drugie danie - 14640 przepisów (strona:252/976)

Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 69

wpuszczać do środka ciepła . Jakie są plusy mrożenia Sprawdź nasz przepis na calzone – danie idealne do mrożenia. – Przede wszystkim oszczędzamy czas, dużo czasu . Weźmy na przykład taki sos do lasagne albo rosół. Ugotowanie tych dań wymaga sporo wysiłku. Gdybyśmy mieli przyrządzać je od zera za każdym razem, gdy mamy smaka na pożywną(...)brzegi. Dlaczego? Mrożone jedzenie chłodzi swoich sąsiadów – dania mrożą się wzajemnie i lodówka nie musi aż tak się wysilać (czyli zużywać aż tyle prądu. A jakie są minusy mrożenia? Naszym zdaniem nei am minusów. Trzeba tylko znać dwie zasady: – Po pierwsze trzeba wiedzieć jak mrozić jedzenie. – Po drugie trzeba wiedzieć jak je rozmrażać

Niedzielny kucharz
Ciasto z morelami II 101

idealne! Właściwie to już moje trzecie ciasto z morelami, ale drugie ucierane, a jedno było kruche. To akurat zrobiłam z przepisu Oli. Po prostu rewelacja! A na inne ucierane ciasto z morelami zapraszam tutaj.Składniki (u mnie blaszka 25 x 30 cm):6 jajek1,5 szklanki cukru (dałam trochę mniej)1 cukier waniliowykilka kropel olejku waniliowego2

Kuchnia domowa Ani
Omlet z pieczarkami 164

Bekon lub boczek  drobno pokroić i obsmażyć na drugiej patelni Po usmażeniu boczku dołożyć do niego pieczarki, wymieszać składniki i wbić jajka Całośc delikatnie wymieszać, (ale niekoniecznie) posolić i smażyć Można smażyć tak by boki omleta się ścięły, a środek był półpłynny Smaczne danie na szybkie śniadanie

Proste Potrawy
Prażonki 287

godzinę. Po godzinie duszenia danie jest gotowe. Możemy je teraz dobrze przemieszać i rozłożyć na talerze. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest genialną alternatywą dla grilla. Piękna, letnia pogoda sprzyja spotkaniom z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. To świetna okazja, by zastąpić tradycyjnego grilla czymś innym. Po drugie: jest prosty. To jest

Proste-przepisy.pl
Ciasto miodowe, podwójnie kremowe 276

gładki, a chyba taki jest lepszy. Drugą połówkę ciasta układamy na kremie budyniowym i również nasączamy. Na to wykładamy krem krówkowy. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi. Gotowe, ale zanim będziemy się rozkoszować smakiem tego ciasta, musimy wstawić je do lodówki na co najmniej 2-3 godz. Po tym czasie ciasto będzie się dało ładnie kroić i żaden krem nie będzie

Ratunku obiad
NAJLEPSZE CIASTO BANANOWE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 811

sody - 1 łyżeczka cynamonu - 100g cukru trzcinowego ( dałam 60g i było wystarczająco słodkie) + 1 łyżka do posypania wierzchu 3 banany i daktyle ( u mnie jeszcze figi , gdyż zabrakło mi daktyli) zmiksować na gładką masę( użyłam do tego ręczny blender). Dodać do nich jajka, wanilię, miód i masło. Zmiksować. W drugim naczyniu połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon

Smaczne Zdrowe
Kurczak pieczony w winogronach 121

ewnie wiecie, że każdy kucharz ma swój unikalny sposób na kurczaka. Dla jednych jest to niezwykła mieszanka przypraw, która nadaje mu nieprawdopodobnego aromatu. Dla drugich wino, które sprawia, że mięso staje się kruche i niewyobrażalnie miękkie. Dla innych puszka lub butelka piwa, która nawilża mięso od środka. A jeszcze inni powiedzą, że to częste podlewanie mięsa spowoduje(...)skórka stanie się chrupiąca, a mięso soczyste. Ja w swoim przepisie na kurczaka poniekąd łączę te wszystkie sposoby i dorzucam jeszcze mnóstwo warzyw, które czynią z niego danie jednoblaszkowe. Jednak ten przepis to nie jest klasyka spod fudskłerowej ręki. Nowy numer magazynu Kocioł narzucił mi temat przewodni, którym były winogrona i postanowiłem je wykorzystać (za sprawą

Food Square
Kurczak pieczony po toskańsku – wiązanie kurczaka 217

prosty, pyszny, zdecydowany i soczysty – nawet przy odgrzewaniu, na drugi dzień. W towarzystwie białego wina, oliwy i ziół ten pieczony po toskańsku kurczak to stuprocentowa włoska uczta! Jeśli korzystacie ze świeżych ziół – rozmarynu i tymianku – piekarnik rozgrzewamy od razu, zaczynając pracę, do 200⁰C. Jeśli używacie ziół suszonych trzeba dać im dłuższą chwilę na nawilgnięcie, inaczej będą gorzkie i popsują(...)Kurczak po upieczeniu pozostaje bardzo soczysty, ma chrupiącą cienką skórkę a sos to naprawdę czysta poezja. Obiecuję Wam, że ten smak i to połączenie jest nie do pobicia! Na drugi dzień kurczaka odpiekam w piekarniku rozgrzanym do 160⁰C, razem z sosem. Smakuje tak samo rewelacyjnie jak świeży i dalej zostaje pysznie soczysty. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu

Karo in the Kitchen
Polędwiczka nadziewana serkiem Almette - fruit, karmelizowana gruszka i sos gruszkowo jabłkowy oraz chips. 89

kremowego smaku, doprawić solą i pieprzem czarnym. Ziemniaczane chipsy usmażyć jak frytki. Na drugiej patelni włożyć masło i cukier zgasić winem i ułożyć krążki cebuli i gruszki, smażyć aż cukier zacznie się karmelizować i gruszki ładnie się przyrumienią. Danie wykonaliśmy wspólnie na Konkursie    Almette. Puszysty smak natury Nie zajęło co prawda pierwszego miejsca

Gotowanie jest łatwe
Łopatka pieczona z cydrem 236

żeliwnym garnku z ziemniakami, cebulą i czosnkiem z dodatkiem świeżego tymianku i rozmarynu, drugi kawałek zostawiłam do parzenia. Po upieczeniu można łopatkę pokroić w cienkie plastry i wykorzystać jako obkład na kanapki lub pokroić w grubsze plastry i podać jako danie obiadowe z upieczonymi ziemniakami. z cebulą. Inne przepisy na pieczone mięso: łopatka pieczona z oregano(...)łyżeczkę czosnku suszonego, 1 łyżeczkę ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżkę suszonego majeranku i kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Łopatka marynowała się przez 24 godziny ułożona w blaszce. Na drugi dzień mięso z łopatki wieprzowej wraz z przyprawami w których się marynowała, włożyłam do żeliwnego garnka, wlałam jeszcze 150 ml cydru, obłożyłam świeżym rozmarynem i tymiankiem, oraz pokrojonymi w ósemki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kærnemælkkoldskål 121

żółtek zrobią nam się farfocle. Oczywiście - jeśli nie jadacie jajek na surowo, nie dane Wam będzie poznać ten smak... Mi takowe zupełnie nie przeszkadzają - ważne, żeby były świeże, z dobrego źródła, porządnie umyte i w ogóle wszystko jak trzeba (z drugiej strony - na coś trzeba umrzeć, więc...).  Do zupy podaje się tak zwane kammerjunkere, czyli rodzaj sucharków(...)waniliowy. Dobrze schłodzona, najlepiej przez całą noc w lodówce, smakuje wyśmienicie w ciepły dzień. My jedliśmy ją w ramach obiadu/kolacji, ale świetnie też sprawdzi się jako deser.Więc jak? Dacie się skusić na duński przysmak...?Duńska zupa maślankowaSkładniki:(na 6-8 porcji)2 litry maślanki12 żółtek1 laska wanilii120 g cukrudodatkowo:500 g sucharkówLaskę wanilii przeciąć na pół, wyskrobać ziarenka, rozetrzeć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłkowe supełki 119

Pewnego szarego, ołowianego dnia, kiedy właśnie szykowałam drugie śniadanie, spojrzałam w kuchenne okno. Na tle ciężkich chmur właśnie przelatywał klucz dzikich ptaków kierujących się na zachód. Na grzbiecie ptaka przewodnika dało się dostrzec zarys postaci. To Lato ze swoimi wypchanymi zielenią walizkami odfruwało do dalekich przystani razem z ptactwem. Do zobaczenia za rok, soczysty, Szalony Kolego! :) A zatem

Kuchnia w Słońcu Skąpana
TARTA ZE SZPINAKIEM I FETĄ 108

Tarta w wydaniu wytrawnym to zawsze wdzięczne i lubiane danie na obiad, lunch czy kolację. Jeśli chcesz podać ją gościom, dzień wcześniej spokojnie przygotuj ciasto i podpiecz oraz przygotuj farsz, a na drugi dzień całą tartę upiecz w piekarniku. Ciasto tej tarty jest tak dobre, że wykorzystuję ten przepis stosując też inne, wytrawne farsze. Jednak

Calzonella.com
CIASTECZKA OWSIANE Z ŻURAWINĄ BEZ JAJEK 183

sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżka mielonego siemienia lnianego ¼ szklanki mleka roślinnego np. sojowe ¾ szklanki cukru trzcinowego ( dałam mniej) ⅓ szklanki oleju rzepakowego ¾ szklanki żurawiny ( w oryginale była posiekana czekolada) Wykonanie : do jednej miski przesiewamy mąkę, sodę oraz sól, odstawiamy w drugiej misce mieszamy zmielone siemię lniane i mleko roślinne, następnie dodajemy cukier oraz olej i mieszamy wszystko około

Słodkie zapomnienie