zanadrzu jeszcze co najmniej kilka! Dajcie znać w komentarzach: czy podobają się Wam te przepisy, oraz – przede wszystkim – czy wypróbowaliście któreś z nich w domu? Po drugie: wszyscy lubią stromboli. Choć nie wszyscy je znają. Tak naprawdę stromboli przypomina nieco pizzę, tylko jest inaczej podany, a składniki są raczej zapieczone, mniej wysuszone. Po trzecie: jest dobry na wykorzystanie(...)skończy, a dwa, że zwyczajnie nieco się nudzą. Znacznie lepszym wyjściem od ich wyrzucenia będzie zrobienie z nich pizzy lub właśnie stromboli – pozwoli to wszystkim na odkrycie tych dań na nowo. Stromboli ma jeszcze jedną cechę – składników nie powinno być zbyt dużo, bo będziemy mieć problem z zawinięciem ciasta
Proste-przepisy.plosób aktywnych fizycznie. Takie naleśniki można przygotować sobie na śniadanie bądź drugie śniadanie. Składniki: * 2 jajka * 1 szklanka mąki * 1 szklanka mleka * szczypta soli * pół szklanki płatków owsianych * 1 miarka odżywki proteinowej o smaku czekoladowym Wykonanie: Wszystkie produkty (oprócz płatków owsianych) dać do miski, wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać płatki owsiane
Zrób to smaczniepracować długo i ciężko. A później pielęgnować , bo nic nie jest nam dane na zawsze i bezwarunkowo. Chwila nieuwagi i szybko możemy stracić dużo, a nawet wszystko. Dziś coś bardzo prostego, szybkiego, smacznego i najważniejsze....zdrowego. Bardzo lubię wszelakie omlety, a te które mają drugie albo i trzecie dno jeszcze bardziej. Nie wiem czy wiecie, ale omlet swój(...)dałam łyżeczkę, a później dosłodziłam pudrem. Następnie dodajemy otręby i na koniec sodę. Mieszamy i wylewamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy dobrą, można smażyć bez tłuszczu. Na wierzchu placka układamy jabłka i lekko je wciskamy. Przykrywamy pokrywką i wolno smażymy. Gdy spód ładnie się zarumieni, zsuwamy na talerz i obracamy aby podsmażyć przez chwilę drugą stronę
Dieta moja pasjaZarówno jedno, ja i drugie warzywo bardzo lubię i z wielką przyjemnością przyrządzam z nich smakołyki w swojej kuchni. Dziś mam dla Was przepis na pyszne risotto – jedno z moich ulubionych połączeń na koniec lata. Takie połączenie ryżu Arborio z kurczakiem i cukinią smakuje bardzo fajnie, a całe danie jest niezwykle lekki
Ostra na SłodkoJajka oddzielamy na białka i żółtka. W jednej miseczce białko ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Jabłuszko (ja dałam ze skórką, aczkolwiek można obrać) trzemy na tarce o dużych oczkach i odsączamy od soku. Wkładamy je do drugiej miseczki wraz z resztą składników i miksujemy. Po ubiciu białek, delikatnie łączymy je z masą z drugiej miseczki
Be Fit Be Strongbyło bajeczne, cuuudowne..., choć na drugi i trzeci dzień również jest pyszne... ;-) Piekłam w ciemnej blaszce 33x23cm. Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 lub pszennej (orkiszowej typ750- 550g) - 1/4 szklanki* cukru (dałam 1 łyżkę cukru trzcinowego+ ksylitol) - 1,5 szklanki* mleka, u mnie bez laktozy (można dać mleko roślinne, np.ryżowe) - 100g oleju kokosowego, dałam bezzapachowy (gdy używamy mleka roślinnego(...)dłońmi na blaszce, tak zdecydowanie najlepiej równo się rozprowadza). Na ciasto wykładam wydrylowane połówki śliwek, całość posypuję kruszonką i płatkami migdałów, gdy mam (pierwsza wersja była bez, z braku, druga już była z płatkami) można także posypać delikatnie cukrem trzcinowym, najlepiej grubym, wówczas ciasto fajnie chrupie. Blaszkę z ciastem odstawiamy do wyrastania na conajmniej 30 minut, lub dłużej
Smaczne ZdroweDziś zapraszam na danie jedno garnkowe , dość szybkie w przygotowaniu , można taki ryż podawać jako dodatek do dan mięsnych , doskonale smakuję na zimno jak i na gorąco , ja dość często zabieram taki ryż do pracy jako drugie śniadanie , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Potrzebne nam będą dla jednej osoby 1 torebka(...)zmięknie . Kiedy nasz ryż jest gotowy , dodaję nasze wszystkie przyprawy oraz bardzo drobno posiekane pomidory suszone , solimy do smaku i bardzo dokładnie mieszamy , kiedy nasze składniki są dobrze wymieszane , danie mamy gotowe do podania . Smacznego
Mój Smakdoniczkach domowe zioła, żeby mieć zawsze swoje, świeże. Niestety to dopiero drugi dzień, więc efekty nie mogą być widoczne, ale obiecuję, że jak coś się pojawi to na pewno się pochwalę. Niestety martwię się, bo jeszcze nigdy nie hodowałam roślin. Tak właśnie odnalazłam dzisiejsze danie, ciasto trochę naleśnikowe, kryjące pysznego soczystego kurczaka… Składniki: - 2 spore
dom-agi.plpołudniowo-tyrolskie. Wyczaiłam je w niemieckim magazynie kulinarnym "Lust Auf Genuss" nr 09/2011, który był w całości poświęcony właśnie tradycyjnej kuchni południowo-tyrolskiej. Zauroczyła mnie w tym daniu mieszanka przaśnego polskiego jedzenia ze szczyptą włoskiego smaku. Chociaż pierożki wyszły mi trochę koślawe, to absolutnie nie zawiodłam się na ich smaku; są znakomite, na pewno nie raz jeszcze(...)średnicy, każdy smarujemy lekko za pomocą pędzelka wodą i lepimy. Na krążek kładziemy łyżkę farszu, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy brzegi dookoła dociskając np. kubkiem (czymś o grubszych ściankach) lub palcami, jak pierogi. Ja niestety nie dałam rady tak lepić i wypróbowałam sposób jak na tortellini (zdjęcie), który okazał się skuteczniejszy niż tradycyjne lepienie pierogów. Zagotowujemy
Kuchnia Prezydentowejsztucznym świetle. W kadrze pojawia się intensywny czerwony kolor, jak wiecie jest to barwa, trudna do pracy. Bardzo intensywna i charakterna. Zdjęcie wykonywałam chyba przed ostatnia, więc danie już zdążyło, troszeczkę zmienić swój pierwotny wygląd. Zdjęcie nie spodobało mi się, ale przede mną były jeszcze dwie próby. Kolejnym zadaniem było wykonanie fotografii(...)bieli na aparacie pod oznaczeniem WB. Moje pierwsze zdjęcie, zbyt ciemne i niewyraźne. Poprawiłam kilka parametrów na aparacie i drugi strzał okazał się trafiony! Ładne, czyste i o odpowiedniej tonacji zdjęcie. Wykonane tylko przy sztucznym świetle. Jako trzecie danie fotografowaliśmy pyszne Rigatoni Barilla z włoską mozarellą, nasze danie główne podczas kolacji
SMYKWKUCHNIpoprzedniego dania, które robiłam na śniadanie z zielonymi szparagami zostały mi zdrewniałe końce. Specjalnie ich nie wyrzucałam, ponieważ było mi ich szkoda. Chciałam je wykorzystać do wywaru na zupę. Potem stwierdziłam jednak, że nie poprzestanę na samym wywarze i zrobiłam zupę-krem ze szparagów. Jedna była łagodna - dla córki. Druga była dla mnie i była naprawdę (!) pikantna(...)przygotujemy szparagi. Myjemy Dzielimy je na trzy części. Jedna część to będą same główki - odcinamy. Druga część to będzie środek szparagów. Odcinamy i kropimy w grube plastry Trzecia część to są zdrewniałe końcówki, które być może zostały Wam z gotowania poprzednich dań. A nawet jeśli nie zostały, to nie wyrzucamy ich! Odłamujemy i odkładamy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compieprz. Mieszamy do połączenia składników. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić marynatę. Odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem, a marynatę zlewamy(...)cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana w folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenypieprz. Mieszamy do połączenia składników. Skrzydełka z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zawiązujemy dokładnie jeden koniec rękawa i wlewamy marynatę. Zawiązujemy drugi koniec rękawa i wszystko mieszamy, obracając nim, aby dokładnie rozprowadzić marynatę. Odstawiamy do lodówki na min. 12 godzin. Mięso wyciągamy z lodówki godzinę wcześniej przed grillowaniem, a marynatę zlewamy(...)cebulką z jabłkiem Choć to nie mięso, to postanowiłam dodać tu kaszankę, gdyż dla mnie to klasyka grillowania - jedni ją uwielbiają, drudzy nienawidzą. Kaszanka nadziana podsmażoną cebulą z jabłkiem i majerankiem, grillowana w folii aluminiowej. Pyszne i aromatyczne danie. Składniki: 500 g kaszanki 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie
Kuchnia MagdaLenyśniadanie, jego specjalność - omlet z ziołami i mozzarellą 👌. II Śniadanie 10:30 Z braku pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso
lady-och-mistrzyni.blogspot.compatelni, to frittatę można jeść lekko przestudzoną i doskonale smakuje odgrzana, co sprawia że jest równie dobra jako danie śniadaniowe jak i lancz do pracy. Lancz z mini frittaty U nas wystąpiła dzisiaj w tej drugiej roli. Zamiast jednego placka, robionego standardowo na szerokiej patelni, upiekliśmy frittaty w foremkach do mufinek. Wyglądają ładnie
Niedzielny kucharzMichelin, a druga to wspomniane powyżej „ EL POBLET „. Brzmi chaotycznie, jednak obie kuchnie – ciepła i zimna, są świetnie zorganizowane. Dania serwowane tam trzymają najwyższy poziomie, z którym w Polsce do tej pory się nie spotkałem. W dniach 2-4 maja w Madrycie odbyła się kolacja, gdzie mogliśmy pochwalić się daniami naszej kuchni. Jako jedyny(...)mnie ogromne wrażenie. Mieliśmy do obsłużenia około 200 gości, w związku z czym na spokojnie zaczęliśmy przygotowywać aperitif i przystawki. Po chwili przerwy zabraliśmy się za danie główne. Mocno zdziwił mnie fakt, że na miejscu dysponowaliśmy czymś w rodzaju „podgrzewanej szafy”. Mimo braku pełnego wyposażenia dania wyszły perfekcyjnie. Nie mieliśmy chwili wytchnienia- czas
Gotuj po hiszpańskuswoją odporność. Od maja do września przejechałam na rowerze niemal 1000 km. Starałam hartować się na świeżych powietrzu, ile sie da. Gdy zaczęła się jesień, a moje dziecko wróciło do przedszkola, szybko przyplątał się pierwszy wirus…potem drugi. Ale szcześliwie, bardzo szybko i bez antybiotyków dochodziłam do siebie. Mam nadzieję, że będzie tylko lepiej. Wspomagam się różnymi naturalnymi specyfikami
Mienta blogciasta w ogóle nie dodawałam. Pierniki Toruńskie z wiórkami kokosowymi zmieszałam, masła, jajka dodałam, pomieszałam, pozagniatałam i do formy dałam. Po pieczeniu, dwie masy zrobiłam, białą i czekoladową pana cotę, tak sobie wymyśliłam. Na jedną i drugą, kawałeczki pierników w czekoladzie z nadzieniem owocowym powkładałam i dla przełamania smaków, świeże maliny dodałam. Tarta, dla tych
Moniki Smakołykiśniadanie, jego specjalność - omlet z ziołami i mozzarellą 👌. II Śniadanie 10:30 Z braku pomysłu i czasu na drugie śniadanie Lila zjadła owoce: jabłko, gruszka i melon. Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana z ciecierzycą. II Danie 16:00 Ziemniaki i schab duszony w sosie własnym z marchewką. Z ilością ziemniaków trochę przesadziłam, ale mięso
lady-och-mistrzyni.blogspot.comWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki
Różne smaki w kuchnipierwsze coś musiałam zrobić z kolejną porcją 3 kilogramowego serca wołowego, które ostatnio udało mi się kupić. Po drugie, jak pewnie większość z Was, mam już serdecznie dość zimy. Tęsknię za cieplejszymi klimatami i tym daniem trochę uciekam myślami do Meksyku, trochę do Hiszpanii, a trochę do Peru. W gulaszu prócz serca wołowego (zapewniam
Quinoa Raz!zdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż
codojedzeniazdanie. Nie wiem czy dlatego, że skrzydełka pieczone były wyjątkowe mięsiste, czy też smakowały wybornie. Pewnie jedno i drugie! Jak zwykle dzisiaj znowu improwizowałam. Chodziło mi po głowie z czym podać skrzydełka pieczone tak aby danie było smaczne, syte i fajnie skomponowane. Najpierw pomyślałam o makaronie. Noddles miałam za mało, więc może ryż
codojedzeniaPotrawa kuchni irlandzkiej jadana głównie na dzień św. Patryka i Halloween. Przy czym w ich wypadku obchodzenie tego drugiego jest w pełni uzasadnione :) Podstawą są ziemniaki, czyli warzywo, na którym opierała się tamtejsza kuchnia co dało się odczuć najbardziej podczas ziemniaczanej zarazy. Spowodowała ona wyludnienie kraju czy to z powodu głodu czy emigracji. Ogólnie wyjechało wtedy do USA ok. miliona(...)się głównie z ziemniaków i kapusty, ale w zasadzie to wrzucano tam wiele rzeczy. Tak jak ja to zrobiłem i oczywiście, w związku z tym, że to danie irlandzkie, nie mogłem pominąć koniczyny, o której właściwościach pisałem już tutaj , ale i innych składników obecnych w tradycyjnej kryzysowej kuchni :) Składniki: - ziemniaki - kapusta - pokrzywa - komosa biała - koniczyna - inne
Kryzysowa Książka Kucharskasłoniny 100 g cebuli sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia (można pominąć jeśli patelnia ma nieprzywierające dno) Tłukawica - danie kuchni podkarpackiej Dzień wcześniej groch zalewamy obficie wodą w dużym garnku i moczymy przez noc. Na drugi dzień wodę wylewamy, nalewamy świeżej i gotujemy do miękkości. Tłuczemy. Osobno gotujemy obrane i posolone ziemniaki i również tłuczemy. Słoninkę
Trzeci talerzpotrawy, które tu publikuję są dla mnie przepyszne i gorąco je polecam. Potrawkę jednego dnia jadłam z ryżem, a drugiego z makaronem. Pasuje ona także do kaszy, tak więc wybierajcie to, co wy lubicie. Bardzo szybkie danie! Składniki na meksykańską potrawkę z kurczaka (około 6 porcji): podwójna pierś z kurczaka 2 puszki pomidorów 1,5 puszki
Karola gotujepiekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco! ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
Zakątek rozkoszy kulinarnychlodówki schowaj tylko warzywa z kurczakiem. Następnego dnia ugotuj makaron na świeżo i przesmaż go jeszcze chwilę z resztą dania i orzeszkami. A Wy, którą kuchnię świata lubicie najbardziej? Chętnie poczytam o nieznanych mi potrawach z drugiego końca Ziemi ;) Jeśli chcesz być na bieżąco, znajdziesz nas także na Facebooku , Instagramie i Google+ . Trzymajcie się ciepło! Paulina
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńindykiem i dynią. Dodanie dyni miało być eksperymentem a jak się okazało było całkiem dobrym pomysłem, bo danie wyszło naprawdę bardzo smaczne. Można podawać je z pieczywem lub tłuczonymi ziemniakami i właśnie w tej drugiej wersji smakuje nam najbardziej. Mam jeszcze w zanadrzu kilka dyń więc z pewnością pojawią się niedługo kolejne przepisy
Ze smakiem i z pasjąrodzin, tyle przepisów na zupy. Jedni lubią zupy kremy, a inni tzw. wodniste. Moja dzisiejsza propozycja ucieszy tych drugich. Ja sama uwielbiam wszystkie zupy, i kremy, i wodniste. Po prostu jestem zupoholiczką ;) Zupa jest dobrym daniem, kiedy wraca się z pracy czy ze szkoły bardzo głodnym, i czeka na właściwy obiad. Wtedy zamiast zapychać się
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńNieco ponad miesiąc temu obiecałam przyrządzić jakieś biało-czerwone danie z okazji Euro. Do tematu podchodziłam dwukrotnie. Pierwszej próby nie udało mi się sfotografować ;) A efekty drugiej widzicie obok :) Mus truskawkowy z dodatkiem mięty (pomysł podpatrzony u superwspólnika blogowego ;)) bardzo nawiązuje do letnich, wakacyjnych klimatów. Na górze zaś spora porcja bitej śmietany. Chodziło
zadanie-gotowanieżeby zakryło owoce. Zaczęliśmy od rabarbaru. Co do zasady, ratafia jest nalewką owocową, więc rabarbaru się nie daje, ale z drugiej strony wrzuca się do niej wszystko "jak leci". Więc rabarbar też się nada. Akurat mieliśmy, to daliśmy. Po kolei dawaliśmy: - rabarbar - truskawki - czereśnie - maliny - jagody - czarna porzeczka Owoce kończymy dodawać, gdy już się sezon skończy, we wrześniu
Marder&Marder ManufactureDruga połowa października to ostatni moment, aby w kuchni wykorzystać świeżą paprykę. Leczo, potrawki i inne tradycyjne dania tym razem sobie odpuściłam. Zrobiłam dla nas paprykę faszerowaną mięsem – bardzo pożywną i bardzo, bardzo smaczną. Nadzienie jest tradycyjne, ale daje mnóstwo możliwości do wprowadzania modyfikacji. Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku(...)jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz, ew. inne ulubione przyprawy • natka pietruszki Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować
W mojej kuchninajczęściej znika zaraz po ściągnięciu z patelni ciepły i świeży. Pasuje do dań na słodko i ostro, na śniadanie, obiad lub kolację. Ostatnio narobiłem ich tyle, że zostały na drugi dzień. Zapakowałem chlebki w pojemnik, do tego trochę warzyw i drugie śniadanie w pracy gotowe. A już wkrótce na blogu moja propozycja jak można wykorzystać indyjski
PaleoLifeDanie ma 154 KCAL. 1 ciasteczko 10 g 1 szkl.przygotowanego kisielu że ŚLIWEK mrożonych lub wędzonych ( te drugie wyszły smaczniejsze)150g 0.5 szkl.wody zimnej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 5 g. 1 łyżka cukru 10g. ************************************************ Owoce Ugotować do miękkości .Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody i wlać do gotujących się owoców.Poslodzic.Jak macie ochotę
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiLitwinki, które szybko i zręcznie przygotowywały cepeliny, wydawało mi się to bardzo proste. Dopiero, gdy sama zaczęłam eksperymentować z tym daniem, okazało się że wcale nie jest to takie szybkie i banalne. Szybkie to może być na drugi dzień, gdy tylko sobie odsmażymy kartacze z dnia poprzedniego:) Ułatwiając sobie życie, zawsze warto zrobić więcej cepelin i mieć obiad
na moim stole...powinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki i kakao. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając
moj przepis napowinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką
moj przepis nadodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus). Przełożenie ciasta: Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą. Ja natomiast całą masę dałam w środek a wierzch polałam 2 tabliczkami mlecznej czekolady które uprzednio roztopiłam w kąpieli wodnej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Pychotkaaaoboje nie odpuszczą śniadania. Czy to w dzień powszedni, czy dzień wolny. I czy jedno stuka klockami, a drugie odprawia swoje mantry, to co kilka minut słyszę: a kiedy śniadanie??? a co na śniadanie??? a daj nam śniadanie już.... I jak słyszą, że są "pankejki" to odprawiają maoryskie tańce wojenne. I jakoś wcale im się nie dziwię
bistro mamamierząc od zagotowania grzybków. Odcedzić, przestudzić. Grzybki przełożyć do słoiczków (na wysokość 3/4). Przygotować zalewę. Na każdy litr wody dałam 1,5 łyżki soli. Zalewą zalać grzybki. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować dwa dni. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut
Darcia w kuchniPonadto ostatnio, podczas weekendowych zakupów wypatrzyłam bardzo fajne pudełko i nie mogłam mu się oprzeć, także wkrótce pojawią się dania w nowym pojemniczku, mam nadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny
Codzienne Gotowaniekamień do pizzy, jeśli go używacie). Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień). Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już
Karo in the Kitchenwszystko wygląda. Robię zdjęcia, odkładam aparat i zabieram się za przenoszenie ciasta na blaszkę. Podkładam ręce.. no nie dam rady. Ciasto jest kruche, owoce ciężkie, nie ma szans. Jak mogłam wcześniej na to nie wpaść! Druga próba z łopatką... nic z tego. Patrzę z nadzieją w stronę męża, a on chrapie! Przecież jak go zbudzę i powiem, żeby
bistro mamasałatkę mama robiła inaczej. Tym razem skorzystała z przepisu Margarytki . Sałatka była tak pyszna że to jej drugie podejście do niej tym razem jednak przepis nieco zmieniła i zamiast części cukru mama dodała miodu, dała też więcej marchwi i cebulę bo tak lubimy. Składniki: 5 kg ogórków 1 kg marchwi 2 duże cebule 18 szklanek wody
Lili w kuchniDahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam. Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne. po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule, czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone
AZgotuj!wlewamy truskawki, wkładamy gałkę lodów, wlewamy banany i na koniec kiwi. Jeśli chcecie mieć większą różnicę w kolorystyce, możecie najpierw dać kiwi, a potem banany. Pijemy przez rurkę, najlepiej dwie, bo jedną wkładamy w gałkę lodów, a drugą w napój. SMACZNEGO
Lili w kuchniteflonową patelnię beż użycia niepotrzebnego tłuszczu. Jeżeli patelnia jest w dobrym stanie, omlet nie będzie się do niej przyklejał. Należy dać mu chwilkę, żeby mógł się dobrze przypiec i dopiero wtedy podważamy go delikatnie i przekręcamy na drugą stronę. Nie dodałam do omleta żadnego cukru, podałam go z pokrojonymi w kostkę owocami i orzechami. Dzięki owocom jest wystarczająco
The Sweet Damseldodać sól pieprz utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych razem dobrze wymieszać - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę związać nitka - Obsmażyć na oleju
W królestwie smaków Beatyśledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy
SMYKWKUCHNISałatka idealna dla osób, które lubią lekkie danie. Makaron świderki, brokuł i tuńczyk - bardzo smaczne połączenie. Sałatka szybka do przygotowania, a zarazem idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 400 g brokuła 150 g makaronu świderki, np. trójkolorowego (waga przed gotowaniem) sól, pieprz Makaron ugotować
UgotowaćKuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj
VioletoweKucharzeniekażdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku pozostałych ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały wspaniale, następnym razem przyrządzę je z ziołami
Smakowy Raj