Nowy Rok wchodzę pełna dobrych emocji. To częściowo zasługa nowych, choć długo odkładanych planów i ogromnej dawki pozytywnej energii, jaką dała mi ta dłuuuga przerwa świąteczna. Częściowo, ponieważ drugim motorem napędzającym do kolejnych wyzwań są oczywiście zeszłoroczne wspomnienia, a głównie te grudniowe, które przywiozłam z sobą z kolejnej edycji świątecznych warsztatów kulinarnych Jadalne Prezenty (klik). Ze wszystkich
KUCHARNIAkolejne zwycięstwo w walce z utartymi przepisami na ciasta z jajkami oraz - co dla mnie ważne - dowód na to, że wspaniałe, Babcine przepisy też da się zweganizować :)) Więc - proszę bardzo - na śniadanie, drugie śniadanie albo podwieczorek - ajerkuchy bez ajerów czyli bez jajek. Potrzebna będzie letnia woda do rozmieszania drożdży więc wstawiamy wodę na kawę i po chwili odlewamy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtylko. Nie dość, że ładnie się prezentują to są smaczne i szybkie w przygotowaniu. Pochwalę się, że te babeczki zdobyły jedną z nagród drugiego stopnia w jednym z konkurów na makaronowe dania. A nagrodą jest karta upominkowa do Ikea i zestaw makaronów Mama Mia.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisię dzieje w mojej jesiennej kuchni. Dziś pod nóż poszła dynia, zdecydowanie ulubione warzywo mojej starszej córki. Przyznaję, że jestem zdziwiona Jej uwielbieniem do dań z dynią w roli głównej, ale z drugiej strony bardzo mnie to cieszy. Jak łatwo się zatem domyślić, jesienne kuchnia w naszym domu zdominowana jest właśnie przez dynie. Krem z dyni
Przysmaki KarolkiDnia następnego doprowadziłam masę owocową do wrzenia Jeszcze gorącą przełożyłam do słoiczków, pasteryzowałam krótko. Taki dżem, dość cierpki w smaku będę używać do dań mięsnych. Jeśli przypadnie mi do smaku, na drugi rok znajdę jeszcze inny sposób zakonserwowania śliwy
Proste PotrawyDosyć szybki i nie bardzo skomplikowany sposób na chińszczyznę w domowym zaciszu :) Raczej rzadko używam owoców do dań obiadowych (może zbyt rzadko?), ale ananas w miodzie w tym daniu komponuje się świetnie. Koniecznie użyjcie świeżego. To drugi z przepisów przygotowanych na konkurs BlogerChef. Składniki (2 porcje): Polędwica w marynacie: - 1 polędwica wieprzowa - duża szczypta soli
Kraina Tysiąca Smakówsobie wymyślimy. Szybko docisnąć formując kształt i zostawić - zastyga w kilka chwil. Zdjąć ostrożnie by serowa miseczka się nie połamała. Potem robimy drugą . Szpinak zamrożony wkładamy na suchą patelnię ( można dać 2 łyżki wody na początek).Zostawiamy na małym gazie i czekamy aż się rozmrozi ( ja co trochę mieszam odrywając rozmrożone kawałki). Gdy całość się odmrozi, a woda
Buniabaje w kuchniświęto obchodzicie czy też nie, warto zrobić coś miłego dla swojej ukochanej drugiej połówki. Nie przygotowałam dla Was w tym roku żadnego dania z motywem serduszek, za to zaproponuję Wam dwa smaczne dania, które możecie w tym dniu przygotować. Danie dla miłośnika mięsa i miłośnika słodyczy (przepis opublikuję jutro). Jeśli Twój ukochany lubi
Pora coś zjeśćwykorzystuje się np. pisząc kredą po innych materiałach. Kreda pocierana o coś kruszy się, a część tych małych okruchów zostaje na danym materiale. Kruchość jako wielkość fizyczna charakteryzująca dany materiał, jest to stosunek wytrzymałości na rozciąganie do wytrzymałości na ściskanie * Zaintrygowała mnie definicja kruchości . Nie tylko dlatego, że brzmi poważnie i nie miałam pojęcia, że można ją wyrazić(...)kruchość oznacza chrupanie i gdybym miała teraz napisać moją najprostszą definicję czegoś kruchego, podałabym taki wzór: CUKIER + WODA = KARMEL Uwielbiam karmel. Po bezach, to druga rzecz w kuchni, do której mam absolutną słabość. Dam się w ciemno namówić na każdy przepis, jeśli tylko usłyszę lub przeczytam magiczne słowo karmel . Powodem jest nie tylko cudowny kolor i faktura
KUCHARNIAkartę, w której znane dania są napisane na nowo. Z jednej strony w menu znajdziemy pierogi, a z drugiej zobaczymy, że nie są to babcine ruskie, tylko oryginalne pierożki z mąki ryżowej z wołowymi ogonami. Są też dania bardzo polskie od A do Z, ale podane w bardziej współczesny sposób jak na przykład kacza pierś z szarymi(...)szczęście Menu Motto jest miejscem, które ten pułap dumnie podnosi w górę. Wszystkie spróbowane przeze mnie dania były znakomicie przyrządzone i pięknie podane, więc cieszyły zarówno oko, jak i kubki smakowe. W obecnej karcie znajdziemy 5 przystawek, 2 zupy, 5 dań głównych i 4 desery. Może wydawać się, że to mało, ale to zdecydowanie za dużo! Jednakże
Food Squaredanie to „podwójna” porcja szpinaku – jedna w liściach, a druga w makaronie. O ile bowiem tagliatelle występowało w naszych przepisach już wiele razy, to dzisiaj po raz pierwszy wystąpi w swojej zielonej odmianie. Są również kurki, które – jak już kiedyś pisaliśmy – możemy kupić nie tylko w sezonie, ale również poza nim. Warto też ich nieco(...)bowiem dość popularna kompozycja, którą możemy łączyć z wieloma innymi składnikami. Zazwyczaj są to też dania proste i szybkie w przygotowaniu, gdyż zwłaszcza szpinak nie lubi długiego gotowania. Najczęściej wystarcza mu kilka minut, a i kurkom zwykle nie trzeba więcej. Dlatego danie to jak najbardziej kwalifikuje się do naszej kategorii „przepis na szybki obiad”. Zupełnie
Kulinarna Pokusacukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(...)biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek. Na to zetrzeć na tarce czekoladę. Ja użyłam dwie kostki gorzkiej czekolady(można dać więcej). Dobrze schłodzić. Smacznego
Smaczne ZdroweBailey's - nie dałam * 3 łyżki mleka * oliwa * masło orzechowe * 1 banan Do miseczki rozbiłam jajka, dodałam sól, fruktozę, mąkę, mleko i łyżeczkę oliwy i ubiłam przez chwilę trzepaczką. Patelnię skropiłam odrobiną oliwy i po mocnym rozgrzaniu wylałam nań połowę zawartości miseczki. Chwilę posmażyłam, obróciłam na drugą stronę i dopiekłam przez moment. To samo z drugą częścią masy(...)grzechu!! Myślę, że można go serwować na wiele sposobów i tak pewnie nie raz jeszcze zrobię:) Ja zjadłam na śniadanie, ale danie świetne na podwieczorek, w dodatku bardzo sycące, bo właściwie wystarczyłby mi jeden - drugiego zjadłam z łakomstwa;) Bardzo polecam:) Komentarze Gość: shaday, 178-24-25-41-dynip.superkabel.de 2011/09/30 16:43:32 Wygląda iście genialnie
Zdrowa Kuchnia Sowysama :) Na początku podgrzewamy bulion, gdy jest gorący wrzucamy pomidory i dodajemy przyprawy według uznania - u mnie najwięcej poszło oczywiście bazylii i czosnku, w drugiej kolejności pieprz, oregano i czerwona słodka papryka, ostrej dałam szczyptę dla podkreślenia smaku, jeśli jednak lubicie zupy bardziej pikantne można dać więcej ;) Sól standardowo do smaku. Teraz dajemy się temu pogotować a pomidorom porozpadać(...)minuty. Po tym czasie trzeba je wyciągnąć, przemieszać i zweryfikować twardość. Jeśli są zbyt miękkie dajemy im kolejną minutę w mikrofalówce i tak aż do skutku :) Druga opcja to piekarnik - tutaj do grzanek trzeba już dodać nieco tłuszczu, a następnie wysuszyć w temperaturze 200 st. C przez kilka minut, znowu do momentu, w którym są dość twarde. Trzecia opcja
Kulinarne zapędy Kokosakrokietów. Takim samym farszem nadziewam również pierogi , więc czasami przygotowuję podwójna ilość farszu i jednego dnia lepię na obiad pierogi, a drugiego robię krokiety, lub część farszu zamrażam i wyjmuję, gdy mam ochotę ta któreś z tych dań. Jeśli ktoś ma dzisiaj ochotę na coś o chrupiącej, złocistej skórce, skrywającej aromatyczny, mięsno-kapuściany farsz, to zapraszam na krokiety
Rozpustne gotowanie