może być to ciekawe urozmaicenie naszego menu i że warto choć w części dań z niej korzystać, aby poczuć się lepiej. Kolejny rozdział to opis niektórych składników użytych w przepisach w książce. Pewnie każdy słyszał o Super Food, ale nie zawsze wiemy co dany składnik tak naprawdę oznacza i z czym to się je :) Często boimy(...)niektórych przepisów mamy po kilka zdjęć gotowego dania. Z jednej strony taki wstęp i dokładny opis to duży plus, czyta się trochę tę książkę jak bloga, z drugiej na prawie 200 stronach mamy tylko 49 przepisów, a chciałoby się dużo więcej inspiracji i więcej urozmaiceń z Super Food. Zdjęcia dań są świetne i wszystko wygląda znakomicie
Parowar Facetaposadzi, więc trzeba kupić dom. Ale nie za duży, bo pierwsze Iga jest zatwardziałą singielką, po drugie przecież nie będzie cały czas sprzątać dużych powierzchni. Ogródek też musi być niewielki, bo kto go będzie pielęgnował? Wystarczy taki, w którym da się posadzić bez (lilak) i ustawić pod nim ławeczkę. Iga kupiła dom, ale do czasu ustawienia ławeczki minie(...)bardzo bogatym, ale nie stracić człowieczeństwa. Można utrzymać dawne przyjaźnie i poznać nowych ludzi, jednych z nie do końca uczciwymi zamiarami, a drugich gotowych nieść pomoc. Autorka ujęła mnie specyficznym poczuciem humoru, w co szybko dałam się wkręcić i zaśmiewałam się w głos. Jestem pod wrażeniem wręcz euforycznych opisów tatrzańskich tras i widoków. Z satysfakcją i zacięciem rozwiązywałam
Weekendy w domu i ogrodzieMiało być o tofu, ale brakuje mi zdjęć jeszcze jednego dania, więc na razie coś innego. Na pizzę przepis już znacie, robimy ją cały czas tak samo, jak TUTAJ , bez sera. Zamiast sera do tej pory nie kombinowaliśmy z niczym, bo nie było takiej potrzeby, smakowało nam wystarczająco super bez niego, więc po prostu pomijaliśmy go i tyle(...)oleju (w użyciu niezmiennie TEN ), - i jedno z drugim zblendowane z dodatkiem NIEAKTYWNYCH PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH . Płatków daliśmy około 3 dużych łyżek (czyli powiedzmy 1 łyżka płatków na 1 ziemniaka) ale nie trzeba ściśle trzymać się tej proporcji - im więcej płatków, tym lepszy, serowy smak ale można dać też mniej i nic się nie stanie, kwestia gustu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEuznaje za to przepada za carry. Jak każda mama szukająca kompromisu w kuchni wymyśliłam danie dzięki któremu wilk będzie syty i owca cała!. Jest to danie za jakieś 7-8 zł dla 4 osób, a smakuję tak wybornie jak obiad w dobrej restauracji. Wypróbujcie jak zabraknie Wam weny twórczej na obiad(...)olej rzepakowy - sól - pieprz - zielona natka pietruszki Dobrej jakości przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl . 1. Na rozgrzanym oleju smażymy na rumiano wątróbkę, delikatnie solimy pod koniec. 2. Na drugiej patelni blanszujemy cebulę pokrojoną w kostkę, pieczarki kroimy w grube plastry, wszystko razem mieszamy i dodajemy przyprawy, na koniec zalewamy słodką śmietanką. Łączymy z wątróbką, podajemy z pieczywem
Apetyczna babeczkasię na afrodyzjaki, może nie warto ryzykować z nowymi smakami w ten dzień. Kierujcie się przysłowiem „przez żołądek do serca” i wybierzcie dania które trafią w gust Wasz i Waszej drugiej połówki. Przepisy na każdą z potraw znajdziecie klikając w zdjęcie poniżej lub w linki przy zdjęciach. ZUPY ZUPA KREM Z POMIDORÓW KREM Z GROSZKU(...)BURAKA SAŁATKA CEZAR SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM CARPACCIO Z POLĘDWICY Z CZOSNKOWĄ BAGIETKĄ MAKARONY SPAGHETTI Z KREWETKAMI SPAGHETTI Z SOSEM POMIDOROWYM MAKARON PENNE W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ DANIA GŁÓWNE SZAKSZUKA Z KURKAMI BOEUF STROGONOW NAJLEPSZY DOMOWY CHEESEBURGER KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ PIZZA Z PATELNI MAŁŻE W BIAŁYM WINIE KANAPKA ZE STEKIEM PODSTAWOWY PRZEPIS NA SZAKSZUKĘ
nietylkopasta.plparze. Śmiało można je usmażyć na patelni z innymi warzywami, dzięki czemu nie będą wodniste ale chrupkie. Co jest trudnego w tym daniu? Po pierwsze aby nie rozgotować makaronu, po drugie aby pomyśleć nad kolejnością dodawania składników na patelnię. W mojej wersji potrawy z makaronem typu spaghetti użyłem 3 zielonych składników: brokuły (1/2), cukinia(...)koniec całego gotowania. Gdyby w trakcie smażenia jakieś warzywa zaczęły łapać mocniejszy kolor (czyt. brązowy), wówczas możemy wlać na patelnię filiżankę wody, w której gotuje się makaron - składniki dania zaczną się dusić, a nie smażyć, natomiast po dłuższej chwili woda odparuje. Oczywiście jeden produkt na patelnię - jedna szczypta soli. Na ok. 2 minuty przed podaniem jedzenia, dorzucamy do całości
Right Behind The Kitchenprzepisami na to, co tego dnia jedzono. Niesamowite jest jednak to, że po pierwsze taką zwykła opowieść czyta się z prawdziwym zainteresowaniem, a po drugie, że na prawdę zaczyna się gotować te dania. Ponieważ prowadzę bloga o książkach kucharskich, to przez moje ręce przechodzi sporo książek z przepisami. Czytam je z przyjemnością, ale często nie gotuje(...)zakochuje się w przystojnym Francuzie i ląduje w Paryżu. Z jednej strony jest beschert, czyli osobą, która ma dar czynienia każdej trudnej jak ta sytuacji łatwiejszą, ale z drugiej zna się wyłącznie na literaturze i innych niepraktycznych rzeczach, a musi nauczyć się sprawiać ryby, żyć na obczyźnie i w ogóle żyć po swojemu bez mamy. Właśnie o tym jest
Ugotowane pozamiataneodstawić w ciepłe miejsce. Kiedy urośnie jest już gotowe. Kłaść porcję ciasta na patelnię i powciskać jagody. Kiedy spód się zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Gorące posypać cukrem pudrem. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , DLA DZIECI , Naleśniki, gofry, placuszki , SŁODKO Tagged: drożdże , jagody , mąką pełnoziarnista
https:KKuchniaMniamDrukuj Prep time 30 min Cook time 15 min Total time 45 min Delikatne ghocchi z dynią i serkiem typu włoskiego - jako dodatek do mięsa albo samodzielne danie z masłem szałwiowym albo cebulką i serem pleśniowym Ingredients 1 szklanka pure z dyni 200 gr serka typu włoskiego ( użyłam capri) 1 jajko 1 i ½ szklanki mąki(...)zagotować wodę, do gotującej wody włożyć połowę kluseczek i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyjąć na talerz. To samo zrobić z drugą porcja klusek. Podawać jako dodatek albo samodzielne danie z masłem szałwiowym albo karmelizowaną cebulką i serem pleśniowym. 3.5.3208 The post Gnocchi z dynią appeared first on Cooking for Emily
Cooking for EmilyCoś szybkiego, mega kalorycznego ale bardzo pysznego. Makaron przygotowuje się w max.30 min. Najlepszy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, na drugi dzień nie smakuje już tak dobrze. Do tego dania, proponuję kieliszek dobrego, lekko schłodzonego wina. Dla 4 osób Potrzebujemy: 250g makaronu - sprawdzają się bardzo małe kolanka (można dostać np. w tesco) 9 frankfurterek 1 puszka(...)kukurydzy duża garść szczypiorku Sos 40g masła 40g mąki 425ml mleka S&P 1 łyżka musztardy (delikatesowa) 180g sera (cheddar) Przygotuj 3 garnki. Pierwszy na makaron, drugi do grzania kiełbasek i trzeci największy do sosu. Ugotuj makaron i nastaw kiełbaski aby się grzały. W największym garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy po trochu mleko, ciągle
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/więc przygotowania świąteczne ograniczały się do kupienia prezentów i zrobienia kilku dań na imprezy składkowe w Wigilię i w Drugi Dzień Świąt. Nie trzeba było nawet przesadnie sprzątać, bo nikt mnie nie odwiedzał akurat w te dni. W tym roku robię u siebie i Wigilię, i Drugi Dzień Świąt. Mam prawdziwą choinkę w doniczce. I gwiazdę wigilijną zrobioną(...)tego taki odkurzacz sam wyczuwa przeszkody i je omija, więc nie trzeba się o nic martwić. Wie też jak brudna jest nasza podłoga – przy większych plamach umyje dany fragment 2 razy. Niesamowite! Szkoda, że na list do św. Mikołaja już za późno. Artykuł Świąteczne porządki pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiatanetalerzu. A to puree ziemniaczano-jabłkowe … Wydaje Wam się dziwne? Spróbujcie go, a gwarantuje Wam, że będziecie ciągle takie przyrządzać :) Danie jest tak pyszne, że chętnie podałabym je gościom w Drugi Dzień Świąt Bożego Narodzenia. Składniki: (5-6 porcji) 6 kawałków polędwicy z dorsza (po ok. 100 g każda) lub grubych filetów z dorsza(...)ryba jest jeszcze w piecu, odcedzić ziemniaki, wylewając gorącą wodę do drugiego rondla , do którego włożyć na 4 minuty różyczki brokuła (łodygą do dołu). Ziemniaki utłuc wraz z masłem i mlekiem i pozostawić w garnku pod przykryciem, do czasu wydawania. Brokuła odcedzić na sicie. Wydać danie: Na środku talerzy (ideałem by było, gdyby talerze były podgrzane
Moja DelicjaZakątka. W oryginalnym przepisie Dana użyła zielonego, posiekanego owsa, niestety nie miałam. Jeden chleb upiekłam z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, a drugi bez dodatków. Oba wyszły znakomicie. Bardzo ładnie wyrośnięte i wilgotne. Zgodnie z tym co Dana pisała, chleby rosły bardzo szybko. Może nie tak szybko jak u Autorki przepisu, ale znacznie szybciej niż zwykle. Moje chleby
Stare Garyspód i lekko docisnąć. Kruszonka: Migdały zmielić w blenderze. Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki) Budyń: Szklankę mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Do budyniu wymiksować żółtka i masło
Moje pyszne gotowaniedigotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Ostra na Słodko. Naleśniki są przepyszne i smakują inaczej niż te tradycyjne. Posiadają dwie warstwy - pierwsza powinna być słona, natomiast druga przyrządzona na słodko. Można je zwijać, składać lub jeść w formie placków. Z czym je podawać? To również rzecz gustu. Może to być np. cukier puder, dżem, bita śmietana(...)solo również znikną. (2 porcje) Pierwsza warstwa: 3/4 szklanki mąki 1 szklanka wody (w temperaturze pokojowej) 1 łyżka oleju 1 szczypta soli (dałam 1/3 łyżeczki; w innych przepisach nawet 1 cała) Druga warstwa: 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 szklanki wody (w temp. pokojowej) 2 łyżki cukru pudru Pierwsza warstwa: Mąkę wsypać do miski, dodać wodę
Di gotuje