owoców. Sprawa dla mnie o tyle istotna, że pomimo wielu pomysłów na fajne dania, moje dzieci święte nie są i wcale nie jest tak, że Hania do szkoły zabiera pocięte w słupki warzywa zamiast słodkich przekąsek, a Franek w przedszkolu upomina się o drugą porcję surówki. Walczę tak samo jak każdy inny rodzic o to, żeby do obiadu(...)trzymamy ;) Kiedy Hania poszła do szkoły jako 6-latka, miałam wiele dylematów. Tych związanych z żywieniem również. Ale czasami okazuje się, że obawy rodziców są przedwczesne i wystarczy dać dzieciom trochę wolnej ręki, a one im mniej czują się do czegoś zmuszane, tym chętniej same próbują. Tak było z marchewką, do której długo Hani nie mogłam przekonać. A w szkole
bistro mamaDzień dobry, Gdy szukam pomysłu na szybki obiad w tygodniu , pierś z kurczaka przychodzi mi z pomocą. W kilka chwil mogę wyczarować z niej bardzo wiele dań, muszę się tylko zatroszczyć o to, aby nie wyszła sucha. Mam na to dwa sposoby. Pierwszy to krótkie smażenie na mocno rozgrzanej patelni grillowej, podobnie jak przygotowuje się steka. Mięso wychodzi(...)przygotowałam do sałatki z pomidorów i brzoskwiń w tym przepisie . Druga metoda polega na owinięciu piersi kurczaka plasterkiem szynki lub boczku , który zapobiega wysychaniu mięsa i nadaje mu apetycznego, słono-wędzonego posmaku. Dodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla
Chilli Czosnek i Oliwaczosnek wyciśnięty przez praskę ja dałem 60 g do całości Wykonanie Łopatkę tniemy w kawałki 4 x 4 cm ,ścinki z szynki i schabu pozostawiamy jakie są i peklujemy dodając odrobinę wody. Czas peklowania 48 . Mieszamy co 12 godzin . Mięso drobiowe kupujemy na drugi dzień tniemy w kostkę 2 x 2 cm i solimy.Czas w soli(...)mięsa dajemy przyprawy odrobinę wody i wyrabiamy do kleistości. Mięso wkładamy do lodówki 6-8 godz.Po tym czasie mięso jeszcze raz wyrabiamy do kleistości w razie konieczności można dać troszkę wody. Nabijamy jelita i odwieszamy kiełbasę najlepiej w chodne przewiewne miejsce u mnie było około 6. Osuszanie w wędzarni Czas 40-45 min temp 35-45 stopni bez dymu
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.często są to same nogi lub udka. Po drugie, nie musi to być dokładnie wyliczone 40 ząbków czosnku. Zwykle oznacza to tyle co jego 2 lub 3 główki, ewentualnie proporcjonalnie mniej jeśli przyrządzamy np. tylko 2 nogi dla 2 osób. Jedno jest jednak pewne – zawsze występuje w tym daniu i mięso z kurczaka i ząbki czosnku(...)zawsze bardzo prosta pod każdym z tych względów. Dlatego doskonale nadaje się dla osób, którym brakuje czasu na gotowanie. Zarówno z własnych doświadczeń jak i napotkanych opisów tego dania wnioskuję, że dla niektórych dość przerażająco brzmi tytułowe „40 ząbków czosnku”. Bo to ostre w smaku warzywo, prawda? Prawda, ale nie dotyczy to chociażby czosnku pieczonego! Każdy kto miał
Kulinarna Pokusatradycyjne danie Holenderskie ❓ prawda, że brzmi dość oryginalnie, ale i do tego dojdziemy. Prawdopodobnie graniczące z pewności Bami Goreng wywodzi się z kuchni Chińskiej a dokładniej było pod dużym wpływem Chow Mein . Oczywiście to nie odpowiedź na pytanie skąd Bami Goreng w Holandii. Idźmy dalej. Chińscy imigranci zawieźli to danie(...)Indonezja była własność Holenderskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej. Po drugiej wojnie światowej a dokładniej na konferencję pokojowej w Hadze, 27 grudnia 1949 Holendrzy, choć niechętnie, ale uznali niepodległość Indonezji. Indonezja odzyskała Niepodległości a Bami Goreng pozostało do dziś popularne w Holandii i jest uznawana za jedno z tradycyjnych dań Holenderskich. Na zakończenie mojej przydługiej historii, życzę
RafalCooksody Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części. Dwie podobnych rozmiarów blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Na jednej blaszce rozkładamy jedną połówkę ciasta, na drugiej drugą. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Warstwa orzechowa: 400 gram posiekanych orzechów włoskich 100 gram masła 5 łyżek cukru 3 łyżki miodu Masło, cukier i miód zagotować(...)cukru Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, zamiast 4 szklanek mleka, dać 3 szklanki. Podczas gotowania dodać cukier. Budyń pogotować kilka minut, aby masa była bardziej zbita. Całość ostudzić. Masło ucieramy, dodając stopniowo wystudzony budyń. Na wystudzone spody od ciasta nałożyć masę śmietankową, następnie przykryć je drugim spodem, wylać na wierzch ciepłą jeszcze masę orzechową. Zostawić do wystygnięcia
Kuchnia smakówpuścić na to dziecko? tylko potem człowiek patrzy w ten portfel i co widzi? same miedziaki :) jeden spacer i po drodze z 10 maszyn na połowę dałam się namówić niemalże każdego dnia. Myślę sobie a masz synu, korzystaj :D to Twoje wakacje, aj tu jestem tylko po to by Cię pilnować. Fontanna ?!? Błagam, niech mi ktoś wytłumaczy(...)Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler! Byłam tam drugi raz. Do lokalu przyciąga nie tylko wygląd z zewnątrz ale i cudowny orientalny zapach. Miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną
ClauditteMissCookingprzyjdą na ogrodową imprezę, a tam kociołek zamiast grilla :) Podstawą prawie każdego dania z kociołka jest tłuszcz. Tłuszcz, na którym potem będziemy smażyć resztę dań. Może być to oczywiście olej lub oliwa, ale według nas najlepsza jest wędzona słonina. Nie dość, że doskonale sprawdza się jako tłuszcz to jeszcze oddaje swój fantastyczny aromat. Roztapiamy(...)wody. Dzięki temu papryka się przesmaży i nie będzie surowa, a z drugiej strony się nie przypali. Możemy też dodać gotową pastę paprykowa w tubce i wtedy nie ma konieczności podlewania wodą. I takim oto sposobem mamy już gotową bazę do zrobienia praktycznie każdego dania, nawet takiego z resztek z lodówki. W ogóle cała kuchnia węgierska
Marder&Marder Manufactureużywam). Samo zdrowie w każdym kęsie. Idealne do kawki, jako pełnowartościowe drugie śniadanie... Świetnie sprawdzą się również w podróży. Składniki: - 320g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 170g ksylitolu (lub cukru, np.trzcinowego) - 1 jajko - 100g pasty sezamowej tahini - 150g ziaren słonecznika - 150g zimnego masła - 20g amarantusa ekspandowanego (dałam bez dodatków) W misie miksera umieścić mąkę, dodać pokrojone na mniejsze kawałki(...)ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które delikatnie spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy na kilka minut do lodówki i zapełniamy ciastkami drugą blaszkę. Schłodzone ciacha wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 20 minut na termoobiegu, lub 200*C i pieczemy ok.15 minut. Pozostawiamy na blaszce do wystudzenia
Smaczne Zdrowepierwsze - w końcu mam aparat! Po drugie - musiałam go wypróbować, więc zainspirowana zabawą zorganizowaną przez Tymbark postanowiłam podzielić się swoim pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie, w myśl zasady mówiącej, iż środa to mała sobota :) Przygotowanie tego posiłku zajmuje około 10 minut, a na pewno takie grzanki wraz ze szklanką soku dadzą nam dużo energii na pracowity dzień
Kulinarne zapędy Kokosapodsmażamy na patelni na łyżce oleju kokosowego. Po przerzuceniu na drugą stronę, dodajemy imbir, czosnek i kurkumę. Po chwili dodajemy resztę warzyw i podsmażamy ok 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy mleczko kokosowe, czekamy aż się zagotuje i danie gotowe! Najlepiej będzie smakowało z ryżem kokosowym z przepisu pani Magdy ze skutecznie.tv . Smaczengo
Bazując na smakuWłaśnie rozpoczął się wrzesień, a wraz z nim czas dylematów: co spakować dziecku na drugie śniadanie? U mnie zwykle pomysły na zawartość śniadaniówki namnażają
WiszniówkaTosty i zapiekanki traktowane są trochę po macoszemu – uważane za łatwe, proste, niewyszukane… W zasadzie ciężko nazywać je daniem obiadowym, a można zrobić je na lunch czy późny obiad naprawdę oryginalnie – a w dalszym ciągu prosto, czyli tak jak lubię. Zderzyć ze sobą słodkie i wędzone. Kremowe i pikantne. Te tosty są jednym z naszych ulubionych „awaryjnych obiadów(...)kromkach rozkładamy szpinak, na nim po równo mięso kurczaka i starte sery. Zamykamy całość drugą kromką i pieczemy w tosterze lub opiekaczu do panini do zrumienienia pieczywa i rozpuszczenia sera. Te tosty są bardzo smaczne i bardzo sycące – u nas mają status dania obiadowego. Dlaczego napisałam wcześniej że to opcja awaryjna? Bo i pieczywo, i ser, i wędzonego
Karo in the Kitchenwszem i wobec, że Wy nie, broń Boże, a gdzieżby...? Bo ja, moi drodzy, Walentynki lubię. Jest to dodatkowy pretekst, żeby się przytulić trochę dłużej niż zwykle, całusa dać z figlarnym błyskiem w oku, a wieczorem wyręczyć malutką paczuszkę i z tym rozkosznym dreszczem emocji oczekiwać reakcji. Czasy są, jakie są - komercja dosięga wszystkiego, w związku z tym czerwone(...)ruszać się dzisiaj z kanapy. Zawinięta w kołdrę pałaszuję przygotowany wcześniej deser, uśmiechając się do mojej drugiej połówki... Jabłka? A może raczej kiwi...? Choć dzisiaj najlepsza byłaby przecież truskawka.Nie przepadam za panną cottą, ale muszę przyznać, że ta udała się znakomicie. Dałam nieco więcej żelatyny, żeby mi bez problemu wyskoczyła z foremki, jeżeli planujecie przygotować deser w szklankach, wystarczą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł Dania mięsne Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę. Burger był słony, podany ze słonym anchois(...)być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie nie do zjedzenia; koszt: 39 zł Kotleciki jagnięce smażone w winie i z czosnkiem, podawane z czerwoną soczewicą - kolejne danie, którego nie próbowałam... ale ponoć trzymało poziom. Mogę dodać, że osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!