pralinek Inulinę wsypujemy do miski, dodajemy wiórki kokosowe oraz ciepłą wodę i zagniatamy masę. Powinna być lepka i klejąca. Za pierwszym razem dałam 25ml wody i były lekko suchawe, choć i tak były pyszne, za drugim dodałam 40ml i rewelacyjnie się sklejały i obtaczały we wiórkach (zależne pewnie od rodzaju użytych wiórków kokosowych). Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
Smaczne Zdrowedość, że przyrządzi to, co tylko on sam preferuje, to jeszcze bałagan zostawi . Jest miłośnikiem wołowiny generalnie, więc bywa czasem monotematyczny. Z drugiej strony jednak, choć cierpliwość moja sięgnęła granic, to jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki : 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół
Delicious Titbitsdaleka podróż. Jedzenie powinno przede wszystkim cieszyć oczy. Myślę, że to danie cieszy zarówno swoim wyglądem jak i smakiem. Przepis dla wszystkich fanów malin, czereśni, nasion chia i chrupiącej granoli! Tak przygotowany słoik można po prostu zakręcić i zabrać na drugie śniadanie lub lunch do pracy. Składniki (na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze(...)malin umieszczam na dnie słoika lub innego naczynia w którym planuję podać danie. Następnie na musie malinowym umieszczam przygotowany dzień wcześniej pudding chia z jogurtem (jedną łyżkę odkładam na później). Czereśnie myję, pozbywam pestek i umieszczam w słoiku. Kolejną warstwą niech będzie granola. Drugą część musu z malin miksuję z odłożoną wcześniej łyżką puddingu chia
Mango Papajaserio. My tego nie przepijemy sami, a piwniczki nie mamy, więc przechowywać ciężko. A poza tym wiek i zdrowie już nie te co kiedyś, już tyle pić się nie da. Ktoś kiedyś stwierdził, że studia to najpiękniejszy czas w życiu. Osobiście uważam, że to bzdura. Czas studiów to była orka na ugorze, a ten kto wymyślił to stwierdzenie musiał miękko(...)etap: filtrowanie. Pierwsza część filtrowania powinna pójść dość gładko. Przy pomocy rurki (takiej akwarystycznej lub od kroplówki) zasysamy nalewkę znad osadu do drugiego słoika. Ostrożnie i delikatnie żeby osadu nie zassać. Jak już zassiemy ile się da to resztę trzeba przefiltrować. Ja używam filtrów do kawy wyłożonych dodatkowo jednym listkiem papierowego ręcznika. Filtr mocuję gumką na słoiku i środek filtra
Marder&Marder Manufacturenadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata: 2 łyżki soli 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka papryki słodkiej(...)pozostawiamy w ciasnym, niemetalowym naczyniu owiniętym folią spożywczą na 24 godziny. Mięso najlepiej przygotować rano, a wieczorem obrócić je na drugą stronę i jeszcze raz posmarować wierzch marynatą, by całość dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni
Kuchenna Kontrrewolucyamakowa: 400 g suchego, świeżego maku 100 g mielonych orzechów włoskich 50 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki miodu 2 łyżki rodzynek (bakalii można dać oczywiście więcej, ale nie przekraczać 150g) 2 białka ubite na sztywną pianę Lukier: 1 szkl. cukru pudru kilka łyżek wrzątku Ciasto: Drożdże w garnuszku zasypać łyżką cukru i 2 łyżkami(...)ciasto. Miskę przykryć ściereczką i zostawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie równe części. Jedną zostawić w misce, a drugą wyjąć na blat i chwilę wyrobić rękami. Podsypać mąką i rozwałkować dość cienko pamiętając o tym, żeby ciasto miało mniej więcej kształt prostokąta i długość nie większą niż długość blachy
Posadzone i zjedzonepierwsze wzbogacą smak w ogóle, a po drugie zgrają nasze ziemniaki z potrawą, z którą je podamy. W praktyce bowiem pieczone ziemniaki nie są zwykle samodzielnym daniem, lecz uzupełnieniem czegoś innego. Poniżej prezentujemy kilka wersji pieczonych ziemniaków, które robimy dokładnie tak samo technicznie, ale z różnym zestawem dodatków i przypraw. To oczywiście tylko pewne propozycje, które żadną(...)wychodzę założenia, że ziemniak jest albo pieczony, albo gotowany – nie zaś coś pomiędzy, albo „dwa w jednym”. Będąc jeszcze przy zestawieniu ziemniaków gotowanych i pieczonych, warto dodać, że te drugie są często lepszą alternatywą. Wiele osób jest tak przyzwyczajonych do ziemniaków gotowanych, że na co dzień nie za bardzo nawet uświadamia sobie istnienie wersji pieczonej, ewentualnie
Kulinarna PokusaPlacki ziemniaczane po Litewsku Na to danie natknęłam się w malutkim barze , we Wrocławiu . Nie wiem czy jest to oryginalny przepis , czy stworzony na potrzeby baru – obstawiam zdecydowanie drugi wariant , ale jest naprawdę smaczny . Odwzorowałam go na bazie smaku , nieco zmieniając niektóre elementy – podciągając pod smaki moich domowników . Efekt końcowy był taki ,że wszyscy
Ogrodnik w podróżyzarumieniony, wówczas przewracamy na drugą stronę. Na połowie układamy np. mozarelle z rukolą, chwilę czekamy. Zamykamy placek, dociskamy od góry łopatką i czekamy aż ser się rozpuści. Podajemy na ciepło zaraz po przygotowaniu. Druga wersja piadiny to farsz z udziałem mozarelli, pomidora, szynki i rukoli. A tak to danie wygladało we Włoszech
Kolizje Smakówziemniakami i pysznym sosem, który powstanie w trakcie pieczenia lub na zimno, z chlebem i sosem chrzanowym. Świetny pomysł na drugi czy trzeci dzień zbliżających się Świąt Bożonarodzeniowych. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNATA (5 min): mięso najlepiej zamarynować na noc przed pieczeniem, ale na 3-4 h przed
Nerds Kitchensię dzieje, ale kiedy byłam mała, „dzień miał więcej godzin”. Teraz godziny uciekają jedna za drugą, każda minuta jest na wagę złota, czasu ciągle brakuje, a obowiązków coraz więcej. Kiedy mogę dłużej posiedzieć w kuchni, to kombinuję z daniami, ale kiedy czas mnie goni, to biorę makaron, kilka dodatków i chwila moment, a obiad mam gotowy. Polecam(...)groszkiem, który jest bardzo kremowy dzięki śmietance i camembert, a sos sojowy zabarwił go na ciemniejszy kolor i dodał ciekawej nuty smakowej . To danie jest szybkie, smaczne i kremowe. Składniki: 300 g pieczarek, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml śmietanki 30%, 100 g sera camembert, 100 g mrożonego zielonego
Moniki Smakołykiobce,niż wiedza o np. zasadach dynamiki Newtona. Byłam zachwycona kremowym smakiem i bez wyrzutów sumienia sięgnęłam po drugą porcję. Następnie ten przepis przeleżał w szufladzie lata świetlne -ponownie odkryłam go niedawno. Dobrze smakuje,jako samodzielne danie ale osobiście polecam jako dodatek, np. do mięsa. SKŁADNIKI: 600-700 g. ziemniaków (waga po obraniu) 2 małe
Kopystką po garachjest jadalna, ale również jest to danie o najbardziej odpychającym i trudnym do wytrzymaniu zapachu. Gdy jadłam ten regionalny smakołyk po raz pierwszy, cały smak przesłonił mi jego zapach. Nie byłam w stanie określić jaki to smak, jedynie mogłam stwierdzić, że smakuje o wiele lepiej niż pachnie.Za drugim razem postanowiłam najpierw zatkać(...)już od dawna szefowie kuchni i podróżnicy odwiedzają Islandię by spróbować hákarl. Angielski szef kuchni Anthony Bourdain , który podróżował po całym świecie próbując lokalnej kuchni opisał to regionalne danie jako najbardziej obrzydliwą i okropną rzecz jaką kiedykolwiek jadł. Szef Kuchni Gordon Ramsay wyzwał James`a May do spróbowania trzech dziwnych dań: whisky z wężem
Mama Gotujejest owocem) mogą mi zasmakować. Myślę, że najlepiej do tej sałatki nadają się brzoskwinie lekko twarde i jędrne , nie bardzo słodkie. Aby pełniej skomponowały się z pozostałymi składnikami dania, najlepiej obrać je ze skórki i pokroić w nieduże kawałki. Brzoskwinie zaskakująco dobrze komponują się z aromatem bazylii i pieprzu, które przełamują ich owocowy smak. Spróbujcie koniecznie, to jest(...)tego używam szczypiec, które są bardzo wygodnym narzędziem przy smażeniu. Gdy kurczak się ładnie zrumieni, przewróć go na drugą stronę, znów dociśnij do patelni i smaż jeszcze ok. 3 min. Następnie zdejmij mięso z patelni i przełóż na talerz. Daj mu odpocząć przez 5 min., a następnie pokrój na paski. Propozycja podania 1: Rozłóż sałatkę pomiędzy 4 talerze
Chilli Czosnek i Oliwaśrednio 1300-1350 kcal jako PPM :) Całkowita przemiana materii (CPM) - całkowita ilość energii jaką potrzebujemy do wykonywania wszelkich czynności danego dnia Może się różnić każdego dnia w zależności od naszej aktywności. Jeśli jednego dnia siedzimy w pracy, a drugiego jedziemy na wycieczkę rowerową to CPM może się różnić nawet o kilkaset kalorii :) CPM będziemy obliczać w oparciu
Vroblewska-fitlife