Ihnatowicz , zupa serwowana w Sorbo Serpico. Gorąco polecam bo zupka jest przepyszna, drugiego dnia jest jeszcze smaczniejsza niż świeżo po przygotowaniu. Podaję przepis na 3-4 porcje, ja robiłam z podwójnej ilości. Składniki: - 300g halibuta ( u mnie filet) - 200g łososia ( filet) - 12 surowych krewetek - 1 czerwona cebula (dałam zwykłą) - 1/2 kopru włoskiego (fenkułu) - 2 łodygi selera naciowego - 1/2 malutkiej dyni
Smaczne Zdrowewina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli(...)same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy odwrócić je na drugą stronę – jeśli zrobimy to wcześniej i na siłę oderwiemy produkt, zniszczymy jego wygląd (czyli mówiąc kolokwialnie – “rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą
Moja Delicjawina) na patelnię pokrytą skarmelizowanymi resztkami, zagotowanie go, a następnie delikatne zeskrobywanie glazury za pomocą drewnianej łopatki. Otrzymujemy wówczas bardzo intensywną i pełną aromatu bazę do sosu. Po drugie, większość z nas smaży produkty ciągle ruszając je na patelni. Jest to podstawowy błąd popełniany chyba w większości domów. W ten sposób produkty tracą wodę – czyli(...)same od patelni odchodzą i to właśnie wtedy powinniśmy odwrócić je na drugą stronę – jeśli zrobimy to wcześniej i na siłę oderwiemy produkt, zniszczymy jego wygląd (czyli mówiąc kolokwialnie – „rozwalimy” :) ) Poza tym ważna jest również temperatura smażenia: za wysoka przypali nam danie, pozostawiając środek surowy; za niska spowoduje, że produkty będą
Moja DelicjaDziś orzechy pieczone, idealna przekąska do piwa, ale nie tylko. Można podać na stół gościom do przegryzania, albo podjadać je przy filmie. Są pyszne, a mnie smak urzekł na drugi dzień po upieczeniu. Spokojnie możecie użyć jednego rodzaju orzechów, ziemne, albo inne powszechnie dostępne. Ja użyłam takie jakie miałam. Polecam. Źródło: Olga Smile . Składniki: 2 szklanki orzechów ( ja użyłam(...)brązowe, takie jasno brązowe. Jak zobaczysz już taki kolor wyciągaj blachę/ formę z piekarnika. Teraz daj orzechom wystygnąć. Jak już będą zimne przełóż sobie do miseczki. Zanieś na stół gościom, albo otwórz piwko i przegryzaj sobie :) Powiem Ci tylko, że najlepsze są na drugi dzień. Jak chcesz zjeść je na drugi dzień, to przełóż wystudzone orzechy do pojemnika i zamknij
Blondynka GotujeLubimy śniadania, nawet bardzo! To najlepszy posiłek w ciągu dnia, no chyba, że liczymy też drugie śniadanie Od dłuższego czasu poszukiwałem idealnego przepisu na
PaleoLifeDziś hiszpański jednogarnkowiec: paella w wersji wegańskiej. Smakuje rewelacyjnie, a jest jeszcze lepsza drugiego dnia! Inspiracja od wegannerd . Składniki: 2 cebule 3 duże ząbki
Qlinarnie i QlinarnieNiedawno kupiłam kalafior, którego nie jadłam od bardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :) Składniki: 500g kalafiora 1 jajko
Truskawkowa FiestaZapomniałam wstawić przepis wcześniej..Była sałatka makaronowa do której zużyłam połowę puszki kukurydzy ..no a drugą połowę wykorzystałam do zrobienia kotlecików ..pomysł podpatrzyłam
Moje domowe kucharzeniepowstawało danie, będące klasyką studenckiego odżywiania w nagłej potrzebie! Do tej pory mam do niego ogromny sentyment i ponawiam od czasu do czasu jego przyrządzanie. Tym razem chleb studencki smażyłam z okazji Błyskawicznego Piątku - rzeczywiście iście błyskawicznie się go przygotowuje, z ujemnym wręcz stopniem komplikacji ;) Na podsumowanie wspólnego, błyskawicznego pichcenia zapraszam na bloga Da yliCooking(...)łyżki bułki tartej - czubata 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka masła ketchup - do smaku Ukroić 2 duże i grube kromki czerstwego chleba . Do jednej miseczki wlać mleko. W drugiej roztrzepać widelcem jajko. Na oddzielny talerz wysypać bułkę tartą. W międzyczasie rozpuścić na patelni olej wraz z masłem - masło nie będzie się wtedy przypalać, a nadal zachowa swój śmietankowy
Grunt to przepis!Krokiety to naleśniki z farszem zasmażane w chrupiącej panierce z jajka i bułki tartej. Podstawą udanych krokietów są cienkie placuszki naleśnikowe, bez których nie można się obejść. Drugą równie istotną kwestią jest farsz, w poniższym przepisie prezentuję nadzienie z podsmażonych pieczarek z cebulką, wymieszanym po przestudzeniu z tartym żółtym serem. Naleśniki zwija się zamykając farsz w ich wnętrzu, panieruje(...)treści przepisu. Krokiety wyśmienicie smakują zajadane samodzielnie lub z czystym czerwonym barszczykiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Główne Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 16 sztuk Przygotowanie 1 godz. Smażenie 30 min. Kalorie 250 kcal Domowe krokiety naleśnikowe z nadzieniem pieczarkowym z żółtym, ciągnącym
ProstePesto.plpodsmażać by pomidory puściły sok, a cebula wyraźnie zmiękła. Drugim krokiem jest wbicie na patelnie jaj. W warzywach robimy za pomocą łyżki wgłębienia, następnie w te wgłębienia wbijamy jajka i przykrywamy, by przez 5 minut dusić całość na małej mocy palnika. Danie jest dobre, gdy białko jest wyraźnie ścięte. Zajadamy gorące
Poezja Smaków - blog kulinarnyodkrywanie zakątków Polski i reszty Świata. Nie widziałam nawet na własne oczy morza, ale za to doskonale znam nasze góry. Od dzieciństwa spędzałam tam wakacje i traktuje je jak drugi dom. Pieniny są mi szczególnie bliskie i najchętniej spędzałabym tam każdą wolną chwilę. Góry mnie wyciszają i mimo przechodzonych na nogach wielu kilometrów, pozwalają naładować baterie. Uwielbiam wyjść z domu(...)seromaniaczkę przystało, najbardziej uwielbiam sery. Bundz, bryndza, oscypki…mogłabym je jeść codziennie. Dziś mam dla Was przepis na pieczone pierożki z kaszą, bryndzą i kurkami. Pyszne danie, które na gorąco mogłoby być serwowane w góralskich karczmach czy schroniskach na szlaku, ale także mogłoby być przyrządzane samodzielnie […] Artykuł Pieczone pierogi z kaszą, bryndzą i kurkami
Mienta blogz kaszy jaglanej, a sama tak rzadko ją jem. Z czego to wynika? Może z lenistwa (nie chce mi się jej pilnować i tak długo gotować ;p z drugiej strony jednak przecież brązowy ryż gotuje się jeszcze dłużej!), czy może zniechęca mnie jej wcześniejsze mycie? Sama nie wiem. Ale z braku laku, ryżu i ochoty na jedzenie makaronu(...)kasza będzie ugotowana, dodajemy ją do warzyw i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię do grillowania i grillujemy kurczaka z każdej strony po ok. 5 minut. Pyszne i sycące danie, idealne przed treningiem. Pikantny kurczak idealnie komponował się z kaszą. Na pewno będę często do niej wracała
Kitchens Alphabetnią uwagi, ale to się zmieniło do tego stopnia, że pokochałam jej smak, a dania z dynią mogłabym jeść codziennie. Kiedy przeglądałam w internecie galerię zdjęć dyniowych dań moją uwagę przykuły te jabłka, a że przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów Filozofia smaku bez zastanowienia poszłam do kuchni przygotować sobie takie śniadanie(...)były tak smakowite, albo jedno i drugie :) Składniki: ok. 100 g (niepełna szklanka) mąki owsianej - ja dodałam troszeczkę więcej bo chciałam gęściejsze ciasto ok. 130 g (pół szklanki) gęstego puree z dyni (u mnie z dyni hokkaido) 1/2 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki przyprawy do dań z dyni
Blondynka GotujeOrange Chicken miałam okazję po raz pierwszy skosztować w USA. Jest to danie niezwykle popularne we wszystkich tamtejszych chińskich knajpach. Ta wersja odbiega od kurczaka którego kosztowałam, ponieważ jest wzbogacona o warzywa i mięso nie jest pokryte panierką smażoną na głębokim tłuszczu. Drugą wersję również przygotuję niebawem. Kurczak w sosie pomarańczowym Składniki(...)minuty aż będą chrupiące. Na końcu dodajemy imbir i papryczkę. Składniki sosu łączymy ze sobą. Sos wlewamy do woka i podgrzewamy do momentu aż sos będzie gęsty. Posypujemy danie posiekaną dymką i podajemy z ryżem
Mania Gotowania