drugie danie - 14640 przepisów (strona:195/976)

Lazania ze szpinakiem i grzybami 194

minut, mieszając od czasu do czasu. Dodać obgotowany szpinak, połowę ementalera, gałkę muszkatołową oraz pieprz i sól do smaku i zestawić z ognia. W drugim garnku przygotować beszamel: rozpuścić na małym ogniu drugą połowę masła. Rozprowadzić mąkę i mieszać, aż lekko się zarumieni i straci smak surowizny. Porcjami wlewać mleko i trzepaczką rozprowadzać tak, żeby nie było(...)kolejnymi płatami makaronu, a na wierzchu rozprowadzić beszamel. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu, szpinaku, ponownie makaron i beszamel. Wierzch posypać drugą połową ementalera. Zapiekać bez przykrycia ok. 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Danie podawać przyzdobione świeżą bazylią

W SMAK
Kalafiorowe curry z szpinakiem 208

momentu, kiedy napuchną i zmienią swój pierwotny kształt. Można je kupić w każdym większym supermarkecie. Polecam przygotować większą porcję, aby na drugi dzień jedynie odgrzać potrawę i dogotować makaron lub ryż. Postarajcie kupić warzywa jak najświeższe, tylko wtedy danie odda swój niepowtarzalny smak i aromat. Jako przyprawę używa się gorczycę. Pamiętajcie jednak, że zbyt duża ilość

Jaglusia
Szynka z szynkowara 139

Pokrój piersi na szęści i dodaj żelatyny. Dokładnie wymieszaj. Zamknij do szklanego pojemnika i włóż do lodówki na noc. Na drugi dzień przełóż do szynkowara i wcisnij między kawałki pieczarki i marchewkę. Dociśnij , załóż klamrę dociskową. Na dno garnka daj ściereczkę i włóż szynkowar. Zalej wodą tak aby nie dostała się do środka podczas delikatnego pyrkania na gazie. Gotuj

Z Kuchni Do Kuchni
TORT BEZOWY Z KREMEM KAWOWYM I TRUSKAWKAMI 176

wystygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Rano blaszki wyjmujemy i odstawiamy. Na drugi dzień, przekładamy nasze blaty masą kawową. Najlepiej bezpośrednio przed spożyciem. Masa kawowa: - 250-300ml kremówki (dałam 36%) - 250-300g mascarpone - 2-3 łyżki pudru trzcinowego - 1 płaska łyżka mielonej kawy + kilka truskawek do dekoracji (nie trzeba) Kawę zaparzyć minimalną ilością wrzątku, odstawić na chwilę, następnie wodę(...)Dokładnie mieszamy. Na końcu do masy śmietanowej dodajemy zaparzone fusy kawowe, całość mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy większą część kremu kawowego (trochę zostawiamy na wierzch), przykrywamy drugim blatem, smarujemy delikatnie pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, schładzamy. Ja przygotowałam krem z 250ml kremówki i 250g mascarpone + 2 łyżki pudru, ale mogłoby być go trochę więcej... Następnym razem

Smaczne Zdrowe
Szarlotka z bezą 116

nich włączony jest dźwięk. Od siebie dodam, że tą przeglądarką zapewne musi być Internet Explorer, w którym połowa procesów się zawiesiła, a druga połowa działa nie tak jak powinna. Tego zrozumieć i ogarnąć umysłem się nie da. Ważne, że działa i nie trzeba rozumieć dlaczego. Zawsze do celu dotrzeć się uda. Czasami idzie to jak po grudzie, czasami naokoło(...)czasie dzielimy ciasto na 2 części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy na nim rozwałkowaną połowę ciasta. Posypujemy bułka tartą i wykładamy masą jabłkową. Kładziemy rozwałkowaną drugą część ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Na 15 minut przed końcem wyjmujemy ciasto i wykładamy na nie pianę ubitą z dwóch pozostałych białek

Marder&Marder Manufacture
Wegetariańskie pyzy z tofu, orzechami i grzybami 76

pyzy to kolejne danie, o którym spokojnie można powiedzieć, że nie tylko w niczym nie ustępują pyzom z mięsem, ale są od nich lepsze. Nie jesteśmy wegetarianami, choć jemy coraz więcej dań typu wege, ale gdyby ktoś dał nam wybór: pyzy tradycyjne, czy pyzy wegetariańskie, bez dwóch zdań wybralibyśmy te drugie. Dlaczego

Niedzielny kucharz
Domowa kostka bulionowa – wersja ekspresowa 103

Zbędne ulepszacze i chemia nie są wskazane dla naszego zdrowia, choć oczywiście, wszyscy dobrze wiemy, że w 100% ich nie unikniemy. Po drugie, domowa kostka bulionowa to esencja smaku sama w sobie . Dodaje aromatu wielu daniom. >> Zobacz też: pomysły na obiad To dodatek do zup , sosów pomidorowych, śmietanowych czy grzybowych, a także gulaszów i pieczonego mięsa

Rozdomowiona
Grzybki z kremem budyniowym 1725

jest, ale już w listopadzie przyrzekłam sobie, że nie ma bata i na święta grzyby wyrosną w mojej kuchni.  Jak widać dało się! Prace podzieliłam tak naprawdę na trzy etapy... Pierwszym było upieczenie elementów, drugim nadzianie kremem i poskładanie, a trzecim, w sumie chyba najprostszym i najprzyjemniejszym, to oblanie polewą. Rozkładając to wszystko na trzy dni, mogę

Kuchnia w czekoladzie
Śniadanie w "Chwila moment" w Gdyni 157

weekendowego pobytu w Gdyni miałyśmy okazję spróbować śniadaniowych propozycji oferowanych przez tamtejsze lokale. Wybrałyśmy dwa z nich; o pierwszym czyli Głównej Osobowej pisałam  tutaj . Niestety nasza wizyta w drugim miejscu, czyli w  Chwili moment   też nie należała do zbyt udanych. I zdecydowanie trwała o wiele za długo niż na tytułową chwilę moment przystało. Śniadanie(...)zaczynają się schody. Lokal jest prawie pełny, a na sali tylko jedna kelnerka. Za barem druga osoba, i to cała obsługa. Kartę dostajemy szybko, gorzej już jest z daniami. Na napoje czekamy długo, a jeszcze dłużej na nasze śniadania. Generalnie dania i napoje, które są wydawane stoją na barze i czekają na wydanie, oczywiście w międzyczasie stygnąc

Kulinarne przygody Gatity
Francuskie faworki 183

kratce. Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Z jednej porcji ciasta wyjdzie co najmniej 14 sztuk. Robiłam z dwóch arkuszy. Drugi podzieliłam wzdłuż na 6 pasków, następnie każdy – na ukos na 3. Co dało jeszcze 18 faworków. F rancuskie faworki, to ciasteczka nie wymagające żadnych zdolności - ani manualnych, ani kulinarnych. Wykorzystując gotowe ciasto można je przygotować błyskawicznie. Robiłam

mojewypiekiinietylko
Proste ciasto z bananami 502

dzieci – ciasto jest banalnie łatwe do przygotowania, więc maluchy mogą uczestniczyć w każdym etapie. Ze sposobu drugiego korzystamy wtedy, gdy po całym dniu sprzątania klocków i ciumkania “gu gu, da da”, mamy dość dziecięcych klimatów. Wystarczy wtedy dać maluchom nową książeczkę i zanim zorientują się, że tak naprawdę jest

Słodki Pomysł
Cukinia z grilla, z mozzarellą 590

zmiękła na grillu, należy ją posolić minimum 1 godzinę wcześniej (można to zrobić nawet kilka godzin przed grillowaniem). To danie zabieram na grilla w dwóch pojemnikach. W jednym mam osoloną cukinię, w drugim przyprawioną mozzarellę. Cukinię myjemy i kroimy na krążki o grubości około 0,8 cm - 1 cm. Cukinię wkładamy

Smak mojego domu
Ryba w warzywach 138

Danie to jest doskonałe i na ciepło i na zimno. Jeśli będziemy jeść je na ciepło, będzie wspaniałym daniem obiadowym, a jeśli na zimno stanowić będzie znakomitą przekąskę. Jednak najlepsze jest drugiego dnia, gdy składniki przejdą smakiem. Przygotujcie więc : Czytaj więcej

Tylko pysznie
"Niebo w gębie" czyli murzynkowy przekładaniec. 115

Ciasto murzynek Po upieczeniu i odtudzeniu ciasta przekrawamy go na dwie części. Na dolną część kładziemy plasterki bananów, na to galaretkę (ja dałam truskawkową). Gdy galaretka stężeje rozprowadzamy na całą powierzchnię bitą śmietanę. Wszystko przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto udekorować można lukrem bądź resztką bitej śmietany posypanej kawą. Jeżeli korzystasz  z moich przepisów, to poproszę o zdjecia potraw

My World by Dagmara Rek
Zielony koktajl z selera naciowego z dodatkiem soku pomarańczowego 196

biurze. Nasz żołądek się nie buntuje, mówi nam: "no dobra, daj, co masz". Godzi się na takie szybkie kęsy pierwszego dania w ciągu dnia, z dwóch powodów. Po pierwsze, bo musi, a po drugie, bo bardzo często rano nie mamy ochoty jeść. Po ciężkim tygodniu pracy przychodzi jednak weekend, a wtedy możemy zaszaleć z porannym stołem . Śniadanie

Moja Mama Gotuje
Sos beszamelowy 228

Nawiązując do drugiej grupy produktów spożywczych.  Mleko jako baza sosu beszamelowego :)  Klasyczny jak tylko się dało. Idealny do lasagne, zapiekanki, bądź cannelloni, który już w kolejnym poście :) Składniki: 1,5 łyżki masła 2,5 łyżki mąki pszennej 500 ml ciepłego mleka 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Przygotowanie: 1. W garnuszku roztopić masło. 2. Dodać mąkę

FITBUuK
Poduszka dla niemowlaka i małego dziecka - dawać czy nie? 276

dziecko robi się coraz większe i podparcie dla głowy staje się wręcz konieczne, szczególnie przy leżeniu na boku. Sami też właśnie przed drugimi urodzinami kładliśmy już Zuzię na poduszce tak jak trzeba, ale dopiero teraz daliśmy jej nieco grubszą poduszkę, bardziej odpowiednią niż poprzednia. Pamiętajmy więc, by ta poduszka dla dziecka nie była od razu wielka i bardzo

Anioszek w kuchni
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 128

skonstruowania specjalnej maszyny mieszającej ciasto na makaron. Niegdyś dania makaronowe były przysmakiem robotników. Jedzono je głowie rękami. Dopiero później zaczęto posułgiwać się widelcem. Łatwe, szybkie i niedrogie potrawy z czasem zyskały fanów wśród ludzi zamożnych.  Według danych Międzynarodowej Organizacji Makaronu najwięcej jedzą go Włosi - 26 kilogramów na osobę. Na drugi miejscu znajduje się Wenezuela - 12 kilogramów

My Chcemy Jeść
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 139

przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie  jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Co Lila jadła w środę ? 25 (pomysły na dania dla dzieci i nie tylko) 132

przyprawiamy i gotujemy do miękkości. Do miseczki wlałam odrobinę jogurtu naturalnego i oleju lnianego (zamiast oleju możesz dodać masło). Na drugi dzień zupa została zmiksowana na krem, który smakował Lilianie  jeszcze bardziej. II Danie 16:00 Kasza kuskus z cebulką, słonecznikiem, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Super szybkie i super lekkie danie

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Nalewka truskawkowa 148

Przepyszna nalewka z truskawek Składniki: • 1 kg truskawek • 25 dag cukru • 250 ml wódki Sposób przygotowania: 1. Truskawki dać do słoika i zasypać cukrem.  Zostawić na noc, aż puszczą sok. Na drugi dzień wlać wódkę,  zakręcić i     mieszać czasami, aż do rozpuszczenia cukru. Akademia Kulinarna Whirpool  obchodzi 3. urodziny, więc każdy życzyć chce:  Pomyślności(...)sukcesu, dużo zdrowia i sympatycznych gości! Niech się Wam powodzi i wszystkie smutki, niech w kąt pójdą ;) Aby przejść do drugiej strony proszę kliknąć  tutaj

W królestwie smaków Beaty
O wyższości dnia powszedniego nad dniem świątecznym 154

pewno będę się o to starać. Dlatego moje dzisiejsze wynurzenia na temat wyższości dnia powszedniego nad świątecznym chcę zilustrować  zwykłym daniem. Na stół stawiam gorącą zupę, nakrywam i ogłaszam: zupa na stole. Raz, drugi: zupa na stole, a towarzystwa ni ma. Wreszcie trzeba huknąć w przestrzeń, by zareagowali. Są. Siadamy i jemy, będzie czas na żarty i opowiadania

I tu będę miała takie te
Mazurek 162

budyń i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Krem dzielimy na dwie części: do jednej dodajemy garść pokruszonych malin i płatki migdałowe (ja dałam około 30 g). Mieszamy i nakładamy na pierwszy spód. Pierwszy spód przykrywamy drugim i nakrapiamy ponczem. Brzegi ciasta smarujemy kremem (wierzch można zostawić pusty – tutaj będzie polewa czekoladowa). Ja przełożyłam sobie krem do szprycy

Ciastkozercy
Labneh - serek z jogurtów 127

bakterii. Możecie powstały ser mieszać z ulubionym ziołami, warzywami lub zjeść w czystej postaci. Ja połowę zrobiłam z z suszonymi pomidorami, a drugą część zjedliśmy bez dodatków. Składniki: 800 g jogurtów greckich sól do smaku (dałam 1/2 łyżeczki) duża gęsta gaza Na miseczce umieścić sitko wyłożone podwójnie gazą. Wlać jogurty wymieszane z solą. Gazę zawiązać i przykryć talerzykiem , który

O kuchni z uczuciem
„Duchówka” – restauracja w Elblągu. Aromatycznie i oryginalnie 211

zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie rzeczywiście wyborne, które zadowoli najbardziej wybrednego smakosza. Bataty faktycznie są w tym kremie wyczuwalne, a przyprawy nadają mu nieco afrykański charakter

Smaki Ewy
Łazanki z kapustą i suszonymi grzybami 107

pozostałych składników. Smażymy jeszcze przez kilka minut, dodając masło (dla wzmocnienia smaku). Doprawiamy solą i pieprzem, w razie potrzeby gdy danie jest za suche dolewamy odrobinę wody z grzybów. Najlepiej smakuje odgrzane na drugi dzień

Gotowanie moimi oczami
Odwrócone ciasto z gruszkami w karmelu 188

Dodać gruszki i delikatnie obtaczać je w karmelu. Smażyć, aż będą miękkie, a karmel będzie gęstnieć. Wyłożyć na dno formy jedna przy drugiej razem z karmelem. U mnie foremka o rozmiarach 21×30, ale można dać nieco większą. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z pełnoziarnistą oraz spulchniaczami. Jajka utrzeć z cukrem do białości, wlać powoli olej i połączyć

https:KKuchniaMniam
Maślankowiec 157

mokre owoce. Składniki: 250 ml maślanki 125 ml oleju 3 jajka 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy (ja dałam ten "prawdziwy") 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mokre składniki wymieszać widelcem, w drugiej misce mieszamy składniki suche i wsypujemy do tych mokrych. Porządnie wymieszać i przełożyć do formy (u mnie 25cm) z dnem wyłożonym papierem

Pelusiowa Kuchnia
BEZGLUTENOWY MAZUREK - CIASTO KRUCHE KUKURYDZIANE, DOMOWE POWIDŁO ŚLIWKOWE I KAJMAK. 157

świetnie można było sobie z nimi poradzić "na raz" zjadałyśmy tak aby przyjemność konsumpcji podzielić. Pierwsze wgryzienie było jedynie po to, aby dać oczom się nacieszyć widokiem rozgryzionej babeczki. Tak, kręciło nas to. Jedna i druga robiła to samo - po pierwszym ataku zębami patrzyłyśmy na sporą ilość kajmaku na którym obcisnęły się nasze jedynki. Delikatne, cieniutkie kruche ciasto utrzymywało

Wypisz Wymaluj
Serowe wiatraczki ze śliwkami 140

pieczenia i solą. Wsypać suche składniki do masy z ricottą. Wyrobić gładkie ciasto. Gdyby ciasto było nadal zbyt suche i nie dało się wyrobić, dodać śmietanę. Rozbić jajko. Do jednej miseczki dodać białko, do drugiej żółtko. Roztrzepać białko. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich z osobna rozwałkować. Z ciasta wykrawać krążki o średnicy

Weekendy w domu i ogrodzie
Sałatka sycylijska makaronowa- pocztówka śródziemnomorska 275

którym przegryzały się bakłażany- do pokropienia dania- zostanie go niewiele, gdyż bakłażan "wpija". Na koniec dekoracja z glassy sojowej i ...danie pachnące Sycylią gotowe..i co najważniejsze do przygotowania szybkie, zjeść można na drugi dzień...i czujemy się lekko i zdrowo. Całość podałam na półmisku Evolution White Porcelana Bogucice Smacznego! Kochani ta propozycja bierze udział

Z Kuchni Do Kuchni
Recenzja #.21 - bezglutenowy batonik kajmakowy w polewie czekoladowej z orzechami (Balviten) 97

więc ostatecznie trafił do mojego koszyka. Co mogę o nim powiedzieć? Nie jest porywający w smaku i raczej nie kupiłabym go po raz drugi (gdybym ogólnie kupowała takie słodycze :)). Nie jest też jednak najgorszy, po prostu "da się zjeść". Składa się z kruchego, nawet bardzo spodu - jak dla mnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku

breakfast of dreams
Szybki limonkowo-czosnkowy kurczak na szpinaku 158

się najzwyczajniej w świecie nie chce tego robić. Zwłaszcza wtedy kiedy przychodzą ciepłe dni i człowiek domaga się wyjścia na słońce. Dania takie jak to są wtedy zbawieniem, ponieważ są po pierwsze sycące, po drugie nie zapychające, po trzecie szybkie w zrobieniu, a po czwarte zwyczajnie pyszne :) Zapraszam do wypróbowania.     Składniki: 50dag piersi z kurczaka

ChilliJemy
Chochla nr 2 179

pyszności pojawiających się w warzywniaku śmiem twierdzić, że będę Was raczyć wieloma przepisami :) A teraz pragnę Was serdecznie zaprosić do lektury naszego drugiego numeru   Chochli – czasopisma, które współtworzę :) W tym numerze znajdziecie m.in. przepisy na dania ze szparagów i truskawek. A co więcej? Zajrzyjcie do środka i przekonajcie się sami :) Z tego miejsca pragnę podziękować wszystkim moim kochanym

My simple kitchen
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 161

który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon, biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza

Ostra na Słodko
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 137

razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę

bistro mama
Babeczki z borówkami 129

pieczenia 1/2 szklanki cukru cukru 1 szklanka mleka 1 jajo 1/2 szklanki oleju aromat waniliowy lub migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko i olej. Dodać do tego suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tak, aby składniki połączyły się - nie trzeba miksować, wystarczy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 192

więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej(...)jednej strony. Ja wybrałam bardziej odpowiednią dla nas wersję, polecaną przez Pascala) . Przed upływem wybranego czasu posolić i popieprzyć górę steków, następnie je obrócić. W połowie czasu smażenia na drugiej stronie, dodać łyżkę masła i gdy się rozpuści, polewać cały czas wszystkie steki od góry, aż do końca. Usmażone steki wyciągnąć na talerz, polać każdego łyżką sosu z patelni

Moja Delicja
maślane bułeczki 186

Podzielić na cztery części i zawinąć. Zacząć od podstawy trójkąta i zawijać do środka. Końce przewlec i gotowe! Analogicznie postąpić z drugą częścią. Instrukcja graficzna poniżej Bułeczki ułożyć na blaszce w sporych odstępach i dać im jeszcze ok. 20 min na ponowne wyrośnięcie. Po tym czasie można poprawić końce, by się nie rozwiązały. Jajko roztrzepać z łyżka cukru

zabawa smakiem

Proponowane wyszukiwania