Frittata - bardzo szybkie danie z patelni, które przygotujesz w kilka chwil. Dla mnie to taki... grupy omlet :D bo to właśnie jest rodzaj omletu. Jeśli czytasz mnie regularnie (a mam nadzieję, że tak), to wiesz już, że właśnie takie ekspresowe przepisy lubię najbardziej i takich możesz się spodziewać najczęściej. W swej prostocie i szybkości przygotowania frittata(...)właśnie w taki sposób pozbywałam się resztek jedzenia z lodówki na szybkie śniadanie lub obiad-kolację po pracy. A jak zostało, na drugi dzień zabierałam do pracy - do podgrzania w mikrofali, często polana keczupem. Tym razem danie przygotowałam w zupełnie nowej, dotąd nie próbowanej odsłonie - frittata z cukinią, batatem, marchewką i makaronem. Wersja warzywna, do której
Kolorowy Przepisownikłyżeczki ostrej papryki pół pęczka drobno posiekanej pietruszki (ja dałam kolendrę) kilka ząbków upieczonego razem z bakłażanami czosnku sól, pieprz łyżkę oleju sezamowego lub pasty tahini. Powiem Wam, że na początku ta druga wersja przekonywała mnie bardziej. Ale później doceniłam pierwszą. Cała rzecz w tym, że w wariancie drugim jest tyle przypraw, że w ogóle nie czuć(...)bakłażan, którego smak jest przecież jedyny w swoim rodzaju. W wersji drugiej, odkryciem jest dla mnie olej sezamowy. Myślę, że zagości w mojej kuchni na stałe. Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Dajcie znać, która skradła Wasze serce? Smacznego :) Paula PS. Wpis bierze udział w jesiennym
Patchworkskupić się na wykonywaniu codziennych obowiązków. Jednak nie zawsze można sobie pozwolić na wyjście do pobliskiej restauracji, aby coś zjeść. Zdarza się też, że to, co jest serwowane w danym miejscu, nie trafia w gust kulinarny odwiedzających. Nic więc dziwnego, że lunchboxy, dzięki którym ulubione przekąski ma się zawsze ze sobą, cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Dlaczego warto zdecydować się(...)towarzystwie mięsa i surówki lepiej wybrać wariant z przegródkami. Ciekawą opcją są też dwupoziomowe pojemniki , które umożliwiają noszenie dwóch różnych dań jednocześnie. W jednej komorze schowacie np. owsiankę, placuszki czy jajecznicę na śniadanie, a w drugiej porcję obiadową. To rozwiązanie szczególnie docenią osoby, które nie mają czasu na zjedzenie posiłku w domu lub wiedzą, że czeka
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kampania Dr Gerard więcej razem dała mi możliwość przetestowania naprawdę wielu smacznych słodkości, a zadanie testowania w gronie znajomych i rodziny dało kolejny pretekst do wspólnych spotkań. Oczywiście nie zdążyłam jeszcze skosztować każdego rodzaju, wszak wolałabym jak najdłużej mieścić się w spodnie :) Jestem straszliwym łasuchem i muszę czasami chować słodycze sama przed sobą, dlatego karton z ciastkami stoi schowany(...)przyznać sporo racji. Delikatna czekolada i kruchy wafelek to duet doskonały :) 2. wit'AM musli, mleko, czekolada Druga odsłona ciasteczek wielozbożowych. Tym razem duuużo mleka i czekolady. Dla mnie strzał w dziesiątkę. Nawet koleżanka na diecie dała się skusić tym smakowitościom. Jakbym miała wybierać, które są lepsze, to ciężko byłoby wybrać. Oba warianty bardzo smakują mi i koleżankom
W poszukiwaniu inspiracjiGołąbki powinny być płaskie , a nie okrągłe. Naczynie żaroodporne wyłożyć papierem do pieczenia.Podlac oliwą,ułożyć ciasno zwinięciem na dół gołąbki,jeden koło drugiego,a następnie skropić je oliwą,posypać odrobiną po wierzchu posiekaną papryczką chili( ja dałam żółtą chili). Wkładamy gołąbki do piekarnika nagrzanego i pieczemy 20-25 minut w 190°C (termoobieg). Po upływie(...)wody,doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem.Mieszamy,gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji sosu czyli na małym ogniu redukujemy ilość sosu( odparowujemy na małym gazie). Gotowy sos wlewamy do drugiego naczynia w którym będą gołąbki,na sos nakładamy pokrojone w plasterki zielone oliwki, posypujemy całość listkami mięty( troszkę zostawić ).Na tak przygotowany sos wykładamy upieczone gołąbki. Pozostałą miętę (tylko listki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo silna :) Drugiego dnia pomagał mi kolega Sebastian. Zostało nam "tylko" 7, a finalnie wyszło 6, bo jeden z Food Trucków nie przygotował się jednak na Mistrzostwa. Więc spokojnie daliśmy we dwójkę radę zjeść 6 na pół ;) Tym razem odpuściłem swoje ulubione Taco w Taco Libre, no niestety nie zmieściłbym już :) Nie będę Wam opisywał dokładnie każdego burgera, pokażę(...)utrzymają, a Ci co mają mniejsze czy pójdą w górę. I jeszcze ciekawostka :) Przed festiwalem, na kilku portalach między innymi na wawalove.pl przeczytałem: "...Oprócz tego odbędą się drugie burgerowe mistrzostwa, w których wezmą udział m.in. Parowar Faceta , Gotowanie z pasją oraz Subiektywny Ranking Warszawskich Burgerowni . Spośród foodtrucków zostaną wyłonieni najlepsi kucharze, którzy będą oceniani przez specjalny
Parowar FacetaZdarzały się kanapki, wafle ryżowe, twarożki i owoce, ale przeważały jednak drożdżówki i inne słodkości. Kaloryczne i niezdrowe. Czasami zabierałam ze sobą dania obiadowe z poprzedniego dnia, ale wtedy jadałam dwa obiady. Jeden w pracy, a drugi w domu. To też nie było najlepsze rozwiązanie. Dodajmy do tego pracę siedzącą i otrzymujemy prostą receptę na to, jak bez trudu(...)zbyt pozytywnie. W związku z tym mój cudowny pomysł trafił szlag, jak tylko nadeszły mrozy. Chciałam czegoś ciepłego, czegoś co rozgrzeje i da energię do dalszej pracy, ale nie zrujnuje przy tym mojej sylwetki. Jednym z dań spełniających te kryteria, jest wegetariańskie leczo. Proste, szybkie i sycące. Bez boczusia, bez kiełbaski, za to z papryką i cukinią. Można
Ratunku obiadpierwsze do oryginalnego włoskiego przepisu nie wchodzi śmietana (jest to chyba najczęstszy błąd jaki popełniają kucharze), a po drugie ja użyłam całych jajek a powinno się używać tylko żółtek. Pomimo tych różnic danie jest przepyszne. Śmietana dodaje specyficznego smaku, a jajka sprawiają, że sos jest gęstszy a przez to bardziej sycący. Makaron z boczkiem
PatiGotujePoziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się(...)dusi się w rondlu przez pół godziny. W drugim rondel trafia do piekarnika na co najmniej godzinę. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com . W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę
Niedzielny kucharzPoziom trudności: łatwy Liczba porcji: 2 (plus sos do zamrożenia na kolejne 4 porcje) Krwawy makaron z Hollywod Makaron z wódką – pasta alla vodka – to jedno z dań o pięknej historii, do którego, jak w przypadku wielu udanych wynalazków, przyznaje się wielu ojców. Nie jest do końca jasne pochodzenie pasty alla vodka. Chętnie przyznają się(...)dusi się w rondlu przez pół godziny. W drugim rondel trafia do piekarnika na co najmniej godzinę. Podajemy Wam przepis według drugiego sposobu, który, naszym zdaniem jest znacznie lepszy – sos jest smaczniejszy, gęsty, kremowy bez śladu alkoholu. Przepis pochodzi z serwisu foodnetwork.com . W oryginale danie nazywa się Penne alla Vecchia Bettola i nazwę
Niedzielny kucharzwszystkie zmiany zaowocowały tym, że musiałem użyć więcej płynu, niż było to w przepisie oryginalnym. Na koniec - nie dałem sproszkowanej gorzkiej pomarańczy. Bo nie udało mi się jej zdobyć. Z podanej ilości upiekłem dwa bochenki - jeden wyrastał w koszyku, drugi w kilogramowej foremce (dwa okrągłe koszykowce nie mieszczą mi się na blasze). Na zdjęciach pokazałem koszykowca, gdyż ewidentnie
Grahamka, weka i kajzerkaminut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obgotowany szpinak, połowę ementalera, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku i zestawić z ognia. W drugim garnku przygotować beszamel: rozpuścić na małym ogniu drugą połowę masła. Rozprowadzić mąkę i mieszać, aż lekko się zarumieni i straci smak surowizny. Porcjami wlewać mleko i trzepaczką rozprowadzać tak, żeby nie było(...)kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron i beszamel. Wierzch posypać drugą połową ementalera. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie podawać przyzdobione świeżą bazylią
W SMAKmomentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić w każdym większym supermarkecie. Polecam przygotować większą porcję, aby na drugi dzień jedynie odgrzać potrawę i dogotować makaron lub ryż. Postarajcie kupić warzywa jak najświeższe, tylko wtedy danie odda swój niepowtarzalny smak i aromat. Jako przyprawę używa się gorczycę. Pamiętajcie jednak, że zbyt duża ilość
JaglusiaPokrój piersi na szęści i dodaj żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Zamknij do szklanego pojemnika i włóż do lodówki na noc. Na drugi dzień przełóż do szynkowara i wcisnij między kawałki pieczarki i marchewkę. Dociśnij , załóż klamrę dociskową. Na dno garnka daj ściereczkę i włóż szynkowar. Zalej wodą tak aby nie dostała się do środka podczas delikatnego pyrkania na gazie. Gotuj
Z Kuchni Do Kuchni