zrobienia na szybko, bez dodatku cukru, a z racji kaloryczności miodu dodałam jako drugie słodzidło erytrytol, który nie zawiera dodatkowych kalorii (jeśli wolicie ksylitol, możecie użyć go zamiennie). Do zimowej, rozgrzewającej herbatki są jak znalazł, więc upieczcie je koniecznie jeszcze przed świętami Dajcie znać, czy lubicie wykorzystywać miód w wypiekach Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 200 g mąki
Fitkotsię tam oboje? Czy wyciągał do Niej swoją dłoń, pomagając przejść z jednego świata na drugi? W te październikowo-listopadowe dni myślę o Nich szczególnie. Brakuje mi Ich obojga. I Ich zwykłej miłości. Właśnie pięknej przez swą zwykłość. Jaka szkoda, że życia nie da się powtórzyć, przeżyć ponownie. Bo gdyby można było, chciałabym, aby Moja Babcia i Mój Dziadek mogli
Raj dla Podniebieniazupy zamiast tradycyjnego makaronu. Dla mnie pomidorowa jak marzenie. Jednakże synuś drugi i trzeci nie lubi ciecierzycy. Jako oddana matka zawsze mam rezerwowy plan. Zdjęcie poniżej…Lubicie zupy? Jaką pomidorową byście wybrali, z ciecierzycą czy z makaronem? Zupa to fajne danie na obiad , które często kombinuję z plackami lub naleśnikami. Dzieci są zadowolone, małżonek też
codojedzeniapusty żołądek. Kochani, nawet w taki upał musimy coś temu naszemu organizmowi dać do jedzenia, a dziś mam dla Was absolutnie prze-pysz-ny shake… wytrawny. Znajdziecie w nim wszystko, co jest niezbędne podczas gorąca: – po pierwsze: jest ziiiiiimny – po drugie: między innymi składa się z kwaśnego mleka – doskonałego probiotyku. Oprócz tego, że fantastycznie wpływa
Kate's Kitchenjako posiłek dla małych niejadków. Wszystkie podzielone są na kategorie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, przekąski i kolacja, a w każdej z nich mnóstwo smakowitości. Wiele przepisów w książce oznaczonych jest pieczątką „Polecane dla dzieci”, stąd możemy być pewni, że danie jest dla naszych maleństw odpowiednie. Ponadto każdy przepis zawiera komentarz wyjaśniający
Be Fit Be StrongŚwietne i pożywne danie nie tylko dla wegan. W zasadzie, to już któryś raz z kolei robimy i bardzo nam smakuje. Jako dodatku można użyć ryżu jaśminowego lub thaibonnet. My użyliśmy tego drugiego rodzaju. Składniki 2 puszki czerwonej kukurydzy 3 papryki (kolorowe) 2 czerwone cebule 2 łodygi selera naciowego 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mielonego
R'n'G Kitchenwyczerpania składników. Wierzch wyrównać, oprószyć wiórkami kokosowymi i udekorować świeżymi jeżynami. Można ich dać znacznie więcej :) Smacznego :) Ciasto przed podaniem musi stać parę godzin w lodówce, wtedy krakersy zmiękną. Krem kokosowy i jeżynowy przygotowujemy jednocześnie, aby jeden z nich nie stężał zanim drugi będzie gotowy. Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta
https:KKuchniaMniamrobiła cały rytuał z gotowania kaszy, pamiętam te garnki ustawione jeden na drugim, a potem zbitą bryłę kaszy jęczmiennej. Takie to ja mam wspomnienia a jakie są Wasze? Dziś kasze umiemy gotować i trwa to 15 minut a rezultatem jest pyszne danie. Zapraszam do gotowania. Kasza bulgur z warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemówić, ja kilka razy byłam w takiej sytuacji - i w jednej i w drugiej. Doskonale pamiętam w jaki popłoch wtedy człowiek wpada i jak nagle wszystkie pomysły ulatują z jego głowy ;-) więc postanowiłam zestawić w tym miejscu kilka naprawdę szybkich pomysłów na dania, które zdążycie przygotować z powodzeniem w ciągu jutrzejszego dnia. Mało tego, jeśli dobrze zorganizujecie siebie(...)domowników gwarantuję, że zostanie Wam chwila na relaks przy kawie czy kojącą maseczkę ;-) Tak więc człowieki nie załamujemy się, tylko szukamy pomysłów, podpowiedzi, inspiracji i działamy :-) 1. Danie gorące Tak sobie myślę, że cała noc do tego zakrapiana alkoholem... gościom na pewno dobrze zrobi gorąca przekąska. A najlepsze będzie to, co albo da się zrobić
Czary - gary w kuchniwłoską kocham równie mocno co tajską. Tak w jednej, jak i w drugiej znajdziemy makaron i chociaż kojarzy się on nam głównie z kuchnia włoską, świetnie się sprawdza jako dodatek kuchni tajskiej . Z okazji wczorajszego światowego dnia makaronu zrobiłam Pad Thai, danie tajskie oparte na makaronie ryżowym smażonym z dodatkami w woku. Polecam. Makaron jest
Bon appetit mon amiepostanowiłam na tych kościach zrobić bulion. Całość wyszła super na drugi dzień zupa jest jeszcze lepsza w smaku niż pierwszego dnia. Składniki 1,2-1,5 kg cebuli 3 ząbki czosnku 0,5 litra wina białego (najlepiej wytrawnego ja dałam po szklance wytrawnego i półsłodkiego) 1 kostka bulionowa 4 ziela angielskie 2 liście laurowe u mnie kości ze schaba - opcjonalnie
Piekielna Kuchnia Patipage norweskiego Burger King Ciekawym posunięciem można nazwać to, co zrobił norweski Burger King - dał możliwość swoim fanom (ok. 38,000 osób) wybór... Pokazać, że jest się prawdziwym fanem BK albo dostać darmowego Big Mac'a od swojej największej konkurencji. Ci, którzy wybrali drugą opcję otrzymali kupon na burgera do Mac'a i informację, że zostali zbanowani za zawsze
Right Behind The Kitchenposypać koperkiem i posiekaną rukolą oraz ułożyć plasterki pomidora. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować omlet z makrelą w oleju z papryczką piri piri. Ta ostra rybka doskonale nadaje się do takich dań . http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwetwardo i pomidorka. Rewelacyjne śniadanko do ziarnistego pieczywa. Dostałam do testowania drugą paczkę rybek w puszkach , są jeszcze lepsze :) Tym razem postanowiłam przygotować Makrelę na śnmiadanie z jajkiem i pesto. Ta łagodna w smaku rybka doskonale nadaje się do takich dań . http://www.graal.pl/?page_id=63
Gotowanie jest łatwecukru za dużo. Szczerze mówiąc myślę, że więcej niż jeden kieliszek się nie da. Taka idealna słodko-kwaśna nalewka na zakończenie obiadu, tak żeby trawienie poprawić. I do tego właśnie zaplanowałem ją stosować. Tak kieliszek po obiedzie, dla zdrowotności. Ale po drugim filtrowaniu stała się ciekawa rzecz: nalewka straciła trochę swojego żółtego koloru i zupełnie zmienił się
Marder&Marder Manufacturetylko moja nazwowa fanaberia, w ogóle się tym nie musicie kierować), tata dał mu pierwsze miejsce w nieoficjalnym konkursie ciast ;) Ten wypiek ma kilka zdecydowanych zalet. Po pierwsze, jeżeli ma się trzy identyczne blachy, nie zajmuje wiele czasu jego przygotowanie. Po drugie, jest supertanie. Po trzecie, stosunkowo długo nadaje się do spożycia, a im dłużej stoi (bez przesady
Życie zamknięte w smakutaki sposób, aby były one jak najatrakcyjniejsze dla odbiorcy. Sprawy niby podstawowe, ale z drugiej strony często przez nas zaniedbywane. Kuba sprzedał nam również kilka fajnych patentów, mających sprawić, by nasze zdjęcia były znacznie bardziej apetyczne. Spróbowaliśmy również sił w samodzielnym fotografowaniu. Olympus dał nam do wypróbowania jeden ze swoich podstawowych, ale za to bardzo gadżeciarskich modeli, a Kuba(...)kanapki. Zachowanie to pozostawiam bez komentarza i tylko w ramach uwagi polecam organizatorom, by kolejne warsztaty cookingowe miały charakter zamknięty z ewentualną degustacją już przygotowanych dań. Co by jednak nie powiedzieć Paulina dała radę i wspólnie przygotowaliśmy naprawdę niezłą szamę. Z warsztatów na pewno nikt nie wyszedł głody (tylko, co najwyżej wkurzony wyżej nadmienioną sytuacją). HAWAJSKIE HAWAŃSKIE RYTMY
Food SquareCiasto zacznie ładnie odchodzić od garnka. Przestudzić. Dodawać po 1 jajku, miksować.Na koniec dać proszek do pieczenia i sól, wymiksować.Ciasto podzielić na dwie części. Rozsmarować na dwie duże blachy,piec na rumiano ok 25 minut. Masa: Połowę mleka i cukier zagotować. Drugą połowę mleka wymiksować z żółtkami, makami i cukrem. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać(...)energicznie żeby nie powstały grudki.Zimne wymiksować z masłem. Na jedne upieczony wystudzony placek wyłożyć masę, docisnąć drugim plackiem. Odstawić do zastygnięcia
Z Majeczką w kuchnimogę rozszyfrować składników. Trochę podpytywałam, ale się nie udało... Jest podawany do niektórych dań. Smakował trochę, jak krem z mleka ryżowego ale był dość kwaśny (ocet, cytryna?). Właściwie smakiem przypominał majonez wegański na mleku ryżowym, ale był bardzo puszysty, kremowy i lekki . Drugi sos - z czerwonej papryki - myślałam, że to harissa, ale okazało się nie w ogóle
Qlinarnie i Qlinarniedanie jednogarnkowe z kategorii tych, które się albo uwielbia, albo nie bierze do ust. Ja jestem gdzieś pośrodku tej konfiguracji.Zawsze gdy z Mamą je gotujemy zjadam porcję, ale na drugi dzień szukam już czegoś innego i z reguły gotuję coś dla siebie.Za to mój Tato jest usatysfakcjonowany i wyjada wszystko do ostatniej łyżki.Mama też zresztą
Gosia gotujemoczenia w wodzie, kucharkiem, pieprzem, posiekaną cebulą - nabrać porcje sporą mięsa, rozpłaszczyć na dłoni, dać porcję ćwikły i zlepić na mocno gorącym oleju smazyc z każdej strony rumiane kotlety, wlać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu z 20 minut, drugą szklankę wody wymieszać z mąką, śmietaną 12% i mieszając zagęścić sos podać z ugotowaną kaszą
W Mojej Kuchni Lubięmłynka ;) i z jednej strony dodatkowo posypać suszoną cebulką, a z drugiej przyprawą do kurczaka i mielonym kminkiem.Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Kiedy będzie już podsmażone należy posmarować z obu stron surowym żółtkiem i obsmażyć ;) Idealne jako danie obiadowe lub ciepła kolacja.Smacznego
Lawendowe Niebołyżki sosu sojowego zioła do drobiu mała śmietana ( dałam 18%) WYKONANIE Królika przygotowujemy dzień wcześniej. Robimy marynatę z sosu sojowego i ziół. Królika dzielimy na małe kawałki. zalewamy sosem, mieszamy i zostawiamy w lodówce na dobę. Na drugi dzień wkładamy kawałki królika do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez
W kuchennym oknie EwyKapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby można je zajadać jeszcze w drugi dzień, można je również mrozić i wyjąć jak mamy gości :) Farsz: mała główka kapusty 2 cebule 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki bułki
Apetyczna babeczkaciasta, które mogłabym pochłaniać w nieskończoność, drożdżowe zwłaszcza takie maślane jest rewelacyjnie. Na drugim miejscu jest chałka, potem hm.. ciasto drożdżowe z serem i kruszonką:d pycha:) pamiętam jak moja babcia takie robiła, pachniała nim cała kuchnia. W środku rogalików nie dałam żadnego nadzienia są tak maślane, że nic im więcej nie trzeba, zapraszam więc
ciastkarnia na kruchym spodzieKotleciki mielone z piersi kurczaka, zapiekane ziemniaki i brokuł z cebulą - pyszny i dietetyczny obiadek na dzisiaj :) Z mięsa mielonego można wyczarować wiele dań, ale będąc na diecie dobrze by było nie stosować panierki i niestety nie smażyć na oleju. Składniki na 1 porcję: 100 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 200 g ziemniaków(...)obróć kotlety na drugą stronę). Ziemniaki odcedź i przełóż do kolejnego naczynia żaroodpornego - posyp tymiankiem i słodką lub ostrą papryką - wsadź do piekarnika w momencie obracania kotlecików. Po 5-10 min (od włożenia ziemniaków) wstaw naczynie z brokułem. Gotowe danie wyłóż na talerz i dodaj świeże listki bazylii. PS. Najlepiej użyć 3 małe naczynia
Alutka-Gotujeciasto mo\u017ce nie da\u0107 si\u0119 wa\u0142kowa\u0107, dlatego dajmy mu oko\u0142o 30 minut odpoczynku.","text":"Po wyrobieniu ciasta nale\u017cy przykry\u0107 go foli\u0105 i odstawi\u0107 do wystygni\u0119cia aby ciasto odpocz\u0119\u0142o. \u015awie\u017ce ciasto mo\u017ce nie da\u0107 si\u0119 wa\u0142kowa\u0107, dlatego dajmy mu oko\u0142o(...)mąki powinien przestygnąć i dać się wyrabiać, ale miejmy na uwadze, że to jednak wrzątek. Po wyrobieniu ciasta należy przykryć go folią i odstawić do wystygnięcia aby ciasto odpoczęło. Świeże ciasto może nie dać się wałkować, dlatego dajmy mu około 30 minut odpoczynku. Ciasto podzielmy na 16 równych części. Z każdej części uformujmy kulkę. Ponownie dajmy odpocząć 15 minut
ProstePesto.plnadzieję, że jesteście głodni! Mam dla Was dzisiaj dwa przepisy. Pierwszy to szwedzka sałatka z pieczonych buraków, a drugi köttbullar kanapka, do której koniecznie jest potrzebna sałatka z buraków. Obok świątecznych przetworów z kapusty buraczana sałatka ma swoje stałe miejsce w świątecznym menu. Bardzo lubię pieczone buraczki. Są o wiele lepsze niż te gotowane. Piekę je w mundurkach, obieram(...)Szwedzi lubią proste dania , a ta sałatka zawiera jedynie majonez, buraczki i konfiturę z żurawiny nie licząc przypraw i balsamicznego octu. Ostatnio dominuje na blogu szwedzka kuchnia . Lubię mieszać kuchnie świata na moim świątecznym stole. Tak więc obok tradycyjnych polskich potraw jest i szwedzka sałatka oraz klopsiki. A jak zostaną resztki to proponuję Wam drugi przepis köttbullar kanapka. Jest
codojedzeniabo jest pyszne i pożywne. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno. Wiem, że makaron można przygotować na milion sposobów, ale ten jest ciekawy, spróbujcie, warto. Danie przygotowywałam na patelni o średnicy 24 cm. Potrzebujecie następujących składników 400 g makaronu, na przykład typu spaghetti 6 jajek 60 g startego parmezanu (lub innego sera(...)minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę. Najlepiej jeśli zsuniecie frittatę usmażoną stroną na pokrywkę. W tym czasie wlejcie na patelnie nieco oleju rozgrzejcie i wyłóżcie z powrotem makaron, oczywiście tą, jeszcze nie usmażoną stroną do spodu. Smażymy około 7-10 minut. Przed podaniem odstawcie danie na jakieś 10 minut, leciutko przestygnie
Pichceniomaniababcinego przepisu, który jednak wymaga pewnych modyfikacji. Musiałam dać trochę więcej mąki, ale i tak pączki były dość trudne do formowania. Wyszły jednak bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze są takie na ciepło, kiedy wierzch jest chrupiący, a środek mięciutki. Jednak te małe pączusie smakują także nieźle na drugi dzień, także nie trzeba od razu zjeść wszystkich. ;) A Wy ile pączków dzisiaj(...)gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeżeli po wyrośnięciu ciasto nie da się formować, można dodać jeszcze mąkę. Ciasto nadal może być luźne, ale im mniej mąki, tym pączki będą delikatniejsze. Dłonie natrzeć olejem, formować niewielkie kulki. Odkładać na stolnicę posypaną mąką
Pełny talerzmożliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie wybrać. Zmiksowane truskawki polać na masę chia, można lekko zamieszać. Na górę położyć truskawki w kawałkach. To jest naprawdę super, bardzo zdrowe. Polecam tym co chcą zgubić pare kilo. Tym puddingiem można zastąpić jedno danie w ciągu dnia
Kuchnia Pokoleń