drugie danie - 14640 przepisów (strona:200/976)

Świąteczny piernik leżakujący, część I 181

praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego powstaje jest dosyć ciężki do zagniecenia, dlatego zachęcam wykorzystanie w tym momencie swoich drugich połówek płci męskiej. Jako że sama żywię się tylko batonikami proteinowymi to dałam radę, jednak łatwo nie było ;) Początkowo mieszanie lekko jeszcze ciepłej masy jest całkiem przyjemne... ...potem gęstnieje coraz bardziej... ...i bardziej

sama złodycz
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 205

łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną! Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas

Kolizje Smaków
Morelowe placki bezglutenowe 152

oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania bez glutenu

prawdziwe jedzenie
MAZUREK KAJMAKOWO-ORZECHOWY 140

Nasz drugi tegoroczny mazurek. Wersja dla wielbicieli kajmaku i orzechów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
DOMOWE RAFFAELLO - WEGAŃSKIE, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU 345

pralinek Inulinę wsypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz ciepłą wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego

Smaczne Zdrowe
Stek z rostbefu wołowego z szalotkami w czerwonym winie 159

dość, że przyrządzi to, co tylko on sam preferuje, to jeszcze bałagan zostawi . Jest miłośnikiem wołowiny generalnie, więc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki : 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół

Delicious Titbits
Granola z puddingiem chia, musem malinowym i owocami 112

daleka podróż. Jedzenie powinno przede wszystkim cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze(...)malin umieszczam na dnie słoika lub innego naczynia w którym planuję podać danie. Następnie na musie malinowym umieszczam przygotowany dzień wcześniej pudding chia z jogurtem (jedną łyżkę odkładam na później). Czereśnie myję, pozbywam pestek i umieszczam w słoiku. Kolejną warstwą niech będzie granola. Drugą część musu z malin miksuję z odłożoną wcześniej łyżką puddingu chia

Mango Papaja
Nalewka śliwkowo-figowa 106

serio. My tego nie przepijemy sami, a piwniczki nie mamy, więc przechowywać ciężko. A poza tym wiek i zdrowie już nie te co kiedyś, już tyle pić się nie da. Ktoś kiedyś stwierdził, że studia to najpiękniejszy czas w życiu. Osobiście uważam, że to bzdura. Czas studiów to była orka na ugorze, a ten kto wymyślił to stwierdzenie musiał miękko(...)etap: filtrowanie. Pierwsza część filtrowania powinna pójść dość gładko. Przy pomocy rurki (takiej akwarystycznej lub od kroplówki) zasysamy nalewkę znad osadu do drugiego słoika. Ostrożnie i delikatnie żeby osadu nie zassać. Jak już zassiemy ile się da to resztę trzeba przefiltrować. Ja używam filtrów do kawy wyłożonych dodatkowo jednym listkiem papierowego ręcznika. Filtr mocuję gumką na słoiku i środek filtra

Marder&Marder Manufacture
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 164

nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej(...)pozostawiamy w ciasnym, niemetalowym naczyniu owiniętym folią spożywczą na 24 godziny. Mięso najlepiej przygotować rano, a wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni

Kuchenna Kontrrewolucya
Świąteczny makowiec 188

makowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g) 2 białka ubite na sztywną pianę Lukier: 1 szkl. cukru pudru kilka łyżek wrzątku Ciasto: Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami(...)ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pamiętając o tym, żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość nie większą niż długość blachy

Posadzone i zjedzone
Pieczone ziemniaki 210

pierwsze wzbogacą smak w ogóle, a po drugie zgrają nasze ziemniaki z potrawą, z którą je podamy. W praktyce bowiem pieczone ziemniaki nie są zwykle samodzielnym daniem, lecz uzupełnieniem czegoś innego. Poniżej prezentujemy kilka wersji pieczonych ziemniaków, które robimy dokładnie tak samo technicznie, ale z różnym zestawem dodatków i przypraw. To oczywiście tylko pewne propozycje, które żadną(...)wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy, albo „dwa w jednym”. Będąc jeszcze przy zestawieniu ziemniaków gotowanych i pieczonych, warto dodać, że te drugie są często lepszą alternatywą. Wiele osób jest tak przyzwyczajonych do ziemniaków gotowanych, że na co dzień nie za bardzo nawet uświadamia sobie istnienie wersji pieczonej, ewentualnie

Kulinarna Pokusa
Placki ziemniaczane po Litewsku 353

Placki ziemniaczane po Litewsku Na to danie natknęłam się w malutkim barze , we Wrocławiu . Nie wiem czy jest to oryginalny przepis , czy stworzony na potrzeby baru – obstawiam zdecydowanie drugi wariant , ale jest naprawdę smaczny . Odwzorowałam go na bazie smaku , nieco zmieniając niektóre elementy – podciągając pod smaki moich domowników . Efekt końcowy był taki ,że wszyscy

Ogrodnik w podróży
Piadina 161

zarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu.    Druga wersja piadiny to farsz z udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli. A tak to danie wygladało we Włoszech

Kolizje Smaków
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 411

ziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed

Nerds Kitchen
Spaghetti kremowe z pieczarkami i groszkiem 146

się dzieje, ale kiedy byłam mała, „dzień miał więcej godzin”. Teraz godziny uciekają jedna za drugą, każda minuta jest na wagę złota, czasu ciągle brakuje, a obowiązków coraz więcej. Kiedy mogę dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy.  Polecam(...)groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej   nuty  smakowej .    To danie jest szybkie, smaczne i kremowe.  Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego

Moniki Smakołyki