drugie danie - 14640 przepisów (strona:195/976)

Mrożone kulki czekoladowe 188

preparatki?), potem w dużych zeszytach, a od kilku lat w komputerze. Cytaty, oprócz częstego bezpośredniego korzystania, zamieszczam również wszędzie, gdzie się da: w opisach w komunikatorach, na stronie www i kiedyś na moim drugim blogu, którego już nie prowadzę. A teraz pomyślałam, że przecież również tutaj, na mojej kuchennej stronie, mogę się z Wami moimi ulubionymi cytatami dzielić

Zdrowa Kuchnia Sowy
Ziarna orkiszu na słodko! 149

przyszła na nie pora. Zaczęłam, tak jak przy kaszy jaglanej ( z tym, że z kaszą jestem dalej na tym etapie) od dań na słodko:) Przygotowałam dwie wersje ziaren: jedną z musem jagodowym i drugą ze śliwką (nie wiem jaki to gatunek, ale słodka). Składniki na 2 porcje: ok. 100 g ziaren orkiszu jagody + miód śliwka i miód

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kasza jaglana z truskawkami:) 183

jaglanki z truskawkami dotąd nie robiłam; jadłam z ryżem i makaronem, a z kaszą nie. Więc nadrabiam i drugi dzień pod rząd się zajadam i na pewno nieprędko skończę;) Takie danie to ja mogę jeść na śniadanie, na obiad, na deser, a także na kolację:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Lubelski kociołek: Gołąbki z kaszą jaglaną 153

już druga edycja Lubelskiego kociołka - czyli wirtualnego gotowania wraz z innymi lubelskimi blogerkami dań zawierających wcześniej ustalony produkt przewodni. W tej edycji zapraszamy na dania z kaszą jaglaną. Oprócz mnie gotują: Marta , Martyna , Dorota , Angelika , Ania , Goa , Agnieszka i Marta . Ja dzisiaj zapraszam Was na danie, którego chciałam zrobić od dawna. Przepis

Pasja Smaku
Delikatny pasztet z wątróbki 155

Witam Was! Już za kilka dni w kioskach znajdziemy drugi numer Kukbuka, zatem chciałam Wam jeszcze zaprezentować przepis z poprzedniego numeru. Danie, na które przepis znajdziecie poniżej należy do "Zakrapianego menu" autorstwa Moniki z bloga Gotuje bo lubi . Jak widzicie po jego nazwie, znajduje się w nim wątróbka, ale mam nadzieję

Pora coś zjeść
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 153

Pasują idealnie jako dodatek do obiadu. I same w sobie są pyszne. Tak podane, zapiekane ziemniaki to klasyka francuskiej kuchni. Poznajcie Gratin dauphinois. To tradycyjne dla kuchni francuskiej danie wywodzi się z historycznego regionu Delfinatu w południowo-wschodniej Francji. Pierwsza informacja o jego podaniu pochodzi z 1788 roku i mówi o tym, że tak przygotowane ziemniaki(...)czym wyciągnijcie na stół i podawajcie. Ta porcja będzie dobra jako dodatek do obiadu dla 4 osób lub jako danie główne dla bardzo głodnej pary.   Jeśli coś Wam zostanie, możecie to bez problemu odgrzać na drugi dzień- tak przygotowane ziemniaki świetnie się do tego nadają. Nie ciemnieją, jeszcze mocniej przechodzą smakiem przypraw. Zawińcie pozostałość

Karo in the Kitchen
Risotto z buraczkami 197

Inspirację do przygotowania tego dania znalazłam w pracy. Konkretnie na biurku kolegi. Jeszcze konkretniej - w jego pojemniczku na drugie śniadanie tudzież pierwszy obiad. Pojemniczek ten, wypełniony niewątpliwą fantazją i talentem kulinarnym jego małżonki, dzień po dniu skrywa w sobie niebanalne propozycje często intrygujące dla nas - zwykłych zjadaczy chleba (zagryzających go czasami mozzarellą z pomidorem, płatkami owsianymi, jogurtem(...)ciekawe Asia (znaczy się autorka zawartości wspomnianego pojemnika) twierdzi, iż zasadniczo to gotować nie lubi. Zaskakujące to stwierdzenie u kogoś, kto jest w stanie wyczarować tak oryginalne i apetyczne dania! Jak widać w kuchennych popisach nie jest konieczne serce do gotowania. Ten mały deficyt kulinarnych uczuć z nawiązką rekompensuje miłość do adresata/adresatów kuchennych eksperymentów! Ale my tu gadu

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Gdy dziennikarz portalu Onet zabrania Ci jeść... bo niezdrowe! 157

dziedzinach by mogli o nich pisać? Mniejsza z tym. Nieważne czy się zna, czy nie. Ważne by artykuł był kontrowersyjny.  Nie dajmy się zwieść artykułowi. "Najbardziej trujące jedzenie - tego nie jedz" - dotarłam, "aż" do drugiej strony, bzdur nie czytam dalej.  Pozwolę sobie zacytować: "J eśli na jutrzejsze śniadanie zaplanowałeś kanapkę z szynką czy nawet delikatesowym chudym indykiem(...)hormonów i antybiotyków w moim plasterku na kanapce, a w "świeżym" mięsku? Żadna! Że co? Że niby do wędzarni idzie to nafaszerowane sztucznością, a do chłodni to bez? Nie dajmy się oszukać... Polskie i Europejskie prawo paszowe jest dosyć zagmatwane, często się zmienia. Głównie (ale nie zawsze) dla naszego dobra. Nie bójmy się słowa antybiotyk. Antybiotyki to nic innego

Słodka sielanka
Frytki 319

całym świecie dodatkiem do różnych potraw. Współcześnie kojarzą się w dużej mierze z fast foodem, co oczywiście nie jest komplementem. Z drugiej strony wiele osób lubi frytki podane do potraw przygotowywanych w domu, np. do niektórych dań rybnych czy nawet kotletów schabowych. Poniżej przedstawiamy kilka porad jak domowym sposobem przygotować frytki ze świeżych ziemniaków. Oczywiście nie bierzemy(...)być też maleństwa, gdyż frytka powinna jednak mieć co najmniej kilka centymetrów długości. Ziemniaki na frytki w zasadzie zawsze obieramy. Nawet jeśli są jeszcze na tyle młode, że teoretycznie dałyby się oskrobać. Ziemniaki na frytki – na zdjęciu jest ich 900g Ziemniaki powinny zostać pokrojone na względnie jednakowej grubości, a najlepiej też zbliżonej długości, słupki. Wiąże się to z faktem

Kulinarna Pokusa
Domowa bryndza – jak zrobić bryndzę w domu 549

zalaniu oliwą i była obłędna. Postaram się zrobić ją kolejnym razem z podwójnej porcji i może tą drugą część uda się przetrzymać te 2-3 tygodnie A domowa bryndza, rozsmarowana z odrobiną oliwy na domowym chlebie… no cóż.. nie da się opisać. Na pewno też podzielę bryndzę i do części dodam płatki papryki a do pozostałej kminek(...)odstawiamy na 2 tyg do lodówki do dojrzenia sera. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/do-chleba/domowa-bryndza-zrobic-bryndze-domu/ MieszamWGarnku   Artykuł Domowa bryndza – jak zrobić bryndzę w domu pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Jedne z ulubionych ;) 181

chyba z każdym, najdziwniejszym nawet nadzieniem. Dziś jednak klasyka gatunku. Pierogi z mięsem oraz takie z kapustą i grzybami to zdecydowanie moje ulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna okazja. W planach miałam zupę ogórkową, a zupa gotowana nie na mięsie(...)nakładamy na nie po pełnej łyżeczce farszu (powinno go być tyle, by pierogi nie były puste, ale też nie zbyt dużo, by dało się je skleić) i dokładnie zlepiamy brzegi. W czasie gdy będziemy zajmować się drugą porcją ciasta, gotowe pierogi układamy np. na desce posypanej mąką i przykrywamy ściereczką, by nie obeschły. Z podanych proporcji farszu powinno wyjść

Ratunku obiad
Ciasto z masą jabłkową i pierniczkami 281

jest to ciasto - delikatny biszkopt, masa jabłkowa z korzenną nutą, pierniczki w czekoladzie i masa śmietanowa z galaretką. Całość zwieńczona drugim biszkoptowym plackiem i polewą czekoladową, udekorowane czekoladowymi kamyczkami Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję(...)brzoskwiniowa Delecta Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, ciągle miksując, stopniowo wlewać wystudzoną, płynną galaretkę. Gotową masę wyłożyć na pierniczki, przykryć drugim blatem biszkoptu, schłodzić. Polewa: 5 łyżek masła 5 łyżek śmietany 12% 7 łyżek cukru 5 łyżek kakao + 1 opakowanie czekoladowych kamyczków Delecta Decorada Śmietanę i masło podgrzać

Domowa cukiernia Ewy
Norweskie placki Lomper vol.1 Faceta w Kuchni 73

pożądane. W efekcie kobiety zaczęły mieszać mniejsze ilości mąki z większymi ugotowanymi, tłuczonymi ziemniakami, w wyniku czego powstały miękkie placki. Lomper, znany również jako potetkaker.Zapraszam na pierwszą część norweskiego dania. 🫓 – 10-12 sztuk ⏰ – 60 minut 🇳🇴 – Norwegia ✅ Składniki ✅ 900 g obranych i ugotowanych ziemniaków ✅ 1 łyżeczka soli ✅ 90 g mąki ✅ 90 g mąki żytniej 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Ziemniaki(...)smaż placki z każdej strony, aż będzie widać oznaki działania wysokiej temperatury. 🛠️ Lomper podawaj z… A o tym w części drugiej. 👍 Gotowe. Smacznego Facet w Kuchni to ja. Jeśli podoba Ci się moje dzisiejsze danie i chciałbyś znaleźć więcej wspaniałych dań stworzonych przez amatorów i zawodowców, uczestników MasterChefa, jak i bohaterów

RafalCook
z jesiennych warzyw gulasz z indykiem... 153

drobniej, na oleju smażyć do miękkości, dodać do smaku przyprawę do indyka usmażone mięso połączyć z warzywami, wymieszać, najlepiej przygotować wieczorem na drugi dzień - wielowarzywny gulasz z dodaniem indyka jest lekkim, smacznym i również sycącym daniem, ilość i rodzaj warzyw wg uznania.........SMACZNEGO!!! Podejmij kulinarne wyzwanie Oleju Wielkopolskiego! "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Apetyczna i szybka sałatka FIT do obiadu 980

obiadu pełnią dwie a w zasadzie czasem i trzy ważne funkcję: po pierwsze są elementem odświeżającym w obiedzie, po drugie powinny wzbogacać wizualnie obiad który mamy zjeść i po trzecie w zależności co jest głównym daniem pełnią funkcję elementu prozdrowotnego obiadu. Dzisiaj chciałbym połączyć klasyczny dodatek do obiadu czyli pomidory w śmietanie który nie prezentuje się ładnie

Kuchnia PROzdrowotna