drugie danie - 14640 przepisów (strona:255/976)

Najszybsza włoska pizza 401

będę ukrywać, za dobrą pizzę dam się pokroić! Kiedy wieczorem (wiem, że to najmniej odpowiednia pora na obżarstwo!) najdzie mnie niedoparta ochota na pizzę, są dwa wyjścia - jechać do najbliższej dobrej, włoskiej pizzerii, albo zamówić z dowozem do domu. Jedno i drugie zajmuje sporo czasu - dowóz nieco mniej, ale jakość dowożonej pizzy - cóż, dla głodnego nic strasznego(...)bazylia! Przygotowanie takiej pizzy zajęło mi 15 minut, była pyszna, a dzieciaki były nią zachwycone. Karolina stwierdziła nawet, że to najlepsza pizza jaką jadła. Teraz dogadzamy sobie w tym daniem przynajmniej raz w tygodniu. (Co nie wróży dobrze mojej prezencji latem na plaży;) Składniki na 3 pizze (ok. 25 cm) 3 piady (włoskie "tortille") 3-4 dojrzałe pomidory

Kulinarne Inspiracje
Pieczone nogi gęsi z kasztanami i żurawiną 192

monogamii. Wiążą się w pary na całe życie i wspólnie wychowują swoje młode. Znalezienie drugiej połówki, która gdzieś tam na nas czeka jest marzeniem każdego. Stąd u Germanów gęś stała się symbolem wierności małżeńskiej i przez stulecia podawano ją jako danie  „na szczęście”.  W Niemczech w średniowieczu gęś była potrawą  postną(...)zarówno mentalną, jak i tę w poszukiwaniu niezdobytych lądów. Klucz gęsi przypomina  literę V, która kojarzy nam się ze znakiem zwycięstwa. Gęsi nigdy nie lecą bezpośrednio jedna za drugą, każda ma nieprzesłonięte pole widzenia. Widać ich partnerstwo ,działanie zespołowe i troskę o wzajemne bezpieczeństwo. Teraz muszę spojrzeć z lotu ptaka i  nabrać sporego dystansu do tego poczciwego

Kulinarny karnet Christophera
Przekąska: kiełbasa i papryka marynowana 163

Zachowany kawałek kiełbaski z pierwszego śniadania (węglowodanowego) można zastosować do przygotowania drugiego śniadania lub przekąski. Takie drugie śniadanie lub podwieczorek serwujemy najlepiej 2 godziny po posiłku węglowodanowym.     Minimalny czas to 1-1,5 godziny, bo tyle potrzebuje nasz żołądek na przetworzenie porcji węglowodanów. Jeśli ktoś przebywa w domu nie sprawi to mu problemu. Ludzie, którzy(...)mięsa i wędliny. Studiowałem rożne dane na ten temat i naukowcy nie specjalnie różnią się w ocenach potrzeb organizmu. Dane, które uzyskałem to np. 30 - 50g/dobę lub odpowiednik wagi ciała ilość kg = ilość g mięsa/wędlin. Ze względu na nowoczesne technologie pompowania mięsa lub stosowania dodatków do wyrobów wędliniarskich, proponuję zastosować drugi wskaźnik. Jeśli ważysz

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pizza na grillu? To możliwe z systemem GBS! 79

wieloma możliwościami! A dzięki niemu upieczecie nie tylko pizzę, ale również wiele innych dań. Gourmet BBQ System (GBS) to rewolucyjny system rusztu opracowany przez markę Weber, który dzięki wymiennemu środkowi pozwala na przygotowanie na grillu m.in.: steków, pizzy, gofrów, pieczonego kurczaka czy dań orientalnych. Możliwości wykorzystania GBS do przygotowywania różnych potraw są praktycznie nieograniczone. *Wpis powstał(...)gofrów i kanapek – jedna strona pozwala na przygotowanie gofrów, a druga grillowanych kanapek stojak do drobiu – dzięki niemu można przygotować pysznego kurczaka oraz… chleba i ciast! ruszt Sear Grate – do przygotowania znakomitych steków z charakterystyczną kratką wok – do przygotowywania dań kuchni azjatyckiej, smażenia frytek czy przygotowywania zup Przede wszystkim ruszt

Pasja Smaku
MUFFINKI Z SEREM I KABANOSAMI 144

Pyszne muffinki z żółtym serem i kabanoskami :).W sam raz na piknik lub jako drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. SKŁADNIKI 2 szklanki

Mała w garnku miesza
Chata Wędrowca - Wetlina (Bieszczady) 180

gabarytach mowa. Co do samego smaku, jest to danie z serii tych, o których mniej więcej wiemy czego możemy się spodziewać, ale za każdym razem jesteśmy zaskoczeni jak pyszne może być coś tak prostego.Jagody jednak, czy to na naleśniku czy w pierogach były dopiero na drugim miejscu mojej listy must eat w Bieszczadach(...)więcej 300g rybkę w całej swej krasie. Silnie doprawioną solą i czosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby zapiekane ziemniaczki i świeża sałatka. Tu też chciałam

W kuchni wieczorem
Placuszki z cukinii dla dzieci 268

owoców. Sprawa dla mnie o tyle istotna, że pomimo wielu pomysłów na fajne dania, moje dzieci święte nie są i wcale nie jest tak, że Hania do szkoły zabiera pocięte w słupki warzywa zamiast słodkich przekąsek, a Franek w przedszkolu upomina się o drugą porcję surówki. Walczę tak samo jak każdy inny rodzic o to, żeby do obiadu(...)trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują. Tak było z marchewką, do której długo Hani nie mogłam przekonać. A w szkole

bistro mama
Cytrynowa saltimbocca z kurczaka 247

Dzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele dań, muszę się tylko zatroszczyć o to, aby nie wyszła sucha. Mam na to dwa sposoby. Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi(...)przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla

Chilli Czosnek i Oliwa
Kiełbasa drobiowo wieprzowa 380

czosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem 60 g do całości Wykonanie  Łopatkę tniemy w  kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48  . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę 2 x 2 cm i solimy.Czas w soli(...)mięsa dajemy przyprawy odrobinę wody i wyrabiamy do kleistości. Mięso wkładamy do lodówki 6-8 godz.Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy do kleistości w razie konieczności można dać troszkę wody. Nabijamy jelita i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce u mnie było około 6. Osuszanie w wędzarni  Czas 40-45 min temp 35-45 stopni bez dymu

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak z 40 ząbkami czosnku 389

często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy np. tylko 2 nogi dla 2 osób. Jedno jest jednak pewne – zawsze występuje w tym daniu i mięso z kurczaka i ząbki czosnku(...)zawsze bardzo prosta pod każdym z tych względów. Dlatego doskonale nadaje się dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie. Zarówno z własnych doświadczeń jak i napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał

Kulinarna Pokusa
Bami Goreng 63

tradycyjne danie Holenderskie ❓ prawda, że brzmi dość oryginalnie, ale i do tego dojdziemy.  Prawdopodobnie graniczące z pewności Bami Goreng wywodzi się z kuchni Chińskiej a dokładniej było pod dużym wpływem Chow Mein . Oczywiście to nie odpowiedź na pytanie skąd Bami Goreng w Holandii.  Idźmy dalej.  Chińscy imigranci zawieźli to danie(...)Indonezja była własność Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Po drugiej wojnie światowej a dokładniej na konferencję pokojowej w Hadze, 27 grudnia 1949 Holendrzy, choć niechętnie, ale uznali niepodległość Indonezji.  Indonezja odzyskała Niepodległości a Bami Goreng pozostało do dziś popularne w Holandii i jest uznawana za jedno z tradycyjnych dań Holenderskich.  Na zakończenie mojej przydługiej historii, życzę

RafalCook
Orzechowiec 126

sody Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Dwie podobnych rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier i miód zagotować(...)cukru Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, zamiast 4 szklanek mleka, dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia

Kuchnia smaków
Urlop z dzieckiem....czyli co zjeść i gdzie. Miejsca przyjazne dzieciom. 158

puścić na to dziecko? tylko potem człowiek patrzy w ten portfel i co widzi? same miedziaki :) jeden spacer i po drodze z 10 maszyn na połowę dałam się namówić niemalże każdego dnia. Myślę sobie a masz synu, korzystaj :D to Twoje wakacje, aj tu jestem tylko po to by Cię pilnować.  Fontanna ?!? Błagam, niech mi ktoś wytłumaczy(...)Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler!  Byłam tam drugi raz. Do lokalu przyciąga nie tylko wygląd z zewnątrz ale i cudowny orientalny zapach. Miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną

ClauditteMissCooking
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 145

przyjdą na ogrodową imprezę, a tam kociołek zamiast grilla :)       Podstawą prawie każdego dania z kociołka jest tłuszcz. Tłuszcz, na którym potem będziemy smażyć resztę dań. Może być to oczywiście olej lub oliwa, ale według nas najlepsza jest wędzona słonina. Nie dość, że doskonale sprawdza się jako tłuszcz to jeszcze oddaje swój fantastyczny aromat. Roztapiamy(...)wody. Dzięki temu papryka się przesmaży i nie będzie surowa, a z drugiej strony się nie przypali.  Możemy też dodać gotową pastę paprykowa w tubce i wtedy nie ma konieczności podlewania wodą. I takim oto sposobem mamy już gotową bazę do zrobienia praktycznie każdego dania, nawet takiego z resztek z lodówki. W ogóle cała kuchnia węgierska

Marder&Marder Manufacture
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE Z TAHINI, AMARANTUSEM I SŁONECZNIKIEM 171

używam). Samo zdrowie w każdym kęsie. Idealne do kawki, jako pełnowartościowe drugie śniadanie... Świetnie sprawdzą się również w podróży. Składniki: - 320g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 170g ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego) - 1 jajko - 100g pasty sezamowej tahini - 150g ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki(...)ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 20 minut na termoobiegu, lub 200*C i pieczemy ok.15 minut. Pozostawiamy na blaszce do wystudzenia

Smaczne Zdrowe