Lubelskie blogerki postanowiły znowu wspólnie gotować. Tematem drugiej edycji miała być kasza jaglana. Moje propozycja oraz smak dania jednoznacznie skojarzyło mi się ze Świętami Bożonarodzeniowymi, dlatego prezentuję pierożki w świątecznej scenerii. Zapraszam także do dziewczyn: Martyna - http:// breakfastofdreams.blogspot.com/ / http:// chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http:// pasja-smaku.blogspot.com/ Dorota - http:// sierotkamarysiawkuchni.blogspot .com/ Angelika- http:// duringthefreetime.blogspot.com/ Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com
kolorowotorcikowoSpaghetti carbonara to klasyka . A jak to zawsze z klasyką bywa pojawiają się wariacje na temat. Z tym daniem jest podobnie . Po pierwsze nie spaghetti a penne . Po drugie nie samo żółtko a żółtko ze śmietanką .Po trzecie nie oliwa a masło. Zresztą podobno Włosi sami nie za bardzo trzymają się ściśle klasycznego przepisu
Buniabaje w kuchniNie wiem czy też tak macie, że po domowym imprezowaniu dojadacie "końcówki serii" przez kolejne trzy dni;) I tak właśnie na trzeci dzień po niedzielnym grillowaniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDzisiejszy post dedykuję wszystkim tym, którzy nie lubią w upalne dni stać w garnkach. Albo nie lubią jeść ciepłych dań, kiedy na dworzu żar leje się z nieba. Do tych drugich zalicza się mój mąż. A co ja zrobię, że jak na zewnątrz 30 stopni, mój brzuch domaga się pomidorówki! Rozwiązaniem jest gazpacho, czyli zupa pomidorowa(...)zimno! Cała atrakcja w tym. Doskonale chłodzi. Taki pomidorowy chłodnik to zupa idealna na lato jak i dla wszystkich leniuszków kuchennych, z powodu krótkiego czasu przygotowania. Pierwotnie, to danie biedoty, jednak dzisiaj jest witane z entuzjazmem również na stołach zamożnych;) Fajnym aspektem jest to, że w zależności od dodatków, możemy zrobić wersję łagodną. Tą polecamy dzieciom
Mieszam w GarnkuCzęsto przed przygotowaniem jakiegoś dania zastanawiamy się: co z czym połączyć? Czy jedne składniki pasują do drugich? A może jakieś ogólne zasady kulinarne tego zabraniają? Moja kuchnia to takie małe laboratorium, w którym codziennie zadaję sobie powyższe pytania przy tworzeniu nowych przepisów. I tak dziś się właśnie stało. W trakcie przygotowywania mojej ukochanej cieciorki(...)warzywami, która w pierwszych planach miała być wyłącznie w sosie pomidorowym, dodałem masła orzechowego. Moje przeczucia mnie nie zawiodły. Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to moja dzisiejsza inspiracja na cieciorkę Was pozytywnie zaskoczy. Dzisiejszy
kulinarnyJaniego czeka przez cały tydzień. Dlatego szybkie danie, aby czasu nie tracić niepotrzebnie. Przecież trzeba zacząć odpoczywać. Zobaczcie co dla Was przygotowaliśmy. Fajne wiosenne danie, które być może posmakuje Wam. Szpecle z warzywami posypane serem bałkańskim. Składniki: 1 opakowanie szpecli 1 koper włoski (fenkuł) 1 opakowanie kiełków stir fried 1 słoiczek(...)warto pozbyć się twardszych części łodyżek. Na koniec wrzucamy karczochy i rukolę. Doprawiamy przyprawami i sosem sojowym, i jeszcze chwilę dusimy. Następnie na drugiej patelni na rozgrzanej oliwie podgrzewamy szpecle i mieszamy z warzywami. Danie jest gotowe. Podajemy posypane serem bałkańskim. Pozdrawiamy
vegetanieCzasem zdarza się, że nie mamy pomysłu na pierwsze, bądź drugie śniadanie. Często brak nam po prostu czasu, by przygotować coś skomplikowanego, lub zwyczajnie dostajemy tak zwanego ,,lenia". Dlatego dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować szybkie, przepyszne danie, które nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Poradzą sobie z nim nawet najbardziej oporne osoby. Owsianka to, bardzo dobra(...)mniejsza z tym. Taka owsianka świetnie sprawdzi się nie tylko jako pierwszy posiłek, ale zarówno jako pożywne drugie śniadanie. Bez problemu można ją zapakować do pojemniczka i spożyć w ciągu dnia. Dodatek świeżych, sezonowych owoców, uczyni z niej danie godne naszego podniebienia. :) Jeśli szukacie prostego, smacznego rozwiązania, to właśnie dzisiaj macie okazję poznać jedno
Smiling Shrimpnałożyłem ją do mojej nierozłącznej strzykawy (tak wiem, że miałem kupić rękaw ale doszedłem do wniosku, że dam jej jeszcze jedną szansę aby się wykazała zanim zaginie w ciemnościach kuchennej szafki ) i zacząłem nakładać pierwsza partię na silikonową matę a drugą na papier. Zostawiłem obie porcje do wysuszenia i zabrałem się za krem. W małym garnuszku rozgrzałem śmietankę, którą(...)trzeciej próby poszło hurtem do śmieci. Minuty leciały a makaroniki całkiem nieźle wyglądały. Piiii, piiii, piiii – dał o sobie znać minutnik. Hym… no to wyciągamy i niech się dzieje co chce. Wyłożyłem blachę z pierwszą partią i wrzuciłem drugą. Minęła chwila ale tym razem makaroniki zachowały swój kształt – kilka okręgów nie do końca wypełniłem masa
Kuchenne Wariacjewielokrotnie przekonaliśmy się , że proste dania , proste połączenia smaków , składników potrafią stworzyć zaskakująco pyszna całość!Do dzisiejszego Spaghetti aglio e olio wykorzystałam 2 rodzaje makaronu – zwykły z mąki pszennej i drugi zrobiony z mąki pełnoziarnistej.Do tego czosnek …. najlepsza oliwa extra virgin … świeża pietruszka i mamy gotowe danie! SKŁADNIKI :* makaron Spaghetti
Ostra na Słodkoalkohol odparowuje – nie ma przeszkód, żeby obiad jadły dzieci czy kierowcy). Danie robi się dość długo, lecz mimo to nie ma przy nim dużo pracy. Aby wołowina po marynarsku była idealna, wystarczy wybrać ładny kawałek mięsa i jasne piwo dobrej jakości. Na drugi dzień nabierze jeszcze głębszego smaku. Wołowina po marynarsku: 800 g wołowiny (udziec(...)małym ogniu przez ok. 2 – 2,5 godziny (ostatnią godzinę można dusić bez przykrycia, aby nadmiar płynu odparował). Danie podajemy posypane natką pietruszki z ulubionymi warzywami lub surówką. Wołowina po marynarsku najlepsza jest na drugi dzień – sos wtedy zgęstnieje. Post Wołowina po marynarsku pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakubardzo miły moment :)) Kolejnym reprezentacyjnym miejscem w Budapeszcie jest Parlament i jego okolice. Budowa parlamentu trwała 17 lat i rozpoczęła się w 1885 roku. Najpiękniej budynek prezentuje się z drugiej strony Dunaju, szczególnie wieczorem, kiedy jest wspaniale oświetlony. Budynek można zwiedzić, ponoć warto, nam się to jednak nie udało, więc nie mam zdania. Teren dookoła jest bardzo zadbany(...)widoki w zamian za wejście na Wzgórze Gellerta. Przewodnicy radzą, żeby od tego rozpocząć zwiedzanie, ponieważ widać stąd wszystkie ważne miejsca. Ja lubię takie widoki pod koniec pobytu w danym mieście, kiedy faktycznie wiem co jest czym i sama potrafię je znaleźć. Na szczycie znajduje się Cytadela wzniesiona przez wojska austriackie w połowie XIX wieku. Kiedyś było tu więzienie
Corner With Recipesłyżki gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki. Ponadto: * 1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox - ja dałam jabłka podobne do papierówki tylko wcześniejsze) * 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru (na duża
sierotka maRysia w kuchnijasnego miodu 175 ml mleka Posypka: 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka białego sezamu 1 łyżka płatków owsianych ( Nie dałam płatków tylko dwa kolory sezamu ) Masło i owsiane otręby do wysypania foremek ( Jedną formę wyłożyłam olejem a druga silikonowa wysmarowałam oliwa z oliwek i obsypałam płatkami owsianymi ) Wykonanie : Najpierw odmierzyłam 500 g maki a potem wsypałam(...)szklanki słonecznika łuskanego . Jednak stanowczo uważam że to jest za mało . Przynajmniej mogłam dać półtorej szklanki słonecznika . Tak zniknął że nawet go nie widać. Zostawiłam na godzinę do wyrośnięcia ciasto. Przygotowałam dwie formy od babki . Do jednej włożyłam papier do pieczenia ,a do drugiej sylikonowej wlałam oliwę z oliwek i wysmarowałam ja . Następnie obsypałam płatkami owsianymi. Przełożyłam ciasto
Różowa kuchniaKorzystając z przepisów kulinarnych mistrzów, bardzo często spotkamy się z bazą dania, którą stanowią warzywa. To z jednej strony zapowiada wybitny smak, z drugiej dla wielu okazuje się zbyt czasochłonnym zadaniem. Obieranie warzyw i gotowanie wpierw z nich bulionów w wielu przypadkach okazuje się niemożliwe czasowo. Na szczęście jest na ten mały problem naturalne rozwiązanie. Warzywa z torebki(...)żywności coraz częściej wykorzystują stare, acz najlepsze metody otrzymania tego, co najlepsze z natury. Przykładem takim jest właśnie susz warzywny, który w pełni pozwala cieszyć się finalnie doskonałym smakiem dania. Produkcja suszu warzywnego nie należy do procesów skomplikowanych, aczkolwiek wymaga właściwego dobrania technologii do określonych produktów. Przede wszystkim te muszą być całkowicie zdrowe. Producenci najczęściej sięgają po warzywa pochodzące
Kuchcik gotujezdrowszy. Grunt to znaleźć odpowiednie mięso – boczek powinien być duży – ale nie tłusty, powinien mieć skórę, zaś z drugiej strony widoczne dziury po żeberkach. Rolowana pieczeń z boczku to idealne danie na świąteczny stół. Wszak takiego boczku nie jada się na co dzień. Rolowana pieczeń z boczku: ok. 2 kg płat surowego boczku(...)majeranek, cztery łyżki wody, bułkę tartą oraz sól i pieprz. Wyrabiamy ręką do połączenia składników. Rolowany boczek: Skórę nacinamy w romby, aby tłuszcz się łatwiej wytopił. Odwracamy płat na drugą stronę. Nacieramy mięso delikatnie solą i pieprzem (nie dużo, już raz przyprawialiśmy). Wycinamy ewentualne chrząstki. Rozsmarowujemy farsz z mięsa mielonego – w szczególności zapełnijmy nim miejsca po żeberkach. Zwijamy
Poezja smaku