pastach bo przecież jedzenie ciągle samej rybki nudne jest... ;) Składniki 1 makrela wędzona dość spora 2 jajka na twardo 1 mała cebula 3-4 łyżki majonezu ( zamiast majonezu dałam serek twarogowy "Mój ulubiony") 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy pieprz Obieramy makrele i rwiemy ja na małe kawałeczki, następnie dzielimy ją na pół po równo do dwóch miseczek(...)żeby się wszystko ładnie "przegryzło" ze sobą. Pasta nr.2 Do drugiej rozdrobnionej makreli dodajemy dwa starte na tarce jajka na twardo, druga polówkę cebuli startej na drobnych oczkach, 3-4 łyżki majonezu ( ja dałam serek twarogowy) oraz świeżo zmielony pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1 h. Kiedy pasy odstoją swoje w lodowce, można je wyjąc i smarować
Gotowanie...to proste !Polski w marynacie z trójniaka, czyli karkówkę w marynacie staropolskiej (16,90 zł). Mięsko jeszcze przyjemnie skwierczało, a drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną
Pasja Smakulepiej się czuję nie jedząc mięsa. Staram się zastępować je w wielu potrawach, choć są jednak takie, gdzie bez mięsa się nie da. Jeśli jednak chodzi o wartość i przyswajalność białka, soczewica jest na drugim miejscu, zaraz po soi. Soja jakoś nie przemawia do mnie, a soczewica jak najbardziej. Dużą jej praktyczną zaletą jest szybkość gotowania(...)soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania) 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej - około 1/3 - 1/4 szklanki Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę
Codzienna kuchnia niecodziennaZ araz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi
Food SquareHeloł :) Mój M. drugi raz robi dietę dr Dąbrowskiej. Dopiero zaczął, dziś 3 dzień, wpisy na ten temat wrzucam na facebookowy profil bloga. Dzisiejszy obiad wyszedł
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIESałatka idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Połączenie mięsnego tortellini, świeżego ananasa, pora, kukurydzy i szynki. Poniższa sałatka świetnie smakuje i jest naprawdę
UgotowaćMoja druga propozycja konkursowa z makaronami #omnomnom. Tym razem penne z pysznym sosem pomidorowym z bazylią, czosnkiem i kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo
Magiczne Życie Martywykładzie o kuchni włoskiej podczas Nocy Naukowców organizowanej przez Politechnikę Śląską. Są różne wersje co do tego skąd pochodzi to danie. Jedni twierdzą, że z Neapolu. Szerszemu widzowi to miasto z filmu "Gomorra". Drudzy, że z Abruzji. Zważywszy, że miał to być wynik niskiego poziomu gospodarczego na jakim był ten region, a w konsekwencji jego
Kryzysowa Książka Kucharskaułatwia trawienie, wyostrza smak potraw. Choć czasami jedno wynika z drugiego. Bo gdy jemy z przyjemnością, automatycznie wydzielamy więcej soków trawiennych. Dlatego czasami wystarczy zastąpić ciężkie sosy na bazie śmietany – prostym sosem winegret. Tymbardziej, że dodatek kilku kropel octu potrafi uczynić daną potrawę dużo lżej strawną. Niektóre dania słynące z tego, że są dość ciężko strawne jak fasolka
MODA NA BIOgarnka i powstanie gładka masa. Ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia. Następnie przełóż do robota kuchennego i zacznij miksować, wbijając jajka, jedno po drugim. Sprawdzaj cały czas konsystencję ciasta. Powinno być dość gęste, ale dać się wycisnąć przez szprycę, zachowując jednocześnie kształt. Na tę ilość ciasta ja zużyłem 4 jajka, mimo że przepis podawał aż 6 (ale wtedy ciasto(...)łyżka po łyżce gotowy budyń, aż powstanie gęsta i jednolita masa. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i na spód każdego ptysia wyciśnij krem. Przykryj drugą połówką. (Dodatek masła do kremu możesz pominąć, ale dzięki niemu ptysie są bardziej kremowe i dłużej wytrzymują w temperaturze pokojowej — jeśli faktycznie zdołasz je przechowywać poza brzuchem
Food Squareruskie , bez których nie mógł obejść się mój dziadek. Tym drugim, niemal od zawsze, towarzyszyło oburzenie mojej prababci Wandy, która uparcie powtarzała, że to nie pierogi ruskie, a polskie. I rzeczywiście, w Rosji danie to tak jest właśnie nazywane. Przygotowane ciasto(...)wigilii. Kapusta z grzybami przepis>>> Warto danie to odstawić do lodówki na dwie doby przed podaniem, dzięki temu składniki wzajemnie się przegryzą, a kapusta przejdzie głębokim i wyrazistym smakiem grzybów. Do dania tego wykorzystujemy same kapelusze z podgrzybków lub prawdziwków
kuron.com.plwalentynkowy deserek do mój własny pomysł. Jest trochę galaretkowych odpadów, ale w końcu takie odpady też da się zjeść :). Mimo wszystko myślę, że warto go wykonać dla swojej drugiej połówki. Dla kogo: dla zakochanych dla fanów galaretek dla szukających pomysłu na prezent Składniki: 5 szt. galaretki malinowej lub innej czerwonej galaretki (np. poziomkowa, truskawkowa, wiśniowa) 200ml mleka skondensowanego(...)800ml wody i rozpuścić w niej 2 i pół galaretki. Gdy wystygnie (ale nie stężeje) dolać 200ml niesłodzonego mleka skondensowanego, wymieszać. Wylać na blaszkę. Zostawić do całkowitego stężenia (można dać do lodówki, by przyspieszyć ten proces). Gdy warstwa z mlekiem całkowicie zastygnie przygotowujemy warstwę "czystą". Gotujemy 1000ml wody i wsypujemy do niej 2 i pół galaretki. Porządnie mieszamy. Odstawiamy
Mania Wypiekaniaudekorować piernik tą techniką, należy namalować na pierniku dość gęstą drobną kratkę. Polega ona na tym aby w co drugim kwadraciku postawić lurkową kropkę. Z każdą kropeczką będziemy widzieć, jak nasz piernik pięknieje w oczach :) Oczywiście metoda "co drugą kropkę" jest metodą podstawową, można spróbować wypełniać kratki inaczej, tworząc w ten sposób jeszcze ciekawsze wzory. technika(...)samego końca, aż cały piernik pokryje piękna koronka. Koronkowe wzory można malować np. tylko na części piernika, a drugą pozostawić czystą, lub pokryć lukrem na gładko. Koronkę można malować również na zaschniętym lukrze. Możwliwości jest wiele, dajcie się ponieść wyobraźni! Kolorowe pierniczki z choinkową gałązką Kiedy zobaczyłam ten filmik na you tube, wiedziałam że te pierniczki muszą, po prostu
DefinicjaSmakudziecka i na patelnię. Burgery smażymy około 4 min z każdej ze stron. Jak juz przewrócimy burgery na drugą stronę dobrze wrzucić na wierzch ser aby miał czas się roztopić. Ja oprócz żółtego dałam jeszcze po plasterku koziego. 4. Kompozycja. W piecu grilujemu lekko bułki, każda przekrojona i posmarowana oliwą. Po wyjęciu smarujemy je sosami
Lubczyk i Waniliadzisiaj chciałam Was zaprosić na rolady z indyka :)Pierwsza wersja z serkiem Almette i suszonymi pomidorami w oleju ,druga wersja z szynką i żółtym serem pieczone w piekarniku . Takie roladki nadają się jako samodzielne danie jak i na kanapki . Zapraszam :) Składniki :1 duża pierś
Sama słodycz i szczypta chili