klasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację albo bezmięsny obiad. Poziom trudności: średni Czas przygotowania: 40 minut Ilość porcji: 2-3 Wartość kaloryczna(...)Następnie dodaję wino, i na małym ogniu czekam aż ryż wchłonie cały płyn. Później porcjami dodaję bulion (po chochelce) i czekam, aż się wchłonie, cały czas mieszając. Przy tym daniu nie ma skrótów, trzeba stać przy patelni bite pół godziny. Efekt jest jednak tego wart. Kiedy zostanie mi około połowa bulionu, dodaję pokrojony w międzyczasie melon, listki tymianku (kilka
Bazując na smakujuż moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony(...)skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści dorzucamy pokrojone jabłka i energicznie mieszając smażymy kilka minut (ok.2-3). Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy (ja dałam ok.1 łyżeczki). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo
Smaczne Zdrowecygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z pieczarkami, ja robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz(...)stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki
mojewypiekiinietylkoBardzo popularny, tutaj w UK, przepis na batonik owsiany to świetna przekąska na drugie śniadanie. Przepis łatwy, szybki i tani. Nie jest to wersja tradycyjna, którą oczywiście przetestowałam, gdyż zdecydowanie jest dla nas za słodka. Dałam niewielką ilość cukru, gdyż słodkości nadaje dżem. Składniki: 130 g mąki 130 ml oleju 250 g płatków owsianych 150 g dżemu(...)płatkami cukrem, cynamonem, solą i olejem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy z płatkami i łyżką dociskamy tworząc spód. 4. Na płatki wykładamy dżem i drugą połowę płatków i znów dociskamy łyżką. 5. Pieczemy aż do zbrązowienia płatków (około 20 minut). Studzimy. Kroimy w kostkę lub w podłużne batoniki. Mmm Pycha! Zajrzyjcie tutaj
NA MOIM TALERZUzanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu? Po drugie: wszyscy lubią stromboli. Choć nie wszyscy je znają. Tak naprawdę stromboli przypomina nieco pizzę, tylko jest inaczej podany, a składniki są raczej zapieczone, mniej wysuszone. Po trzecie: jest dobry na wykorzystanie(...)skończy, a dwa, że zwyczajnie nieco się nudzą. Znacznie lepszym wyjściem od ich wyrzucenia będzie zrobienie z nich pizzy lub właśnie stromboli – pozwoli to wszystkim na odkrycie tych dań na nowo. Stromboli ma jeszcze jedną cechę – składników nie powinno być zbyt dużo, bo będziemy mieć problem z zawinięciem ciasta
Proste-przepisy.plosób aktywnych fizycznie. Takie naleśniki można przygotować sobie na śniadanie bądź drugie śniadanie. Składniki: * 2 jajka * 1 szklanka mąki * 1 szklanka mleka * szczypta soli * pół szklanki płatków owsianych * 1 miarka odżywki proteinowej o smaku czekoladowym Wykonanie: Wszystkie produkty (oprócz płatków owsianych) dać do miski, wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać płatki owsiane
Zrób to smaczniepracować długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój(...)dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę
Dieta moja pasjaZarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki
Ostra na SłodkoJajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku. Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki
Be Fit Be Strongbyło bajeczne, cuuudowne..., choć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy (gdy używamy mleka roślinnego(...)dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie. Blaszkę z ciastem odstawiamy do wyrastania na conajmniej 30 minut, lub dłużej
Smaczne ZdroweDziś zapraszam na danie jedno garnkowe , dość szybkie w przygotowaniu , można taki ryż podawać jako dodatek do dan mięsnych , doskonale smakuję na zimno jak i na gorąco , ja dość często zabieram taki ryż do pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą dla jednej osoby 1 torebka(...)zmięknie . Kiedy nasz ryż jest gotowy , dodaję nasze wszystkie przyprawy oraz bardzo drobno posiekane pomidory suszone , solimy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy , kiedy nasze składniki są dobrze wymieszane , danie mamy gotowe do podania . Smacznego
Mój Smakdoniczkach domowe zioła, żeby mieć zawsze swoje, świeże. Niestety to dopiero drugi dzień, więc efekty nie mogą być widoczne, ale obiecuję, że jak coś się pojawi to na pewno się pochwalę. Niestety martwię się, bo jeszcze nigdy nie hodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore
dom-agi.plpołudniowo-tyrolskie. Wyczaiłam je w niemieckim magazynie kulinarnym "Lust Auf Genuss" nr 09/2011, który był w całości poświęcony właśnie tradycyjnej kuchni południowo-tyrolskiej. Zauroczyła mnie w tym daniu mieszanka przaśnego polskiego jedzenia ze szczyptą włoskiego smaku. Chociaż pierożki wyszły mi trochę koślawe, to absolutnie nie zawiodłam się na ich smaku; są znakomite, na pewno nie raz jeszcze(...)średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi. Ja niestety nie dałam rady tak lepić i wypróbowałam sposób jak na tortellini (zdjęcie), który okazał się skuteczniejszy niż tradycyjne lepienie pierogów. Zagotowujemy
Kuchnia Prezydentowejsztucznym świetle. W kadrze pojawia się intensywny czerwony kolor, jak wiecie jest to barwa, trudna do pracy. Bardzo intensywna i charakterna. Zdjęcie wykonywałam chyba przed ostatnia, więc danie już zdążyło, troszeczkę zmienić swój pierwotny wygląd. Zdjęcie nie spodobało mi się, ale przede mną były jeszcze dwie próby. Kolejnym zadaniem było wykonanie fotografii(...)bieli na aparacie pod oznaczeniem WB. Moje pierwsze zdjęcie, zbyt ciemne i niewyraźne. Poprawiłam kilka parametrów na aparacie i drugi strzał okazał się trafiony! Ładne, czyste i o odpowiedniej tonacji zdjęcie. Wykonane tylko przy sztucznym świetle. Jako trzecie danie fotografowaliśmy pyszne Rigatoni Barilla z włoską mozarellą, nasze danie główne podczas kolacji
SMYKWKUCHNIpoprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna(...)przygotujemy szparagi. Myjemy Dzielimy je na trzy części. Jedna część to będą same główki - odcinamy. Druga część to będzie środek szparagów. Odcinamy i kropimy w grube plastry Trzecia część to są zdrewniałe końcówki, które być może zostały Wam z gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com