jako zwieńczenie wszelkich umiejętności kucharskich, najtrudniejsze z najtrudniejszych, kapryśne i złośliwe, ale w smaku... orgazm dla kubków smakowych. Drugim sztandarowym deserem francuskim jest mus czekoladowy. Intensywny w smaku, o wspaniałej konsystencji, do delektowania się każdą łyżeczką. I na to danie przedstawię Wam dzisiaj mój przepis. MUS CZEKOLADOWY Składniki: - 200 gram czekolady (gorzkiej bądź mlecznej
Życie zamknięte w smakuLubicie śniadania na słodko? Ja wręcz ubóstwiam! Nie wiem jak do tego przekonać moją drugą połówkę, bo przecież łatwiej by się robiło dwa takie sama dania, niż dwa całkowicie inne. Ciekawa jestem czy ktoś ma ten sam problem :) Albo sobie już z nim poradził :) Typowe niedzielne śniadanie, gdy mam chwilę czasu i nie pędzę na rano do pracy(...)troszkę masła i oleju. Na patelnię wykładamy parę łyżek masy, zmniejszamy gaz i przykrywamy patelnię przykrywką ( nie musi być szczelnie ).Po około 2-3 minutach przekładamy delikatnie omlet na drugą stronę i smażymy jeszcze trochę.Podajemy z ulubionymi dodatkami! Smacznego
Słodkie PrzyjemnościZnacie to? Udało się zrobić niezłe danie, piękną kompozycję, naturalne światło w salonie pada równomiernie na nasze kulinarne dzieło. Aparat przygotowany, pierwsza próba, druga... ok, działamy. Pstryk! Gotowe! Ale co to? .... na zdjęciu tłuściutka łapka niemowlaka kradnąca dekorację! Moi stali czytelnicy wiedzą, że jestem mamą dwóch fantastycznych córek - czteroletniej Karolinki i dziesięciomiesięcznej(...)Jest bardzo energiczna i uwielbia pozować przed aparatem i kamerą. Dlatego często pojawia się jako mistrz drugiego planu;) Asia to jeszcze maluch, ale jej domowa ksywka to Asia Rozrabiasia. Wiecie co mam na myśli! Wszędzie jej pełno, jak tylko widzi, że ustawiam danie do sfotografowania, na czworakach galopuje przez cały salon, żeby tylko dorwać coś
Kulinarne InspiracjeZupa grzybowa z boczniaków i pieczarek to danie sycące, pachnące i niesamowicie smaczne. A przy tym bardzo proste. I wcale nie potrzebujesz do niej grzybów leśnych. Czas: 40 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 4 Zupa grzybowa pewnie kojarzy ci się z potrawą zrobioną z podgrzybków, prawdziwków, czy kurek. Jasne. Taka zupa grzybowa to absolutny delikates(...)trywialnie, ale zupa naprawdę smakuje doskonale. Jest to zasługa dwóch rzeczy: wszystkie składniki przed gotowaniem są lekko obsmażane co dodaje im aromatu. Drugi czynnik wpływający na smakowitość zupy to estragon. To zioło niesamowicie aromatyczne danie i świetnie pasuje do grzybów. Ważną rolę odgrywa też pęczak, który sprawia, że zupa ma lekko kremową konsystencję. Zupa grzybowa
Niedzielny kucharzsłonecznie wystarczy, aby ogórki były gotowe na drugi dzień. Ogórki małosolne – dla jednych nadają się do jedzenia już na drugi dzień, dla innych – dopiero po dwóch nawet trzech dniach. Wielka szkoda, że tego smaku i zapachu nie da się „zatrzymać” na dłużej. Jedyne wyjście, to wstawić słój z ogórkami (nie starszymi niż 2 dni) na najniższą półkę w lodówce
mojewypiekiinietylkodomowe burgery to znakomita propozycja dla wielbicieli fast foodów a także lepsza, smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla gotowych hamburgerów z budki. Domowe burgery mogą również stanowić szybkie i proste danie obiadowe. składniki na 4 porcje 4 bułki do hamburgerów 4 plastry żółtego sera 300 g mielonej wołowiny 2 korniszony 1 biała cebula 1 czerwona(...)minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch kładziemy liście sałaty, kotleta, plaster żółtego sera, pomidora, oraz czerwoną cebulę. Wierzch burgera przykrywamy drugą połową bułki. Artykuł Domowe burgery + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaDzisiaj przychodzę z propozycją na nieco bardziej czasochłonne danie. Oczywiście pracę można sobie ułatwić rozkładając ją na dwa dni - jednego usmażyć naleśniki, drugiego dokończyć całość. W tradycyjnych przepisach używa się gotowego makaronu lasagne, ale ja pokusiłam się o samodzielne wykonanie płatów z... naleśników! I to pełnoziarnistych. :) Lasagne jest naprawdę pyszna i ciężko odmówić sobie wzięcia dokładki(...)należy do najlżejszych dań, może stanowić ciekawe urozmaicenie menu. Polecam! Delikatne naleśnikowe płaty przełożone szpinakowym farszem z cukinią i serem mozzarella, zapieczone pod sosem beszamelowym. Pyszne wegetariańskie danie, nie tylko od święta. Zapraszam! Składniki: naleśniki (wychodzi ok. 6-8 dużych placków) 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej szklanka mleka 1,5 szklanki wody 2 jajka
Kuchnia EllieDzisiaj danie na szybko, jak to u mnie ostatnio, ale jak jedno dziecko krzyczy "głodny jestem", drugie ma chwilę marudzenia przed spaniem, to trzeba sobie jakoś radzić ;-). Tym razem makaron kokardki z tuńczykiem, miałam w domu jeszcze suszone pomidory i koktajlowe, rukolę i kukurydzę. Tak na szybko powstało smaczne danie
kruche babeczkirodzącej to w USA są one obfite, pożywne i smaczne Z bogatego menu można sobie wybrać dowolne dania i złożyć u pielęgniarki zamówienie. W Polsce jest dużo skromniej, szczególnie dla diet selektywnych (np. wegańskich). W USA szpital zwykle opuszcza się w drugiej dobie po porodzie siłami natury, a po cesarskim cięciu po około 3-4 dniach(...)visitor (czyli odwiedzający), który po przyjęciu do szpitala zamienia się na opaskę z danymi pacjenta. Identyfikatory należy nosić w widocznym miejscu. Każde nowo narodzone dziecko ma założone dwie bransoletki, w USA po jednej na każdą kostkę u nogi, a w Polsce jedną na nadgarstku, a drugą na kostce u nogi. W USA w niektórych szpitalach bransoletki mają zainstalowanego chipa
Lamarida.plpowstało w momencie, kiedy ludności z Afryki próbowano narzucić religię z Bliskiego Wschodu. Pisałem o tym trochę przy okazji potrawy jambalaya. Druga to Kuk Klux Klan. O nich nie pisałem nigdy. Niemniej jednak geneza dania, które Wam przedstawie jest zdecydowanie niereligijna, więc ten temat zostawimy w spokoju. Luizjana to taki region, gdzie jak się okazało(...)osiedli tam Francuzi. I to jest dla nas istotna informacja, bo ostatecznie Luizjana stała się jednym ze stanów, ale z wyraźnymi wpływami francuskimi, np. w kuchni. Historia tego dania zaczęła się pod koniec XIX wieku, kiedy stały się modne bułki paryskie ze smażonymi ostrygami. Prawdziwą sławę zyskało ono dopiero w latach 20-tych XX wieku, podczas wielkiego kryzysu
Kryzysowa Książka Kucharskanawet zwykłą kolacje w rodzinnym gronie. Polecam! 3. Sałatka w muszlach makaronowych ( PRZEPIS TUTAJ ) Idealna przekąska na przyjęcie, ale oczywiście nie tylko, świetnie sprawdza się także jako drugie śniadanie do pracy czy na uczelnie. Bardzo smaczna i efektownie wyglądająca sałatka, która zawsze robi furorę wśród gości. Jest to tak zwana „przekąska na raz”, którą zjemy bez konieczności(...)TUTAJ ) Szybka, pożywna i bardzo łatwa do zrobienia sałatka z mięsem drobiowym, makaronem i warzywami. Idealna propozycja na pyszną kolacje lub na drugie śniadanie do pracy czy na uczelnie. Taka sałatka to także bardzo dobre danie na spotkanie ze znajomymi. Koniecznie musicie spróbować! 10. Sałatka krabowa ( PRZEPIS TUTAJ ) Powiedziałabym, że to jest taka
Blog z Apetytempastach bo przecież jedzenie ciągle samej rybki nudne jest... ;) Składniki 1 makrela wędzona dość spora 2 jajka na twardo 1 mała cebula 3-4 łyżki majonezu ( zamiast majonezu dałam serek twarogowy "Mój ulubiony") 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy pieprz Obieramy makrele i rwiemy ja na małe kawałeczki, następnie dzielimy ją na pół po równo do dwóch miseczek(...)żeby się wszystko ładnie "przegryzło" ze sobą. Pasta nr.2 Do drugiej rozdrobnionej makreli dodajemy dwa starte na tarce jajka na twardo, druga polówkę cebuli startej na drobnych oczkach, 3-4 łyżki majonezu ( ja dałam serek twarogowy) oraz świeżo zmielony pieprz. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 1 h. Kiedy pasy odstoją swoje w lodowce, można je wyjąc i smarować
Gotowanie...to proste !Polski w marynacie z trójniaka, czyli karkówkę w marynacie staropolskiej (16,90 zł). Mięsko jeszcze przyjemnie skwierczało, a drugim talerzu znalazły się zestaw surówek (3 zł) i opiekane ziemniaczki (3,90 zł). Karkówka była miękka i świetnie doprawiona. Danie zdecydowanie godne polecenia. Na deser zamówiłam jeszcze ciasto czekoladowe, które podane było z bitą śmietaną
Pasja Smakulepiej się czuję nie jedząc mięsa. Staram się zastępować je w wielu potrawach, choć są jednak takie, gdzie bez mięsa się nie da. Jeśli jednak chodzi o wartość i przyswajalność białka, soczewica jest na drugim miejscu, zaraz po soi. Soja jakoś nie przemawia do mnie, a soczewica jak najbardziej. Dużą jej praktyczną zaletą jest szybkość gotowania(...)soczewicy (użyłam zielonej) 1 większa czerwona papryka 2 średnie cebule 4 średnie ząbki czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 średnia papryczka chili (lub 2 jeśli ktoś lubi ostrzejsze dania) 1 łyżka ziół prowansalskich sól do smaku olej - około 1/3 - 1/4 szklanki Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości. Przestudzić. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Paprykę
Codzienna kuchnia niecodziennaZ araz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi
Food Square