drugie danie - 14640 przepisów (strona:209/976)

Najprostszy tort śmietankowy z truskawkami 392

powinny wyglądać na suche! Po przechyleniu miski, białka mają się wylewać. Partiami, łyżka po łyżce dodawać cukier, kolejną łyżkę dać po ok 2 minutach miksowania, mikser ustawić na minimalne obroty, po kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać przesiane mąki. Wymieszać bardzo delikatnie szpatułką lub ręką, najlepiej mieszać tylko w jednym kierunku. Ciasto zagarniając szpatułką

moj przepis na
Snikers wg Siostry Anastazji 242

dodając przestudzoną masę żółtkową (można do smaku dodać spirytus). Przełożenie ciasta: Ciasto I (część) - 3/4 masy - ciasto II - mleko skondensowane - druga część ciasta I pozostała masa na wierzch. Posypać orzechami lub startą czekoladą. Ja natomiast całą masę dałam w środek a wierzch polałam 2 tabliczkami mlecznej czekolady które uprzednio roztopiłam w kąpieli wodnej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Pancakes na jogurcie naturalnym 304

oboje nie odpuszczą śniadania. Czy to w dzień powszedni, czy dzień wolny. I czy jedno stuka klockami, a drugie odprawia swoje mantry, to co kilka minut słyszę: a kiedy śniadanie??? a co na śniadanie??? a daj nam śniadanie już.... I jak słyszą, że są "pankejki" to odprawiają maoryskie tańce wojenne. I jakoś wcale im się nie dziwię

bistro mama
grzyby w słoikach na zimę 187

mierząc od zagotowania grzybków. Odcedzić, przestudzić. Grzybki przełożyć do słoiczków (na wysokość 3/4).  Przygotować zalewę.  Na każdy litr wody dałam 1,5 łyżki soli. Zalewą zalać grzybki. Słoiki dobrze zakręcić. Pasteryzować dwa dni. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut

Darcia w kuchni
Jedzonko do pracy #4 172

Ponadto ostatnio, podczas weekendowych zakupów wypatrzyłam bardzo fajne pudełko i nie mogłam mu się oprzeć, także wkrótce pojawią się dania w nowym pojemniczku, mam nadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;)  W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny

Codzienne Gotowanie
Ciasto chlebowe do pizzy – najlepsze i ulubione 318

kamień do pizzy, jeśli go używacie). Nagrzeje się i wytworzy chrupiącą skórkę na cieście. Po rozgrzaniu do wymaganej temperatury dajcie piekarnikowi pochodzić 10-15 minut. Ma być wściekle gorący. Blacha też (albo kamień).   Na pizze po drugim podrośnięciu można już kłaść nadzienie. U mnie to sos marinara, mozarella świeża i taka typowa do pizzy – twardsza, już

Karo in the Kitchen
Galette orzechowe z owocami 187

wszystko wygląda. Robię zdjęcia, odkładam aparat i zabieram się za przenoszenie ciasta na blaszkę. Podkładam ręce.. no nie dam rady. Ciasto jest kruche, owoce ciężkie, nie ma szans. Jak mogłam wcześniej na to nie wpaść! Druga próba z łopatką... nic z tego. Patrzę z nadzieją w stronę męża, a on chrapie! Przecież jak go zbudzę i powiem, żeby

bistro mama
Sałatka szwedzka 480

sałatkę mama robiła inaczej. Tym razem skorzystała z przepisu Margarytki . Sałatka była tak pyszna że to jej drugie podejście do niej tym razem jednak przepis nieco zmieniła i zamiast części cukru mama dodała miodu, dała też więcej marchwi i cebulę bo tak lubimy. Składniki: 5 kg ogórków 1 kg marchwi 2 duże cebule 18 szklanek wody

Lili w kuchni
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 174

Dahl. Przeglądałam, zaznaczałam, czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone

AZgotuj!
Karnawałowe szaleństwo 189

wlewamy truskawki, wkładamy gałkę lodów, wlewamy banany i na koniec kiwi. Jeśli chcecie mieć większą różnicę w kolorystyce, możecie najpierw dać kiwi, a potem banany. Pijemy przez rurkę, najlepiej dwie, bo jedną wkładamy w gałkę lodów, a drugą w napój. SMACZNEGO

Lili w kuchni
Omlet z płatkami owsianymi i owocami 173

teflonową patelnię beż użycia niepotrzebnego tłuszczu. Jeżeli patelnia jest w dobrym stanie, omlet nie będzie się do niej przyklejał. Należy dać mu chwilkę, żeby mógł się dobrze przypiec i dopiero wtedy podważamy go delikatnie i przekręcamy na drugą stronę. Nie dodałam do omleta żadnego cukru,  podałam go z pokrojonymi w kostkę owocami i orzechami. Dzięki owocom jest wystarczająco

The Sweet Damsel
Rolady myśliwskie z boczkiem 149

dodać sól pieprz  utłuczoną w moździerzu kolendrę tymianek i 1 czubatą łyżkę grzybów mielonych  razem dobrze wymieszać  - Dać farsz na plastry mięsa zwinąć rolady boczek kroić jeden raz aby nie przeciąć do końca  i drugi plaster do końca Tak aby powstał po rozłożeniu duży płat boczku obłożyć każdą roladę  związać nitka  - Obsmażyć na oleju

W królestwie smaków Beaty
Drożdżówki z serem i wiśniami! 181

śledzi bloga ten wie hihihi ;-) Ale ciągle za mną chodzą takie bułeczki, w różnej postaci, do kawy i na drugie śniadanie do pracy, są idealne. Sezon na owoce w pełni, więc korzystajmy! To kto dziś piecze? Dajcie znać ;-))) SKŁADNIKI: - 500 g mąki pszennej typu babuni - 2 jajka - 1 żółtko - 1/2 szklanka ciepłego mleka - 1/2 szkl. cukru - zapach cytrynowy

SMYKWKUCHNI
Sałatka makaronowa z brokułem i tuńczykiem 290

Sałatka idealna dla osób, które lubią lekkie danie. Makaron świderki, brokuł i tuńczyk - bardzo smaczne połączenie. Sałatka szybka do przygotowania, a zarazem idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 400 g brokuła 150 g makaronu świderki, np. trójkolorowego  (waga przed gotowaniem) sól, pieprz Makaron ugotować

Ugotować