Kuchnia portugalska w znakomity sposób łączy smaki ziemi i morza… To danie odwzorowuje je idealnie… Z jednej strony mięso do szpiku przeniknięte winem, czerwoną papryka i czosnkiem, z drugiej delikatność małży… 300 g małży Galpeixe 500 g szynki wieprzowej 5 ząbków czosnku 100 ml białego wina 1 łyżeczka ostrej papryki Piątnica (kupisz tutaj
VioletoweKucharzeniekażdej dodać wybrane składniki. Ja podzieliłam na trzy części. Pierwszą pozostawiłam w wersji podstawowej, czyli bez ziołowych dodatków, do drugiej dodałam natkę pietruszki i szczypiorek, do trzeciej zaś natkę pietruszki, szczypiorek i zioła prowansalskie ( których nie dałam zbyt dużo, by nie zdominowały smaku pozostałych ziół). Tak szczerze mówiąc, wszystkie placuszki smakowały wspaniale, następnym razem przyrządzę je z ziołami
Smakowy Rajmniej zbity, tym ciasto luźniejsze i bardziej puszyste. Mój drugi ser taki właśnie był, dodatkowo zwiększyłam minimalnie ilość sody, druga wersja była więc wersją idealną, nawet ich smażenie opanowałam już do perfekcji, wyszły idalnie puszyste, jaśniutkie (dałam do nich mniej ksylitolu bowiem dzieci zażyczyły sobie oponki z polewą). Dla mnie najsmaczniejsza była wersja bez dodatków (bez lukru
Smaczne Zdrowedwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest bardzo proste i szybkie do wykonania mogłam sobie pozwolić na takie dwie formy. jedna i druga smakuje wyśmienicie. Jeżeli chodzi o dostępność produktów to są setki stron internetowych, które oferują asortyment z całych Włoch
ClauditteMissCookinggłosy były podzielone. Część z Was miała chęć na kaszankę, druga na jaglankę. Kaszanka na blogu już jest. Pora na jaglankę.Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Dobre urozmaicenie dla ryżu i makaronów. Także dla tych, którzy za kasza jaglaną nie przepadają. Nie czuć jej specyficznego smaku.Przepis zainspirowany blogiem Kaszomania.Jaglanka z warzywami po meksykansku
Dzieje kuchennej Wiewiórysobą na przemian: jasne, ciemne. Tak ułożyć jedną warstwę, wyrównać wierzch kremem. W taki sam sposób ułożyć następnie drugą i trzecią warstwę, zwracając uwagę, żeby powstała nam szachownica (fot.3). Czyli tak gdzie był ciemny pasek dać jasny, a tam gdzie jasny dać ciemny. Kiedy już ułożymy i połączymy wszystkie warstwy kremem, całość pokryć polewą. Rozpuścić w rondelku
Świat Ciastaostatni weekend z Ptt Beskid Nowy Sącz na Polanę Sosny miałam okazję go skosztować, przyznam się, że upomniałam się o drugi kawałek, bo smak był niesamowity. Ewa słynie z wypieku kultowego sernika i jeśli tylko zgodzi się dać mi na niego przepis to również pokuszę się o jego wykonanie. Jedynym odstępstwem od przepisu jest wykonany przez mnie kajmak czekoladowy, zamiast
Apetyczna babeczkadzisiaj proste, acz efektowne truskawkowe ciasteczka. Serca wyszły naprawdę kruche i słodkie (nie tylko w smaku ;) ). Myślę, że druga połówka ucieszy się z takiego prezentu. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym
Przepisy AleksandryKupując kalafior nie jestem w stanie zagospodarować go na jeden posiłek. Z reguły pół kalafiora robię jako II Danie np. z jajkiem smażonym i ziemniakami ( lub curry z kalafiora ). Ćwiartkę podaję jako jarzynkę . A z drugiej ćwiartki i części wywaru z gotowania kalafiora robię różnego rodzaju zupy kalafiorowe ( kremy, gęste z ziemniakami i innymi warzywami
Buniabaje w kuchnitego mobilna wersja owsianki. Owsiane batoniki z truskawkami możemy zabrać ze sobą do szkoły i pracy na drugie śniadanie. Pasują także na zdrowy deser. Jest to przepis, który można dowolnie modyfikować – zamiast truskawek możemy dać np. jagody, zamiast orzechów – tahinę lub masło orzechowe, a zamiast płatków migdałowych ziarna słonecznika czy sezamu. Pycha. Inspiracja . Nadzienie
Poezja smakuWspaniała zabawa dla całej rodziny to dekorowanie pierniczków. Moje dzieciaki nastolatki nawet na chwilkę dały rade oderwać się od komputerów , aby zaznać tej przyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne . Składniki: 500 g mąki
Słodkości i nie tylkooczywiście urok przepięknego Lwowa. To najbliższe nam - Polakom ukraińskie miasto nie bez przyczyny nazywane jest drugim Krakowem. Widać sporo podobieństwa w zabudowie, mentalności mieszkańców. Dodatkowo stolica Galicji otulona wspomnianymi kolorami jesieni wydawała się być jeszcze bardziej mistyczna, tajemnicza. Nie da się nie wspomnieć o wojnie, która obecnie toczy się nieprzerwanie na wschodzie kraju. Nie słychać(...)mnóstwo kawiarni, cała masa kawowych smakoszy. Jak się dowiedzieliśmy każda knajpka, bar, restauracja oprócz swojej własnej, przyrządzanej na swój sposób kawy, posiada własne... nalewki :). Warto poczęstować się jednym i drugim trunkiem. W tym niezwykłym miejscu pełno jest zjawisk nie tyle dziwnych, co innych, nie spotykanych nigdzie indziej. Można na przykład (a propos czarnego, ciepłego napoju) wejść do kopalni
Moja Mama Gotujeu0142\u0105czamy palnik, dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie i aromat.\r","Mas\u0119 wyk\u0142adamy na wafel i przykrywamy drugim waflem. \r","Wierzch wafli obci\u0105\u017camy.\r","Najlepsze dopiero na drugi dzie\u0144. "]} Drukuj Wafle domowe z gotowaną masą Składniki 1,5 kostki margaryny Palma 4 jajka 0,75 szkl. cukru 4-5 łyżek mleka(...)palnik, dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie i aromat. Masę wykładamy na wafel i przykrywamy drugim waflem. Wierzch wafli obciążamy. Najlepsze dopiero na drugi dzień. 4.26 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/wafle-domowe/ MieszamWGarnku Artykuł Wafle domowe z gotowaną masą pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuciastek. 6. Na herbatnikach rozsmarować delikatnie ciemną masę, uważając, aby herbatniki się nie rozjechały. 7. Na ciemnej masie ułożyć drugą warstwę herbatników. 8. Na herbatnikach rozsmarować równomiernie jasną masę. Na środku ułożyć banany. Można pominąć dodanie bananów, wtedy trzeba dać na środek więcej jasnej masy serowej, aby po złożeniu chatki nie było w środku dziury. 9. Wsunąć obie ręce(...)problem z odklejeniem folii aluminiowej. 13. Polewa: Wykonujemy ją w dwóch partiach, tzn. połowę składników rozpuścić w rondelku i lekko przestudzoną (ale nadal płynną) polewą polać chatkę. Następnie przygotować drugą porcję polewy i znów polać chatkę. Wstawić na chwilę do lodówki, aby polewa stężała. Oczywiście można wykonać polewę z połowy porcji, tak początkowo zrobiłam, ale chatka zdecydowanie lepiej
Domowa Cookierenka Agioczy makaron: duże rureczki, które jak się domyśliłem po pudełku, nazywały się Cannelloni. Pomyślałem sobie, że są idealne do napchania mięsa mielonego :) Nie zdawałem sobie wtedy sprawy z dania o tej nazwie :) Po powrocie do domu napchałem je mięsem mielonym z cebulką i pieczarkami i włączyłem parowar. Usiadłem przed kompem i przez głowę przeszła mi myśl(...)Dodajemy do mięsa pieczarki, pomidory i odsączoną cebule. Wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy rurki, jak najciaśniej się da :) Można w pionie je upychać,bezpośrednio w farszu:) , albo pionowo położyć na talerzu i upychać od góry, można też palcem drugą stronę przytrzymywać. Zaczynałem od nadziewania łyżeczką, ale chyba każdy w końcu zaczyna to robić rękoma. Wkładamy nadziane rurki
Parowar Faceta