ok.3h. Tę wersję wzbogaciłam dodatkowo o kurkumę*, dodałam także pieprz i czosnek, by kurkumina była w pełni przyswajalna. Pominęłam cebulę i skróciłam czas przygotowywania (nie podsmażałam boczku). Jedna i druga wersja jest przepyszna. By nie było nudy, lubię kombinować ze składnikami. No i od jakiegoś czasu dodaję trzy różne rodzaje fasoli: duży Jaś, Jaś karłowy i fasolę białą drobną(...)conajmniej 12h. Część wody, jaką dodaję do zupy lubię zastąpić wywarem od parzenia szynki , wówczas zupka ma jeszcze bardziej wędzonkowy smaczek... :-) * Kurkuma jest m.in. idealnym dodatkiem do dań mięsnych, bowiem sprzyja trawieniu białek i zapobiega tworzeniu toksyn w organiźmie . Dobrze działa na wzdęcia, wspomaga pracę wątroby. Wpływa korzystnie na powstawanie soków trawiennych i żółci. Dodatkowo kurkumina - składnik
Smaczne Zdrowebyłam bardzo mięsna, więc najbardziej smakowało mi jedzenie w wegetariańskiej knajpie prowadzonej przez Hare Kriszna. Trzeba bowiem stwierdzić, że przygotowywaniu dań tradycyjnej czeskiej kuchni żadne warzywo poza ziemniakiem nie odniosło jeszcze krzywdy. Za drugim razem w Pradze moim głównym źródłem kalorii było piwo i marynowany camembert, który uwielbiam ( zobacz przepis ). Próbowałam przekonać się też do utopenca(...)czyli marynowanej kiełbasy, ale mnie to przerosło. Będąc teraz w Pradze dałam wreszcie szansę czeskiemu jedzeniu, zwłaszcza że chyba dorosłam wreszcie do tych smaków. Nie tylko dla zasady, żeby jeść lokalne jedzenie, gdy się gdzieś mieszka. Chyba naprawdę zaczęłam je lubić. Czeskie jedzenie dla początkujących Niektóre dania na pewno rozpoznasz. W wielu miejscach można zjeść sznycla, smażony panierowany
Ugotowane pozamiatanejest porwanie na kawałki, a nie serwowanie w całości)? Już sama nie wiem jak nazwać takie omletowo - plackow0 - naleśnikowe danie, ale grunt, że kolejne śniadanie wyszło mi bardzo, bardzo dobre:) Zrobiłam dwa razy pod rząd, druga wersja trochę się różniła techniką wykonania i podania. Dodam jeszcze (nie wiem po co, ale dodam;), że dawniej(...)śniadanie nigdy, przenigdy nie jadłam tego typu dania. Naleśniki, omlety i placki, jeśli już, bo rzadko jadałam, to tylko na obiad! Na starość widać gusta się zmieniają i człowiek staje się otwarty na nowe;) Pomysł na dodanie serka wziął się stąd, że jak zobaczyłam omlet Kaiserschmarren, to skojarzył mi się właśnie z dodatkiem sera, a nie jabłek
Zdrowa Kuchnia Sowydaniach, których nie możecie pominąć. Byłam w Tajlandii 2 tygodnie, pierwszy tydzień w Bangkoku, drugi na cudownej wyspie Ko Chang. Będzie więc po trochu o jedzeniu w stolicy oraz na wyspie. Stolica przywitała mnie bardzo dusznym i gorącym powietrzem. Miałam wrażenie, że nie dam rady oddychać, ale spokojnie, do wszystkiego można się przyzwyczaić ;) Po tygodniu jest już całkiem znośnie(...)ostre doznania- kuchnia tajska jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie
Czerwona PorzeczkaSą takie dni, kiedy nic się nie chce. Nie chce się wymyślać pysznych i zdrowych dań, nie chce się stać przy kuchni zbyt długo
WiszniówkaSą takie dni, kiedy nic się nie chce. Nie chce się wymyślać pysznych i zdrowych dań, nie chce się stać przy kuchni zbyt długo
WiszniówkaMakaron z serem to najbardziej nielubiane przeze mnie danie na szkolnej stołówce. Ten pierwszy najczęściej rozgotowany, a ten drugi suchy i rozpadający się bo mleko na ser zamiast być ogrzane zostało ugotowane. Nie dość, że smakowało okropnie to i sposób podania nie zachęcał do konsumpcji. A przecież makaron i ser to bardzo zgrany duet. Postanowiłam zatem(...)jestem otwarta na nowe wyzwania, a takim jest konkurs „Fusion w kolorach #omnomnom” zorganizowany na Durszlaku przez Agencję Mint Media Sp. z o.o. polegający na przygotowaniu autorskiego przepisu na danie z wykorzystaniem makaronu marki Omnomnom. Jest to doskonały makaron z mąki durum wyciskany i formowany w tradycyjnych matrycach z brązu, dzięki czemu ma chropowatą powierzchnię
Wiem co jemsamo słowo „wątróbka” dostają mdłości, dreszczy, robią się zieloni itd. Ja wręcz przeciwnie. Bardzo ją lubię ( z resztą moja druga połówka również). A jako, że przygotowuje się bardzo szybko stanowi doskonałe danie na szybki obiad. Możecie przygotować ją standardowo z cebulką, ale spróbujcie np z jabłkiem lub gruszką – jest równie pyszna
Życie ze smakiemmielenie mięsa czy ważenie. Do drugiej grupy robotów kuchennych można zaliczyć takie, które bez potrzeby dokonywania rozbudowy, „na dzień dobry”, mają liczne nakładki i funkcje dzięki którym mogą zastąpić wiele innych sprzętów kuchennych. Ich lista jest oczywiście uzależniona od modelu. Dlatego jeśli zależy nam szczególnie na jakiejś czynności, warto dokładnie sprawdzić, czy dany robot ją posiada. Najbardziej(...)zwrócić uwagę kupując robot kuchenny? Wspomnieliśmy już o tym, że wybierając robot kuchenny należy dokładnie przyjrzeć się liście czynność, jakie za pomocą danego modelu można wykonać. Szczególnie, jeśli na czymś bardzo mocno nam zależy. Drugim elementem powinna być pojemność misy głównej – warto pamiętać, że nie jest ona nieograniczona. Należy zastanowić się, czy będzie ona odpowiednia na nasze potrzeby
Żyję by jeść. Są pyszne, pełne przypraw, wyszukanych składników i intrygujących nazw. Ale jestem pewna, że wielu z Was, podobnie jak ja, bez wahania mając do wyboru domowy chleb i wykwintne danie, wybrałoby najstarszą potrawę świata. Czy wiecie, że wypiekany jest od ponad 12 tysięcy lat?! Najstarszy chleb, jaki udało się znaleźć archeologom pochodzi z Krety(...)wyłącznie chlebów na zakwasie nastąpiła przerwa. Niestety, przeciwnik o znanej pewnie wielu z Was nazwie "brak czasu" wygrał pierwszą rundę. Ale zaczynam drugą. Nowy zakwas nastawiony, po powrocie będzie idealnie dojrzały i tym razem nie dam się pokonać. Jestem pewna, że "brak czasu" da się znokautować przy nieco lepszej organizacji. Tymczasem przed wyjazdem piekę jeden z moich ulubionych
KUCHARNIAprzepyszny obiad na stole! ;) a nie dość, że pysznie i szybko to jeszcze pozbyłam się tego, co zalegało. Takie danie polecam szczególnie wtedy, gdy zostają ziemniaki z obiadu. Możesz na przykład przygotować wieczorem, by na drugi dzień zabrać ze sobą do pracy. Mięso mielone można równie dobrze zastąpić kurczakiem czy kiełbasą, można dodać paprykę, cebulę, czosnek
Kolorowy Przepisowniknajwiększą jaką sobie przypominam było pieczenie ciast z koleżanką gdy byłyśmy nastolatkami. Jedno z ciast było twarde jak głaz, i nawet nie dało się w nie wbić noża aby pokroić, a z drugiego po wbiciu noża uszło powietrze i również było niejadalne. 6. Kto jest dla Ciebie wzorem do naśladowania (chodzi mi o kuchenne kręgi)? Konczi: mam taki wzór(...)NASZE PYTANIA: 1. Jaką kuchnię lubisz najbardziej ? 2. Gdybyś mogła być przyprawą, to jaką wybrałabyś ? 3. Jaką książkę kucharską poleciłabyś nam? 4. Lubisz robić zdjęcia jedzenia i swoich dań? 5. Czego brakuje w Twojej kuchni? 6. Ile czasu poświęcasz na prowadzenie bloga? 7. Jakiej przyprawy nie lubisz? 8. Robisz domowe przetwory? 9. Jakie jest Twoje ulubione
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkityleż oryginalny smakowo, co i całkiem dobrze wygląda. Z jednej strony, z racji prostoty, łatwo dostępnych składników i niedługiego czasu przyrządzenia, danie to nada się na „szybki obiad” w dowolnie wybrany dzień. Z drugiej zaś jest na tyle niesztampowe, że z powodzeniem możemy podać je gościom, o ile tylko nie mają nic przeciwko pewnej nucie(...)egzotyki. Słodko-kwaśne udka z kurczaka z miodem 2015-09-15 10:33:08 Oryginalne udka z kurczaka z miodem i odrobiną egzotyki. Proste, lecz niebanalne danie dobre zarówno na szybki obiad, jak i kolację we dwoje. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 3 średnie nogi z kurczaka / 3 udka + 3 podudzia (900g) 2 średnie
Kulinarna Pokusamleka ryżowego - 7-8 łyżek skrobi kukurydzianej - 1 jajko - 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (lub innego tłuszczu) - 1 łyżeczka ksylitolu (nie trzeba) - kilka łyżek wody gazowanej (nie trzeba, ja dałam by były cieńsze) - 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia Do miski włożyć kaszę jaglaną, dodać skrobię kukurydzianą, jajko, mleko ryżowe, płynny olej kokosowy oraz ksylitol i zmiksować (u mnie ręcznym(...)część masy naleśnikowej i równo rozlać na całej powierzchni patelni. Smażyć aż będzie widoczne od spodu lekkie przyrumienienie, dopiero wówczas przełożyć naleśnik na drugą stronę. Odwracałam tak kilka razy by były lekko chrupiące. Tłuszcz dałam tylko przed smażeniem pierwszego naleśnika. Następne smażyłam już na suchej patelni. Podawać z sezonowymi owocami, konfiturą lub tylko posypane ksylitolem. Moje dziecko zajadało same
Smaczne Zdrowe