ziemniaczana w hiszpańskim stylu W Hiszpanii tortillą zajadają się wszyscy. Jest ona częścią tapasu, może być także podawana na śniadanie. Sama pierwszy raz również jadłam ją jako jedno z dań śniadaniowych. Tortilla hiszpańska to nic innego jak jajka wymieszanie z ziemniakami. Całość jest następnie smażona na oliwie bądź maśle. W zależności od tego czy lubimy dodatki czy też(...)jajeczną. Piec na bardzo małym ogniu na złoty kolor około 20 minut. Po upływie tego czasu tortillę przewrócić na drugą stronę. Na wierzch patelni położyć plaski talerz bądź deskę. Odwrócić patalnię do góry nogami, tak aby danie znalazło się na desce bądź talerzu po czym delikatnie je zsunąć z powrotem na patelnię. Piec przez kolejne
mecooksdanie pokocha każdy, bez dwóch zdań. Ja je zrobiłam już kilkakrotnie. Od razu zróbcie więcej, gdyż na drugi dzień smakuje ,jak wiadomo, lepiej! Składniki 200 g dyni hokkaido lub innej 1 średnia cukinia 2 czerwone cebule 4 daktyle 3 cm świeżego kłącza imbiru pół szklanki ciecierzycy z puszki 3 ząbki czosnku 2 puszki pomidorów konserwowych skórka(...)minut. Następnie dodaj cukinię i dynię. Bardzo delikatnie wymieszaj. Spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Gulasz serwuj z komosą ryżową czarną, posypany ziarnem czarnuszki i jeśli lubisz – świeżą kolendrą. Danie uwiedzie Was kolorem, smakiem, zapachem! Z ręką na sercu polecam nie tylko zmarzluchom, ale osobom, które chcą się dobrze czuć i tym, którzy pragną zdrowia! (Inspiracja
Z Kuchni Do Kuchniolej oraz wodę i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać łyżeczkę mąki, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel a do czwartej mak. Do ciasta makowego, białego i kakaowego dodać po kropelce ulubionego aromatu jeżeli lubicie (ja nie dałam i mi go brakowało). Wymieszać. Formę do babki wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wykładać po kolei
Pieguskowa Kuchniamniejszą niż poprzednie. Przejdźmy do meritum. Poniżej 6 książek, na które mam chrapkę.W pierwszej kolejności - gwiazdy! Sophie Dahl, znana również jako apetyczna Sophie Dahl i jej druga książka kulinarna (obie książki dostępne w polskich wydaniach). W zasadzie nie wiem jakim cudem nie posiadam żadnej z dwóch książek tej autorki. Sophie pierwszy raz zobaczyłam w programie telewizyjnym. Ciężko(...)Liska to mój autorytet, jeśli chodzi o fotografię kulinarną. Mroczne, rustykalne zdjęcia, szorstkie powierzchnie, leciwe dodatki, przedmioty przeżywające drugą młodość na jej zdjęciach. Niby przypadkowe kompozycje, nieład, talerze leżące gdzieś miedzy przed chwilą a za chwile. Dania złapane tuż przed zjedzeniem. W sumie, to nie wiadomo gdzie jest stół z tym wszystkim. W starym zamku, dworku, wiejskiej chacie
W kuchni wieczorempowinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką(...)się pęcherzyki powietrza. Do surowego biszkoptu dodać 1 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/3 ciasta biszkoptowego przelać do formy, wyrównać. Dodać 2 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, 1/2 ciasta przelać do drugiej formy, wyrównać. Dodać 3 porcję barwnika, delikatnie wymieszać, pozostałe ciasto przelać do trzeciej formy, wyrównać. Piec 3 blachy jednocześnie około 20 min, do suchego patyczka
moj przepis naDruga edycja Restaurant Week w Lublinie? Być może były osoby, które nie dawały temu miastu wielkich szans w rywalizacji z innymi miastami. Jednak wydaje mi się, że trzy czynniki głównie wpłynęły na powrót tego festiwalu do Koziego Grodu. Towarzyskość to Zdrowie... czyli Restaurant Week zawitał drugi raz do Lublina / 21-30.10.2016 Bardzo duża frekwencja podczas kwietniowego wydarzenia(...)zmieniło - po prostu: wybieramy (spośród starannie wybranych) restaurację w danym mieście, w której chcemy posmakować... ...trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru (w wersji mięsnej lub wege) w festiwalowej cenie 39 zł Restaurant Week Lublin - lista restauracji drugiej edycji 16 stołów Atrium Aventino BelEtage (IBB Grand Hotel Lublinianka) Browar Grodzka 15 Chleb Powszedni (Hotel Trzy
Right Behind The Kitchenpełni zaplanowane, a lista specjałów domknięta? Domyślam się, że u części osób pojawią się tradycyjne dania, a część z kolei będzie chciała wypróbować kulinarne nowości. Ja znajduję się gdzieś pośrodku. W Wigilię zawsze pojawiają się te same potrawy, ale już w pierwszy i drugi dzień Świąt pozwalam sobie na przygotowanie czegoś nowego, wykwintnego. W tym roku na świąteczny obiad
Smaki Na Talerzuludzi z wampirami są w Familii zabronione już od dawien dawna. Jednak w przypadku rodziców Winter zwyciężyło uczucie, któremu zasady nie mogły stanąć na przeszkodzie. Niestety nie było im dane długo cieszyć się miłością i rodziną. Zginęli, a ich szesnastoletniej córce grozi ogromne niebezpieczeństwo. Winter odkrywa drzemiącą w sobie potężną moc i to ona stanie się skarbem poszukiwanym przez wielu(...)może nawet troszeczkę zniechęcić wymagającego czytelnika. Autorka jednak później wynagradza nam ten nie do końca idealny start. W drugiej części powieści pojawiają się kolejne postaci odgrywające istotną rolę w całej historii, zauważymy również transformację jednego z bohaterów i szybko damy się wciągnąć w wir zdarzeń. Warto wspomnieć o ciekawej oprawie graficznej powieści, która podobnie jak w przypadku poprzedniczki wypada
Tetiisheriwlewamy połowę bulionu warzywnego i dodajemy pęczak. Mieszamy i smażymy do czasu wchłonięcia płynów przez kaszę. Dodajemy drugą porcję bulionu, połowę koperku, doprawiamy cząbrem, solą i pieprzem do smaku. Smażymy, aż kasza wchłonie cały bulion. Gotowe danie posypujemy koperkiem. Pęczotto z kurkami podajemy na gorąco jako danie główne. Wielbicielom
My Chcemy Jeśćbędzie idealnym wyborem. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Bardzo dobrze smakuje podgrzewana na drugi, czy na trzeci dzień. Ryba po grecku to również świetna propozycja na jedno ze świątecznych dań
AniaGotuje.plHAUS z serii FOREST LINE. o którym możecie więcej poczytać u mnie na Blogu Link TU A Drugi produkt to Patelnia Ø24cm firmy BERLINGER HAUS z serii FOREST LINE. Dziś zapraszam na pyszne danie , które przygotowałam właśnie na tej Patelni. Jakie są moje wrażenia? Patelnia bardzo szybko się rozgrzewa Długo trzyma ciepło
Gotowanie Patkiwydaje mi się czynem co najmniej ekstrawaganckim. Jak pomyślę, ile bym za to mogła mieć książek albo foremek do ciast... Z drugiej strony zakładam, że wychodzić za mąż będę tylko raz, może więc warto odpuścić rozsądkowi i dać się ponieść szaleństwu...? A Wy, moje kochane Czytelniczki...? Jak to było z Wami...? Oczywiście, nie byłabym sobą, gdybym, nawet na wakacjach
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDębek – popularnej miejscowości nadmorskiej. Na plaży przygotowuje trzy propozycje potraw, oparte o tradycyjne dania Kaszubów nadmorskich. Pierwsze danie to sałatka ze śledzia, ogórków kiszonych i śledziowego mlecza, podana z podpieczonymi na patelni ziemniakami. Druga to potrawa to nawiązanie do kaszubskiej tradycji wekowania mięsa, czyli łopatka wieprzowa w weku. Trzecia propozycja to pulpety z dorsza
WojnaNaSmaki.plJajka w sosie chrzanowym na ciepło to idealne danie nie tylko na świąteczny stół. Sos chrzanowy przygotowuję na dwa sposoby, jeden na ciepło, a drugi na zimno z jogurtu naturalnego, który również pojawi się wkrótce na blogu. Polecam Wam również jajka po szkocku , które są łatwe do zrobienia, świetnie smakują i ładnie prezentują się na talerzu
O kuchni z uczuciem