drugie danie - 14640 przepisów (strona:179/976)

Deser z OREO – bez pieczenia 11667

szanse, że Wasz deser będzie na tyle sztywny, iż będzie można go kroić nożem i podawać na talerzykach. Ja miałam wersję pierwszą. W moim odczuciu deser był najpyszniejszy na drugi dzień. Jeśli jesteście fanami bardzo słodkich deserów, możecie do ubijania śmietany dodać odrobinę cukru pudru. Składniki: 1 opakowanie ciasteczek OREO – około 180 g 80 g masła 1-2 banany(...)nocy warstwa budyniowa była bardzo płynna (co oczywiście nie przeszkadza, jeśli planujecie podawać deser w pucharkach), ale jeśli zależy Wam na bardziej zwartej konsystencji dajcie mniej mleka do budyniu. Mój deser był najpyszniejszy na drugi dzień. Dlatego jeśli Wam się nie spieszy, przetrzymajcie go z 24 godziny w lodówce. źródło: Na podstawie przepisu z „The kitchen is my playground

Moja Delicja
Jagodzianki + film 293

Drożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki

Smakowite Dania
Kremowa zupa z kiszonych ogórków, naturalnego serka i quinoy z chipsami z papieru ryżowego 133

kulinarnym niebie.  Mam oczywiście na takie dania swoje patenty, jednym z nich jest używanie domowych wywarów i bulionów, które są świetną bazą, drugim zagęszczanie zupy quinoą, a jeszcze innym uzyskiwanie aksamitnego smaku i konsystencji dzięki naturalnemu kremowemu serkowi.  Ostatnio wymyśliłam i często używam, jako uzupełnienie i dekorację dań, chipsy domowej roboty z papieru

Quinoa Raz!
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 222

nawet specjalnie zbaczając z trasy, by spróbować większej ilości dań tworzonych w tamtejszej kuchni. Wielkie ukłony w stronę Szefa Kuchni! 3. WARSZTATY, SZKOLENIA Klaudyna (kochana organizatorka :) wręczyłam nam upominki od sponsorów i organizatorów w uroczych seledynowych torebkach. Uwielbiam prezenty (patrz zdjęcie drugie poniżej ;). Obdarowana, zadowolona wraz z uroczymi towarzyszkami płci pięknej ruszyłam w stronę maszyny(...)wzorcowych blogów, blogerów, którzy swymi tekstami podbijają świat. Nie ma co, Marcin dał mi dużo motywacji do działania i przemyśleń, co i jak dalej, w którą stronę pójść. Jedno jest pewne: plan wymaga harmonogramu i mam nadzieję, że wkrótce stworzę naprawdę fajny projekt (może z pomocą mojej drugiej połówki (?). 4. ATRAKCJE Dla mam i dzieci przejażdżka konna po okolicy

Sajkofanka smaku
Ciasto Snikers bez pieczenia 16721

wszystko polane pięknie rozpływającą się polewą, posypane orzeszkami. Perfekcja w każdym calu.  Niestety, kiedy przyszło do mojego wykonania, tak perfekcyjnie już nie było. Po pierwsze herbatniki. No nie da się, żeby nie namiękły kremem na bazie budyniu! Kremy wyszły dobrze, za to polewa do kiszki. Albo spływała aż za dobrze, a za chwilę nie chciała już współpracować wcale(...)podzielić na 3 części, wystudzić. Każdą część zimnego puddingu połączyć z innym dodatkiem: jedną z nutellą i rozpuszczoną czekoladą, drugą z kajmakiem, trzecią z masłem orzechowym.  Na pierwszą warstwę herbatników wyłożyć czekoladową masę, przykryć następną warstwą herbatników, dać krem kajmakowy, znów herbatniki, krem orzechowy, i tak dalej, do wykończenia kremów. Mi wyszły po dwie warstwy każdego smaku. Zakończyć

Cakes By Kejt
Razowe ciasteczka 229

Jeśli (podobnie jak ja) z powodu totalnego braku czasu nie zdążyłyście wymyślić ani też zrealizować żadnej niespodzianki dla swojej drugiej połówki z okazji Dnia Mężczyzny – spieszę z pomocą. Spokojnie dacie radę jeszcze to nadrobić! Mam dziś dla Was łatwy i szybki przepis na wyśmienite ciasteczka razowe. Każdy mężczyzna ucieszy się na ich zapach i widok, zapewniam! Ciastki

Garniec Magalie
Mini torcik limonkowo-jagodowy 223

razem z cukrem i połową płatków mig dałowych. Kie dy biszkopt przestygnie, przekrajamy go na pół.Łyżką polewamy je dną część ciasta i wykła damy na nią frużelinę i cienką warstwę masy. Przykrywamy całość drugą częścią biszkoptu i wtem sam sposób nasączamy. Smarujemy wierzch oraz boki masą. Posypujemy całość płatkami mig dałowymi. Chło dzimy. Smacznego

ChilliJemy
Maślane rogaliki drożdżowe 151

się delikatnie zeszły w pieczeniu i można je potem było odłamywać. U nas znikały w tak zastraszającym tempie, niby przypadkiem.. jedna sztuka…druga.. trzecia. Musiałam wszystko rzucić i ratować co się dało, żeby zrobić jakiekolwiek zdjęcia Ciasto robi się naprawdę prosto. Bez specjalnego wyrabiania czy innych zabiegów. Po zrobieniu, jest dość lepkie, ale takie ma być(...)folią lub ściereczką kuchenną. Pieczemy w 180 stopniach ok 15 min, aż się zezłocą. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/maslane-rogaliki-drozdzowe/ MieszamWGarnku   Artykuł Maślane rogaliki drożdżowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 210

cytryny (opcjonalnie) dodatkowo: papier do pieczenia pędzel cukierniczy Wykonanie: Kwadraty ciasta odmrozić na wpół, tak aby ciasto nie było zupełnie miękkie, ale dało się już rozwałkować. Wyjąć z opakowania, ułożyć jeden na drugim i rozwałkować na wielkość blaszki do pieczenia + po ok. 1 cm ekstra z każdej strony aby ciasto założyć podwójnie tworząc dookoła pogrubiony rand. Docisną

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pizza ninja 144

Trwają spory czy ojczyzną pizzy są Włochy czy USA. Niewątpliwie sam pomysł pochodzi z tego pierwszego państwa, aczkolwiek w tym drugim rozwinęła się do takiej postaci. Jedno z bardziej popularnych dań fast foodowych, które miało wiele wersji w zależności od kraju, w którym było sprzedawane, a co za tym idzie powszechności składników. Pamiętacie polską pizzę

Kryzysowa Książka Kucharska
Kawa i kasztany... Dlaczego by nie...? 211

przez bite jedenaście godzin, i tylko świąteczne melodie w tle powstrzymują mnie przed wykrzyczeniem kolejnemu interesantowi prosto w twarz, żeby mi wszyscy w końcu dali święty spokój, wprowadzają mnie w stan lekkiej nerwicy. Z drugiej strony wysysają ze mnie wszystkie siły życiowe, co sprawia, że po powrocie do domu siadam na kanapie i tempo patrzę w ścianę, nawet

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chrupiące pieczone ziemniaki 410

Chrupiące pieczone ziemniaki są genialne, ale żeby wyszły perfekcyjnie, musimy się trzymać kilku zasad. Po pierwsze warto je krótko obgotować przed pieczeniem – łatwiej uzyskamy chrupiące brzegi. Po drugie – gęsi (ewentualnie kaczy) smalec – nadaje on ziemniakom niesamowitego smaku, którego nic nie jest w stanie zastąpić (gęsi smalec można kupić w supermarketach lub samemu wytopić podczas przygotowywania(...)Pieczemy ok. 45-60 minut, aż będą złote. W połowie pieczenia (po ok. 25 minutach) powinniśmy wyjąć blachę i przewrócić ziemniaki na drugą stronę – czosnek można wtedy usunąć. Podajemy jako dodatek do dań mięsnych posypane solą w płatkach lub gruboziarnistą. Post Chrupiące pieczone ziemniaki pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Mus z pigwy 133

drzewka w nich owocujące :) Owoce z własnych upraw to źródło pewnej żywności oraz naprawdę zdrowych i wartościowych składników. Dlatego warto zadbać o jakość dań - nie muszą być przekombinowane, nie muszą zawierać składników z drugiego krańca świata czy nadmiernie doprawione różnymi przyprawami i w ten sposób tracące swój niepowtarzalny smak. W prostocie siła, smak i zdrowie! Przepis dodaję

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z młodej kapusty 219

gotowanej potrawki ( przepis tutaj ).  Dziś proponuję młodą kapustę w nieco mniej znanej odsłonie, chrupiącej surówki obiadowej. Taką surówkę można podać do dań obiadowych, mięs z grilla lub zjeść do kanapki na drugie śniadanie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 4 łyżki posiekanego koperku sól Sos: 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania