drugie danie - 14640 przepisów (strona:252/976)

Kurczak pieczony w winogronach 127

ewnie wiecie, że każdy kucharz ma swój unikalny sposób na kurczaka. Dla jednych jest to niezwykła mieszanka przypraw, która nadaje mu nieprawdopodobnego aromatu. Dla drugich wino, które sprawia, że mięso staje się kruche i niewyobrażalnie miękkie. Dla innych puszka lub butelka piwa, która nawilża mięso od środka. A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje(...)skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis to nie jest klasyka spod fudskłerowej ręki. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać (za sprawą

Food Square
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 237

prosty, pyszny, zdecydowany i soczysty – nawet przy odgrzewaniu, na drugi dzień. W towarzystwie białego wina, oliwy i ziół ten pieczony po toskańsku kurczak to stuprocentowa włoska uczta! Jeśli korzystacie ze świeżych ziół – rozmarynu i tymianku – piekarnik rozgrzewamy od razu, zaczynając pracę, do 200⁰C. Jeśli używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują(...)Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja. Obiecuję Wam, że ten smak i to połączenie jest nie do pobicia! Na drugi dzień kurczaka odpiekam w piekarniku rozgrzanym do 160⁰C, razem z sosem. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak świeży i dalej zostaje pysznie soczysty. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu

Karo in the Kitchen
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 102

kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym. Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią. Danie wykonaliśmy wspólnie na Konkursie    Almette. Puszysty smak natury Nie zajęło co prawda pierwszego miejsca

Gotowanie jest łatwe
Łopatka pieczona z cydrem 249

żeliwnym garnku z ziemniakami, cebulą i czosnkiem z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu, drugi kawałek zostawiłam do parzenia. Po upieczeniu można łopatkę pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako obkład na kanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano(...)łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kærnemælkkoldskål 125

żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli nie jadacie jajek na surowo, nie dane Wam będzie poznać ten smak... Mi takowe zupełnie nie przeszkadzają - ważne, żeby były świeże, z dobrego źródła, porządnie umyte i w ogóle wszystko jak trzeba (z drugiej strony - na coś trzeba umrzeć, więc...).  Do zupy podaje się tak zwane kammerjunkere, czyli rodzaj sucharków(...)waniliowy. Dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce, smakuje wyśmienicie w ciepły dzień. My jedliśmy ją w ramach obiadu/kolacji, ale świetnie też sprawdzi się jako deser.Więc jak? Dacie się skusić na duński przysmak...?Duńska zupa maślankowaSkładniki:(na 6-8 porcji)2 litry maślanki12 żółtek1 laska wanilii120 g cukrudodatkowo:500 g sucharkówLaskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, rozetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowe supełki 126

Pewnego szarego, ołowianego dnia, kiedy właśnie szykowałam drugie śniadanie, spojrzałam w kuchenne okno. Na tle ciężkich chmur właśnie przelatywał klucz dzikich ptaków kierujących się na zachód. Na grzbiecie ptaka przewodnika dało się dostrzec zarys postaci. To Lato ze swoimi wypchanymi zielenią walizkami odfruwało do dalekich przystani razem z ptactwem. Do zobaczenia za rok, soczysty, Szalony Kolego! :) A zatem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 119

Tarta w wydaniu wytrawnym to zawsze wdzięczne i lubiane danie na obiad, lunch czy kolację. Jeśli chcesz podać ją gościom, dzień wcześniej spokojnie przygotuj ciasto i podpiecz oraz przygotuj farsz, a na drugi dzień całą tartę upiecz w piekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak

Calzonella.com
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ BEZ JAJEK 194

sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego ¼ szklanki mleka roślinnego np. sojowe ¾ szklanki cukru trzcinowego ( dałam mniej) ⅓ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki żurawiny ( w oryginale była posiekana czekolada) Wykonanie : do jednej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz sól, odstawiamy w drugiej misce mieszamy zmielone siemię lniane i mleko roślinne, następnie dodajemy cukier oraz olej i mieszamy wszystko około

Słodkie zapomnienie
Sernik Dla Taty 398

mówić i pisać. Śmierć taty przyszła tak szybko i niespodziewanie, chociaż jak można się przygotować na nią...nie da się... Jest ciężko, ale trzeba żyć dalej, dlatego przygotowałam sernik, sernik który zawsze będzie mi przypominał tatę, czasami tato potrafił przyjechać na drugi koniec miasta by zjeść chociaż jego kawałeczek. Sernik, delikatny, kremowy i z dużą ilością czekoladowej polewy taki

Gotowanie...to proste !
Kanapka z carpaccio wołowym 137

dyskontach możemy znaleźć je sprzedawane z serem parmezan oraz marynatą cytrynową, dzięki czemu mamy praktycznie gotowe danie. Ja postanowiłem jednak przygotować proste kanapki, które smakują rewelacyjnie. Nie do końca pasują one jednak na śniadanie (surowa wołowina) ale już jako drugi posiłek w ciągu dnia jak najbardziej. Jeżeli ktoś nie lubi surowej wołowiny możemy oczywiście zamienić

Programista w kuchni
Tofurnik z matchą 157

konkretny tofurnik robiłam trzy razy. Za pierwszym razem zdjęcia zwyczajnie nie wyszły. Za drugim razem zjedliśmy całość przed sesją zdjęciową. Za trzecim razem skończyła mi się matcha, którą pewna dobra dusza przywiozła aż z Japonii. Nie da się zrobić go po raz czwarty. Zresztą, jak widać na zdjęciach, matchy było nieco za mało ... [Read more

Gotuj z Blue Raven
Marysieńka 375

ciasta, smarujemy je połową masy, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy drugą częścią masy i na wierzchu układamy drugą część ciemnego ciasta. Wierzch ciasta polewamy polewą, można ją również ozdobić połówkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno stać w lodówce alby dało ładnie się pokroić. Po przyprawy i dodatki zapraszam Was do mojego sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia 367

kakaową. Kładziemy warstwę herbatników. Górę smarujemy polewą i posypujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce i jemy najlepiej drugiego dnia, kiedy herbatniki zmiękną. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/kaszak-ciasto-kasza-manna-bez-pieczenia/ MieszamWGarnku     Artykuł Kaszak – ciasto z kaszą manną bez pieczenia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Lekka sałatka z serem korycińskim 154

zjadłam samego, zanim coś z niego przyrządziłam, a przyrządzić można z niego naprawdę wiele ciekawych dań, co mam zamiar Wam tutaj pokazywać od czasu do czasu, a póki co zapraszam na lekką sałatkę idealną na kolację, czy jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: ok 150 g sera korycińskiego pół opakowania miksu sałat 1 pomarańcza garść żurawiny

Cynamonowe szczęście
Pączki, a raczej ich blady zamiennik. 145

dajemy suche składniki do mokrych łatwiej nam zapanować nad konsystencją. Ponieważ łatwiej ciasto zagęścić niż rozbić. Ten drugi zabieg jest bardzo ciężki do od odwrócenia i pracochłonny. Po około pięciu minutach wyrabiania dodajemy olej,  a gdy przestaje brudzić rękę można dać mu spokój. Przykrywamy folią lub ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcie. Gdy podwoi swoją objętość, wyrzucamy na blat mocno

Dieta moja pasja
“Uczta dla dwojga” – recenzja 115

zupy i strączki, ale przepisy nie muszą być nudne. Obok klasyków typu jaglanka z warzywami, mamy też dania przyprawione curry, nori czy sosem teriyaki. Najlepsze, że przepisy są smakowite, więc przyszła mama nie musi gotować osobnego obiadu dla siebie i drugiego dla reszty rodziny. Każdy chętnie zje chłodnik w szklance, risotto z parmezanem i chrupkimi ziarnami, makaron z sosem

Ugotowane pozamiatane
Muffinki bananowe z waniliowo-cytrynową nutką 108

masła suche składniki: 2 szkl mąki ¾ szkl cukru 1 łyżeczka sody ¾ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli (dałam ¼ łyżeczki) Banany zmiksować blenderem lub rozgnieść widelcem, można też zetrzeć je na tarce. Mokre składniki wymieszać w jednej misce, a suche w drugiej. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką. Nie mieszać zbyt długo. Masę nakładać do formy na muffinki wyłożonej

Posadzone i zjedzone
Sałatka z selera 290

paski, szynkę w kostkę. I zostaje tylko dodać szczyptę soli, trochę pieprzu i majonez. Ja majonezu dałam ok 5 pełnych łyżek ale każdy dodaje tyle ile mu pasuje.  Sałatka świetnie nadaję się na święta, imprezy czy po prostu na drugie śniadanie do pracy :) Smacznego

Kuchnia Viki
Hańdyk po prowansalsku (Indyk po prowansalsku) 131

dołwejcie, posolymy te miyso pod koniec duszynia- pōnoć bydzie barzi miynke. Jak już się to zrobi, to nojlepi dać je do lodōwki na noc, chyba że mołcie lauba [5] , w kery je fajny chōdek, to mogecie je i tam łostawić. Na drugi dziyń abo jak minie połra godzin obsmołżcie je fajnie z kołżdyj strony na klarowanym maśle i dolyjcie

Chop w kuchni
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą 185

wyjątkowych fanatyków połączeń sera, masła, śmietany czy mleka Przy odrobinie ostrożności w obchodzeniu się z gotowym daniem, może być ono wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Jako takie na pewno przyda się, jeśli zawartość talerza będzie miała z założenia zrobić wrażenie na drugiej osobie Jest też dość łatwe w przygotowaniu, z tym że warto skorzystać z jakiegoś narzędzia wspomagającego nadziewanie rurek

Kulinarna Pokusa
Mielone z kaszą jaglaną 142

Pozostało mi pół woreczka kaszy jaglanej z dania które przygotowywałam parę dni wcześniej. Oczywiście nie chciałam aby taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych. Składniki na 10-12 kotlecików

Gotowanie...to proste !
Fondant czekoladowy 141

potem o radości, że zostały rozwiązane? No cóż. Rozwiązanie okazało się nietrwałe. Czytnik kart umarł po drugim użyciu. Tak wiele chciałam Wam pokazać, tymczasem znowu musiałam zwlekać. No, ale dzisiaj wracam. Z pysznym, intensywnie czekoladowym fondantem. Tego smaku nie da się zapomnieć! (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Życie zamknięte w smaku
Sernik Milki way 3042

przegotowanej wody 4. Posypka - miękkie masło utrzeć z cukrem dodać mleko w proszku wyrobić  rękami masę dać schłodzić do lodówki lepiej zrobić dzień wcześniej 5. - Na wystudzony sernik zetrzeć na grubej tarce część posypki zalać  polewą i na górę drugą część posypki

W królestwie smaków Beaty
Placki ziemniaczane z serem wędzonym i kminkiem 146

się usmażyć małej ilości placków ziemniaczanych. Zawsze robię ich dużo za dużo! Takie gołe, odsmażane na drugi dzień nie są specjalnie atrakcyjne. Oto moja propozycja na odświeżenie i urozmaicenie "wczorajszych" placków, które podane z delikatną surówką mogą stanowić świetne danie obiadowe :) Placki ziemniaczane z serem wędzonym Składniki: 6 placków ziemniaczanych -  po przepis zapraszam tutaj

Kuchenne zapiski Edyty
Przepis na… – Piccata, włoskie schabowe 335

Piccata , zwana także pichottą, to danie podawane we Włoszech jako secondo piato. Tradycyjnie, do jego przygotowania używana jest cielęcina, jednak z powodzeniem można użyć filetów z kurczaka. Ta druga wersja jest szczególnie popularna w Stanach Zjednoczonych, wpasowując się w ogół american-italian food. 400 g cielęciny / 2 duże piersi kurczaka mąka sól, pieprz

Bon Ton Italia
Potrawa z kurczaka z maggi 106

placuszki doskonale komponują się z młodymi ziemniaczkami i świeżą warzywną sałatką tworząc w ten sposób ciekawe danie obiadowe. Przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy. Potrawkę przygotowujemy dzień wcześniej, a czas podany w przepisie to czas właściwego smażenia mięsa na drugi dzień

Milion Smaków
Makaron z sosem truskawkowym. 158

opakowanie cukru waniliowego WYKONANIE: Makaron gotujemy. Połowę (obranych) truskawek miksujemy razem z jogurtem i cukrem waniliowym. Drugą połowę kroimy w plasterki. Gorący makaron polewamy sosem truskawkowym i mieszamy z truskawkami Na wierzch kładziemy połówki lub całe truskawki dla dekoracji dania  SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Czekoladowe ciasto z czekoladowym kremem 208

kefiru 2 duże jajka lub 3 mniejsze 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 szklanka świeżo zaparzonej rozpuszczalnej kawy ( dałam 3 łyżeczki kawy) Sposób wykonania: Do jednego naczynia mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem, solą i sodą. W drugim naczyniu połączyć składniki mokre: jajka, olej, maślankę lub kefir, olejek waniliowy i krótko zmiksować do połączenia się

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowy chlebek bananowy 150

bloga. Bo, musicie wiedzieć, że ten blog jest jak moja prywatna książka kucharska, gdybym straciła nagle jego dane, wyłabym do księżyca z rozpaczy. Hmm, chyba czas założyć zeszyt.  Wypełniona spokojem, kliknęłam etykietę "Ciasta i ciasteczka" i zaczęłam poszukiwania. Pierwsza strona, druga i...ani widu ani słychu. Zmarszczyłam brwi i, z coraz mniejszym spokojem, rozpoczęłam przegląd pozostałych etykiet

Gotowanie to kochanie
Uszka z grzybami 151

brunatnych - 2 cebule - sól - czarny pieprz mielony - olej do smażenia Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku       Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy, studzimy i siekamy ( można blenderem – tylko

mojewypiekiinietylko
Pierogi ze słodką kapustą i grzybami 214

przyprawa jest niezbędna) - ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów - olej Składniki na ciasto: - 500g mąki pszennej (dałam poznańską) - 2 łyżki oleju - 1 łyżeczka soli - ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy w tej samej wodzie, ok. 40 minut, odcedzamy (zostawiamy trochę wody do kapusty), studzimy i siekamy (można

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania