nawet litra oliwy! Po drugie taka porcja surowych ziemniaków zwyczajnie nie usmaży się na małej ilości tłuszczu. Chyba nie trzeba dodawać, że ziemniaki i cebula usmażone na takiej ilości oliwy smakują wybornie i według mnie mają duży wpływ na ostateczną smakowitość tradycyjnego hiszpańskiego omletu. Jeżeli jednak chcielibyście odchudzić to danie, to sięgnijcie po ugotowane
Chilli Czosnek i Oliwaminutach od włączenia urządzenia, czyli na 20 minut przed końcem, wkładamy na drugi poziom parowaru :) Listki rukwi wodnej myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem. Po skończeniu parowania, nakładamy quinoa, fasolkę i rukiew do miseczki czy na talerz :) Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam i smacznego
Parowar Facetamuszę narzucić sobie jakiś system, aby coś gotować, smażyć lub piec. Tymczasem w niedzielę na moim talerzu wylądował kurczak z warzywami i ryżem. Chyba jedno z moich ulubionych dań typu FAST. Do porcji na dwa talerze potrzebowałam: 1 filet z kurczaka 1 torebkę ryżu 2 marchewki 1 cukinię 2 pomidory 2 łyżki oleju kokosowego paprykę słodką(...)oddzielnej patelce rozpuszczamy drugą łyżkę oleju kokosowego i wrzucamy na nią marchewkę pokrojoną w talarki, cukinie pokrojoną w półksiężyce oraz pomidora skrojonego w kostkę. Podsmażamy warzywa mieszając co jakiś czas, aż osiągną pożądaną miękkość. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką do smaku. Łączymy wszystkie składniki na talerzu i gotowe. Zaletą tego dania jest to, że smakuje ono dobrze
Emskie Smakifrancuskiej. Danie przyrządzone wg przepisu widocznego poniżej składa się z dwóch wyraźnie odrębnych, aczkolwiek doskonale komponujących się składowych. Pierwszą z nich są uduszone w soku z wiśni z dodatkiem porto i bulionu nogi z kaczki. Sok, wino oraz dodatkowo laska cynamonu nadają mięsu zarówno szczególny smak, jak i bardzo głęboki, ciemnoczerwony kolor. Drugą składową jest(...)zalewie (takimi jak do ciast) dzielimy w ten sposób, że w soku dusi się mięso, a owoce podajemy na zimno w sałatce. To w zasadzie bardzo proste do przygotowania danie. Kaczkę i przyprawy wkładamy do naczynia żaroodpornego z sokiem, winem i bulionem, umieszczamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, a gdy płyn zacznie wrzeć – możemy odliczać
Kulinarna Pokusa/kordonkiem. Drugą roladę robimy i zawijamy tak samo – różnica jest w ich przyprawieniu. Rozłożone na folii drobiowe mięso najpierw cieniutko smarujemy miodem a na nim rozkładamy boczek. Posypujemy równomiernie przyprawami i czosnkiem, a na koniec – cieniutką warstwą żelatyny. Zawijamy ciasno, rolujemy w folii, ugniatamy i zawiązujemy bawełnianą nicią. Gotowe batony chłodzimy przez godzinę w lodówce – to da żelatynie czas
Karo in the Kitchenczasu (i pomysłu) na obiad to mam dwa dania, które ratują mnie z opresji. Moje Miśki zawsze są zachwycone, może dlatego że tak często robię te potrawy ;-). Pierwsze to ryż z pieczarkami ( tu jest link ) a drugie to właśnie makaron ze szpinakiem. Naprawdę zawsze znajdzie się u mnie lodówce szpinak lub pieczarki. Przygotowanie tego obiadu zajmie
greenscarfsprawdzić, czy na pewno są one niesiarkowane – czyli proces suszenia przebiegał naturalnie. Oczywiście drugą ważną informacją jest fakt, że owoce nie zawierają dodatków, barwników i konserwantów. Osobiście polecam skorzystać z oferty sklepu Wesoil Morele możesz wykorzystać też do wielu innych innych dań. Link do moreli – https://wesoil.pl/bakalie/830-morela-suszone-naturalnie-500g-niesiarkowane.html Składniki: 250 g mąki 200 g suszonych
Via Gustonajnowszej książki Siostry Marii "Dania bez glutenu" (recenzja niedługo). Polecam wypróbować i życzę udanego poniedziałku :-) Składniki: 3 jajka 3/4 szklanki mleka ja dałam 2% 70 g maki ryżowej 60 g maki kukurydzianej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1. Mąki przesiać do miski razem z sodą oczyszczoną, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajka i zmiksować
kruche babeczkipochlebnych opinii na temat tej serii. Ja nie krytykuję jej zupełnie, może za jakiś czas dam jej (i sobie) szansę i do niej wrócę? Nie wiem. Wiem jedno – tych „może” w odniesieniu do „Pamiętników wampirów” jest sporo. W przerwach między jedną książką a drugą przygotowywałam w kuchni pyszności z wykorzystaniem letnich owoców. Jedną z nich był drożdżowy warkocz
W mojej kuchnifasolką szparagową, oczywiście wszystko ugotowałam na parze, no bardziej fit to się chyba nie da Taki obiad to jest dobre rozwiązanie, gdy mamy mało czasu, bo ziemniaki można spokojnie ugotować dzień wcześniej, a samo ich przygotowanie zajmuje max 15 minut. Jest to druga potrawa w tym tygodniu , którą uwaga: pochwaliła moja mama i chciała przepis, więc albo osiągnęłam już
greenscarfzdrowsze niż tradycyjne chipsy z ziemniaków (pod warunkiem, że jedne i drugie robimy w domu). Smakują za to inaczej, więc warto spróbować. Są lekko słodkie (jak to bataty) ale dobrze się sprawdzą do pochrupania lub jako dodatek do innych dań
Milion Smakówmleku kokosowym z dodatkiem imbiru, chilli, kardamonu i cynamonu. Niezwykle aromatyczne i rozgrzewające danie, wręcz idealnie na zimne jesienne wieczory. Kolor potrawy urzekł mnie szczególnie, a smak jest bardzo oryginalny. Polecam przygotować go na lunch lub kolację, a jeśli zostanie na drugi dzień, to idealnie wpasuje się na śniadanie. Doda mnóstwo energii, a ranek z taką
Jaglusiajajek 2 ¼ szkl. cukru ( oryginalnie było 2 ¾ ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 szkl. śmietany kremówki (dałam 30%) Piekarnik nagrzać do 175°C . Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać do miski i odstawić. W drugiej misce utrzeć na gęstą, białą masę jajka z cukrem. Wmieszać wanilię. Zmniejszyć obroty miksera
Posadzone i zjedzone