Czasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na pierwsze, bądź drugie śniadanie. Często brak nam po prostu czasu, by przygotować coś skomplikowanego, lub zwyczajnie dostajemy tak zwanego ,,lenia". Dlatego dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować szybkie, przepyszne danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Poradzą sobie z nim nawet najbardziej oporne osoby. Owsianka to, bardzo dobra(...)mniejsza z tym. Taka owsianka świetnie sprawdzi się nie tylko jako pierwszy posiłek, ale zarówno jako pożywne drugie śniadanie. Bez problemu można ją zapakować do pojemniczka i spożyć w ciągu dnia. Dodatek świeżych, sezonowych owoców, uczyni z niej danie godne naszego podniebienia. :) Jeśli szukacie prostego, smacznego rozwiązania, to właśnie dzisiaj macie okazję poznać jedno
Smiling Shrimpnałożyłem ją do mojej nierozłącznej strzykawy (tak wiem, że miałem kupić rękaw ale doszedłem do wniosku, że dam jej jeszcze jedną szansę aby się wykazała zanim zaginie w ciemnościach kuchennej szafki ) i zacząłem nakładać pierwsza partię na silikonową matę a drugą na papier. Zostawiłem obie porcje do wysuszenia i zabrałem się za krem. W małym garnuszku rozgrzałem śmietankę, którą(...)trzeciej próby poszło hurtem do śmieci. Minuty leciały a makaroniki całkiem nieźle wyglądały. Piiii, piiii, piiii – dał o sobie znać minutnik. Hym… no to wyciągamy i niech się dzieje co chce. Wyłożyłem blachę z pierwszą partią i wrzuciłem drugą. Minęła chwila ale tym razem makaroniki zachowały swój kształt – kilka okręgów nie do końca wypełniłem masa
Kuchenne Wariacjewielokrotnie przekonaliśmy się , że proste dania , proste połączenia smaków , składników potrafią stworzyć zaskakująco pyszna całość!Do dzisiejszego Spaghetti aglio e olio wykorzystałam 2 rodzaje makaronu – zwykły z mąki pszennej i drugi zrobiony z mąki pełnoziarnistej.Do tego czosnek …. najlepsza oliwa extra virgin … świeża pietruszka i mamy gotowe danie! SKŁADNIKI :* makaron Spaghetti
Ostra na Słodkoalkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec(...)małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubardzo miły moment :)) Kolejnym reprezentacyjnym miejscem w Budapeszcie jest Parlament i jego okolice. Budowa parlamentu trwała 17 lat i rozpoczęła się w 1885 roku. Najpiękniej budynek prezentuje się z drugiej strony Dunaju, szczególnie wieczorem, kiedy jest wspaniale oświetlony. Budynek można zwiedzić, ponoć warto, nam się to jednak nie udało, więc nie mam zdania. Teren dookoła jest bardzo zadbany(...)widoki w zamian za wejście na Wzgórze Gellerta. Przewodnicy radzą, żeby od tego rozpocząć zwiedzanie, ponieważ widać stąd wszystkie ważne miejsca. Ja lubię takie widoki pod koniec pobytu w danym mieście, kiedy faktycznie wiem co jest czym i sama potrafię je znaleźć. Na szczycie znajduje się Cytadela wzniesiona przez wojska austriackie w połowie XIX wieku. Kiedyś było tu więzienie
Corner With Recipesłyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Ponadto: * 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox - ja dałam jabłka podobne do papierówki tylko wcześniejsze) * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru (na duża
sierotka maRysia w kuchnijasnego miodu 175 ml mleka Posypka: 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka płatków owsianych ( Nie dałam płatków tylko dwa kolory sezamu ) Masło i owsiane otręby do wysypania foremek ( Jedną formę wyłożyłam olejem a druga silikonowa wysmarowałam oliwa z oliwek i obsypałam płatkami owsianymi ) Wykonanie : Najpierw odmierzyłam 500 g maki a potem wsypałam(...)szklanki słonecznika łuskanego . Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika . Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto. Przygotowałam dwie formy od babki . Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja . Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto
Różowa kuchniaKorzystając z przepisów kulinarnych mistrzów, bardzo często spotkamy się z bazą dania, którą stanowią warzywa. To z jednej strony zapowiada wybitny smak, z drugiej dla wielu okazuje się zbyt czasochłonnym zadaniem. Obieranie warzyw i gotowanie wpierw z nich bulionów w wielu przypadkach okazuje się niemożliwe czasowo. Na szczęście jest na ten mały problem naturalne rozwiązanie. Warzywa z torebki(...)żywności coraz częściej wykorzystują stare, acz najlepsze metody otrzymania tego, co najlepsze z natury. Przykładem takim jest właśnie susz warzywny, który w pełni pozwala cieszyć się finalnie doskonałym smakiem dania. Produkcja suszu warzywnego nie należy do procesów skomplikowanych, aczkolwiek wymaga właściwego dobrania technologii do określonych produktów. Przede wszystkim te muszą być całkowicie zdrowe. Producenci najczęściej sięgają po warzywa pochodzące
Kuchcik gotujezdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien mieć skórę, zaś z drugiej strony widoczne dziury po żeberkach. Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół. Wszak takiego boczku nie jada się na co dzień. Rolowana pieczeń z boczku: ok. 2 kg płat surowego boczku(...)majeranek, cztery łyżki wody, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Rolowany boczek: Skórę nacinamy w romby, aby tłuszcz się łatwiej wytopił. Odwracamy płat na drugą stronę. Nacieramy mięso delikatnie solą i pieprzem (nie dużo, już raz przyprawialiśmy). Wycinamy ewentualne chrząstki. Rozsmarowujemy farsz z mięsa mielonego – w szczególności zapełnijmy nim miejsca po żeberkach. Zwijamy
Poezja smakujako zwieńczenie wszelkich umiejętności kucharskich, najtrudniejsze z najtrudniejszych, kapryśne i złośliwe, ale w smaku... orgazm dla kubków smakowych. Drugim sztandarowym deserem francuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis. MUS CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej
Życie zamknięte w smakuLubicie śniadania na słodko? Ja wręcz ubóstwiam! Nie wiem jak do tego przekonać moją drugą połówkę, bo przecież łatwiej by się robiło dwa takie sama dania, niż dwa całkowicie inne. Ciekawa jestem czy ktoś ma ten sam problem :) Albo sobie już z nim poradził :) Typowe niedzielne śniadanie, gdy mam chwilę czasu i nie pędzę na rano do pracy(...)troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię przykrywką ( nie musi być szczelnie ).Po około 2-3 minutach przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trochę.Podajemy z ulubionymi dodatkami! Smacznego
Słodkie PrzyjemnościZnacie to? Udało się zrobić niezłe danie, piękną kompozycję, naturalne światło w salonie pada równomiernie na nasze kulinarne dzieło. Aparat przygotowany, pierwsza próba, druga... ok, działamy. Pstryk! Gotowe! Ale co to? .... na zdjęciu tłuściutka łapka niemowlaka kradnąca dekorację! Moi stali czytelnicy wiedzą, że jestem mamą dwóch fantastycznych córek - czteroletniej Karolinki i dziesięciomiesięcznej(...)Jest bardzo energiczna i uwielbia pozować przed aparatem i kamerą. Dlatego często pojawia się jako mistrz drugiego planu;) Asia to jeszcze maluch, ale jej domowa ksywka to Asia Rozrabiasia. Wiecie co mam na myśli! Wszędzie jej pełno, jak tylko widzi, że ustawiam danie do sfotografowania, na czworakach galopuje przez cały salon, żeby tylko dorwać coś
Kulinarne InspiracjeZupa grzybowa z boczniaków i pieczarek to danie sycące, pachnące i niesamowicie smaczne. A przy tym bardzo proste. I wcale nie potrzebujesz do niej grzybów leśnych. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Zupa grzybowa pewnie kojarzy ci się z potrawą zrobioną z podgrzybków, prawdziwków, czy kurek. Jasne. Taka zupa grzybowa to absolutny delikates(...)trywialnie, ale zupa naprawdę smakuje doskonale. Jest to zasługa dwóch rzeczy: wszystkie składniki przed gotowaniem są lekko obsmażane co dodaje im aromatu. Drugi czynnik wpływający na smakowitość zupy to estragon. To zioło niesamowicie aromatyczne danie i świetnie pasuje do grzybów. Ważną rolę odgrywa też pęczak, który sprawia, że zupa ma lekko kremową konsystencję. Zupa grzybowa
Niedzielny kucharzsłonecznie wystarczy, aby ogórki były gotowe na drugi dzień. Ogórki małosolne – dla jednych nadają się do jedzenia już na drugi dzień, dla innych – dopiero po dwóch nawet trzech dniach. Wielka szkoda, że tego smaku i zapachu nie da się „zatrzymać” na dłużej. Jedyne wyjście, to wstawić słój z ogórkami (nie starszymi niż 2 dni) na najniższą półkę w lodówce
mojewypiekiinietylkodomowe burgery to znakomita propozycja dla wielbicieli fast foodów a także lepsza, smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych hamburgerów z budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe. składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona(...)minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki. Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Dania