drugie danie - 14640 przepisów (strona:191/976)

Jednogarnkowe proste danie z batatami i ciecierzycą 134

matko, jakie to było pyszne :) Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany :) Zaczęło się od próbowania, a skończyło na paru dokładkach :) Jednogarnkowe proste danie z batatami, ciecierzycą, czerwoną papryką z dodatkiem jarmużu , to zdrowy obiad pełny wartościowych składników, łatwy do przygotowania. Idealnie rozgrzewa i syci w zimowe, chłodne

Moja Delicja
Kopytka zupełnie inaczej. 169

mały detal. Każda opcja, zawiesisty mączny sos jak i tłuszcz ma swoje plusy. Plusem pierwszego jest to, że są bardziej kaloryczne, danie wygląda na solidniejsze, a co najważniejsze można nim zamaskować zepsute jedzenie. Drugi natomiast jest mniej kaloryczny, co dla niektórych jest plusem, oraz zdecydowanie lepiej wygląda na zdjęciach (jakby mi to nagle zaczęło sprawiać różnicę

Kryzysowa Książka Kucharska
Dziki leśny gulasz. 138

mądrości. Zawsze powtarzałem, że gdybym miał dom, to do jego pilnowania wolałbym przydzielić dzika niż psa, po pierwsze mądrzejszy, a po drugie znacznie bardziej skuteczny :) Ale wróćmy do meritum. Jeśli chodzi o przygotowywanie dania z żołędzi to zbieram się do tego od 3 lat. Ostatnio co prawda używałem żołędzi do racuchów przy okazji filmu o miejskim survivalu

Kryzysowa Książka Kucharska
Chatka Baby Jagi 513

odstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg. Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować

Monia miesza i gotuje
Awanturka – pasta rybna 121

Pasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku.   Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa

Ugotowane pozamiatane
Kapusta na Wigilię! 224

świąteczną kapustę, jeśli nigdy jej nie robiliście, albo pamiętacie jej smak z dawnych czasów, ale zawsze brakowało Wam motywacji, może tym razem dacie się namówić... Nie musicie od razu gotować całego garnka, ale z drugiej strony... jeśli ugotujecie mało, możecie żałować ;) Każdą kapustę z moich przepisów można przygotować dzień, dwa wcześniej. Można ją również mrozić, najlepiej w woreczkach(...)razem jeszcze kilka minut. Kapusta jest smaczna od razu po ugotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, po odsmażeniu na maśle. Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam

Trzeci talerz
Enoki na klarowanym maśle z czarno-białą quinoą i szynką szwarcwaldzką 146

dziś taka tam przekąska, dobra na drugie śniadanie, albo wytrawny podwieczorek. Można ją też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wiec możemy nim w razie czego poczęstować niespodziewanych gości ;) Polecam. Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy garść grzybków enoki

Quinoa Raz!
Jak zrobić grzanki? 404

przystanku śmiechają pod nosami i się patrzą na moje buty, ja już gula w gardle i staram się jakoś jeden za drugim schować ale to nic nie daje. Ale jednak pomyślałem, że nie dam sobą pomiatać nawet znanemu człowiekowi i krzyczę na Wojciecha, że on sam przecież boso przez świat chodzi więc nie ma prawa się do moich

Marder&Marder Manufacture
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 478

kurczaka :) Oczywiście, nie umawialiśmy się na taką konkurencję, ale jest to fajna okazja do pokazania dwóch sposobów na takie danie. Po pierwsze - różnie podeszliśmy do różnorodności składników nabijanych na patyczki, po drugie - kluczową kwestię soczystości kurczaka osiągnęliśmy wg innego patentu. Moje szaszłyczki są bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody

zadanie-gotowanie
Bazyliowe curry ze szparagów i dyni z makaronem ryżowym 149

możecie zaobserwować ostatnio pałam miłością do makaronu ryżowego. Jest tak przede wszystkim dlatego, że nie wymaga gotowania, co czyni daną potrawę jednogarnkową, co też można u mnie zaobserwować jest moją specjalnością. Drugi głównym powodem jest, fakt że jest bezglutenowy, nie żebym miała na niego alergię, ale w miarę możliwości staram się go spożywać jak najmniej. Składniki

greenscarf
Chrupiąca wątróbka drobiowa 445

Smażona wątróbka drobiowa... Jedni ją uwielbiają, drudzy zaś odwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie

Pelusiowa Kuchnia
Sałatka z kuskusu, tuńczyka i suszonych pomidorów 194

Bardzo smaczna lekka sałatka , idealna na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie sprawdza się w pacy, nawet po niedużej ilości czujemy się długo

IMPRESJA SMAKU
PROSTE HISTORIE - Konkursowe kuchenne rewolucje na Łysej Górze 173

kulinarną opanowały dogłębnie.  - Ale się tego dziś zlazło! Wszak to chyba z tysiąc gęb do wyżywienia! - utyskiwała najmniejsza z nich. - Hedwisiu, jakoś damy radę. Kilka magicznych sztuczek i zupa będzie wyśmienita! - zapewniała z przekonaniem druga, hipnotycznym wzrokiem mierząc gotowy do warzenia kocioł. - Same zobaczycie, jeszcze będą chcieli dokładki! - nieprzerwanie prorokowała nadal pokaźna blondyna, zamaszystym ruchem przewiązując długie włosy

Grunt to przepis!
ORZECHOWO- KOKOSOWA PYCHOTKA 924

rozrobiony proszek. Energicznie mieszać żeby nie było grudek. Wystudzić. Zmiksować z margaryna w temp pokojowej. Krem podzielić na 3 części *przekładanie: na spód dać jeden kruchy placek, wyłożyć 1 część kremu, przykryć plackiem orzechowym, wyłożyć drugą porcję kremu, przykryć plackiem kokosowym, wyłożyć krem, przykryć kruchym plackiem. Wierzch polać czekoladą

Z Majeczką w kuchni
Domowa czekolada ” Blok „ 340

wsypujemy lekko połamane herbatniki ( dość duże kawałki ) i delikatnie wciskamy , wklejamy je w masę . Całość przekładamy do keksówki , wyłożonej folią spożywczą ( żeby czekolada dała się wyjąć po stężeniu ) . Chowamy na noc do lodówki i na drugi dzień , popuszczamy pasa , dietę odwieszamy razem z paskiem od spodni na wieszak i…pałaszujemy , rozpływając się w błogiej słodyczy..mniam Smacznego ! Post Domowa

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania