zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępiekarniku. Ja właśnie tak zrobiłam i dzięki temu otrzymałam zdrowszy a zarazem bardzo smaczny obiad. Danie może wydawać się pracochłonne ale przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić
Marta Gotujeziemi; to praca, która z jednej strony daje natychmiastowy efekt - jak wyplewię czy posadzę kwiatki - a z drugiej uczy cierpliwości - jak zasieję, to muszę poczekać aż wyrośnie (a czasem nie wyrośnie) i żadne poganianie nic nie da;) Interesuje mnie wiele dziedzin, wiem "trochę o wszystkim", ale nie jestem ekspertem w żadnym temacie (choć czasem tak jestem postrzegana). Kiedyś
Zdrowa Kuchnia Sowywłasnego przydomowego ogródka. Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę wielu dań i czyni z nich coś pysznego. Risotto nie powinno być z brązowego ryżu. Po pierwsze, z zasady. Po drugie - z wygody. Ryż brązowy przez to, że nie jest łuskany, potrzebuje o wiele więcej czasu, aby się ugotował
W kuchni Karmel-itkiprezentowali właśnie tę sałatkę. Przyznam, że i ja nie mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie kolacyjne w dni powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki
W kuchni Karmel-itkipewno każdy z nas, a przynajmniej większość będąc z rodziną nad jeziorem, między jednym a drugim pobytem w wodzie, skusił się na przekąskę serwowaną w każdej kafejce przy plaży, którą jest zapiekanka. Jest to danie łatwo dostępne na gotowo, ale własnoręcznie zrobiona smakuje o wiele lepiej. My wracając do tych wspomnień obsmażyliśmy pokrojone pieczarki
cookplzajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki. Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem. Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki i sposób ich naszykowania przed pieczeniem. Podłużne ziemniaki, najlepiej typu B lub C (zerknijcie TUTAJ(...)temperatury zachowają się jak ziemniaczane chipsy – zrobią się przypieczone na krawędziach i chrupiące, rozchylą się (stąd też druga nazwa tej potrawy – „ziemniaki harmonijkowe”), podczas gdy spód ziemniaka zostanie miękki i kremowy. To właśnie połączenie dwóch faktur i różnych konsystencji w jednym daniu, z jednego produktu, podbiło serca i podniebienia. W rondelku rozpuszczamy masło, solimy je, wrzucamy przeciśnięty przez
Karo in the Kitchenktóry z jednej strony jest idealnym wynalazkiem dla osób, które uwielbiają gotować i robią to często, a z drugiej strony – to genialny produkt dla tych, którzy za gotowaniem nie przepadają, ale gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie(...)myciu naczyń, ponieważ większość potraw można przygotować od razu w jednej 4,5 l misie. Na warsztatach byliśmy podzielenie na trzy ekipy gotujące: Grupa I – pod wodzą Grzegorza, przygotowywała dania główne: risotto z pęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem
bistro mamanajlepsze w danym okresie. Każda pora roku obfituje w owoce i warzywa sezonowe, w które warto się zaopatrzyć. Po pierwsze wiemy, że są świeże, a po drugie warto wykorzystać moment i najeść się do syta czymś, co zaraz się skończy np. truskawki, szparagi, śliwki, morele czy bób. To tylko nieliczne przykłady dobrodziejstw. W okresie wiosenno-letnim owoce(...)szczególnie lata, kiedy wiele owoców i warzyw jest znacznie tańszych niż w miesiącach jesienno-zimowych. Ich wybór jest ogromny, a ceny niskie. 2.Bądź łowcą promocji! Szukaj, gdzie dana rzecz jest najtańsza. Wiadomo, że nie każdy ma czas oblecieć wszystkie sklepy w mieście, bo i czasu i kasy na bilety/benzynę szkoda, ale czasami warto przejrzeć gazetki sklepów
Bananowe Poleunikać stresu, leków (zwłaszcza antybiotyków) i stosować właściwą dietę bogatą w probiotyki i błonnik. Jaką? Dowiemy się tego z tej książki. Zupa nie będzie tu tylko przystawką przed głównym daniem, tylko samodzielnym posiłkiem, ale pocieszające jest to, że o ile nie ugotujemy jej na mięsie i nie zabielimy śmietaną, to możemy jej zjeść całkiem sporo, więc na pewno(...)mięsa, węglowodanów i warzyw w jednym posiłku. Typowe menu to sałatka lub inne warzywne śniadanie, koktajl na drugie i sok na podwieczorek, a na obiady i kolacje pyszne zupy. Magdalena Makarowska pozostaje wierna swoim hedonistycznym przepisom, więc myślę, że te dania zostaną z nami na dłużej. Co z tej książki na pewno ugotuję? Dobrze wyglądają: dietetyczne jajko
Ugotowane pozamiataneodwagi i znajdę w sobie taką pewność siebie, że siądę i zacznę pisać. Mam w głowie plan i tylko kopa w tyłek, wydawcy i milionów monet mi brakuje. Z drugiej strony napiszę, trafię na takiego upierdliwca jak ja i co wtedy? Dziś książki kucharskie w trochę innym wydaniu. Książki, które niosą ze sobą nie tylko wiedzę i przepisy(...)wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena Tomaszewska Bolałek „Tradycje kulinarne Korei” – język polski Książka dla wielbicieli koreańskiej kuchni i dla tych, którzy lubią czytać o jedzeniu i szukać inspiracji. To przewodnik po składnikach używanych w kuchni koreańskiej, sposobach przygotowywania dań i po rytuałach jakie towarzyszą posiłkom
ladykitchenwarstwę ziemniaczaną nakładamy usmażoną cebulę. Na jednej połowie warstwy ziemniaczanej nakładamy pomidory z papryką, a na drugiej - doprawiony serek wiejski. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Zapiekankę ziemniaczaną podajemy na ciepło jako danie główne lub dodatek do mięsa. Zapiekane pory z młodymi ziemniakami i kurczakiem(...)Całość posypujemy szczypiorkiem i układamy gałązki świeżego tymianku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 45 minut. Pieczone pory z ziemniakami i kurczakiem podajemy na gorąco jako danie obiadowe. Przekąski z mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi na rukoli 1 opakowanie mini mozzarelli (10 - 12 sztuk) 10 - 12 pomidorków koktajlowych 1 opakowanie rukoli 1 łyżka glazury
My Chcemy Jeśćegzotyczne nazwy. Tłumaczenie dzisiejszego dania to kiełbasa makkara z ziemniakami perunat. Bardzo popularne w Finlandii danie uliczne, stosując bezpośrednią kalkę z angielskiego, czy fast food, stosując dużo bardziej popularny makaronizm :) Jak na kuchnię "zero waste" przystało, do jego przyrządzenia używa się wymyślonych podczas oblężenia niedaleko leżącego Leningradu, parówek. Drugim składnikiem(...)tego, że lekarze zalecają teraz kiszonki, dorzuciłem kiszonego ogórka, żeby było zdrowsze, tak jak w słynnym dowcipie o zamówieniu zakończonym colą bez cukru :) W mieście Koupio mówią na to danie "słońce" co ma wyraźnie pozytywny wydźwięk, bo w końcu słońce było pierwszym kilkutysięcznej rzeszy bogów, ale już w Jyväskylä mówią na to "danie
Kryzysowa Książka Kucharskapomidorów - 1 mała cebula dodatki: - makaron pełnoziarnisty gniazda wstążki Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: Danie przygotowałam według przepisu, który znajduje się na opakowaniu Pomysł na... Winiary. Jedynie cebulę czerwoną zastąpiłam białą cebulą. Mięso mielone mieszam z łyżeczką przyprawy z opakowania. W drugiej misce łączę pomidory, pokrojoną w kostkę cebulę oraz resztę przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam(...)specjalnym zamknięciem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane klopsiki wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: 35 minut W czasie pieczenia gotuję makaron. Gotowe danie wyciągam z piekarnika, przecinam nożyczkami róg woreczka i wszystko przekładam do czystego naczynia. Serwuję na ciepło klopsiki z pełnoziarnistym makaronem. Danie smakuje
Kuchnia co dnia