kubki dla taty. Oczywiście dwa Jeden od córeczki a drugi od synka. Ciekawe jak mój mąż będzie pił z nich na raz hihi Ale na pewno coś wymyśli – jeden kubek pewnie zostanie w domu, a drugi zabierze do pracy. W końcu warto się pochwalić tak wyjątkowym kubeczkiem danym od dzieci. Zresztą spójrzcie sami, jakie te kubki są fantastyczne. Kubki
Słodkie okruszkibakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio) polewa czekoladowa Helio Wykonanie: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników do płynnej masy dodajemy przesianą
Słodkie zapomnieniedodajemy cukier, potem olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy 14 żółtek, do drugiej kakao, do trzeciej kokos, a do czwartej kisiel czerwony (na kolor dałam odrobinkę barwnika czerwonego ). Brytwankę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na spód rozsmarowujemy ciasto z żółtkami, na ciasto żółte kupkami dajemy
Kuchnia u Bietkipół (wówczas część ziaren wyleci ze środka). Następnie wyginamy skórkę granatu tak, aby ziarenka samoczynnie się odklejały i powoli od jednej strony do drugiej oddzielamy ziarna od skóry. Pukanie w skórę w moim przypadku nie dało rezultatu i ziarna nie odchodziły same od skóry, być może Wam się uda. :) Ziarna granatu doskonale smakują same (np. w postaci soku
MintTastekuchni nigdy nie ma nudy, poszukuję i próbuję różnych smaków. Łącze też różne kuchnie. Te ulubione to tajska, chińska i kompletnie drugi biegun kuchnia francuska czy śródziemnomorska. I takie też jest moje dzisiejsze danie. Idealnie gładki, jedwabisty, co możecie zobaczyć na fotografii, krem kokosowy z kalafiora. Krem ma niesamowity smak, który ciężko mi opisać, ale spróbuje
SMYKWKUCHNICześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na drugi przepis, który bierze udział w konkursie Bakalie mają moc! Zdrowe desery z Agnex . Jeśli jeszcze nie widzieliście poprzedniego, w którym
Bez Cebulikawałek żółtego sera, cebula też się zawsze w naszym domu znajdzie i jeszcze tylko przyprawa curry, którą bardzo lubimy. Wszystko razem dało siedem zgrabnych cebulaczków, które częściowo zjedliśmy na kolację, a pozostałe na drugie śniadanie następnego dnia. Czasem pod wpływem chwili i z resztek, które są w lodówce może nam wyjść coś naprawdę smacznego ;) Składniki
Simply Foodmatko, jakie to było pyszne :) Obiad przygotowany późnym wieczorem, aby na drugi dzień mieć do pracy, został w połowie skonsumowany :) Zaczęło się od próbowania, a skończyło na paru dokładkach :) Jednogarnkowe proste danie z batatami, ciecierzycą, czerwoną papryką z dodatkiem jarmużu , to zdrowy obiad pełny wartościowych składników, łatwy do przygotowania. Idealnie rozgrzewa i syci w zimowe, chłodne
Moja Delicjamały detal. Każda opcja, zawiesisty mączny sos jak i tłuszcz ma swoje plusy. Plusem pierwszego jest to, że są bardziej kaloryczne, danie wygląda na solidniejsze, a co najważniejsze można nim zamaskować zepsute jedzenie. Drugi natomiast jest mniej kaloryczny, co dla niektórych jest plusem, oraz zdecydowanie lepiej wygląda na zdjęciach (jakby mi to nagle zaczęło sprawiać różnicę
Kryzysowa Książka Kucharskamądrości. Zawsze powtarzałem, że gdybym miał dom, to do jego pilnowania wolałbym przydzielić dzika niż psa, po pierwsze mądrzejszy, a po drugie znacznie bardziej skuteczny :) Ale wróćmy do meritum. Jeśli chodzi o przygotowywanie dania z żołędzi to zbieram się do tego od 3 lat. Ostatnio co prawda używałem żołędzi do racuchów przy okazji filmu o miejskim survivalu
Kryzysowa Książka Kucharskaodstawić do stężenia. Twaróg i masło przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Cukru można dać więcej jeśli lubicie bardziej słodkie. Następnie porcjami dodawać zmielony twaróg. Do drugiej miski przełożyć mniej więcej 1/3 masy serowej i dodać do niej kakao, dokładnie zmiksować. Do pozostałej masy dodać cukier waniliowy i także zmiksować
Monia miesza i gotujePasta w sensie do chleba – nie makaron. Awanturka to kolejne klasyczne danie, które poznałam dopiero w barze Przekąski Zakąski, serwowane przez Pana Romana. Drugim jest gzik (przepis tutaj) . Jadłam je w kółko, bo były to jedyne w miarę wegetariańskie rzeczy w tym przybytku. Składniki: 2 małe puszki wędzonych sardynek albo 1 większa
Ugotowane pozamiataneświąteczną kapustę, jeśli nigdy jej nie robiliście, albo pamiętacie jej smak z dawnych czasów, ale zawsze brakowało Wam motywacji, może tym razem dacie się namówić... Nie musicie od razu gotować całego garnka, ale z drugiej strony... jeśli ugotujecie mało, możecie żałować ;) Każdą kapustę z moich przepisów można przygotować dzień, dwa wcześniej. Można ją również mrozić, najlepiej w woreczkach(...)razem jeszcze kilka minut. Kapusta jest smaczna od razu po ugotowaniu, ale jeszcze lepiej smakuje na drugi dzień, po odsmażeniu na maśle. Jeśli chodzi o grzyby, zazwyczaj wybieram prawdziwki lub podgrzybki. Te pierwsze są szlachetne, mają delikatny smak i piękną barwę. Te drugie są ciemniejsze, jednak znacznie bardziej aromatyczne w połączeniu z kapustą. Suszone kozaki raczej odradzam
Trzeci talerzdziś taka tam przekąska, dobra na drugie śniadanie, albo wytrawny podwieczorek. Można ją też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym. Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, wiec możemy nim w razie czego poczęstować niespodziewanych gości ;) Polecam. Składniki: 3-4 łyżki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki ugotowanej czarnej quinoy garść grzybków enoki
Quinoa Raz!przystanku śmiechają pod nosami i się patrzą na moje buty, ja już gula w gardle i staram się jakoś jeden za drugim schować ale to nic nie daje. Ale jednak pomyślałem, że nie dam sobą pomiatać nawet znanemu człowiekowi i krzyczę na Wojciecha, że on sam przecież boso przez świat chodzi więc nie ma prawa się do moich
Marder&Marder Manufacturekurczaka :) Oczywiście, nie umawialiśmy się na taką konkurencję, ale jest to fajna okazja do pokazania dwóch sposobów na takie danie. Po pierwsze - różnie podeszliśmy do różnorodności składników nabijanych na patyczki, po drugie - kluczową kwestię soczystości kurczaka osiągnęliśmy wg innego patentu. Moje szaszłyczki są bardziej ascetyczne, bo tylko trójskładnikowe. Kosztem radosnego wyglądu dostałem trochę wygody
zadanie-gotowaniemożecie zaobserwować ostatnio pałam miłością do makaronu ryżowego. Jest tak przede wszystkim dlatego, że nie wymaga gotowania, co czyni daną potrawę jednogarnkową, co też można u mnie zaobserwować jest moją specjalnością. Drugi głównym powodem jest, fakt że jest bezglutenowy, nie żebym miała na niego alergię, ale w miarę możliwości staram się go spożywać jak najmniej. Składniki
greenscarfłyżki wrzątku i energicznie mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, a następnie podzielić na dwie równe części. Do jednej dać skórkę z cytryny i połowę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a do drugiej 8 łyżek musu truskawkowego z lodówki i resztę żelatyny. Obydwie masy energicznie wymieszać (będą szybko tężeć!). Na pokruszone ciastka w szklankach
Nastoletnie WypiekanieSmażona wątróbka drobiowa... Jedni ją uwielbiają, drudzy zaś odwrotnie, wątróbka drobiowa... Owszem jest pracochłonna i strzela tłuszczem, ale jak wcześniej przygotujemy miejsce pracy, myślę że będzie
Pelusiowa KuchniaBardzo smaczna lekka sałatka , idealna na drugie śniadanie, kolację lub jako przekąska. Świetnie sprawdza się w pacy, nawet po niedużej ilości czujemy się długo
IMPRESJA SMAKUkulinarną opanowały dogłębnie. - Ale się tego dziś zlazło! Wszak to chyba z tysiąc gęb do wyżywienia! - utyskiwała najmniejsza z nich. - Hedwisiu, jakoś damy radę. Kilka magicznych sztuczek i zupa będzie wyśmienita! - zapewniała z przekonaniem druga, hipnotycznym wzrokiem mierząc gotowy do warzenia kocioł. - Same zobaczycie, jeszcze będą chcieli dokładki! - nieprzerwanie prorokowała nadal pokaźna blondyna, zamaszystym ruchem przewiązując długie włosy
Grunt to przepis!rozrobiony proszek. Energicznie mieszać żeby nie było grudek. Wystudzić. Zmiksować z margaryna w temp pokojowej. Krem podzielić na 3 części *przekładanie: na spód dać jeden kruchy placek, wyłożyć 1 część kremu, przykryć plackiem orzechowym, wyłożyć drugą porcję kremu, przykryć plackiem kokosowym, wyłożyć krem, przykryć kruchym plackiem. Wierzch polać czekoladą
Z Majeczką w kuchniwsypujemy lekko połamane herbatniki ( dość duże kawałki ) i delikatnie wciskamy , wklejamy je w masę . Całość przekładamy do keksówki , wyłożonej folią spożywczą ( żeby czekolada dała się wyjąć po stężeniu ) . Chowamy na noc do lodówki i na drugi dzień , popuszczamy pasa , dietę odwieszamy razem z paskiem od spodni na wieszak i…pałaszujemy , rozpływając się w błogiej słodyczy..mniam Smacznego ! Post Domowa
Ogrodnik w podróżyKiedy zostaje mięsko z rosołu na drugi dzień zawsze pojawiają się pytania: upiec i zjeść, przerobić na krokiety lub pierożki z mięsem, albo zrobić kluski nadziane
Gotowanie...to proste !Zycie jest zbyt krótkie by marnować je na diety, ale zbyt cenne by marnować je złym jedzeniem. Jakiś czas temu na moim drugim blogu Vademecum Blogera rozpisałam się na temat zakwaszenia organizmu i tego, że to jedna z największych (choć nieuświadomionych) bolączek naszych czasów. Bo mało kto zdjaje sobie sprawę, że może być przyczyną wielu przewlekłych chorób(...)owoców cytrusowych, niedojrzałych owoców, szczawiu, rabarbaru, baklażanów, rzerzuchy, szpinaku, kapusty kiszonej, kiszonek, pomidorów (zwłaszcza gotowanych), jogurtu, sfermentowanego mleka, octu, ogorków kiszonych. A z drugiej strony wskazane było by spożywanie codziennie dużej ilosci różnorodnych warzyw ( z danego sezonu) i innych produktów alkalizujacych: takich jak banan, ziemniaki, marchewka, koper, seler, adwokat, kasztan, orzech brazylijski, migdały, algi, kiełki. Korzystne byłoby
MODA NA BIOpieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić. 4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h. Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany
Kuchnia w czekoladzieziemniaki, zagotujcie wodę z solą i ugotujcie je do miękkości. Odcedźcie i zostawcie pod przykryciem, dłużej zachowają ciepło. Jeśli szykujecie to danie na dwa dni, dla dwóch osób, wystarczy Wam 10-12 ziemniaków. Drugiego dnia ugotujcie świeże, będzie smaczniej. W tym czasie misce lub garnku wciśnijcie mały obrany ząbek czosnku, dodajcie łyżeczkę chrzanu. Pokrójcie szczypior
Karo in the KitchenPewnie znacie moją miłość do wypieków drożdżowych? W sobotę znów dałam upust swojej miłości i przygotowałam cudownie mięciutką i puszystą drożdżówkę. Tym razem z sezonowymi owocami, czyli z truskawkami i jagodami ukrytymi pod chrupiącą kruszonką. Podałam je na drugie śniadanie urządzone w sobotnie przedpołudnie w ogrodzie, idealnie komponowało się z kubkiem zimnego mleka i zniknęło błyskawicznie. Na podwieczorek
Rozpustne gotowaniepomarańczową nutą owoców i tym sposobem wyszły fantastyczne tarty, które co tu mówić zniknęły w mgnieniu oka. Zrobiłam dwie wersje. W pierwszej dałam całe połówki gruszek i polałam po upieczeniu roztopioną deserową czekoladą, w drugiej gruszki pokroiłam w dużą kostkę i posypałam płatkami migdałowymi. Dodatkowo delikatnie oprószyłam cukrem pudrem. „ Czytaj więcej
Wiem co jempomidorowy. Razem dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy na niewielkim ogniu jeszcze kilka minut pod przykryciem. Kardamon w tym daniu jest wyczuwalny dość dobrze. Degustator stwierdził, że posiada ono swojego rodzaju "drugie dno smakowe", a ja jestem podobnego zdania. Najlepiej smakuje oczywiście z ryżem, jednak dla fanów tradycyjnego jedzenia również powinien posmakować podany
Kuchenna KontrrewolucyaZdjęcie ze strony Leila Restaurant w Dubaju Kousa mahshi (arab. كوسا محشي ) w dosłownym tłumaczeniu nadziewane cukinie to danie bardzo popularne na Bliskim Wschodzie i miły przerywnik między jednym a drugim rodzajem gulaszu z ryżem, na widok którego zaczynam już ryczeć niczym wściekły Wielbłąd. Potrawa najprawdopodobniej pochodzi z Libanu i oczywiście wariantów
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadbających o linię, wspaniała do pracy, na drugie śniadanie, na kolację jako samodzielny posiłek, jak również jako dodatek do dań głównych. Pożywna, warto zrobić więcej i zabierać w pojemniczku do pracy! Składniki: Pół kapusty pekińskiej, 4 pomidory, 4 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 4 jajka gotowane na twardo, 1 puszka tuńczyka
kgwjanczewomoże być z dodatkiem rodzynek i skórki pomarańczowej a druga z dodatkiem kakao. Ja ponieważ jestem teraz na przymusowej diecie wybrałam tą drugą wersję bez bakalii. Składniki : 5 małych jajek lub 4 duże ( ja dałam 5) 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła lub margaryny 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Na słodko lub wytrawnieteż powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało, a nie miałam serca do tradycyjnej, pięknej dekoracji tortu, poszłam na łatwiznę i posypałam
Słodko-Słony Świat Ilonyzimowych warzyw.Nie tylko smaczny,zdrowy (jak zdrowy przeczytaj:tutaj) to bez specjalnego nakladu pracy mozesz przygotowac z niego pyszny i szybki dodatek do drugiego dania.Swietny do mies, ryb ,jak rowniez do wszystkich kaszowo-kotlecikowych dan wegeterianskich.Tym razem naprawde light,bo w towarzystwie mleka kokosowego.Jesli drazni Cie intensywny smak i aromat pora (siarka !) musisz wiedziec ,ze po obrobce termicznej bardzo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz je w drugiej turze albo na drugiej blasze. Polworony piecz około 15-17 minut. Wyjmij z pieca i daj im całkowicie ostygnąć, ale pozostaw na blasze, gdyż ciepłe są bardzo delikatne i mogą się rozpaść. Po całkowitym ostygnięciu posyp je cukrem pudrem
Grahamka, weka i kajzerkaMiałam mały problem - do jakiej kategorii zaliczyć to danie?? Jest dość sycące więc śmiało można je podać na obiad. Z drugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki: 250g makaronu świderki, 2 jajka, puszka tuńczyka
Z miłości do słodkościwytrzymają :) ), kiedy następnego dnia nie mam czasu albo nie mogę niczego ugotować. Jutro sobota, więc matka wybywa z domu. Zapiekanka na drugi dzień jest jeszcze lepsza, dobrze sie kroi i przejdzie wszystkimi składnikami. Danie to jest oczywiście bardzo proste ! :) Wykonujcie wszystkie czynności razem ze mną; Zaczynamy od pokrojenia bakłażana i podsmażenia go na suchej patelni
Olikowa kuchniaWażne by mięso przed położeniem na patelnię miało temperaturę pokojową. Ważne by patelnia była odpowiednio rozgrzana. Smażąc wołowy stek należy pamiętać by dać mu spokój – dotykamy mięso tylko wówczas gdy chcemy przełożyć je na drugą stronę. W międzyczasie nie dźgamy, nie dociskamy nie przerzucamy mięsa. Nie będę przedstawiać rozpisek ile minut smażyć mięso by było krwiste, półkrwiste
OstryKęspreparatki?), potem w dużych zeszytach, a od kilku lat w komputerze. Cytaty, oprócz częstego bezpośredniego korzystania, zamieszczam również wszędzie, gdzie się da: w opisach w komunikatorach, na stronie www i kiedyś na moim drugim blogu, którego już nie prowadzę. A teraz pomyślałam, że przecież również tutaj, na mojej kuchennej stronie, mogę się z Wami moimi ulubionymi cytatami dzielić
Zdrowa Kuchnia Sowyprzyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje ziaren: jedną z musem jagodowym i drugą ze śliwką (nie wiem jaki to gatunek, ale słodka). Składniki na 2 porcje: ok. 100 g ziaren orkiszu jagody + miód śliwka i miód
Zdrowa Kuchnia Sowyjaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyjuż druga edycja Lubelskiego kociołka - czyli wirtualnego gotowania wraz z innymi lubelskimi blogerkami dań zawierających wcześniej ustalony produkt przewodni. W tej edycji zapraszamy na dania z kaszą jaglaną. Oprócz mnie gotują: Marta , Martyna , Dorota , Angelika , Ania , Goa , Agnieszka i Marta . Ja dzisiaj zapraszam Was na danie, którego chciałam zrobić od dawna. Przepis
Pasja SmakuWitam Was! Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi . Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję
Pora coś zjeśćPasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi z 1788 roku i mówi o tym, że tak przygotowane ziemniaki(...)czym wyciągnijcie na stół i podawajcie. Ta porcja będzie dobra jako dodatek do obiadu dla 4 osób lub jako danie główne dla bardzo głodnej pary. Jeśli coś Wam zostanie, możecie to bez problemu odgrzać na drugi dzień- tak przygotowane ziemniaki świetnie się do tego nadają. Nie ciemnieją, jeszcze mocniej przechodzą smakiem przypraw. Zawińcie pozostałość
Karo in the KitchenInspirację do przygotowania tego dania znalazłam w pracy. Konkretnie na biurku kolegi. Jeszcze konkretniej - w jego pojemniczku na drugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem(...)ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo to gotować nie lubi. Zaskakujące to stwierdzenie u kogoś, kto jest w stanie wyczarować tak oryginalne i apetyczne dania! Jak widać w kuchennych popisach nie jest konieczne serce do gotowania. Ten mały deficyt kulinarnych uczuć z nawiązką rekompensuje miłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów! Ale my tu gadu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaładziedzinach by mogli o nich pisać? Mniejsza z tym. Nieważne czy się zna, czy nie. Ważne by artykuł był kontrowersyjny. Nie dajmy się zwieść artykułowi. "Najbardziej trujące jedzenie - tego nie jedz" - dotarłam, "aż" do drugiej strony, bzdur nie czytam dalej. Pozwolę sobie zacytować: "J eśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką czy nawet delikatesowym chudym indykiem(...)hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce, a w "świeżym" mięsku? Żadna! Że co? Że niby do wędzarni idzie to nafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często się zmienia. Głównie (ale nie zawsze) dla naszego dobra. Nie bójmy się słowa antybiotyk. Antybiotyki to nic innego
Słodka sielankacałym świecie dodatkiem do różnych potraw. Współcześnie kojarzą się w dużej mierze z fast foodem, co oczywiście nie jest komplementem. Z drugiej strony wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy(...)być też maleństwa, gdyż frytka powinna jednak mieć co najmniej kilka centymetrów długości. Ziemniaki na frytki w zasadzie zawsze obieramy. Nawet jeśli są jeszcze na tyle młode, że teoretycznie dałyby się oskrobać. Ziemniaki na frytki – na zdjęciu jest ich 900g Ziemniaki powinny zostać pokrojone na względnie jednakowej grubości, a najlepiej też zbliżonej długości, słupki. Wiąże się to z faktem
Kulinarna Pokusazalaniu oliwą i była obłędna. Postaram się zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek(...)odstawiamy na 2 tyg do lodówki do dojrzenia sera. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowa-bryndza-zrobic-bryndze-domu/ MieszamWGarnku Artykuł Domowa bryndza – jak zrobić bryndzę w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuchyba z każdym, najdziwniejszym nawet nadzieniem. Dziś jednak klasyka gatunku. Pierogi z mięsem oraz takie z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna okazja. W planach miałam zupę ogórkową, a zupa gotowana nie na mięsie(...)nakładamy na nie po pełnej łyżeczce farszu (powinno go być tyle, by pierogi nie były puste, ale też nie zbyt dużo, by dało się je skleić) i dokładnie zlepiamy brzegi. W czasie gdy będziemy zajmować się drugą porcją ciasta, gotowe pierogi układamy np. na desce posypanej mąką i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły. Z podanych proporcji farszu powinno wyjść
Ratunku obiadjest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)brzoskwiniowa Delecta Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę. Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić. Polewa: 5 łyżek masła 5 łyżek śmietany 12% 7 łyżek cukru 5 łyżek kakao + 1 opakowanie czekoladowych kamyczków Delecta Decorada Śmietanę i masło podgrzać
Domowa cukiernia Ewypożądane. W efekcie kobiety zaczęły mieszać mniejsze ilości mąki z większymi ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, w wyniku czego powstały miękkie placki. Lomper, znany również jako potetkaker.Zapraszam na pierwszą część norweskiego dania. 🫓 – 10-12 sztuk ⏰ – 60 minut 🇳🇴 – Norwegia ✅ Składniki ✅ 900 g obranych i ugotowanych ziemniaków ✅ 1 łyżeczka soli ✅ 90 g mąki ✅ 90 g mąki żytniej 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ziemniaki(...)smaż placki z każdej strony, aż będzie widać oznaki działania wysokiej temperatury. 🛠️ Lomper podawaj z… A o tym w części drugiej. 👍 Gotowe. Smacznego Facet w Kuchni to ja. Jeśli podoba Ci się moje dzisiejsze danie i chciałbyś znaleźć więcej wspaniałych dań stworzonych przez amatorów i zawodowców, uczestników MasterChefa, jak i bohaterów
RafalCookdrobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień - wielowarzywny gulasz z dodaniem indyka jest lekkim, smacznym i również sycącym daniem, ilość i rodzaj warzyw wg uznania.........SMACZNEGO!!! Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego! "zobacz TUTAJ
W Mojej Kuchni Lubięobiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny wzbogacać wizualnie obiad który mamy zjeść i po trzecie w zależności co jest głównym daniem pełnią funkcję elementu prozdrowotnego obiadu. Dzisiaj chciałbym połączyć klasyczny dodatek do obiadu czyli pomidory w śmietanie który nie prezentuje się ładnie
Kuchnia PROzdrowotnaMasz ochotę na coś słodkiego, a pudełko czekoladek zdaje się patrzeć na Ciebie błagalnym wzrokiem i prosić o usunięcie ciężkiej zawartości? Nie daj się zwieść tym
peanutbuttermonsterPo aromatycznym cieście marchewkowym czas na kolejną część serii pt."słodycze, którymi możemy zajadać się bez wyrzutów sumienia". Dzisiaj pora na najprostsze a zarazem najpyszniejsze ciasto
peanutbuttermonsterczyli kurczaka w cebuli.Danie niesamowicie aromatyczne, sycące, o bogatym aromacie przypraw.Wszystkie dania mięsne z dużą ilością cebuli w Indiach nazywa się do pyaza.Najbardziej smakują one po odgrzaniu, na drugi dzień , kiedy to smaki się zmieszają i wydobędzie cały aromat.Najlepiej przygotowywać je dzień wcześniej.Ja tak zrobiłam … a w przechowywaniu pomógł mi najnowszy nabytek – garnek ze składaną rączką(...)mieszamy.Podajemy gorące ze świeżą zieleniną.Smacznego!I jak, poczuliście choć przez moment klimat indii?Mam nadzieję, że tak!A kiedyś z przyjemnością wypróbujecie przepis!***Tak jak pisałam wyżej indyjskie dania ” do pyaza ” czyli z dużą ilością cebuli najlepiej przyrządzić dzień wcześniej, gdyż ” po odstaniu smakują zdecydowanie lepiej.Ja swojego kurczaka przyrządziłam wieczorem i trzymałam w lodówce przez
Ostra na Słodko