drugie danie - 14640 przepisów (strona:218/976)

Calzone 195

Ostatnio bardzo dużo przeglądam przepisy i zdjęcia różnych dań. I natknęłam się na Calzone, które po prostu uwielbiam, na blogu  mojewypieki.com . Od razu czułam, że muszę je zrobić. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie pozmieniała. Ciasto oczywiście pozostało bez zmian, lecz farsz trochę urozmaiciłam. Zresztą tak jak Pani Dorota napisała, do farszu dodać można różne składniki(...)czosnek podsmażyć na czterech łyżkach oliwy z oliwek. Po kilku minutach smażenia dodać pieczarki (nie dodawać przypraw). Na drugiej patelni podsmażyć piersi z kurczaka z czterema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawą gyros (ja użyłam całej paczki, ale można dać mniej). Gdy piersi z kurczaka są już podsmażone dodać do nich podsmażone pieczarki i jeszcze przez chwilę razem smażyć

W kuchni u Moniki
Naleśniki z pesto botwinowym, botwinka i kompot porzeczkowy czyli co można przygotować z darów z działki 139

sposób, bo po pierwsze kreatywne spędzanie czasu wpływa dobrze na mózg, a po drugie, lubią się, tym co uprawiają, podzielić :) Przy takiej okazji otrzymałem reklamówkę młodych buraków, marchewek, pietruszek, cebulę oraz porzeczki i agrest. Szybka decyzja botwinka, kompot oraz jakieś danie główne przy czym nic nie mogło się zmarnować. Teraz wyjaśnienie tego co przysparza(...)wielu problemów czyli nazewnictwa. Botwina to nie to samo co boćwina. To pierwsze to młody burak, który gdyby nie został wyrwany, dorósłby do poziomu dużego buraka ćwikłowego. To drugie to osobne warzywo inaczej nazywane burakiem liściastym. On nigdy nie urośnie do poziomu dużego buraka. Botwinka natomiast to zwyczajowa nazwa zupy z młodych buraków czyli botwiny. Zdjęcie z wykorzystaniem

Kryzysowa Książka Kucharska
Kurczak tandoori masala z mleczkiem kokosowym 175

Dzisiaj wpadła mi w oko i stwierdziłam, że trzeba spróbować coś z nią ugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam, że to może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą

kuchnia doski
Grilowany łosoś z warzywami w 5 smakach na gorącym półmisku 185

przez bardzo długi czas leżało ono nieużywane na dnie szafki, drugie natomiast wypatrzyłam niedawno w second handzie  (w idealnym stanie) za śmiesznie niską cenę - 50 pensów), p ostanowiłam zaserwować grilowanego łososia z warzywami w pięciu smakach na gorącym półmisku.  Danie jest bardzo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu - polecam! 2 filety

Codzienne Gotowanie
Dieta CTZO, dzień szósty 114

zjadłam drugie śniadanie. Obiad ok. 14:30. Był bardzo syty i długo czułam się pełna. Podwieczorek o 17:00, bardzo mi smakował. Brakowało mi truskawek cały tydzień. Zaczął się sezon na nie, a ja uwielbiam truskawki. Na słodko, na wytrawnie, na przekąskę i danie główne :) Kolację zjadłam po 19 już lekko głodna. Lubię łososia

Kucharzyca
Poniedziałek: Bakłażan pod parmezanem – 3 składniki 160

. Jest niezwykle łatwe do zrobienia, składa się z trzech składników, wspaniale pachnie i prezentuje się na talerzu. Zapieczony bakłażan staje się kremowy, przesycony smakiem zawiesistego sosu i parmezanu. Danie warto podać z dobrym pieczywem. Dobrze smakuje po odgrzaniu. Składniki: 2 średniej wielkości bakłażany 2 puszki całych pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku Szklanka startego parmezanu(...)przewróć na drugą stronę. Kontynuuj, aż cały bakłażan będzie obsmażony. Krok 3 Do naczynia żaroodpornego wylej kilka łyżek sosu pomidorowego i rozprowadź po dnie. Ułóż na nim warstwę bakłażana, polej sosem i posyp parmezanem. Połóż drugą warstwę i znowu polej ją sosem, a potem posyp serem. Układaj kolejne warstwy, aż do wyczerpania bakłażana. Wierzch dania polej sosem

Niedzielny kucharz
Zupa dyniowa (pikantna) z grzankami. 156

Dla jednych znana, dla drugich wciąż do odkrycia- DYNIA. Ci, którzy jeszcze się nie zdecydowali na zupę z tego sezonowego warzywa mają ostatnią szansę

Tagebuch po polsku
Zapiekanka szparagówkowa 159

Witam!!! Nadeszły wakacje. Z jednej strony odpoczynek, z drugiej powinnam zacząć szukać pracy. Wstępnie nic mi się nie chce, i siedzę w domu. Mam zamiar

sierotka maRysia w kuchni
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 130

Dynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasteczka z czekoladą "Pieguski" 144

Masz ochotę na coś słodkiego? Zapraszam na ciasteczka z czekoladą "Pieguski" . Najlepsze są ciepłe, ale nawet na drugi dzień smakują. Szkoda tylko, że zostaje ich niewiele

Salonik smaków
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 141

klasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację albo bezmięsny obiad. Poziom trudności:       średni Czas przygotowania:  40 minut Ilość porcji:                 2-3 Wartość kaloryczna(...)Następnie dodaję wino, i na małym ogniu czekam aż ryż wchłonie cały płyn. Później porcjami dodaję bulion (po chochelce) i czekam, aż się wchłonie, cały czas mieszając. Przy tym daniu nie ma skrótów, trzeba stać przy patelni bite pół godziny. Efekt jest jednak tego wart. Kiedy zostanie mi około połowa bulionu, dodaję pokrojony w międzyczasie melon, listki tymianku (kilka

Bazując na smaku
PEŁNOZIARNISTA TARTA ORKISZOWA Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I CYNAMONEM 339

już moja druga tarta (po tarcie z pieczonym jogurtem greckim i owocami) ale pierwsza całkowicie pełnoziarnista. Uwielbiam takie ciasta, nie dość, że zdrowsze, to jeszcze bardzo smaczne. Dzisiejsze jest w wersji bardzo light, tylko z dodatkiem karmelizowanych jabłek ale bardzo zaskakujące smakiem. Nawet nie spodziewaliśmy się iż będzie tak dobre ... Polecam tę tartę bo jest tego warta. Przepis znaleziony(...)skarmelizować go (nie mieszamy). Gdy cały cukier nam się rozpuści dorzucamy pokrojone jabłka i energicznie mieszając smażymy kilka minut (ok.2-3). Do jabłek dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy (ja dałam ok.1 łyżeczki). Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy w kształcie koła i delikatnie przenosimy do formy, dokładnie wyklejając jej dno i boki. Nakłuwamy widelcem i układamy przestudzone jabłka. Ja moje jeszcze dodatkowo

Smaczne Zdrowe
Placek ziemniaczany z gulaszem 166

cygańsku… placek po zbójnicku… a może jeszcze inaczej? U mnie, to jest placek ziemniaczany z gulaszem. Są wersje z papryką, z pieczarkami, ja robię – i z jednym i drugim. A nazwa? Cóż znaczy nazwa, przy aromatach wydobywających się z kuchni, podczas przygotowywaniu placka i gulaszu. „Jaki jest Twój sposób na ziemniaka???” Składniki na gulasz(...)stron, aż się zrumienią. Na połowę placka nałożyłam gorący gulasz i przykryłam drugą połową. Podałam z surówką z białej kapusty. Jako dodatek może być, ale nie musi – kleks z kwaśnej śmietany lub jogurtu. Same placki, jako danie nie są treściwe, ale dodatek pikantnego gulaszu sprawia, że potrawa nabiera treści. Zresztą, kto lubi placki

mojewypiekiinietylko
Flapjack 156

Bardzo popularny, tutaj w UK, przepis na batonik owsiany to świetna przekąska na drugie śniadanie.  Przepis łatwy, szybki i tani. Nie jest to wersja tradycyjna, którą oczywiście przetestowałam, gdyż zdecydowanie jest dla nas za słodka. Dałam niewielką ilość cukru, gdyż słodkości nadaje dżem. Składniki: 130 g mąki 130 ml oleju 250 g płatków owsianych 150 g dżemu(...)płatkami cukrem, cynamonem, solą i olejem. 3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy połowę masy z płatkami i łyżką dociskamy tworząc spód. 4. Na płatki wykładamy dżem i drugą połowę płatków i znów dociskamy łyżką. 5. Pieczemy aż do zbrązowienia płatków (około 20 minut). Studzimy. Kroimy w kostkę lub w podłużne batoniki. Mmm Pycha! Zajrzyjcie tutaj

NA MOIM TALERZU