drugie danie - 14640 przepisów (strona:196/976)

Słodkie moreLOVE, czyli wegańskie pralinki po raz drugi 211

Masz ochotę na coś słodkiego, a pudełko czekoladek zdaje się patrzeć na Ciebie błagalnym wzrokiem i prosić o usunięcie ciężkiej zawartości? Nie daj się zwieść tym

peanutbuttermonster
Wegańska szarlotka bez mąki i cukru, czyli zdrowe ciacho po raz drugi 405

Po aromatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto

peanutbuttermonster
Kurczak do pyaza + recenzja 318

czyli kurczaka w cebuli.Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.Najbardziej smakują one po odgrzaniu, na drugi dzień , kiedy to smaki się zmieszają i wydobędzie cały aromat.Najlepiej przygotowywać je dzień wcześniej.Ja tak zrobiłam … a w przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką(...)mieszamy.Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.Smacznego!I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii?Mam nadzieję, że tak!A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis!***Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez

Ostra na Słodko
Frittata z cukinią, batatem i mini makaronem warzywnym 149

Frittata - bardzo szybkie danie z patelni, które przygotujesz w kilka chwil. Dla mnie to taki... grupy omlet :D bo to właśnie jest rodzaj omletu. Jeśli czytasz mnie regularnie (a mam nadzieję, że tak), to wiesz już, że właśnie takie ekspresowe przepisy lubię najbardziej i takich możesz się spodziewać najczęściej. W swej prostocie i szybkości przygotowania frittata(...)właśnie w taki sposób pozbywałam się resztek jedzenia z lodówki na szybkie śniadanie lub obiad-kolację po pracy. A jak zostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której

Kolorowy Przepisownik
Bakłażanowe love – rumuńska pasta z bakłażana 163

łyżeczki ostrej papryki pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (ja dałam kolendrę) kilka ząbków upieczonego razem z bakłażanami czosnku sól, pieprz łyżkę oleju sezamowego lub pasty tahini. Powiem Wam, że na początku ta druga wersja przekonywała mnie bardziej. Ale później doceniłam pierwszą. Cała rzecz w tym, że w wariancie drugim jest tyle przypraw, że w ogóle nie czuć(...)bakłażan, którego smak jest przecież jedyny w swoim rodzaju. W wersji drugiej, odkryciem jest dla mnie olej sezamowy. Myślę, że zagości w mojej kuchni na stałe. Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Dajcie znać, która skradła Wasze serce? Smacznego :) Paula PS. Wpis bierze udział w jesiennym

Patchwork
Lunchboxy – sposób na domowe jedzenie na wynos 117

skupić się na wykonywaniu codziennych obowiązków. Jednak nie zawsze można sobie pozwolić na wyjście do pobliskiej restauracji, aby coś zjeść. Zdarza się też, że to, co jest serwowane w danym miejscu, nie trafia w gust kulinarny odwiedzających. Nic więc dziwnego, że lunchboxy, dzięki którym ulubione przekąski ma się zawsze ze sobą, cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dlaczego warto zdecydować się(...)towarzystwie mięsa i surówki lepiej wybrać wariant z przegródkami. Ciekawą opcją są też dwupoziomowe pojemniki , które umożliwiają noszenie dwóch różnych dań jednocześnie. W jednej komorze schowacie np. owsiankę, placuszki czy jajecznicę na śniadanie, a w drugiej porcję obiadową. To rozwiązanie szczególnie docenią osoby, które nie mają czasu na zjedzenie posiłku w domu lub wiedzą, że czeka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kampania Streetcom - Opinie na temat ciasteczek Dr Gerarda część I 146

Kampania Dr Gerard więcej razem dała mi możliwość przetestowania naprawdę wielu smacznych słodkości, a zadanie testowania w gronie znajomych i rodziny dało kolejny pretekst do wspólnych spotkań. Oczywiście nie zdążyłam jeszcze skosztować każdego rodzaju, wszak wolałabym jak najdłużej mieścić się w spodnie :) Jestem straszliwym łasuchem i muszę czasami chować słodycze sama przed sobą, dlatego karton z ciastkami stoi schowany(...)przyznać sporo racji. Delikatna czekolada i kruchy wafelek to duet doskonały :) 2. wit'AM musli, mleko, czekolada  Druga odsłona ciasteczek wielozbożowych. Tym razem duuużo mleka i czekolady. Dla mnie strzał w dziesiątkę. Nawet koleżanka na diecie dała się skusić tym smakowitościom. Jakbym miała wybierać, które są lepsze, to ciężko byłoby wybrać. Oba warianty bardzo smakują mi i koleżankom

W poszukiwaniu inspiracji
GOŁĄBKI PO GRECKU W LIŚCIACH Z WINOROŚLI 129

Gołąbki powinny być płaskie , a nie okrągłe. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.Podlac oliwą,ułożyć ciasno zwinięciem na dół gołąbki,jeden koło drugiego,a następnie skropić je oliwą,posypać odrobiną po wierzchu posiekaną papryczką chili( ja dałam żółtą chili).       Wkładamy gołąbki do piekarnika nagrzanego i pieczemy 20-25 minut  w 190°C (termoobieg). Po upływie(...)wody,doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem.Mieszamy,gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu czyli na małym ogniu redukujemy ilość sosu( odparowujemy na małym gazie). Gotowy sos wlewamy do drugiego naczynia w którym będą gołąbki,na sos nakładamy pokrojone w plasterki zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty( troszkę zostawić ).Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki. Pozostałą miętę (tylko listki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Festiwal Food Trucków i 2 Mistrzostwa Burgerowe 130

bardzo silna :) Drugiego dnia pomagał mi kolega Sebastian. Zostało nam "tylko" 7, a finalnie wyszło 6, bo jeden z Food Trucków nie przygotował się jednak na Mistrzostwa. Więc spokojnie daliśmy we dwójkę radę zjeść 6 na pół ;) Tym razem odpuściłem swoje ulubione Taco w Taco Libre, no niestety nie zmieściłbym już :) Nie będę Wam opisywał dokładnie każdego burgera, pokażę(...)utrzymają, a Ci co mają mniejsze czy pójdą w górę. I jeszcze ciekawostka :)  Przed festiwalem, na kilku portalach między innymi na wawalove.pl przeczytałem:  "...Oprócz tego odbędą się drugie burgerowe mistrzostwa, w których wezmą udział m.in. Parowar Faceta , Gotowanie z pasją oraz Subiektywny Ranking Warszawskich Burgerowni . Spośród foodtrucków zostaną wyłonieni najlepsi kucharze, którzy będą oceniani przez specjalny

Parowar Faceta
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 199

Zdarzały się kanapki, wafle ryżowe, twarożki i owoce, ale przeważały jednak drożdżówki i inne słodkości. Kaloryczne i niezdrowe. Czasami zabierałam ze sobą dania obiadowe z poprzedniego dnia, ale wtedy jadałam dwa obiady. Jeden w pracy, a drugi w domu. To też nie było najlepsze rozwiązanie. Dodajmy do tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu(...)zbyt pozytywnie. W związku z tym mój cudowny pomysł trafił szlag, jak tylko nadeszły mrozy. Chciałam czegoś ciepłego, czegoś co rozgrzeje i da energię do dalszej pracy, ale nie zrujnuje przy tym mojej sylwetki. Jednym z dań spełniających te kryteria, jest wegetariańskie leczo. Proste, szybkie i sycące. Bez boczusia, bez kiełbaski, za to z papryką i cukinią. Można

Ratunku obiad
Makaron z boczkiem a’la carbonara 126

pierwsze do oryginalnego włoskiego przepisu nie wchodzi śmietana (jest to chyba najczęstszy błąd jaki popełniają kucharze), a po drugie ja użyłam całych jajek a powinno się używać tylko żółtek. Pomimo tych różnic danie jest przepyszne. Śmietana dodaje specyficznego smaku, a jajka sprawiają, że sos jest gęstszy a przez to bardziej sycący. Makaron z boczkiem

PatiGotuje
Poniedziałek: Penne alla vodka 106

Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się(...)dusi się w rondlu przez pół godziny. W drugim rondel trafia do piekarnika na co najmniej godzinę. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com . W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę

Niedzielny kucharz
Makaron z wódką – penne alla vodka 119

Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się(...)dusi się w rondlu przez pół godziny. W drugim rondel trafia do piekarnika na co najmniej godzinę. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com . W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę

Niedzielny kucharz
Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny 209

wszystkie zmiany zaowocowały tym, że musiałem użyć więcej płynu, niż było to w przepisie oryginalnym. Na koniec - nie dałem sproszkowanej gorzkiej pomarańczy. Bo nie udało mi się jej zdobyć. Z podanej ilości upiekłem dwa bochenki - jeden wyrastał w koszyku, drugi w kilogramowej foremce (dwa okrągłe koszykowce nie mieszczą mi się na blasze). Na zdjęciach pokazałem koszykowca, gdyż ewidentnie

Grahamka, weka i kajzerka
Lazania ze szpinakiem i grzybami 176

minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obgotowany szpinak, połowę ementalera, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku i zestawić z ognia. W drugim garnku przygotować beszamel: rozpuścić na małym ogniu drugą połowę masła. Rozprowadzić mąkę i mieszać, aż lekko się zarumieni i straci smak surowizny. Porcjami wlewać mleko i trzepaczką rozprowadzać tak, żeby nie było(...)kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron i beszamel. Wierzch posypać drugą połową ementalera. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie podawać przyzdobione świeżą bazylią

W SMAK