drugie danie - 14640 przepisów (strona:173/976)

Szlachcice 135

Danie pochodzące z tak zwanego południowego Podlasia tudzież wschodniego Mazowsza, gdzie są spory, że te drugie przywłaszczyło sobie tereny tego pierwszego w 1999 roku. Konkretnie z okolic Siedlec, Sokołowa Podlaskiego i Węgrowa.  Swego czasu udało mi się zwiedzić największe miasto z tej trójki. Może nie ma tam za wiele atrakcji, bo głównym budynkiem(...)pomników, więc każdy znajdzie coś dla siebie, w tym mój ulubiony  - pomnik łosia :)  Samo danie to technicznie rzecz biorąc pierogi z ziemniakami, tyle, że nie z gotowanymi, tylko smażonymi. Wyczytałem, że zwyczajowo, jadało się je też na drugi dzień, pokrojone przed smażeniem i bardzo mnie ten sposób zaciekawił, dlatego właśnie w taki sposób chce

Kryzysowa Książka Kucharska
Uwaga: czytam! 133

fizia na punkcie książek. O ile D. podzielał to zboczenie, a wręcz doprowadzał do postępującego, trwałego uzależnienia, C. jest pod wrażeniem ilości kartonów wypełnionych książkami układanych ciasno jeden przy drugim. Myślę jednak, że chłopak jakoś to przełknie - w ramach przyzwyczajania, na urodziny dostał... Książkę. I to nie byle jaką, bo w imponującym formacie(...)Lubię książki z duszą - które sprawiają, że świat przestaje istnieć, a ja zapominam wysiąść z autobusu i nie słyszę uporczywego wołania Mamy z drugiego pokoju.  4. Jakie książki ostatnio kupiłaś/dostałaś? Kupiłam: - Salvador Dali  - Rachel Barnes - Saved by cake - Marian Keyes i... Nie pamiętam. Wiem, straszne, ale tak dawno nic nie kupowałam, że nie pamiętam. Mam mnóstwo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
A kysz! plotkarze... 103

rozwiniętym instynktem samozachowawczym? A może to zwyczajna nuda dopadająca w długie samotne wieczory każe chwycić za telefon, zadzwonić do drugiej znudzonej, potem do trzeciej, czwartej...i tak kolejno obszczekać kogo się da? Przepraszam bardzo, ale to nie jest MOJA wina, że czyjeś życie jest mało atrakcyjne, pozbawione radości czy spełnienia. To nie jest MOJA(...)się wprost: nie karmić trolli! A kiedy pokażesz trollowi, że zabolało Cię coś, to dokarmiasz go. Ładujesz mu akumulatory do kolejnych intryg.  Zastanów się więc, pleciugo jedna z drugą i zanim coś gdzieś powiesz, ugryź się w jęzor. Jest szansa, że nie padniesz od swojego jadu, a może przy okazji nie obsmarujesz kogoś. Zajmij się swoim

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krok po kroku jak wypełnić ZUS ZZA po raz pierwszy 170

polu 09 – wpisz datę urodzenia płatnika składek (dzień / miesiąc / rok).  IV. DANE EWIDENCYJNE OSOBY ZGŁASZANEJ DO UBEZPIECZENIA  W polu 01 – wpisz drugie imię osoby zgłaszanej do ubezpieczenia. Jeżeli nie posiada ona drugiego imienia, nie wypełniaj pola (pozostaw puste).  W polu 02 – wpisz nazwisko rodowe podane w metryce urodzenia.  W polu 03 – wpisz obywatelstwo. Niewypełnienie(...)tego pola oznacza, że osoba zgłaszana do ubezpieczenia ma obywatelstwo polskie.  W polu 04 – wpisz płeć: K (kobieta), M (mężczyzna)  V. TYTUŁ UBEZPIECZENIA Na podstawie danych podanych w tym bloku gromadzone są na koncie ubezpieczonego dane o przebiegu ubezpieczenia. W polu 01 – wpisz sześcioznakowy kod tytułu ubezpieczenia (zgodnie z poradnikiem Ogólne zasady wypełniania i korygowania dokumentów ubezpieczeniowych) Składa

Z notatnika
Jak zrobić Misia dla Przedszkolaka? Przepis na 25 listopada, czyly Światowy Dzień Pluszowego Misia. 149

uwagę, że po zszyciu miś będzie mniejszy i okrąglejszy po wypełnieniu. Na okrągłe elementy warto poszukać gotowych wzorców. U nas głowa to talerzyk deserowy, a uszy szklanka ;) Krok drugi Szablon odrysowujemy na materiale mazakiem do tkanin. Materiał powinien być dobrze naciągnięty - również do wycinania. Dlatego w warunkach domowych przydadzą się do tego zarówno mama jak i Tata. U nas Tata(...)szycia maszynowego. Należy pamiętać, żeby zostawić otwór na wypchanie misia ;) Wszelkie dekoracje i elementy misia (oczy, usta, nos, czy łatki) najlepiej przymocować przed zszyciem danego elementu (pamiętając, że po zszyciu będziemy odwracać na drugą stronę - czyli wyposażenie misia przyszywamy na stronę, która przy szyciu będzie skierowana do środka). Krok czwarty Zszyte części misiowe wywracamy na drugą stronę

Kuchnia po mojemu
Marchewka imbirowo - cytrynowa 72

Przeciąż wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić masło, dodać imbir i skórkę cytrynową, zamieszać. Włożyć marchewkę i smażyć. Po 2 minutach odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne dwie minuty. Podawać do dań mięsnych lub z innymi warzywami.   zastawa

królestwo garów
Surf&Turf a’la Kate’s Kitchen 92

Przepraszam” tuż przed wrzuceniem na wrzące wino. Taka natura Absolutnie wyjątkowo, tak w prezencie noworocznym, podam Wam przepis na całe danie, ponieważ komponuje się idealnie i żal je tak zdekompletować. Jeśli chcecie zaprosić drugą połówkę na kolację i błysnąć, jeśli chcecie swojego wybranka/wybrankę rozkochać w sobie na amen, na zabój, bo przecież przez żołądek(...)serca – polecam to danie. Oczywiście jedynie w przypadku jej mięsożerności. Mało dietetycznie, mięsnie, maślanie, alkoholowo, pysznie W naszym Makrowym koszyku znalazły się: 2 steki z wołowiny Black Angus (a co… szaleć to szaleć) – steki wybierajcie dowolnie Opakowanie mrożonych raków w całości 6 przegrzebków 250g kubeczek śmietany 36% Białe wino wytrawne „do gotowania” – zastrzelcie mnie, ale zapomniałam

Kate's Kitchen
Placki z cukinii 660

ziemniaczanych. Ostatnio używamy dużo cukinii w kuchni, po pierwsze dlatego, że jest obecnie dość tania i łatwo dostępna w różnych odmianach, a po drugie jest po prostu pyszna. Lubimy eksperymentować i wyszukiwać ciekawe dania z naszymi ulubionymi produktami. Placki z cukinii są bardzo proste i idealnie nadają się na letni obiad. Polecamy. Przepis Składniki: mała cebula ząbek

KasiaiKrzysiu.pl
Jogurt FruVita Pure – Biedronka 97

pitny – 1,99 zł  Nasza opinia  Wygląd: Jogurty do picia dostaniemy w plastikowych buteleczkach a zwykłe jogurty w klasyczny kubeczkach. Już na opakowaniu widzimy informacje jakie składniki dany produkt zawiera a także, że nie dodano do nich dodatkowych cukrów. Wszystkie smaki zapowiadają się pysznie. Smak: Jogurty pitne – Jogurty faktycznie są dość rzadkie i zawierają małe grudki(...)jagodowej a nawet jakby bardziej „serkowa”. W obu opcjach smakowych również w pierwszej kolejności czuć słodkość bananów a jagody czy mango zostają odnotowane na drugim planie. Co, którąś łyżeczkę można trafić na cząstki danych owoców ale nie jest ich zbyt dużo. Podsumowanie: Dla nas te jogurty to mistrzostwo. Wszystkie cztery są pyszne a szczególnie wersje kubeczkowe trafiają totalnie

Candy Pandas
Pak Choi na parze z dodatkami 167

jest o tyle wygodna, że można je wysiać w pierwszej połowie sierpnia na przykład na grządkach po cebulach, a we wrześniu zbiera się plony. Można z nich przyrządzić przeróżne dania. Ważne, by je dobrze przyprawić. Składniki : 2-3 kapusty Pak Choi jajko parmezan lub inny twardy ser 2 pomidory (u mnie odmiana zielona i czerwona) ewentualnie: chili sól gruba(...)określić samodzielnie). Pomidory umyć i ewentualnie obrać ze skórki. Pokroić na kawałki według uznania. Wyjąć jajko i zalać je zimną wodą. Kapusty obrócić na drugą stronę. Gotować je aż w zgrubiałe ogonki liściowe da się wbić widelec. Rozdrobnić chili, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ugotowane Pak Choi wyłożyć na talerz, posypać startym parmezanem i mielonym pieprzem. Obok Pak Choi wyłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegańskie burgery z batatów 168

patelni i też dały radę. Piec w piekarniku w 200 C przez 15 minut z jednej strony i 15 minut z drugiej. Bardzo ostrożnie odwracać. Po wyjęciu z piekarnika odczekać z 5 minut i wtedy przez problemu da się je przenieść. Smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Do swoich buł dodałam sałatę cykoriową, pomidory (z własnego ogródka

greenscarf
Restauracja hotelu Luxor w Lublinie - opinia 150

sobotę, 7 września miałam okazję wypróbowania dań restauracji hotelu Luxor w Lublinie.   To była moja druga wizyta w tym miejscu, o pierwszej pisałam jakiś czas temu, bo właśnie tam odbyły się warsztaty „Wieprzowina regionalna. Doceń smak tradycji”. Wtedy także po raz pierwszy spotkałam miejscowego szefa kuchni – Zbigniewa Łęgowskiego. Restaurację odwiedziłam dzięki akcji portalu Uroda i zdrowie(...)początek podano cappuccino z selera z mocno wyczuwalnym tymiankiem. Dla mnie to było coś nowego, mimo, że podobne kremowe zupy już jadałam, chociaż nigdy wcześniej z selera. Danie, co oboje możemy przyznać, było niezwykle delikatne i przyjemne. Zwłaszcza jego puszystość zwracała uwagę. Po chwili stały przed nami puste naczynia. Przystawka Do dania głównego zaproponowano

Pasja Smaku
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 302

rozgrzanej patelni, na kilku łyżkach oleju kokosowego, na średnim palniku. Ja nakładam po łyżce ciasta na każdy placek i rozprowadzam je jak najcieniej się da. Gdy zaczynają się rumienić od spodu przewracam je na drugą stronę i smażę dalej. Przekładam je w ten sposób kilkakrotnie, aż staną się mega chrupkie, takie bowiem najbardziej smakują mojej Rodzince. Usmażone placki odsączam(...)dopiero wówczas podaję. Najbardziej smakują nam posypane ksylitolem, choć część domowników zajada je bez niczego, dlatego dodaję zawsze ksylitol także do ciasta. Takie placki świetnie nadają się także do dań wytrawnych, np. do gulaszu, pomijamy wówczas tylko dodatek ksylitolu do ciasta. Smacznego

Smaczne Zdrowe
HUMMUS Z BOBU - PYCHOTKA ! 183

razy, bowiem za pierwszym za mało bobu pozostało mi po obiedzie, musiałam na drugi dzień gotować go ponownie. :-) Znalezione tutaj (klik) . Składniki: - 2 szklanki ugotowanego, wyłuskanego bobu (gotowałam 1kg świeżego) - 1/2 szklanki jasnej, płynnej pasty tahini - 1/4 szklanki soku z cytryny - 2-4 łyżki zimnej wody (dałam więcej) - 2-3  ząbki czosnku - oliwa z oliwek - sól do smaku - skórka(...)blendera. Do zmiksowanej gęstej masy dodajemy stopniowo wodę i cały czas blendujemy. Ja dałam kilka łyżek wody więcej niż było w przepisie. Dodałam także częściowo wodę gazowaną. Gotowa masa ma mieć konsystencję lekkiej pianki. Doprawiamy solą i przekładamy do miseczki (lub miseczek). Ja przygotowałam także drugą wersję, bardziej pikantną. Do połowy masy dodałam świeżo mielone chili i mieloną, wędzoną

Smaczne Zdrowe
Sery z francuskich Alp 186

krów: Abondance, Montbéliard i Tarine. Dojrzewa 5 do 6 tygodni. Pochodzenie Nazwa sera oznacza „drugi udój”. Wzięła się stąd, że rolnicy doili potajemnie drugi raz krowy, by nie płacić podatku od całości mleka. Reblochon wytwarzany jest z tłustszego, bogatszego mleka pochodzącego z drugiego udoju krów ras Abondance i Tarine. Dodatkowo, tradycyjnie sery zaczynano wytwarzać, gdy mleko było jeszcze naturalnie(...)drugiej fazie dojenia charakteryzowało się zwiększoną zawartością tłuszczu i bogatszym smakiem. Z tego właśnie mleka produkowano pierwsze sery Reblochon. Zastosowanie w kuchni Ser Reblochon wspaniale sprawdza się jako dodatek do typowego dania sabaudzkiego, np.  tartiflette  – to  rodzaj zapiekanki z pokrojonych w plastry   ziemniaków i kawałków boczku, pokrytych pokaźną warstwą sera i śmietanowego sosu. Danie

gutfut