad była Miska sushi bez zawijania Mega frajda związana z przygotowaniem i jedzeniem tej podróbki sushi. Do miski można wrzucić ulubione składniki sushi, można wrzucić

Niedzielny kucharz
CIASTO BANANOWO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI 85

Nadchodzi dzień chłopaka drogie dziewczynki, także pamiętajcie okazać z tej okazji więcej całusów swojej drugiej połówce👄💔  A dla tych którzy są w związku sportowców tak jak ja 😜 gdzie oboje zwracacie uwagę na to co spożywacie, proponuję mega pyszne kruche ciacho w ramach jego święta 🍰 Możecie je zrobić w małej formie keksówce lub okrągłej blaszce(...)oleju -1/3 szklanki oleju -2 jajka w temp pokojowej + słodzik/cukier -100 g orzechów (ja dałam włoskie) -2 łyżki miodu -1.5 łyżeczki sody  Przygotowanie: 1.Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy. 25 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (drugie pół będzie na polewę). Orzechy rozgniatamy.Banany kroimy w plastry. 2. Banany zgniatamy widelcem lub blendujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu