Podobno ludzi dzielą się na placuszkowców i antyplacuszkowców. Moja córka przez pewien czas należała do tych drugich i wszelkiego rodzaju placuszki musiałam zjadać za nią. Na szczęście się to zmieniło i już zjada z nami placuszki, racuszki i inne tym podobne :). Placuszki są bez cukru i soli, by były jak najlepsze dla dzieciaków, natomiast jeśli po usmażeniu będziemy(...)chcieli je sobie dosłodzić to polecam domowy dżem, syrop z agawy, czy syrop klonowy. Ich kolor jest tak pozytywny, że nie da się przejść wobec nich obojętnie:). Dla kogo: dla fanów dyni dla placuszkomaniaków dla dzieci Składniki: 200g puree z dyni 50g jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
Mania WypiekaniaPieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st. C około 8 minut. Gorące grzanki nacieramy drugim ząbkiem czosnku. Na grzanki nakładamy niewielką porcje pomidorów, na pomidorach układamy pokrojone oliwki a wierzch dekorujemy listkami bazylii. Artykuł Bruschetta + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniasię czegoś więcej o potrawach Kraju Kwitnącej Wiśni zajrzyjcie tutaj ). Poszukując informacji o kuchni japońskiej trafiłyśmy na produkty firmy AJINOMOTO , która oferuje OYAKATA- dania oraz zupy kuchni japońskiej. Dania OYAKATA zachwyciły nas swoimi opakowaniami oraz łatwością w ich przygotowaniu (wystarczą naprawdę tylko dwa ruchy, zajrzyjcie tutaj aby się przekonać). Zupy z kolei niby znane, niby podobne do tych(...)400ml) i zostawiamy na 3 minuty. Następnie dodajemy połowę przygotowanych kulek mięsnych oraz marchewkę. Drugą porcję przygotowujemy w ten sam sposób. Oba talerze posypujemy natką pietruszki i zajadamy. Smacznego. Post powstał przy współpracy z firmą Ajinomoto, która oferuje dania Oykata
Kolizje Smakówwstążki będą świetnie pasować - wizualnie nawet bardziej). Odcedzamy. Dodajemy do niego sporo czosnku przeciśniętego przez praskę i odrobinę oliwy. Mieszamy. Jeśli zostanie Wam makaron - nie martwcie się, na drugi dzień jest tylko lepszy. - ścieramy ser, może być zwykły żółty bez wyjątków. Możecie podawać: makaron, na niego "sos" i na górę serek, ale równie pyszne będzie po wymieszaniu. GRZYBKI(...)przypomina ryżu ani troszkę. Smak ma bardzo oryginalny. Całe danie wyszło na prawdę pysznie. Było bardzo łatwe i nie kosztowało nas ani zbyt dużo czasu, ani uwagi, więc zastanawiałyśmy się czy wyjeżdżać do Was z taką prostotą, ale... nasze wątpliwości zostały rozwiane na drugi dzień, kiedy to młody kierując się do kuchni krzyczał "jest jeszcze
Wypisz Wymalujminut, do miękkości. Nie sólcie soczewicy, bo zostanie twarda! Pół kostki bulionowej i przyprawę do dań z fasoli dodajcie dopiero po 30 minutach gotowania – mają w swoim składzie sól. Białko soczewicy (24g białka na 100g zielonej soczewicy) jest drugim po białku sojowym najlepiej przyswajanym białkiem roślinnym. Solenie ziaren podczas obróbki cieplnej powoduje utratę części tych(...)120g) 1 łyżeczka suszonego cząbru 150g pieczarek 2 ząbki czosnku 3 łyżki stołowe drobnych płatków owsianych, błyskawicznych ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do dań z fasoli 1 łyżka stołowa sezamu 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej, awaryjnie naszykujcie sobie całą szklankę 1 jajko M 2 płaskie łyżki stołowe mielonego
Karo in the Kitchenpiątek wieczorem. Wieczór miał należeć do nas dwóch. Aby odpocząć, aby pogadać, aby, jak zawsze po wspólnym spotkaniu, poczuć się lepiej, aby się pośmiać. Ugotowałam na te okazję nowe danie jednogarnkowe, bo obie jesteśmy jego fankami. Ale życie, jak to życie, lubi czasem namieszać nam, nie tylko w garnkach… Zadzwoniła z rana i smutnym głosem(...)umówionej kawiarni. Zamówiłyśmy rozgrzewającą herbatę i owocowy koktajl. Każda z nas chciała szybko powiedzieć tej drugiej jak najwięcej. Minuty nieubłaganie mijały, a my wciąż miałyśmy sobie coś do powiedzenia. I wciąż, i wciąż. Zaparkowałyśmy w dwóch różnych miejscach. Chodź, coś ci dam…- pociągnęłam ją w kierunku auta i już po chwili wręczałam specjalnie zapakowaną kolację – soczewicowe curry
Raj dla Podniebieniamałe kawałki,a ziemniaka również rozdrabniamy, ale widelcem. Następnie wszystkie składniki układamy jedne na drugich, w między czasie w 2 miejscach nakładamy majonez :) Na wierzchu sałatkę posypujemy szczypiorkiem i cebulą. Czekam na Wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego. Adam
Parowar FacetaKoktajl jest pyszny, słodki. Idealny na drugie śniadanie oraz napój po treningu. A przygotowanie go zajmuje zaledwie 5 minut. Jedynym jego
KuchniaWeDwoje.ploczywiście bez nastrzyku )u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.Peklowanie odbywa się w temp.4-8 stopni.Po pięciu dniach wyjmujemy mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. Ja połączyłem dwa kawałki boczku i położyłem jeden na drugim przez co stał się grubiutki.Mięsko trzeba związać sznurkiem(...)słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. Natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe przykryte. 4. Dodajemy do tego przyprawy dowolne dużo ja dałem łyżkę soli morskiej,łyżeczkę pieprz młotkowany z kolendrą,łyżeczkę pieprzu ziołowego,3-4 liście laurowe,ziele angielskie 8 kulek pieprz kolorowy 16 kulek,dwie łyżki majeranku,gorczyca łyżka i musztarda
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.starego Torunia oraz gwiazd kina. Restauracja Metropolis serwuje dania obiadowe, pizze,zupy pasty, sałatki oraz desery a ceny są bardzo przystępne. Proponowane i przygotowywane dania nie są bardzo wykwintne i czasem brakuje im trochę do doskonałości. Zamówiony rosół z kawałkami kurczaka okazał się zbyt słony dla małego dziecka a makaron, który w nim pływał(...)pizza hawajska była bardzo smaczna , szczególnie w towarzystwie sosów (pomidorowego i czosnkowego, choć drugi już dodatkowo płatny) i została zmieciona z talerza w okamgnieniu. Moje tagiatelle z kurczakiem w sosie kurkowym , posypane parmezanem,należało do past niezapiekanych (w karcie są również zapiekane), byłoby całkiem smacznym daniem , gdyby nie lekko przegotowany i zbyt mało doprawiony makaron. Bardzo ciekawy w smaku
WYSPA SZCZĘSLIWAwcześniej kaszę. Na końcu wkręcamy sok z cytryny. Galaretkę przygotować wg przepisu z opakowania, dać jednak szklankę wody mniej (jest ciepło i jednak galaretka może się kiepsko trzymać). Pozostawić do stężenia. Na blaszce układać warstwami kolejno: - herbatniki - pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - drugie pół kremu - cienka warstwa dżemu - herbatniki - truskawki - galaretka Ciasto wstawić do lodówki by się
Poezja Smaków - blog kulinarnyLubicie fasolkę po bretońsku? Ja uwielbiam. Syte i pachnące danie. Nieczęsto jednak gości na naszych stołach z powodu częstych późniejszych sensacji gastrycznych. To teraz spróbujcie przygotować ją po mojemu- gwarantuję Wam brak jakichkolwiek efektów ubocznych. To jest mój wyćwiczony i ukochany sposób na fasolkę- mimo, że z powodów zdrowotnych nie powinnam jeść jakichkolwiek warzyw strączkowych(...)Piękny Jaś dokładnie płuczemy i zalewamy ciepłą wodą, zostawiamy na noc. Wymoczoną fasolkę na drugi dzień zalewamy w dużym garnku świeżą wodą, trochę powyżej poziomu fasolki, tak na około 3-4cm. Dorzucamy wędzoną kość- to element nie do pominięcia- żaden inny produkt nie da takiego aromatu i głębi, 2-3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i czubatą łyżeczkę
Karo in the KitchenCię docenia? Zwłaszcza przy takiej konkurencji... Nagroda? Publikacja w drugiej części książki "Kuchnia Fit" Konrada Gacy oraz wprowadzenie do menu w Gaca SPA. Cudowne uczucie, które sprawia, że chce się tworzyć, działać i brać udział w konkursach...bo przecież nigdy nie wiadomo :) Takie same wyróżnienia otrzymali blogerzy, których dania zostały uznane za najlepsze w następujących kategoriach: - ŚNIADANIE
Pasja Smakustrony, tak aby były średnio wysmażone. Przełożyć na deskę i dać im "odpocząć" przez 2 - 3 minuty, następnie pokroić w cienkie plasterki.Dalej można postępować na dwa sposoby:1. (wygodny , kiedy nie podajemy zupy zaraz po zrobieniu) Naszykować makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Zagotować w drugim garnku ok i l wody , można dodać kostkę rosołową . Przed nakładaniem
Stare Garysklepu PANEGARA.PL. podbiła i nadal podbija moje serducho! Na blogu już pokazałam Wam 3 przepisy, jakie można przyrządzić z nawodnioną tapioką w roli głównej – jeden na ostro, drugi na słodko, trzeci inspirowany uwielbianą przez wielu kuchnią włoską. Dziś kolejny obiadowo-kolacyjny pomysł z wykorzystaniem nawodnionej tapioki! Z nawodnionej tapioki Koala przygotowałam po raz kolejne wrapy – tym razem(...)zrobienia genialnej, obiadowej zapiekanki. Coś w stylu lasagne! Przełożyłam je dużą ilością sera, cebulką, ulubioną wędliną, kukurydzą oraz groszkiem. Nie zabrakło masła, bo w tym przypadku zapominamy o kaloriach! Danie sycące i mega pyszne! Idealne na obiad albo kolację – spróbujcie i Wy! Ps. Tak jak mówiłam ostatnio Nawodniona Tapioka Kola jest produktem: * bezglutenowym * wegańskim
Ostra na Słodko