przy okazji naszych rodzinnych spotkań, bo już utarło się, że bez pieczeni ani rusz. Przez lata, metodą prób i błędów, udało mi się mam nadzieję stworzyć w miarę apetyczne danie. Jeżeli chodzi o pieczeń to nigdy nie korzystałam z żadnych przepisów. Polecam, bo naprawdę jest dobra :-) Składniki na pieczeń: 1 kg karkówki lub innego(...)czasu do czasu mieszając. Mięso mielone podzielić na dwie części, na jedną wyłożyć farsz pieczarkowy i przykryć drugą częścią. Uformować klops, lekko skropić olejem i posypać bułką tartą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia z przykrywką wypełnionego 1/3 szklanki oleju. ( ja dałam trochę więcej oleju) Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 1 godzinę 40 minut w temperaturze 180 stopni
Na słodko lub wytrawnieprzyjaciele naszych gospodarzy, więc wizyta w ich gospodarstwie była już tylko kwestią czasu. Poszliśmy tam na piechotę (to tylko kilkaset metrów), ale musieliśmy później pojechać tam samochodem – zakupów nie dało się przynieść. Po wypiciu herbaty, oraz degustacji wspaniałego chleba, pieczonego przez gospodynię, do którego co oczywiste w tym miejscu, próbowaliśmy miodu z pasieki oddalonej od werandy o góra sto metrów(...)spowodowana kosztami certyfikacji, nie zachęca konsumentów, którym zupełnie nieznane są Europejskie Oznaczenia Jakości (zostało to potwierdzone badaniami). Z drugiej strony wymagania rynku zupełnie nie przystają do tak sformatowanego produktu. Współczesny klient uwielbia różnorodność, jeśli ma do wyboru kilka odmian danego produktu, to z czystej ciekawości weźmie więcej na spróbowanie. Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP) Jest to europejski znak przyznawany produktom
królestwo garówczuć w nich tak bardzo, że ktoś chciał bardzo oszczędzić na farszu. Z drugiej strony, w pierogach ruskich kryje się pułapka. Łatwo jest zrobić kiepski farsz. Mdły, niedoprawiony. Wtedy jakie byśmy dobre ciasto nie zrobili, farsz położy nam całe danie. Jakie są moje ruskie pierogi? Wyraziste, bo w farszu jest czosnek. Kiedyś, jak mąż pracował
Mieszam w GarnkuMięsista, wilgotna i aromatyczna babka, która z pewnością nie stanie się sucha na drugi dzień po upieczeniu – to w moim przekonaniu idealny wypiek na Wielkanoc
WiszniówkaMocno cynamonowe, pyszne i bardzo proste w przygotowaniu drożdżowe bułeczki to idealna propozycja na deser lub podwieczorek do popołudniowej kawy. Będą również znakomitym pomysłem na drugie
Smakowite Daniasprawiają, że stek zawsze smakuje idealnie. Z jednej strony przygotowanie dobrego steku jest banalnie proste a z drugiej strony nie należy do łatwych. Jak to możliwe? W przygotowaniu steku jest kilka zasad o których należy pamiętać. W przeciwieństwie do innych dań, stek nie lubi eksperymentów kulinarnych. I to właśnie sprawia, że części kucharzy steki nie podchodzą(...)takich sztućcach noże i widelce są bardzo ostre, co ułatwia krojenie mięsa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Przepis jak zrobić idealny stek 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Stek Kuchnia: Amerykańska Trudność: Łatwe Porcje 1 porcje Przygotowanie 30 min. Smażenie 5 min. Kalorie 270 kcal Cała trudność w przygotowaniu steku polega na tym, aby przestrzegać
ProstePesto.plzimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą lukrecjową. Przełożyć do formy, wstawić do lodówki na 15-20 minut.Rozpuścić resztę żelatyny, wymieszać z masą waniliową(...)Sernik miał być piękny, czarno-biały. Niestety, mój barwnik się nie sprawdził, i mimo, że dałam całe opakowanie, masa wyszła bardzo ciemno szara, taka trochę betonowa... Mnie rozczarowała, nikt więcej nie zwrócił na to uwagi. Sami zdecydujcie, czy chcecie ją barwić, czy zostawić białą.Drugim ciastem, które ze sobą zabrałam, było brownie z przepisu na borwnie bazyliowo-cytrynowe
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrube krążki, czosnek siekamy, kapustę kroimy drobno. Połową smalcu smarujemy naczynie, drugą część dołożymy przed pieczeniem. Na dnie układamy połowę cebuli, kolejnymi krążkami przełożymy mięso. Kotlety przyprawiamy i układamy z cebulą na środku naczynia. Kapustę wkładamy dookoła schabu, na wierzch dokładamy smalec. -- Tak przygotowane danie wkładamy do pieca na 90 min. i pieczemy
chleba naszegojuż ich druga wersja na blogu. Długo zachowują świeżość, są mięciutkie i naprawdę pyszne. Słodkie, o delikatnym korzennym posmaku, pełne zdrowych dodatków. Oczywiście dla uzyskania bardziej dietetycznej wersji możemy zrezygnować z dodatku czekolady J Ciasteczka marchewkowo-owsiane Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 40 g roztopionego masła 1/4 szklanki brązowego cukru (można dać więcej
Mania Gotowaniaprzykryciem w piekarniku dwie godziny. W przepisie podaję by w pierwszy dzień marynować mięso, a dopiero w drugi piec, ale można też zrobić wszystko w ciągu jednego dnia. Czyli - 3 h wcześniej zamarynować mięso, a potem przygotować resztę. Smacznego ! Dajcie znać jak wyszła Wasza karkówka, a może znacie lepszy przepis na to mięso ? Napiszcie w komentarzach
Justa próbuje gotowaćpoczątku należą Wam się przeprosiny. Bo dałam ostatnio ciała i to całkiem sporo. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko chorobę, która nie dokońca jest wyleczona – cały czas męczy mnie kaszel, zapchany nos. Drugie jakże oklepane to brak czasu – jakoś mam problem z ogarnięciem stycznia. Jestem na siebie niesamowicie zła, bo obiecałam sobie, że w tym roku będzie(...)pojemnik podgrzejemy w pracy w kuchence mikrofalowej. No dobra, koniec ględzenia. Do przygotowania potrzebujemy (ok 4 porcje): 1 szklankę ryżu 1 szklankę wody + 1 szklankę mleka (dowolnego, ja dałam ryżowego) 1 laskę wanilii 1 jabłko + 1 banana Ryż gotujemy w mieszance mleka i wody. Dodajemy laskę wanilii i wydrążone ze środka nasiona. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie
Szybko Tanio SmacznieDanie idealne na śniadanie lub jako lekki deser w upalne dni :) Kokos i szczypta cukru trzcinowego, jak i same banany dodają potrawie słodkości, natomiast świeża mięta i cynamon równoważą smak. Polecam! Składniki (2 porcje): 3 banany 200ml mleka kokosowego (mała puszka) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 1 łyżka posiekanej świeżej(...)góry, posypujemy 1 łyżeczką cukru trzcinowego i cynamonem. Smażymy ok. 2 minut i przekładamy na drugą stronę. Posypujemy pozostałą łyżeczką cukru i smażymy do zarumienienia. 2. Dodajemy mleko kokosowe i posiekaną miętę i dokładnie mieszamy. Dusimy przez 3 minuty. Gotowe! Wskazówka: Danie można podać z ryżem jaśminowym
Tajskie smakipozostaje mi na przygotowanie do następnego dnia. W sobotę wytaczam się z łóżka koło południa (próbowałam wcześniej- nie da rady) i weekend spędzam na względnym odgruzowywaniu życia i przygotowywaniu materiałów na cały tydzień. Nie są to warunki sprzyjające blogowaniu. A milczenie drugie to Święta. Udało mi się wyskrobać kilka dni wolnych, ale na blogu wciąż cisza. Powód? Niestety(...)Pewne jest, że blogować dalej będę, z mniejszą częstotliwością dopóki nie odpuści praca, ale będę. Wyzwanie Jamiego Olivera na facebooku powróci- w święta nie przerwałam przygotowywania raz w tygodniu dania według jego przepisu, jak zwykle dokumentacja zawiodła. I ja powrócę. Do normalności. Względnej. Kiedyś. A na zakończenie chciałabym Wam wszystkim życzyć dobrego roku- lepszego niż najlepszy do tej pory
les mirabellesspożywczą i do lodówki. Na kilka godzin.Nawet na noc. Następnie. Wez brytfannę TOSCANA BRYTFANNA TUTAJ i wysmaruj ją masłem. Ta brytfanna ma idelaną ceramiczna powłokę do takich dań. Potrafi wydobyć esencję miejsca, przywołać wspomnienia, zachować prawdziwy i oryginalny smak... Wyłóż kurczaka i dodaj suszone pomidory OLE! Skrop olejem z suszonych pomidorów i octem. Obierz ziemniaki(...)wdzięcznej nazwie panuzzeddo. Przełam chleb rękami i... zjedz ze smakiem kurczaka teściowej ,hodowanego na wolności... A na drugi dzień? Jeśli zostanie mięsa i ziemniaków w brytfannie- odgrzej na kuchence, nawet indukcyjnej.. Połóż brytfannę na kuchni, załącz malutki palnik i podgrzej danie, bez obaw , że się przypali. Nie przypali się , gwarantuję Wam. Brytfanna Toscana , pozostawiona
Z Kuchni Do Kuchnitrudne. Ot, 7-8 minut z jednej strony, 8 z drugiej, na koniec delikatnie zdejmujemy skórę i… to tyle. Poza łososiem mamy tu kilka dobrze znanych warzyw, które poddajemy krótkiemu procesowi z pogranicza duszenia i grillowania. Pomimo tej prostoty to jednak efektowne i niebanalne danie, które nada się nie tylko na względnie „szybki obiad
Kulinarna Pokusamiała chodzić, a nie uśmiechała mi się godzinna podróż w okolicach drugiej nad ranem... Na szczęście okazało się, że wpół do szóstej jest godziną satysfakcjonującą dla właściciela, co oznacza, że otwierać oczęta musiałam raptem chwilę przed piątą. Mam w tym niejakie doświadczenie, więc choć łatwo nie było, dałam radę. Piekarnia nie jest duża - raptem trzech piekarzy przygotowujących chleb(...)schować do lodówki, drugi wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej masłem. Spód podpiec w 180 st. C. przez 20 minut. Następnie posypać go bułką tartą, wyłożyć jabłka, a wierzch przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut. Ostudzić. Przed podanie posypać cukrem pudrem. Smacznego! Jeśli czegoś Wam w tym wpisie brakowało - koniecznie dajcie znać. Z przyjemnością uzupełnię
Pożeraczka, czyli raz adobrze