Pyszne danie, bardzo proste w wykonaniu. Mięso indyka pokroić na średniej wielkości kawałki, wrzucić do miski. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, oregano. Czosnek obrać, drobno posiekać. Dodać czosnek do mięsa, skropić oliwą z oliwek, wymieszać. Odstawić na chwilkę do lodówki. W tym czasie przygotować ziemniaki i inne warzywa. Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości(...)nagrzanego piekarnika do 200 C, najlepiej termoobieg i piec 20-30 minut. Ziemniaki u góry powinny być przypieczone. Jeśli zostanie na drugi dzień to odgrzać w piekarniku, nie mieszać. najlepiej jak ziemniaki pozostaną u góry. Tak odgrzewane danie będzie dobre a ziemniaki przypieczone
Kuchnia Pokoleńistnieje wiele sposobów na potrawę nazywaną zwykle polędwiczkami w sosie kurkowym lub podobnie. Mięso jest smażone, duszone, zapiekane, z sosem przyrządzanym jednocześnie w jednym garnku lub całkiem osobno. Z drugiej jednak strony, większość przepisów jest do siebie jednak podobna. Większość oprócz tytułowych składników zawiera jeszcze śmietanę oraz dość podstawowe przyprawy. Zwykle też polędwica krojona jest na mniejsze części – paski(...)polędwiczek w sosie kurkowym. To stosunkowo łatwe do przygotowania danie, ale pamiętajmy o przynajmniej dwóch sprawach. Po pierwsze, jak niemal zawsze w przypadku leśnych grzybów, dokładnie je wypłuczmy w zimnej wodzie. Piasek szczękający między zębami to jedna z najgorszych rzeczy jakie mogłyby nam się przydarzyć. Po drugie, uważajmy bardzo z solą, zwłaszcza jeśli używamy
Kulinarna Pokusamąki pszennej chlebowej (użyłem typ 850) 17 g soli 5 g drożdży instant (dałam całą saszetkę 7 g) 573 g zakwasu 483 g namoczonego chleba Mieszamy wszystkie składniki przez 3 minuty na pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja(...)wstępna. Dzielimy ciasto na bochenki lub przekładamy do keksówek. Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce sobie poradzą. Chlebki smarujemy mokrymi rękoma i posypujemy czarnuszką. Foremki przykrywamy folią. Czas wyrastania ok. 60-80 minut. Pieczemy w temp. 240st. przez 15 minut, a następnie 30-35 minut w temp. 225st. Czarny chleb wypiekali autorzy blogów
Weekendy w domu i ogrodzieurozmaicić. Nie mamy ochoty jeść tego samego mimo, że to bardzo lubimy. Nudzi nan się rutyna i szukamy nowych dań, aby rozbudować nasze menu. Ja właśnie miałam tak ostatnio jak upiekłam kurczaka i nie chciało mi się na drugi dzień znów jeść go z ziemniakami i surówką. Więc zajrzałam do lodówki, potem do zamrażalnika i znalazłam warzywa(...)rękawie z cebulą i papryką wrzucone do rękawa. Na patelnie rzuciłam warzywa i zaczęłam podgrzewać, potem dodałam kurczaka w kawałkach oddzielonych od kości i to wszystko podsmarzyłam. Przygotowanie tego dania zajęło mi jakieś 20 min, a wyszła mi pyszna potrawka. Życzę smacznego
Klaudynkowa kuchniawymieszaj. 2 Dodaj wodę oraz olej i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie zbyt suche, dodaj więcej wody. Ciasto musi dać się formować, ale też nie może być zbyt mokre! 3 Wyłóż ciasto na papier do pieczenia, przykryj drugim arkuszem i za pomocą wałka rozwałkuj tak cienko, jak tylko jest to możliwe. Im cieńsze krakersy, tym smaczniejsze. 4 Zrób dziurki(...)ciastek. 6 Przenieś krakersy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeśli jednak nie chcą Ci się krakersy odkleić ładnie od papieru, to po prostu weź ten cały papier i daj na blachę. Raz byłem zmuszony tak zrobić i wyszło super! 7 Piecz w 180 stopniach przez około 15 minut. Czas zależy w dużym stopniu od grubości krakersów. Artykuł Bezglutenowe krakersy
Blendmankantyny. Szczerze mówiąc, nawet nie wiem, jak ma na imię, ale krótsze lub dłuższe dyskusje o jedzeniu nie przewidują (widocznie) wtrącania nic na temat, choćby i najbardziej podstawowych, danych osobowych. Wszystko zaczęło się, gdy na obiad zaserwowano wielki kawał pieczonego mięsa, a wyżej wymieniony kucharz nie tylko kroił je na porcje i nakładał na talerze, ale też opowiadał, co jeszcze(...)koniecznie muszę spróbować, bo akurat znakomicie mu się udało, a ja podrzucam mu próbki tego, co akurat pichcimy po drugiej stronie korytarza. Sorbet z koziego sera, muszę przyznać, wywołał mieszane uczucia... I żarliwą dyskusję na temat wanilii w wytrawnych daniach. Lubię takich ludzi, od których pasja aż bije. Można wtedy przegadać całe godziny (choć nauczyciel nie pochwala takich
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Ja upiekłam jeden placek a po ostudzeniu przekroiłam na pół. Masa budyniowa: 1 puszka brzoskwiń (850 g) 250 g masła lub margaryny(...)Ułożyć delicje namoczone w kawie czekoladą do dołu . Wyłożyć pozostałą masę, przykryć drugim plackiem.Posmarować kremem. Na kremie ściśle poukładać brzoskwinie (na tzw. "dachówkę") i zalać galaretką (poczekać aż galaretka zacznie tężeć, ale będzie miała jeszcze taką konsystencję ,że da się rozprowadzić). Schłodzić ciasto w lodówce
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPisałam wczoraj o tym, jaką to wspaniałą i cudowną potrawą jest omlet. Żeby nie pozostać gołosłowną dzisiaj dorzucę drugą połowę do potwierdzenia tego faktu, czyli omlet w wersji wytrawnej. Przy okazji jest to kolejna potrawa dla miłośników ryb, a w szczególności łososia. Jeśli komuś nie odpowiada można z niego zrezygnować, ale szczerze mówiąc omlet traci wtedy cały swój(...)wskazać witaminy A, D, E, PP oraz witaminy z grupy B- B2, B6, B12. Co więcej ryba ta zawiera cenne składniki mineralne: magnez, selen, jod i wapń. Nie da się ukryć, że łosoś należy do ryb tłustych, jednak zawiera on najzdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, które zalecane są osobom chorym na serce oraz odgrywają ważną rolę we wspomaganiu
peanutbuttermonsterdomową wędlinę, bakłażan, cukinię czy oliwki. Wszystko na co mamy ochotę. Nawet dodatek dobrego sera powinien idealnie pasować do naszej szakszuki. Do swojego dania dodałem nawet odrobinę ryżu, która została mi z wczorajszego obiadu. Dania wyszło jeszcze bardziej sycące. Przygotowanie: Pomidorki obieramy ze skórki i siekamy. Nie musimy tego robić dokładnie, ponieważ na patelni i tak się rozlecą(...)dodać przyprawy i spróbować do smaku czy jest idealne. Robimy niewielkie wgłębienia i wbijamy w nie jajka, jedno obok drugiego i przykrywamy na 2-3 minuty do ścięcia białka. Uważamy, aby żółtko było jeszcze płynne – wtedy danie jest najlepsze. Gotowe. Smacznego. Danie możemy jeść prosto z patelni na gorąco, jednak wtedy
Gar ZdrowiaJedne są na jajkach inne na śmietanie, a jeszcze inne na jednym i drugi. Moje właśnie jest i na jajkach i na śmietanie, bo takie lubię najbardziej. Tak więc zapraszam po przepis na szybkie, proste i bardzo smaczne danie z kuchni włoskiej. Składniki: 350 g makaronu spaghetti 200 g boczku 3 jajka
magiczna kuchnia Kasisycąca, szybka w przygotowaniu, pod warunkiem, że mamy już bulion warzywny, który można sobie ugotować np. poprzedniego wieczoru. Drugą opcją jest użycie kostki bulionowej, ale u mnie na przykład to nie wchodzi w grę (używam tak rzadko jak się tylko da!). I choć dodanie do zupy tortellini chodziło mi po głowie, bo raz taką jadłam to akurat tą zupę
Kolorowy Przepisowniknadaje wyrazistości i genialnie komponuje się z całością! :) dodatkowo dodałam cukier o smaku cytrynowym (pasuje też waniliowy-ten dałam w pierwszej wersji), dzięki czemu całość nabrała głębi smaku, obłędnego smaku! :) jestem tym sernikiem zachwycona! Piekłam ten sernik po raz drugi - pierwszy raz na Wielkanoc, w dużej, prostokątnej blaszce, ale nawet nie miałam jak zrobić mu zdjęć. Dlatego, gdy tylko
Kolorowy Przepisownikdalej pod przykryciem ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy łyżkę ricotty, pół banana rozgniecionego na papkę i drugą połówkę pokrojoną w talarki. Osładzamy, mieszamy i wrzucamy garść borówek. Przekładamy do miseczki i posypujemy lawendą. Całe danie ma ok. 340 kcal. Smacznego
Gawron w rosoleZdecydowanie moje ulubione , ze względu na różnorodność smaku , wyglądu i zastosowań . Chyba nie ma drugiego takiego , a do tego niskokaloryczna i bogata w beta karoten i inne cenne substancje No ale dość już pieśni pochwalnych . Potrawka z dyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie , smaczne i niebanalne
Ogrodnik w podróżyjest ich, a w najlepszym wypadku leży na granicy. Stąd można tam spotkać herby zarówno jednej jak i drugiej krainy. Właśnie dlatego uznałem, że zasługuje to na osobny wpis. Oczywiście spotkałem tam też bardzo ciekawe danie. Mont Saint-Michel albo Góra Świętego Michała, to dość osobliwe miejsce. Jest to miasto wybudowane na górze. Mało tego(...)bardzo ciekawa konstrukcja. Pomijając kwestie wizualne - drewniane obicia - to jest bardzo praktyczny. Droga jest wąska wiec kierowca nie ma jak zawrócić. Przesiada się do szoferki znajdującej się po drugiej stronie jak w szynubusach. Drzwi też są po obu stronach. Pomimo, że co 3 minuty jeździły takie wehikuły, turystów z syndromem z nad Morskiego Oka nie brakowało i część decydowała
Kryzysowa Książka Kucharska