Wspaniałe danie, którym mogłabym się zajadać… no może nie codziennie, ale co drugi dzień;) Wiem, pisałam to już tyle razy, ale nie zaszkodzi gdy napiszę raz jeszcze – uwielbiam taką paprykę:) Potrawka paprykowo-pomidorowa, pachnąca bazylią jest świetnym uzupełnieniem mielonych, które nota bene również są pyszne. Polecam. Składniki na 4 porcje: 500 g mielonej łopatki
Smaki Na TalerzuPotrawa z mięsa wołowego, czerwonej papryki, fasoli i pomidorów z dodatkiem aromatycznych przypraw. Danie jest intensywne w smaku i niesamowicie smaczne, a odgrzane na drugi dzień jest jeszcze lepsze. Chili con carne podaje się z ryżem lub plackam i tortilli i guacamole. Pochodzenie tej potrawy jest kwestią sporną. Jedni uważają, że jest to potrawa kuchni amerykańskiej
Oryginalny smaklecie sałatki lubię bardziej niż zwykle. Po pierwsze dlatego, że nie trzeba stać godzinami przy gorącej kuchence, a po drugie dlatego, że są lekkie, a gdy jest gorąco, właśnie takich dań szukam. Dodatkowym plusem jest dostępność cudowny, świeżych, pachnących składników. Poza tym lato to czas grillowania i na imprezach w plenerze także przydają się warzywne dodatki
Pichceniomaniamasy. Dodajemy pokrojonego banana i delikatnie łączymy masę z białkiem. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju kokosowym, nakładając przy użyciu łyżki. Bądźcie cierpliwi i dajcie im się ładnie zarumienić :), gdy to się stanie, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy ok 2 min. Gotowe! Porcja ma ok. 406 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleilościach i do majonezu, który od jakiegoś czasu robię sama. Od Owoców Lutni kupiliśmy dwa fantastyczne octy, jeden z owoców dzikiej róży, a drugi z kwiatów czarnego bzu i ten właśnie wystąpi w dzisiejszym daniu ;) Również piękna brzozowa deska stała się naszą weekendowa zdobyczą, a wykonał ją Pan Aleksander Sokołowski, u którego można było też zakupić miód(...)smarowania. Czas przedstawić dzisiejszą sałatkę. Kocham sałatki właśnie za to, że wystarczy kilka świeżych produktów i lokalnych dodatków i w kilka minut pyszne, zdrowe, aromatyczne danie gotowe. Bazę dzisiejszej sałatki stanowi czarna quinoa i ziemniaki truflowe, te nieco egzotyczne składniki skomponowałam z wiosennymi nowalijkami - młodym zielonym groszkiem, rzodkiewką i jej kiełkami, ale świeżość całej kompozycji
Quinoa Raz!minut bez używania termoobiegu. Upieczony biszkopt odstawiłam do wy stygnięcia po czym przecięłam na dwa placki. Do tego torciku użyłam tylko jeden biszkoptowy placek ,drugi wykorzystałam robiąc inne. warstwa agrestowa: 500 g bardzo dojrzałego agrestu (dałam pół na pół czerwony i biały) 1 szkl. cukru 2 galaretki pomarańczowe Oczyszczony i umyty agrest włożyłam do garnka,zasypałam cukrem i gotowałam
Kolorowa kuchnia ElkiSuper prosta, super szybka sałatka... Dobra na kolację, jako drugie śniadanie lub dla niespodziewanych gości. Chyba już łatwiej się nie da .... Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pokrojonego ananasa 3/4 szklanki kaszy quinoa lub kuskus 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy Wykonanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu
IMPRESJA SMAKUspędzałam od 2 do 4 godzin niemal codziennie przy komputerze, czasem więcej, jak siedziałam po nocach. Teraz są to 1,5-2 godziny co drugi dzień. I nie daję już rady z blogowaniem. Postanowiłam dziś dać sobie trochę wolnego, zanim poczuję się lepiej. Przez najbliższy tydzień, dokładnie do 4 września, wpisów będzie max 2, żeby blog czymś żył. Dziś kolejny
Anioszek w kuchnikuchennych sporo puszek. Trzeba zacząć likwidować. Na pierwszy ogień poszła cieciorka i pomidory. A że za oknem ciepło, wolnowar okazał się najwygodniejszy. Danie idealne na ciepłe dni. Lekkie i robi się właściwie samo :) Drugiego dnia dodałam polędwiczkę wieprzową pokrojoną w cienki plastry i podsmażoną na oliwie. Ale i bez mięsa było smacznie. Roszponkę można zastąpić szpinakiem
Stare GaryFrancuskie babeczki jajeczne z pieczarkami to proste danie, które idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę, czy jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Babeczki można jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Świetnie smakują same w sobie, lecz można ich smak wzbogacić np. sosem czosnkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Francuskie babeczki jajeczne
Kulinarne Przebojedaniach na stół świąteczny. Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na zimno. W tym drugim wydaniu może być w dwóch wersjach : w galarecie lub bez. W zależności co kto lubi, u mnie jest w galarecie
Eli Gotowaniewlywejcie dō nich ta rozpuszczōnoł szokolada. Placek na samym spodku [21] posmarujcie tym dżymym. Jakbyjście chcieli, to mogecie jeszcze na tym dżymie dać takoł ciynkoł warstwa tyj kryjmy z szokoladōm. Wciepcie na gōra drugi placek i posmarujcie tak porzōndnie szokoladowōm kryjmōm. Na to wciepcie łostatni placek. Gōra i boki posmarujcie tōm szokoladowōm kryjmōm- nojlepi wejście sie do tego taki
Chop w kuchniSałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację. Składniki: 250 g szynki drobiowej 1 średniej wielkości kalafior 1 średniej wielkości brokuł 1 duża pomarańcza 1 duży
Ugotowaćtrochę wody gazowanej, zwykłej lub maślanki :) Jeśli chcemy zrobić małe placuszki z owocami, do masy dodajemy pokrojone jabłka lub śliwki. UWAGA: Nie można dać za dużo owoców, bo bardzo trudno będzie placuszki przewracać na drugą stronę. Naleśniki smażymy na małym ogniu na patelni do naleśników, bez żadnego tłuszczu. Gdy góra się zetnie naleśnik przewracamy na drugą stronę
Jak gotować i nie zwariowaćśmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30min. Ciasto maślane podpiec w piekarniku, nagrzanym do 190*C przez 10min, najlepiej z obciążeniem. Wcześniej nakłuwając
https:KKuchniaMniamPowinnam coś jeszcze zmienić, dodać, usunąć? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie; skoro już zabrałam się do działania, chciałabym wszystko dopracować, jak najlepiej się da. Żeby blog cieszył oczy, ale żeby był też funkcjonalny (to drugie jest chyba nawet ważniejsze...). Więc: co myślicie...? Żeby Was zachęcić do odpowiedzi, podzielę się przepisem na ciasto, które skradło nasze serca. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodłużnych, cienkich - lecz mogą być również inne), 150g malin, 140g jeżyn, 500g mascarpone, 1kg jogurtu greckiego, 4 łyżki cukru pudru, 6 galaretek ( ja dałam wiśniowe ). Przygotowanie: Pierwsza warstwa: Dno formy (wymiary:25cmX38cm) wyłożyć biszkoptami. Druga warstwa : 2 galaretki rozpuścić w małej ilości wody, ostudzić. Mascarpone zmiksować z jogurtem greckim i dwiema łyżkami cukru pudru. Dodać maliny, nadal miksować
W kuchni u Monikirozpuszczenia. Można zamieszać od czasu do czasu. Po rozpuszczeniu czekolady posmarować nią wgłębienia formy silikonowej, na spód odrobinę grubszą warstwę należy dać. Włożyć do lodówki na kilka minut, aż zastygnie. Następnie nałożyć drugą warstwę czekolady i również włożyć do lodówki. Gdy czekolada już zastygła nałożyć do środka maliny, lekko dociskając je w środek. Nie wypełniać wgłębień malinami
W kuchni u Monikiżółtka połączą się z serem dorzucamy bu dyń, proszek do pieczenia, zapach oraz olej. Wszystko razem łączymy i na chwile o dstawiamy. W drugim naczyniu ubijamy białka z o drobiną soli. Ubitą pianę przekła damy drewnianą łyżką do masy serowej i delikatnie wszystko łączymy. Jeżeli lubimy np ro dzynki to obtaczamy je w mące, aby nie opa dły
ChilliJemyDzisiejsze ptysie to moje drugie podejście do tych słodyczy, oryginalny przepis nieco zmodyfikowałam, żeby ptysie dało się łatwiej wycisnąć szprycą na papier do pieczenia. W dodatku z podanych proporcji ciasta starcza idealnie na jedną blaszkę. W zależności od wielkości ptysiów wychodzi około 10 – 12 sztuk. Całość podawana z bitą śmietaną i oczywiście malinami :) Składniki: 1 szklanka mąki
Ciastkozercypodgrzać, tak żeby masa zgęstniała. Można również przełożyć całą masę do naczynia żaroodpornego i zapiec w piekarniku. Przyznam szczerze, że danie to podane w naczyniu szklanym ładniej się prezentuje, ale z drugiej strony szkoda czasu i energii, bo w smaku różnicy nie ma, chyba że oprószycie całość serem. Wersja gołąbków bez zawijania z brytfanny. Wersja
Passions hobbies lifePomysł i danie wprost banalne! Chyba najprostsza rzecz jaką można zrobić na szybkie drugie śniadanie czy obiad. W końcu wiosna więc na talerzach robi się kolorowo! :) Składniki: 150g filetu z piersi kurczaka 200g mrożonej mieszanki warzyw po włosku przyprawa "warzywko" oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Filet z piersi kurczaka: myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek
Truskawkowa Fiestamożna ją jeść i jeść... I jeszcze jedna cenna uwaga, nie polecam zamieniać śmietany na jogurt, śmietana nadaje zupie lepszego smaku (ja częściowo dałam jogurt z braku śmietany, niestety popsuł jej trochę smak, na drugi dzień naprawiłam już wszystko dodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule
Smaczne Zdroweprzy wielu tradycyjnych przepisach, tak i tutaj nie ma jednego sposobu na przygotowanie sosu all'Amatriciana. Włosi spierają się, czy do tego dania należy dodawać cebulę, czy czosnek. Niektórzy dodają i jedno, i drugie. Na oficjalnej stronie miasta Amatrice znajdziecie taki przepis Nie ma w nim ani cebuli, ani czosnku lecz jest jeszcze odrobina wina. Ja znam
Pełny talerzsobotnie śniadanie przygotowałam panacakes z bananem i płatkami owsianymi, do tego polane czekoladą, wybornie! Tą górą śniadania podzieliłam się z lubym, bo nie dałabym rady zjeść tego sama. A jak pancakes to zjadłam jednego za moją siostrę, za W i M :). Energia w dużej dawce spożyta, lecę dalej a Wam życzę miłej soboty! Składniki 1 jajko 1 szklanka mleka(...)Mojego Pudełka Pomysłów , które podzieliło się ze mną swoim pomysłem:). Smażyć ok 2 min, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć ok 1 min. Czekoladę połamaną na mniejsze kawałki dać na talerz, w garnuszku zagotować wodę, przykryć talerzem, mieszając łyżką co pewien czas czekać aż czekolada się rozpuści. Gotowe naleśniki przekładać pokrojonym bananem
pink envelopeukładamy na niej parówki W środek wbijamy jajko i smażymy chwilę na małym ogniu, po czym łopatką przekładamy całość na drugą stronę i też chwilę smażymy Szczypiorek siekamy i posypujemy nim danie Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comtemperatury 190 stopni. Piec do zrumienienia, około 20-25 minut.Mała rada: jeśli kiedyś zostanie Wam kawałek pizzy, którego nikt już nie da rady zjeść, to nie przechowujcie jej w lodówce. Wystarczy przykryć drugim talerzem i bez obaw może postać przynajmniej kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Przechowywana w lodówce bardzo straci na smaku.Smacznego!Przepis opublikowałam również
Codzienna kuchnia niecodziennanutą pietruszki. Chipsy za to są trochę słonawe, wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne. Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie. Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka , Zuzia Pierwsza oraz Druga , Martynosia , Mops i Bartek . Krem z kalafiora z chipsami serowymi Składniki: (na 4 porcje) 1 kalafior 1 pietruszka 3 ziemniaki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeporzeczkowych Wykonanie: Mąkę przesiac, połaczyc z proszkiem do pieczenia, dodać magarynę, posiekać dodać żołtka i cukier zagnieść ciasto.Podzielic na 3 czesci, do 1 dać kakao, wyrobić. jedna czesc jasnego ciasta rozwałkować na blachę wyłożyc , drugą czesc zamrozić. Na jasne ciasto na blasze posmarowac powidłami, starkowac na to ciemne ciasto. Piane ubić wymieszać z kisielkiem, wylożyc na powidła
Z Majeczką w kuchniSkładniki: ryż brązowy łyżka masła/oleju kurkuma, sól, kilka kropli soku z cytryny, imbir gruszka, banan, kilka śliwek zmielone siemię lniane (w drugiej wersji bez) orzechy włoskie mleko kokosowe - w pierwszej wersji nie dałam Do wrzątku dodaję masło/olej (sł) i wsypuję przepłukany ryż (o), po chwili szczyptę imbiru (o), szczyptę soli (sn), sok z cytryny(...)potem to wszystko przekładam na talerz (w wersji z mlekiem kokosowym dodaję go trochę do gotowego już ryżu) i w dobrym humorze rozpoczynam dzień:) Taki ryż jest też świetnym daniem na kolację, jak również zdrowym podwieczorkiem, jednym słowem: potrawa uniwersalna:) Wersja bez mleka i z siemieniem lnianym: Wersja z mlekiem, a bez siemienia: Wolę napis: "Wstęp wzbroniony
Zdrowa Kuchnia Sowynalałam zupę, wymieszałam i włożyłam pokrojone jajko na twardo. Posypałam koperkiem i zjadłam dziwiąc się (i ciesząc), że takie dobre mi wyszło:) Danie bez dodatku jajka odpowiednie na I fazę MM. A na drugi dzień zamiast jajka dodałam ugotowaną ciecierzycę:) "Pieniądze często kosztują zbyt wiele" Ralph Waldo Emerson
Zdrowa Kuchnia SowyDziś zapraszam Was na frittatę z cukinią i porem. Takie danie idealnie nadaje się na syte śniadanie lub kolację, choć można ją również podać na obiad. Ja skorzystałam z drugiej opcji. Po bardzo wyczerpującym dniu miałam ochotę zjeść coś naprawdę sycącego. W domu miałam kilka cukinii (na planowane leczo i sałatki ), świeżego pora, kawałek żółtego(...)pozostałe składniki dania. W misce roztrzepuję jajka, przyprawiam je solą i pieprzem. Dodaję do nich posiekaną porę oraz starty na grubych oczkach ser, mieszam. Na koniec dodaję obsmażoną cukinię. Lekko mieszam składniki. Wylewam masę na rozgrzaną, natłuszczoną oliwą z oliwek patelnię i smażę na najmniejszym płomieniu przez około 8-10 minut. Następnie obracam frittatę na drugą stronę
Słodkie okruszkimniejszy i zostaje się to i owo. Takim resztkom staram się podarować drugie życie. W zależności co się zostanie przygotowuje zupę krem zapiekankę lub dane z patelni. Dziś polecam coś pomiędzy hiszpańską tortillą, frittatą a omletem. Bez względu jak nazwiemy to danie z czystym sumieniem mogę Was zapewnić, że smakuje znakomicie, a wszystko(...)brzegach kładziemy na niego ziemniaki, brokuł, cebulę z boczkiem. Smażymy na małym ogniu. Gdy jajka zetną się już dokładnie od spodu przekładamy omlet za pomocą dużego talerza na drugą stronę i smażymy około 2 minut
Przysmaki Karolkiprostu myślałem, że do szkła nie przywrze. Źle myślałem :( Chleb wyrósł cudownie, był tak fajnie okrągły jak te ze sklepu, naprawdę byłem zachwycony. Ale w żaden sposób nie dało się go z naczynia wyjąć. Przykleił się jakby go ktoś klejem nasmarował. Musiałem po kawałku nożem wycinać. I tak kawałek po kawałku do śmietnika :( I tutaj mała uwaga do samego naczynia(...)pewno wyjdą takie jak trzeba. Aaaa, no i napisać muszę, żeby każdy wiedział kto w takim naczyniu będzie chciał robić chleb: za drugim podejściem obficie całe naczynie nasmarowałem olejem i dokładnie wysypałem mąką. Chleb dał się po upieczeniu wyjąć bez najmniejszych problemów. Dodam, że mąka orkiszowa prosto z ekologicznego sklepu natusfera.pl . Używałem jej już wcześniej, w porządku jest
Marder&Marder Manufacturektórą mamy obecnie sezon, jest bardzo bogata w witaminę C, która przydaje się w diecie, gdy szaleją przeziębienia i grypa. Danie dietetyczne i śmiało można jeść je na diecie. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy papryka przejdzie wszystkimi smakami i zmięknie - palce lizać! :) Faszerowana papryka: 5-6 różnokolorowych papryk (u mnie żółta i czerwona(...)każdą paprykę z ziaren i błonek. By stabilniej stały w naczyniu żaroodpornym można także podciąć spód, by papryki nie chybotały. Dodatkowo zapewni to także kontakt z bulionem, dzięki czemu danie zyska na aromacie. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, pieczarki kroimy w plasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy
Cooking Monsterzastanówcie się czy nie preferujecie czasem świeżo przemielonego pieprzu :) W gazetach jak się domyślacie możecie spotkać to pierwsze zdjęcie. Drugie jest robione przy sztucznym świetle, więc też odrobinę przekłamuje kolory. Jedno jest pewne danie jest ciekawe i smaczne, oryginalne, bardzo aromatyczne. Mięso delikatne, rozpływa się w ustach. Charakterystyczny smak dziczyzny przełamany słodką nutą. Zdecydowanie
Karola gotujerównież picie zielonej kawy), - produktu z których przygotowywać będziemy posiłki powinny mieć małą zawartość tłuszczów oraz cukrów. Śniadanie i drugie śniadanie Opcji jest tu wiele, więc zaleca się kreatywność, ale dla zobrazowania metody warto podać przykładowe dania, które powinny odtąd znaleźć się w diecie osoby ćwiczącej: ŚNIADANIE owsianka z bananem i żurawiną, omlet z owocami, kanapki żytnie(...)twarożkiem i warzywami, jajka na twardo, suszone pomidory, zielone warzywa DRUGIE ŚNIADANIE twarożek z ziołami i ogórkiem, kanapka z warzywami, jogurt naturalny z miodem i owocami, koktajl owocowy, musli, owoce). Posiłki te powinny być zróżnicowane by zapewnić nie tylko dobrą koncentrację i energię na cały dzień, ale również by dostarczyć organizmowi większość substancji odżywczych i witamin odpowiedzialnych
upichcona