drugie danie - 14640 przepisów (strona:218/976)

Luty - kuchnia francuska 140

też, że musztarda, majonez i sos winegret również pochodzą z Francji. Kilka dań z kuchni francuskiej już znajdziecie w dziele  kuchnia francuska . Francja to kraj podzielony na regiony, które są pod wpływem różnych stref klimatycznych, sąsiednich krajów, z jednej strony oceanu, z drugiej morza śródziemnego. Przez długi czas stolica była kolebkę kuchni wysokiej (haute cuisine), bardzo(...)wyrafinowej, restauracyjnej, ale od dłuższego czasu to nouvelle cuisine wiedzie prym - kuchnia lżejsza, w której ograniczono ciężkie zawiesiste sosy, skrócono również karty dań i poświęcono większą uwagę temu, by potrawy były po prostu zdrowsze. Wiele dań, w zależności od regionu jest robionych trochę inaczej. Co ciekawe, kucharz Prosper Moutagne , postanowił usystematyzować wiedzę na temat kuchni francuskiej

W kuchni wieczorem
Pudding z tapioki z truskawkami i galaretką 147

się jedynie odrobinę skosztować, bo resztę zjadł mój Ukochany (jeden pudding po drugim!). Teraz już wiem, że następnym razem muszę przygotować więcej puddingu. Ale to nie szkodzi, bo nie ma lepszej nagrody za czas spędzony w kuchni, niż widok znikających w całości dań i radość najbliższych :) Pudding tak naprawdę możecie przygotować z inną galaretką i owocami

My Culinary Art
CIASTO Z TRUSKAWKAMI I BUDYNIEM 126

ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej ( dałam 330g mąki orkiszowej typ750+ 50g orkiszowej Dunst - odpowiednik krupczatki) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - 0,5 szklanki cukru  (dałam 0,5 szklanki ksylitolu+ dodatkowo 1pełną łyżkę) - 200g zimnego masła - 1 jajko + dodatkowo: 3 łyżki wiórków kokosowych do kruszonki (nie trzeba) Z mąki, cukru (ksylitolu), proszku do pieczenia, szczypty soli(...)jednej części dodać wiórki kokosowe, wymieszać, uformować kulę, zawinąć ją w folię spożywczą i odłożyć do lodówki. Z drugiej części wykleić spód blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem i odstawić również do lodówki. Owoce: - ok.500-580g odszypułkowanych truskawek ( ja dałam 530g truskawek i 50g poziomek ) - 1,5 łyżki skrobi (mąki) ziemniaczanej  ( ja dałam 2 łyżki ) Budyń

Smaczne Zdrowe
Fritatta z patelni, z szynką, fetą i szpinakiem. Moja opinia nt. patelni kamiennej Delimano Stone Legend. 149

daniu z jajkami w roli głównej. Patelnia teflonowa, a już z pewnością żeliwna zawsze odrobinę się brudzi przy smażeniu, zawsze coś tam przylgnie, prawda? Prawda. Zawsze musimy patelnie szorować albo jeszcze gorzej - zalewać wodą, by odmiękła (zwłaszcza przy żeliwnej). Gdy robimy omlety, hiszpańskie tortille, frittaty to musimy je obrócić na drugą stronę, korzystając z drugiego, innego naczynia(...)minut. Wsypać na wierzch ser feta, nakryć pokrywką. Gdy danie się zagrzeje, wyłączyć palnik i zostawić na kilka minut pod przykryciem, by całkowicie ścięło się na wierzchu. Smacznego! Z tej samej linii Stone Legend nabyłam także garnek kamienny, tacę grillową oraz drugą, mniejszą patelnię (bo jedna to za mało, a wiem już że dokupię kolejne

Poezja Smaków - blog kulinarny
Calzone 178

Ostatnio bardzo dużo przeglądam przepisy i zdjęcia różnych dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu  mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki(...)czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć

W kuchni u Moniki
Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 136

sposób, bo po pierwsze kreatywne spędzanie czasu wpływa dobrze na mózg, a po drugie, lubią się, tym co uprawiają, podzielić :) Przy takiej okazji otrzymałem reklamówkę młodych buraków, marchewek, pietruszek, cebulę oraz porzeczki i agrest. Szybka decyzja botwinka, kompot oraz jakieś danie główne przy czym nic nie mogło się zmarnować. Teraz wyjaśnienie tego co przysparza(...)wielu problemów czyli nazewnictwa. Botwina to nie to samo co boćwina. To pierwsze to młody burak, który gdyby nie został wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 172

Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam, że to może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą

kuchnia doski
Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku 178

przez bardzo długi czas leżało ono nieużywane na dnie szafki, drugie natomiast wypatrzyłam niedawno w second handzie  (w idealnym stanie) za śmiesznie niską cenę - 50 pensów), p ostanowiłam zaserwować grilowanego łososia z warzywami w pięciu smakach na gorącym półmisku.  Danie jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu - polecam! 2 filety

Codzienne Gotowanie
Dieta CTZO, dzień szósty 103

zjadłam drugie śniadanie. Obiad ok. 14:30. Był bardzo syty i długo czułam się pełna. Podwieczorek o 17:00, bardzo mi smakował. Brakowało mi truskawek cały tydzień. Zaczął się sezon na nie, a ja uwielbiam truskawki. Na słodko, na wytrawnie, na przekąskę i danie główne :) Kolację zjadłam po 19 już lekko głodna. Lubię łososia

Kucharzyca
Poniedziałek: Bakłażan pod parmezanem – 3 składniki 153

. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale pachnie i prezentuje się na talerzu. Zapieczony bakłażan staje się kremowy, przesycony smakiem zawiesistego sosu i parmezanu. Danie warto podać z dobrym pieczywem. Dobrze smakuje po odgrzaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 2 puszki całych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku Szklanka startego parmezanu(...)przewróć na drugą stronę. Kontynuuj, aż cały bakłażan będzie obsmażony. Krok 3 Do naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie. Ułóż na nim warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem. Połóż drugą warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania bakłażana. Wierzch dania polej sosem

Niedzielny kucharz
Zupa dyniowa (pikantna) z grzankami. 152

Dla jednych znana, dla drugich wciąż do odkrycia- DYNIA. Ci, którzy jeszcze się nie zdecydowali na zupę z tego sezonowego warzywa mają ostatnią szansę

Tagebuch po polsku
Zapiekanka szparagówkowa 150

Witam!!! Nadeszły wakacje. Z jednej strony odpoczynek, z drugiej powinnam zacząć szukać pracy. Wstępnie nic mi się nie chce, i siedzę w domu. Mam zamiar

sierotka maRysia w kuchni
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 126

Dynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka z czekoladą "Pieguski" 140

Masz ochotę na coś słodkiego? Zapraszam na ciasteczka z czekoladą "Pieguski" . Najlepsze są ciepłe, ale nawet na drugi dzień smakują. Szkoda tylko, że zostaje ich niewiele

Salonik smaków