Dzisiejsze danie jest autorstwa naszej mamy. Są to wspaniałe zielone kopytka. Ten cudowny kolor daje im dodatek szpinaku, który oprócz wspaniałej barwy nadaje kopytkom również unikalny smak. Jest to doskonała propozycja na wigilijny stół, choć równie dobrze nadają się na obiad w każdy inny dzień. Polecamy!Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: 6Składniki(...)kopytka wrzucamy do osolonej wrzącej wody. Czekamy, aż wypłyną. Wówczas odliczamy 3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz. Po chwili przekładamy na drugi suchy talerz. Podajemy z dodatkiem podsmażonej cebulki lub jako dodatek do dań rybnych i mięsnych.Smacznego
Kolizje SmakówKochani! Dziś proste warzywne curry - ulubione danie (o dziwo!) mojego mięsożernego M. Danie jest pikantne, sycące, i meeega zdrowe;-) Jednego dnia serwuję je samo, drugiego dnia z ryżem, trzeciego z kaszą, a czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas(...)Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy mrożony groszek i cieciorkę. Danie powinno być gęste, ale jeżeli jest takowe nazbyt to dodajmy więcej wody i będzie GITES;-) 4. Na koniec kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem i VOILA
Restauracyjka LiterackaKiedyś tam pokazywałam Wam danie o śmiesznej nazwie "Golas" . Kiedy w jednej z gazetek "Przyślij przepis" trafiłam na "nagusy" nie mogłam nie skojarzyć:D Zrobiłam je jeszcze tego samego dnia! Nagusy to owalne kluseczki, na które ciasto przygotowuje się z ziemniaków surowych(...)gotowanych. Podaje się je z omastą w postaci skwarków i cebuli, można także polać śmietaną i/lub na wierzch pokruszyć twarogu. Ponieważ ta druga opcja niekoniecznie trafia w mój gust, do kluseczek usmażyłam nieco boczku z cebulką. Danie treściwe, bardzo pożywne, sycące. Polecam podać z dodatkiem ulubionej sałatki. składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków 1 kg surowych
6nieboBrzegi worka smarujemy (nie musi być równo i tak wszystko wymiesza się przy wyciskaniu) z jednej strony masłem orzechowym z drugiej kremem czekoladowym - ja użyłam Lindt. Nie można wykorzystać do tego rozpuszczonej czekolady, ponieważ zastygnie i nie będzie dało się jej wycisnąć z worka. Serek mascarpone dzielimy na dwie części (ja miałam po prostu dwa opakowania
CiastkozercyZupa 13:00 Na specjalne życzenie Lili zupa z brukselką i zieloną fasolką. Duża porcja warzyw z kaszą. II Danie 16:00 Kaszę bulgur kupiłam ostatnio w biedronce. Nie miałam pojęcia do czego ją wykorzystam, jakie danie zrobię, bo to dla mnie nowość. Ale wiedziałam, że jak już będzie w szafce(...)Bułka orkiszowa z twarożkiem i pomidorkami z naszego ogródka. Pół bułki Lila zjadła od razu, a drugą część trochę później więc to taki podwieczorek - kolacja w jednym. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę na FB . Ostatnie wpisy z tej serii Co Lila jadła
lady-och-mistrzyni.blogspot.comgotowaniu zawdzięczamy włoskie makarony i pizzę, koreańskie kimchi czy nasz polski bigos. Dziś zobaczymy jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta 2 marchewki(...)zmniejszą swoją objętość, gulasz jest gotowy. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do garnka i dać im odpowiednio dużo czasu, a resztę zrobią za nas warunki panujące w garnku. Po drugie: jest zdrowy. Mięso wołowe jest chude i zawiera dużo białka, a duszone warzywa zachowują swoje właściwości. Dzięki gulaszowi, na naszym
Proste-przepisy.plSałatka z selerem to pyszna propozycja na drugie śniadanie do pracy czy na kolację. Może być też bogatą wersją surówki do obiadu. Skomponowałam ją z dostępnych obecnie zimowych warzyw i sałat, więc jest to propozycja na zdrowe danie sezonowe, pełne witamin! Seler korzeniowy nie ma zbyt wielu zwolenników. Uchodzi za mało smaczne warzywo, jednak
Wiszniówkaktórych obecność w moim życiu przyczyniła się do powstania mojej pierwszej książki. Opowiedziałam słuchaczom, od czego zaczęła sie moja kulinarna przygoda, co dało temu początek i co planuję dalej… Zdradziłam słuchaczom, że skończyłam pisać moją drugą książkę, która tym razem jest powieścią obyczajową. Akcja powieści dzieje się własnie w podkarpackiej wsi – miejscu dobrze mi znanym i bliskim(...)codziennej pracy. To Ania – moja wierna fanka i wspaniała dziewczyna, którą udało mi się zarazić moją pasję. Kibicuje mi całym swoim sercem, które cieszy się ogromnie, ilekroć dane jest nam się spotkać! W trakcie, gdy ja podpisywałam książki, moi goście mogli zasmakować sernikowych wypieków. Na spotkanie przygotowałam trzy smaki serników: waniliowo-cytrynowy z karmelem, orzechowo-migdałowy z jeżynami
Raj dla Podniebieniadaniu wykorzystana jest duża ilość cebuli pod dwoma postaciami, jedna drobno pokrojona i skarmelizowana jako baza sosu, druga pokrojona w grubą kostkę. Stosunek cebuli do ilosci mięsa to 2:1. Dziś przygotowałam to curry z kurczakiem, ale występuje ono także w wersji z krewetkami, baraniną, a nawet wegetariańskie np. z jajkiem. Oprócz cebuli danie
Codzienne Gotowanienadal soczysta i świetnie komponująca się z azjatyckim makaronem. Jeśli lubicie kaczkę mniej wysmażoną, smażcie ją ok. 5 minut z drugiej strony. Plastry kaczki można wymieszać z makaronem, podać je na nim, lub obok. Pyszne danie, a jak proste! Smażona pierś z kaczki 5 smaków: 250 g chińskiego makaronu pszennego np. udon 2 piersi
Poezja smakumój sposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień po ich zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone. Kotlety: 500g mięsa mielonego
Szefowa kuchnirozmowa kończy się na temacie strawy i nie umiem tego ominąć. Może na co dzień nie jem jakichś szczególnie wyszukanych dań, nie jestem z zawodu kucharzem, dopiero poznaję tajniki gastronomii na własna rękę, a z drugiej strony wegetariańska kuchnia ma to do siebie, że ciężko przedstawić ją jako menu restauracji z 3***. Pracuję nad tym ;) Czasami(...)tego dość. Wtedy w kuchni spędzam tylko tyle czasu, aby wystarczył na przygotowanie posiłku i nic więcej. W naszym kraju kuchnia włoska odniosła wielki sukces. Czemu to zawdzięcza? Makaronowe dania sycą, smakują słońcem południa i mają zbliżone smaki do tych, które znamy. A przede wszystkim kwintesencja tkwi w... prostocie! Gdy więc w przyszłości otworzę swoją restaurację (o czym marzę
W kuchni Karmel-itkidynią hokkaido i chyba łącznie drugie podejście do jakiejkolwiek dyni w moim życiu. Muszę przyznać, że bardzo mile się zaskoczyłem i na pewno wkrótce na blogu pojawi się więcej dyniowych przepisów. Tym razem proponuję przygotowanie makaronu ze wspomnianą wcześniej dynią hokkaido, pieczarkami, cebulą i boczkiem. Danie jest niezwykle proste do przygotowania, nie zajmuje dużo
Programista w kuchniwielu kuchniach świata. Bazuje na majonezie, a najczęściej spotykana jest jego zimna wersja, którą stosujemy do szerokiego wachlarza najczęściej również zimnych dań i przystawek, np. pieczeni rzymskiej , szynki w galarecie , ryb na zimno. Choć z drugiej strony jest to też jeden z popularniejszych dodatków do jedzonego raczej na ciepło fish and chips . Możemy go stosować także(...)tylko jedną z wielu możliwości i zachęcamy do własnych eksperymentów Ponieważ sos tatarski bazuje na majonezie, naszym zwyczajem polecamy użycie własnej roboty majonezu domowego. Wprawdzie zarówno jeden jak i drugi produkt możemy kupić w sklepie, ale nie oszukujmy się – ich skład kojarzy się wówczas bardziej z fabryką chemiczną, aniżeli czymkolwiek do jedzenia. Zresztą z racji wielkiego zróżnicowania przepisów, w przypadku
Kulinarna Pokusaprzydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków – 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności – 11 proc., zakup złego jakościowo produktu – 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne – 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3 proc., a brak listy zakupów – 2 proc.” Jak wynika z przedstawionych statystyk wśród przyczyn wyrzucania żywności(...)przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo, żeby wyrzucić. Mam więc kilka niezawodnych pomysłów na dania z resztek. Z kilku kromek czerstwego pieczywa (np. chałki) i jajka można usmażyć pyszne grzanki, podać je z miodem lub ulubionych dżemem
Obiad gotowy