drugie danie - 14640 przepisów (strona:223/976)

Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 186

przykryciem.   Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, szczodrze posypaną drobno usiekaną natką pietruszki. Na drugi dzień zupa może wymagać lekkiego rozcieńczenia – ma dużo kaszy, sporo mięsa i warzyw – z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe. SKŁADNIKI 6-8 dużych porcji 500g wołowiny (szponder, waga po oczyszczeniu) 500g żeberek wieprzowych mięsnych 2 marchewki

Karo in the Kitchen
Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 147

Wbrew nazwie to danie nie ma nic wspólnego ze śmieciowym jedzieniem;) Wygląda bardzo efektownie, a jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki 2 filety z sandacza bez skóry 1 duży ziemniak natka pietruszki sól, pieprz sok z cytryny Przygotowanie Filety przekroić wzdłuż, zostawić tylko grubszą część ryby (resztę można zamrozić i dodać do zupy rybnej(...)Powinien powstać placek długości ryby i takiej szerokości, aby dało się winąć całą rybę. Ziemniaki lekko posolić. Na brzeg ziemniaków położyć rybę i ułozyć na niej listki natki. Zawijać wszystko przy pomocy pergaminu lub podkładki bambusowej - tak jakbyśmy robili sushi. To samo zrobić z drugim filetem. Smażyć na patelni z olejem z każdej strony, aż ziemniaki zrobią się

Kulinarne Inspiracje
Schab na zielono z tymiankowymi jabłkami 114

głowie, ale ugotowałem dla was coś bagatelnie prostego, patrząc na składniki, lecz z drugiej strony niebiańsko pysznego. Roladki ze schabu z baby szpinakiem podane z kaszą kuskus i jabłkami na maśle w śmietanie i tymianku. Kolejny spontan w kuchni zakończony sukcesem. Do przygotowania dania potrzebne będą nam:  3 kotlety ze schabu (ok 1,5 cm grubości

Kuba Gotuje
Muffinki z łososiem i koprekiem 289

jajko 180 g maślanki 75 g oleju roślinnego np słonecznikowego 100 g białego serka kremowego - dałam ziołowy przygotowanie Nagrzać piekarnik do 180 st C. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać starty ser, pokrojonego drobno łososia i koperek. W drugiej misce wymieszać jajko z  maślanką i olejem. Przełożyć połowę mokrych składników do suchych, wymieszać, następnie dodać

Stare Gary
Stek wołowy 134

minuty, następnie za pomocą szczypiec lub łopatki (nie nakłuwać widelcem, gdyż wypłynie sok i będzie suchy) obrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 3 minuty.  Zdjąć stek najlepiej na drewnianą deskę, oprószyć z obu stron solą i dać mu odpocząć tyle samo czasu ile się smażył. W między czasie przygotować glazurę. Na patelnię po smażonym steku położyć obrane

Kuchcik gotuje
Pyszne trufle czekoladowe 162

rodzaje dodatków. Pierwsze są z orzechami, drugie z połamanymi herbatnikami, a trzecie klasyczne :-) Poza tym proponuję dwa rodzaje posypki,  w której będziemy obtaczać trufle jedna-klasyczna, czyli ciemne kakao, a druga składa się z orzechów włoskich lub ziemnych (ja używałam ziemnych) oraz herbatników zmielonych razem w malakserze. Trufle w drugiej posypce, uzależniają(...)godzinki do lodówki.  Masa po tym czasie powinna ładnie stwardnieć,  tak ze da się z niej formować kulki. Zanim zaczniemy końcowy etap, pozostałe herbatniki wrzucamy do malaksera, dodajemy orzechy i miksujemy na bardzo drobno. Na jeden talerzyk dajemy kakao, na drugi posypkę. Oczywiście jeśli macie życzenie trufle możecie obtaczać czym tylko chcecie, orzechami, kokosem, posypkami ze sklepu

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Warsztaty kulinarne Pasta fresca z Cristina Catese 154

wielbicielami kuchni włoskiej.  Warsztaty odbyły  się w klimatycznym warszawskim Soho Factory w  Akademii Kulinarnej Whirlpool , studiu kulinarnym prowadzonym przez Włochów. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy cztery pyszne dania - i co warte podkreślenia - wszystkie składniki  z których korzystaliśmy w trakcie warsztatów pochodziły z pobliskiego BioBazaru z Soho Factory. Jak mówi Cristina, jakość produktów jest najważniejsza(...)przygotowywała ciasto na makaron.  Wszyscy uczestnicy warsztatów zostali podzieleni na dwie grupy; część przygotowywała sos i nadzienia, a druga część robiła ciasto. Potem się zamieniliśmy i w ten sposób mogliśmy własnoręcznie przyczynić się do powstania każdego z naszych dań. Cristina pokazywała, podpowiadała, jeśli trzeba było pomagała, dwoiła się i troiła, a w międzyczasie raczyła nas różnymi

Kulinarne przygody Gatity
Sos boloński (ragù alla bolognese) 145

jest warzywne ragout, czerwone wino i mleko, które sprawi, że mięso będzie delikatniejsze, sos boloński gotujemy powoli i długo, wtedy uzyska się rewelacyjny aromat, pełnię smaku, aby dokończyć dzieło, danie posypujemy obficie parmezanem. Mój przepis różni się nieco od przepisu oryginalnego, który został zatwierdzony przez Izbę Handlową w 1982 roku. Swoją drogą rok 1982 był wyjątkowy(...)Mistrzostwach świata w piłce nożnej. Dla Polski to również był dobry rok, ponieważ zajęła po raz drugi trzecie miejsce, najwyższe jak do tej pory w tych mistrzostwach. Taka mała ciekawostka :-). A teraz zapraszam po przepis, wybierzcie się na zakupy i przygotujcie to danie na najbliższy obiad. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Wigilia pachnąca domowym chlebem, żytni z paloną mąką 92

  To wyjątkowy chleb. Smak i zapach niepowtarzalny. Godny świątecznego stołu. Bardzo polecam na wieczerzę wigilijną. Na pierwszy i drugi dzień świąt będzie tak samo pachnący

Leśny Zakątek
Warzywa na patelnię z chipsami boczkowymi i oscypkiem w towarzystwie surówki z kiszonej kapusty z żurawiną 117

Pomysł na szybki obiad? Na kolację? Proponuję danie z patelni. Zrobicie w mig. Do 10 minut. Składniki ulubiona mrożonka na warzyw na patelnię chipsy boczkowe classic oscypek wędzony sól do smaku olej kokosowy do smażenia, nie więcej niż 1 płaska łyżka kiszona kapusta z marchewką +jabłko+garść żurawiny+trochę oliwy z oliwek Do posiłku wykorzystałam chipsy(...)nowoczesne i wygodne opakowania – woreczki i kubki. Idealnie sprawdzą się w różnych, codziennych sytuacjach – jako drugie śniadanie w szkole lub pracy, na wycieczki, na spotkania towarzyskie, czy na wspólne kibicowanie przed telewizorem. Ja wykorzystałam je ,by ubogacić moje warzywne danie o  mięsny ,chrupiący akcent! Na patelni rozgrzej olej kokosowy i wrzuć warzywa

Z Kuchni Do Kuchni
Markizy Orzechowe z Kremem Czekoladowym 312

prostu przełozyć krem do worka cukierniczego i wycisnąc na połowę upieczonej ilości ciastek. Następnie przyłozyć drugim, lekko docisnąc i pozostawić do zastygnięcia, bo krem fajnie zastyga. Samych ciastek wyszło mi 50 sztuk, co dało mi 25 sztuk gotowych markiz. Markizy można przechowywać do tygodnia w szczelnym pudełku, ale nie ma co wierzyć w cuda, ciastka znikają bardzo szybko

Blondynka Gotuje
Jak zacząć zdrowo się odżywiać i stracić na wadze? 180

zwykle zaczyna się w głowie . Tak jak przy każdej zmianie- również odżywiania – ważne jest pozytywne podejście. Musisz uwierzyć, że dasz radę i tak, jak już wspomniałam – zmiana wpłynie pozytywnie na całą Rodzinę – i tego się trzymaj! Po drugie –  posprzątaj kuchnię i spiżarnię .  Wyrzuć wszystkie niezdrowe produkty  – słodycze, słone przekąski typu chipsy, krakersy itp. (pamiętaj

Moje Kuchenne Rewelacje
Jabłka w cieście z egzotyczną nutą 154

skórek z cytrysów i mleczka kokosowego. Myślę, że tradycyjne jabłka w cieście mają teraz sporą konkurencję, bo danie wyszło obłędnie pyszne. Podane ze świeżym owocami znikało w ekspresowym tempie :) 2 duże jabłka (użyłam jedno kwaśne, drugie słodkie) 3/4 (ok. 115 g) szklanki mąki 0/5 szklanki (ok. 90 g) mleczka kokosowego plaster świeżego ananasa

Mienta blog
Sernik ze śliwkami 194

sernik wyszedł lekki, niczym pianka. Rozpływał się w ustach, co pewnie jest zasługą sera w wiaderku. Miałam otwartą połowę, bo drugą do czegoś wykorzystałam ostatnio. A marnować nie lubię! Sprawdźcie czy odpowiada Wam połączenie sera ze śliwkami i dajcie znać w komentarzach :) Uciekam do spania, Dobranoc Kochani :) Składniki na keksówkę 28x10cm: ½ kg sera białego 250g serka mascarpone 3 jajka

Kuchnia w czekoladzie
RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM 183

MAKARON Z KURKAMI I RUKOLĄ! To danie każdej jesieni, chociaż raz ląduje na naszym stole. Z kilku powodów, pierwszy oczywisty bo jest dobre! Po drugie jest pyszne! A po trzecie to najlepsze połączenie dla kurek, które lubią łączyć się z lekko orzechowym smakiem, jaki daje rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania