drugie danie - 14640 przepisów (strona:234/976)

GOFRY (CHRUPIĄCE I PYSZNE!) 392

jeszcze na początku lat 90 i służył mi świetnie do zeszłego roku, kiedy to uległ awarii. Swoją drugą gofrownicę kupiłam w jednym ze sklepów online i jest równie dobra, jak ta pierwsza. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach

Przepisy Aleksandry
Tarta biszkoptowa z owocami i galaretką 123

biszkopt całą ją pochłonie. Wkładamy całość do lodówki i jak pierwsza galaretka już nam stężeje to nakładamy kolejne owoce – ja dałam mandarynki z puszki i zalałam je tężejącą galaretką brzoskwiniową i znowu wkładamy do lodówki. Tarta najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopt od galaretek trochę zmięknie Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ziemniaczana zapiekanka z kalarepą 140

Zbuntowałam się i Miśka musi jeść dokładnie to co my na obiad, nie ma już gotowania drugiego obiadu, który często był makaronem ze szpinakiem albo ryżem z jabłkami, po wielkim bólu Miśka je, a to danie określiła cyt. „nawet przyjemne”. Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków 3 kalarepki 2-3 marchewki

greenscarf
Deser odmładzający. 84

umiarem. Składniki: 1 mango 1 jabłko 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka malin  2 łyżki miodu (można dać cukier) Wykonanie: Mango pokroić na mniejsze kawałki, jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne. Zmiksować na gładką masę. W drugim pojemniku maliny zmiksować z jogurtem i miodem. Układać w pucharku warstwami.  Warstwa  malin mango maliny Smacznego! Deser odmładzający

O kuchni z uczuciem
Sałatka brokułowa z żurawiną 210

też w duszy gra ? Jeśli tak samo jak ja szukacie pomysłów na lekkie, wiosenne, kolorowe i zdrowe dania, to mam dziś dla Was pyszną sałatkę. Sałatka jest dość pożywna, także z powodzeniem może stać się Waszym drugim śniadaniem lub kolacją. Składniki: nieduży brokuł 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych ) 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera bałkańskiego

kolorowotorcikowo
Batony owsiane - zdrowa przekąska do pracy i szkoły 169

ciast i ciastek, które pakuję mu do pracy. To chyba znaczy, że dają radę, prawda? ;) Idealnie sprawdzą się jako drugie śniadanie/przegryzka dla dzieciaków :) Składniki: 2 szklanki płatów owsianych 1 szklanka orzechów/suszonych owoców/pestek/pokruszonych płatków śniadaniowych – ja dałam: posiekane orzechy laskowe, ziarna słonecznika i kokos 1/4 kostki masła 4 łyżki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu łyżeczka ekstraktu

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Domowy chleb pieczony na kamieniu 141

piekę coś i potem tego nie jem. Staram się więc czasami piec porcje, którym sama jestem w stanie dać radę, więc zmieniłam proporcje składników w przepisie. W nawiasach znajdziecie proporcje na około 1,2 kg bochenek, natomiast druga wartość oznacza moje proporcje na mały bochenek, który waży niecałe 600 g. Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki chlebowej

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
DIY mozaikowe butelki 162

profesjonalny materiał nie mogłam liczyć. Budując nowy program, moja dziecięca wyobraźnia musiała znów się obudzić, a ja, ku swemu zdumieniu, zaczęłam stwarzać "coś z niczego". Jedne "dzieła" były lepsze, drugie gorsze, ale tak dzieci, jak i rodzice, byli zachwyceni.  Po powrocie do domu, zaczęłam zastanawiać się, jak te same materiały mogłabym wykorzystać do różnego typu dekoracji. Zaczęłam(...)fiolki wyjmujcie po jednym cekinie, wkładając patyczek watką do środka (cekiny będą się do niej przyklejać). Nakładaj je jeden obok drugiego, wypukłą stroną do góry. Po każdych 2-4 warstwach postaw butelkę szyjką do dołu w bezpiecznym miejscu i daj klejowi wyschnąć.  Po oklejeniu całej butelki, nałóż delikatnie lakier na cekiny. Pozostaw do wyschnięcia. Ciesz się oryginalną dekoracją! Paulina

Gotowanie to kochanie
Jajka w sosie koperkowym 185

Jajko w roli glownej do drugiego dania.Prosto,tanio i pysznie.Sos koperkowy ,ziemniaki puree,ulubiona jarzynka i pelnowartosciowy posilek gotowy.Od zawsze lubie ten zastaw ( ulubione danie z przedszkola) i z przyjemnoscia powtarzam to danie .Mozemy uzyc  jajek gotowanych na twardo,jajko mollet (polmiekkie zoltko,sciete bialko) lub jajko ugotowane w koszulce.Skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szparagowe trzy po trzy 137

Druga odsłona mojej ostatnio ulubionej zabawy blogowej: trzy po trzy. Dostajemy trzy składniki, i mamy z nimi skomponować dowolne danie. Tym razem padło na szparagi, jajka i ser. Kiedy tylko o nich przeczytałam, od razu miałam przed oczami śliczne tartaletki. Niewiele się zastanawiając, kupiłam wszystkie potrzebne składniki i przystąpiłam do działania.Danie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Esa!! Kuchnia Włoska coś na Walentynki dla ukochanej osoby :) 157

podaje Wam przepisy na idealne połączenie smaków na wieczorną kolację na walentynki, która rozpali serca Waszej drugiej połówki.  Prawdziwa zupa krem z pomidorów podana z serem feta i chlebkiem razowym. zakładka zupy i kremy...  II danie czyli Risotto po mediolańsku z szafranem z pieczonym łososiem i gotowaną marchewką zakładka obiady... Sałatka z Rukoli

pichciszto
Jajka w koszulkach - śniadanie doskonałe 179

temat jajek przeczytałam w książce J. Słoneckiego"Zdrowie na własne życzenie" : "Jajka to najlepszy produkt żywnościowy, jaki stworzyła natura i dała do dyspozycji ludziom. Ma ono największą biodostępność, gdyż organizm wykorzystuje az 90% jego objętości wagowej. Dla porównania , z drugiego na liście pod względem biodostępności mięsa organizm wykorzystuje "zaledwie 60 - 70 % Jajka zawierają wszystkie aminokwasy oraz prawie wszystkie witaminy (wyjątek

Proste Potrawy
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 251

pomidorowy, który zazwyczaj dodajemy. Wyszła wręcz genialna. Aromat duszonych warzyw był cudny, smak również. Na pewno będzie powtórka tego dania i to już niebawem. Przepis na ok.8 porcji. Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego

Smaczne Zdrowe
Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem 319

zaproponowałam mój sposób na nie. Proponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krwiste ziemniaczki z nuggetsami 221

piekarniku. Ja właśnie tak zrobiłam i dzięki temu otrzymałam zdrowszy a zarazem bardzo smaczny obiad. Danie może wydawać się pracochłonne ale przygotowania można rozłożyć na dwa dni. Ziemniaki upiec już dzień wcześniej a na drugi dzień tylko przygotować nadzienie i wstawić przygotowane do zapieczenia. Tak samo można zrobić

Marta Gotuje
Versatile Blogger Award 144

ziemi; to praca, która z jednej strony daje natychmiastowy efekt - jak wyplewię czy posadzę kwiatki -  a z drugiej uczy cierpliwości - jak zasieję, to muszę poczekać aż wyrośnie (a czasem nie wyrośnie) i żadne poganianie nic nie da;) Interesuje mnie wiele dziedzin, wiem "trochę o wszystkim", ale nie jestem ekspertem w żadnym temacie (choć czasem tak jestem postrzegana). Kiedyś

Zdrowa Kuchnia Sowy
RISOTTO Z BRĄZOWEGO RYŻU Z GROSZKIEM. 197

własnego przydomowego ogródka. Słodki, jędrny i jeden z moich ulubionych sezonowych warzyw. Nadaje się do naprawdę wielu dań i czyni z nich coś pysznego. Risotto nie powinno być z brązowego ryżu. Po pierwsze, z zasady. Po drugie - z wygody. Ryż brązowy przez to, że nie jest łuskany, potrzebuje o wiele więcej czasu, aby się ugotował

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH. 881

prezentowali właśnie tę sałatkę. Przyznam, że i ja nie mogłam się oprzeć, przyrządziłam więc ją pierwszy raz. Potem, drugi, trzeci, piąty, dziesiąty... Stała się podstawowym podpunktem w menu dla gości, podczas rodzinnych spotkań, imprez, ale też jako danie kolacyjne w dni powszednie. Zasmakowała mnie i mojej rodzinie. Stanowi też świetny sposób, na pozbycie się z lodówki

W kuchni Karmel-itki
Zapiekanka 157

pewno każdy z nas, a przynajmniej większość będąc z rodziną nad jeziorem, między jednym a drugim pobytem w wodzie, skusił się na przekąskę serwowaną w każdej kafejce przy plaży, którą jest zapiekanka. Jest to danie łatwo dostępne na gotowo, ale własnoręcznie zrobiona smakuje o wiele lepiej. My wracając do tych wspomnień obsmażyliśmy pokrojone pieczarki

cookpl
Ziemniaki Hasselback- i cóż że ze Szwecji? 163

zajęć poświęconych kartoflom tak upieczone ziemniaki.   Serwowane zawsze na gorąco, mogą stanowić przystawkę lub dodatek do dania głównego. W Szwecji nierzadko spotyka się je jako potrawę śniadaniową, a także podaje się je… z chlebem.   Bazą tego dania są odpowiednio wybrane ziemniaki i sposób ich naszykowania przed pieczeniem. Podłużne ziemniaki, najlepiej typu B lub C (zerknijcie TUTAJ(...)temperatury zachowają się jak ziemniaczane chipsy – zrobią się przypieczone na krawędziach i chrupiące, rozchylą się (stąd też druga nazwa tej potrawy – „ziemniaki harmonijkowe”), podczas gdy spód ziemniaka zostanie miękki i kremowy. To właśnie połączenie dwóch faktur i różnych konsystencji w jednym daniu, z jednego produktu, podbiło serca i podniebienia. W rondelku rozpuszczamy masło, solimy je, wrzucamy przeciśnięty przez

Karo in the Kitchen
Warsztaty Tefal Cuisine Companion 162

który z jednej strony jest idealnym wynalazkiem dla osób, które uwielbiają gotować i robią to często, a z drugiej strony – to genialny produkt dla tych, którzy za gotowaniem nie przepadają, ale gotować muszą, bo inaczej żyć się przecież nie da. Kiedyś usłyszałam, że wprowadzenie tylu nowości technologicznych w kuchni może zabrać całą radość, które daje gotowanie, bo ręcznie(...)myciu naczyń, ponieważ większość potraw można przygotować od razu w jednej 4,5 l misie. Na warsztatach byliśmy podzielenie na trzy ekipy gotujące: Grupa I – pod wodzą Grzegorza, przygotowywała dania główne: risotto z pęczakiem i młodymi warzywami chicken lemon curry wołowinę z grzybami, parowanym pak choi i szparagami Grupa II – przygotowała przystawki pod dowództwem Jurka: świeże liście z winegretem

bistro mama