Smak i zapach jest o wiele subtelniejszy od jej prażonego odpowiednika. Trochę improwizowałam przy wyborze składników do tej zapiekanki. Chciałam, aby danie było wegańskie i miało zdecydowany, pikantny smak. Jedno i drugie udało mi się osiągnąć. Mój mąż nawet nadał mu nazwę "wejście smoka", ale ja nie uważam abym przesadziła z ilością chili
zadanie-gotowaniesię nie chce zrobić zdjęcia ;-). Obiecuję poprawę i już mam dla Was kilka nowych przepisów. Oczywiście raczej nie będę robić zdjęć jajka sadzonego, jajecznicy czy zwykłej kanapki, ale tych dań bardziej nazwijmy to "skomplikowanych" ;-). Dzisiaj na dobre rozpoczęcie nowego roku prezentuję owsiankę. Nie wiem czy Wam kiedyś wspominałam, ale owsianek szczerze mówiąc nie lubię, jakoś nigdy(...)Oprócz płatków owsianych wzbogacona o bulgur, nasiona chia czy kaszę gryczaną. Bardzo sycąca co potwierdzam i ja i Mateusz - oboje nie daliśmy rady wciągnąć całej porcji, ale to nie szkodzi, bo drugą część zawsze można wykorzystać na drugie śniadanie. Przepis zaczerpnęłam z bloga The healthy foodie i nieco zmodyfikowałam. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz
Pora coś zjeśćwrzuciłam je do garnka z wodą i tak sobie leżały przez dobę, a na następny dzień ugotowałam. Wyszło tego dużo i zrobiłam dwa dania: potrawkę z soi prezentowaną w tym poście a z drugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :) Potrawka z soi (wegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego
Pyza i Surówkawielkanocy, dla mnie to rewelacyjne rozwiązanie podawania zup, a już w ogóle zupy typu krem. Moje „miski” testowałam z dwukrotną dokładką i dały radę, czyli nie przesiąkły, ale za po po tej drugiej porcji zupy wyśmienicie rozpływały się w ustach będąc nasączone aromatem zupy. Składniki na 3-4 miseczki: 500 g mąki ( wymieszałam 300 g mąki pszennej
greenscarfRukolę 5. Dodaję Szpinak 6. Dodaję sałatę lodową. 7. Dodaję Kurczaka. 8. Całość polewam sosem. Ja dałam słodko kwaśny. ZAWIJANIE TORTILLI 1. 2. 3 . 4. Z drugiej strony również składamy tak samo
Gotowanie PatkiPołączenie słodkich marchewek, cukinii i szpinaku - całość zapieczona w masie twarogowo-jajecznej. Raj dla podniebienia :) Warzywne babeczki przypadną do gustu fanom szybkich dań śniadaniowych jak i wegetarianom. Babeczki sprawdzą się idealnie na drugie śniadanie do pracy. Łatwo je spakować i świetnie smakują podane na zimno. Przepis dodaje do akcji kulinarnej "Twój zdrowy lunchbox z Marwit". Składniki
Ugotowaćodcinamy tuż poniżej otworu gębowego. 5. Myjemy macki, płetwy oraz tubę. W przypadku ostatniej części, jeżeli posiadamy mały okaz kalmara, może przewrócić ją na drugą stronę, aby mieć pewność, że dokładnie ją wyczyściliśmy. Nie da się tego zrobić z dużymi sztukami, w ich przypadku jednak znacznie łatwiej dostrzega się ewentualną konieczność poprawek. Można też kalmara po prostu rozciąć, niemniej(...)przeciśnięty przez praskę czosnek oraz tymianek. Smażymy całość przez około 3 minuty. Po tym czasie wlewamy passatę, czerwone wino oraz wodę. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Następnie wstawiamy danie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na 1,5 godziny. Doprawiamy przed podaniem - solą oraz pieprzem. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakupodniosę, bo lubię i jedno i drugie. Kiedy więc podpatrzyłam ten przepis w Poradniku Domowym, natychmiast postanowiłam go wykorzystać, tylko pieczarki zastąpiłam leśnymi grzybami. Może i nie wyglądało, ale było pysznie! Na drugi raz dodam do zapiekanki makaron i będę mieć wspaniałe danie obiadowe :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski EdytyMiękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa. Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule
Ugotowaćmogłam sobie przypomnieć jak gęsta była cataplana którą jadłam w Portugalii, zdecydowałam się na wersję z większą ich ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 ośmiornica (moja mrożona
Stare Garyodnalazłyśmy na żadnych bazarkach, stoiskach czy innych (nawet typowo owocowych) miejscach. Jaka ona jest? Kremowa, aksamitna, mocno owocowa. Łącząca danie główne z deserem, nadająca się na śniadanie, kolację, podwieczorek, drugie śniadanie i... w sumie, jak się człowiek uprze to co 60 minut może wybić "godzina tej zupy". Jest rewelacyjna: - na gorąco
Wypisz WymalujNaleśniki - jedno z najprostszych i zarazem najbardziej uwielbianych dań, przez dzieci :) Składniki: 2 szklanki mąki 1.5 szklanki mleka 1.5 szklanki wody (można także użyć wody gazowanej) 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju (zamiast oleju można użyć 2 łyżki sklarowanego masła) olej do smażenia Przygotowanie: 1. Do miski lub innego głębszego naczynia przesiewamy mąkę(...)lejemy za dużo cista- ma ono jedynie cienko przykryć dno patelni. Gdy widzimy, ż e na wierzchu nie mamy już surowego ciasta i da się, nasz naleśnik, poruszyć na patelni, przerzucamy go na druga stronę (np za pomocą łopatki kuchennej lub przez podrzucanie patelni). Nasz naleśnik ma mieć lekko złotawy kolor (ok 1,5-2 minuty
Kulinarnie z Polką na KresachZupę można przygotować na wieczór a rano podgrzać ,zamiast kaszy jaglanej można dać ,kasze kukurydzianą,płatki pszenne lub jęczmienne.Zamiast wrzątku w drugiej fazie można dodac mleka
w mojej kuchniDominika, który napisał go samodzielnie i bardzo starannie, co widać na zdjęciu poniżej. Jego mama pochodzi z Mazur, a życiowe ścieżki zaprowadziły ją na drugi koniec Polski, do Opola właśnie. Kartoflak jest tradycyjnym mazurskim daniem, ma swoje doroczne święto i muszę przyznać, że należy mu się ten honor całkowicie! Czytaj więcej
bistro mamaFaworki i paczki to dwa wypieki bez ktorych nie moze obejsc sie karnawal.Jedno i drugie bardzo pracochlonne i niestety bardzo kaloryczne. Na jednego paczka dam sie jeszcze skusic,ale piec ich cala kope,nie - na to mnie nikt nie namowi.Zreszta upiec dobrego paczka,lekkiego jak piorko i z bialym paseczkiem przez srodek,nawet nie kazdy cukiernik sprosta temu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!