drugie danie - 14640 przepisów (strona:199/976)

Recenzja #.21 - bezglutenowy batonik kajmakowy w polewie czekoladowej z orzechami (Balviten) 81

więc ostatecznie trafił do mojego koszyka. Co mogę o nim powiedzieć? Nie jest porywający w smaku i raczej nie kupiłabym go po raz drugi (gdybym ogólnie kupowała takie słodycze :)). Nie jest też jednak najgorszy, po prostu "da się zjeść". Składa się z kruchego, nawet bardzo spodu - jak dla mnie trochę zbyt bardzo kruchego, ponieważ mocno się kruszył. W smaku

breakfast of dreams
Szybki limonkowo-czosnkowy kurczak na szpinaku 138

się najzwyczajniej w świecie nie chce tego robić. Zwłaszcza wtedy kiedy przychodzą ciepłe dni i człowiek domaga się wyjścia na słońce. Dania takie jak to są wtedy zbawieniem, ponieważ są po pierwsze sycące, po drugie nie zapychające, po trzecie szybkie w zrobieniu, a po czwarte zwyczajnie pyszne :) Zapraszam do wypróbowania.     Składniki: 50dag piersi z kurczaka

ChilliJemy
Chochla nr 2 165

pyszności pojawiających się w warzywniaku śmiem twierdzić, że będę Was raczyć wieloma przepisami :) A teraz pragnę Was serdecznie zaprosić do lektury naszego drugiego numeru   Chochli – czasopisma, które współtworzę :) W tym numerze znajdziecie m.in. przepisy na dania ze szparagów i truskawek. A co więcej? Zajrzyjcie do środka i przekonajcie się sami :) Z tego miejsca pragnę podziękować wszystkim moim kochanym

My simple kitchen
DORSZ W SOSIE CZEKOLADOWYM Z GORGONZOLĄ I WARZYWNYM TAGLIATELLE 145

który idealnie przełamał słodko-gorzki smak czekolad. Do tego estragon, biały pieprz , odrobina soku z cytryny i voila – pyszne danie gotowe! Taka ryba jest świetnym pomysłem np, na romantyczną kolację. Gwarantuję, że druga połówka z przyjemnością sięgnie po dokładkę. Polecam! Ps. Taki sos jest też idealny do królika! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza

Ostra na Słodko
BIAŁKO W DIECIE - DLACZEGO TAKIE WAŻNE? 162

rozmaitej budowie, zawierających grupę aminową i grupę kwasową. Aminokwasów jest 20 - dzielimy je na endogenne i egzogenne. Pierwsze organizm wytwarza sobie sam, drugie musimy dostarczyć mu z pożywieniem. Niestety jest tak, że aminokwas, który w danym produkcie występuje w najmniejszej ilości, ogranicza przyswajanie innych - zatem zaspokojenie potrzeb organizmu na te związki nie jest takie łatwe, jak się wydaje

Katsuumi
ZIELONE NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ 130

razu mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Po usmażeniu każdego naleśnika odkładamy go na talerz i przykrywamy pokrywką lub drugim talerzem, dzięki temu naleśniki będą elastyczne i nie będą się łamać. * Szpinak dałam rozmrożony bez odciskania. Można użyć również świeżego szpinaku, wtedy należy mniej więcej dwie garści umytego szpinaku zmiksować z mlekiem na gładka masę

bistro mama
Babeczki z borówkami 112

pieczenia 1/2 szklanki cukru cukru 1 szklanka mleka 1 jajo 1/2 szklanki oleju aromat waniliowy lub migdałowy 2 garście owoców - ja dałam borówki W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier. W drugiej wymieszać mleko, jajko i olej. Dodać do tego suche składniki z pierwszej miski i wymieszać tak, aby składniki połączyły się - nie trzeba miksować, wystarczy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Stek z polędwicy wołowej z pieczarkami i sosem z sera z niebieską pleśnią 173

więc wszyscy byli bardzo zadowoleni. Do tego wyjątkowy sos z pieczarkami, którego smak całkowicie odbiega od znanych mi sosów… No danie zdecydowanie do powtórki! A, że akurat zakupiliśmy cały kilogram polędwicy, więc na drugi dzień powtórka z obiadu, na którą już się nie mogę doczekać :) Składniki: (4-5 porcji) 4-5 steków z polędwicy wołowej(...)jednej strony. Ja wybrałam bardziej odpowiednią dla nas wersję, polecaną przez Pascala) . Przed upływem wybranego czasu posolić i popieprzyć górę steków, następnie je obrócić. W połowie czasu smażenia na drugiej stronie, dodać łyżkę masła i gdy się rozpuści, polewać cały czas wszystkie steki od góry, aż do końca. Usmażone steki wyciągnąć na talerz, polać każdego łyżką sosu z patelni

Moja Delicja
maślane bułeczki 166

Podzielić na cztery części i zawinąć. Zacząć od podstawy trójkąta i zawijać do środka. Końce przewlec i gotowe! Analogicznie postąpić z drugą częścią. Instrukcja graficzna poniżej Bułeczki ułożyć na blaszce w sporych odstępach i dać im jeszcze ok. 20 min na ponowne wyrośnięcie. Po tym czasie można poprawić końce, by się nie rozwiązały. Jajko roztrzepać z łyżka cukru

zabawa smakiem
Empanady z tuńczykiem 327

Empanady są kolejnym daniem rodem z Półwyspu Iberyjskiego. No i chyba muszę przyznać, że namowy mojej Drugiej Połówki żebym je zrobiła słyszę baaaaardzo często. Gdy już to następuje on sam potrafi zjeść 3/4 porcji na jedno posiedzenie. Dlatego myślę, że najwyższa pora podzielić się tym przepisem także z Wami. :) Składniki (na 18 sztuk): na farsz: 40 dag tuńczyka

Zakręcony Widelec
Zdrowy Przysmak w Każdy Poniedziałek! Nr.3 114

wstawić do lodówki) i wtedy możemy pokroić na mniejsze kawałki, aby uzyskać batony! :)  Zapraszam do przeczytania pierwszego Poniedziałkowego postu.  Drugi znajdziecie tutaj.  Lubicie takie batony? :) Może macie inny pomysł na zdrowy przysmak? Dajcie znać!  Miłego Poniedziałku

Chocolate Stop Tempting
Świąteczny piernik leżakujący, część I 185

praktyce okazuje się jednak, że glut, który z tego powstaje jest dosyć ciężki do zagniecenia, dlatego zachęcam wykorzystanie w tym momencie swoich drugich połówek płci męskiej. Jako że sama żywię się tylko batonikami proteinowymi to dałam radę, jednak łatwo nie było ;) Początkowo mieszanie lekko jeszcze ciepłej masy jest całkiem przyjemne... ...potem gęstnieje coraz bardziej... ...i bardziej

sama złodycz
Jajka faszerowane wędzonym łososiem 208

łososiem. Danie takie przygotowuje się bardzo szybko i jest niezwykle smaczne. W naszej rodzinie są dwie wersje tego dania: w pierwszej miesza się cały wydrążony środek jajka z łososiem, a w drugiej samo żółto. My preferujemy pierwszą wersje, ale przedstawiamy Wam obie. Sprawdźcie sami i wybierzcie ulubioną! Czas przygotowania: 20 minut (w tym czas

Kolizje Smaków
Morelowe placki bezglutenowe 154

oleju, żeby zakrył dno. Nakładamy po łyżce ciasta zostawiając odstępy między plackami. Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i przewracamy na drugą stronę. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.Sprawdź koniecznie inne pomysły na dania bez glutenu

prawdziwe jedzenie
MAZUREK KAJMAKOWO-ORZECHOWY 144

Nasz drugi tegoroczny mazurek. Wersja dla wielbicieli kajmaku i orzechów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry