bo jest pyszne i pożywne. Świetnie smakuje na ciepło, ale i na zimno. Wiem, że makaron można przygotować na milion sposobów, ale ten jest ciekawy, spróbujcie, warto. Danie przygotowywałam na patelni o średnicy 24 cm. Potrzebujecie następujących składników 400 g makaronu, na przykład typu spaghetti 6 jajek 60 g startego parmezanu (lub innego sera(...)minut, aż makaron się zrumieni, wtedy przekładamy na drugą stronę. Najlepiej jeśli zsuniecie frittatę usmażoną stroną na pokrywkę. W tym czasie wlejcie na patelnie nieco oleju rozgrzejcie i wyłóżcie z powrotem makaron, oczywiście tą, jeszcze nie usmażoną stroną do spodu. Smażymy około 7-10 minut. Przed podaniem odstawcie danie na jakieś 10 minut, leciutko przestygnie
Pichceniomaniababcinego przepisu, który jednak wymaga pewnych modyfikacji. Musiałam dać trochę więcej mąki, ale i tak pączki były dość trudne do formowania. Wyszły jednak bardzo smaczne. Oczywiście najlepsze są takie na ciepło, kiedy wierzch jest chrupiący, a środek mięciutki. Jednak te małe pączusie smakują także nieźle na drugi dzień, także nie trzeba od razu zjeść wszystkich. ;) A Wy ile pączków dzisiaj(...)gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. ciasto będzie rzadkie, ale takie powinno być. Miskę z ciastem przykryć, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Jeżeli po wyrośnięciu ciasto nie da się formować, można dodać jeszcze mąkę. Ciasto nadal może być luźne, ale im mniej mąki, tym pączki będą delikatniejsze. Dłonie natrzeć olejem, formować niewielkie kulki. Odkładać na stolnicę posypaną mąką
Pełny talerzmożliwości. Na drugi dzień wyjąć z lodówki, truskawki zmiksować. Część truskawek zostawić i pokroić w kawałki, można sobie wybrać. Zmiksowane truskawki polać na masę chia, można lekko zamieszać. Na górę położyć truskawki w kawałkach. To jest naprawdę super, bardzo zdrowe. Polecam tym co chcą zgubić pare kilo. Tym puddingiem można zastąpić jedno danie w ciągu dnia
Kuchnia Pokoleńsię wrzucić na bloga przepis z dokładnym wyliczeniem co ile czego i ile całe danie ma kalorii, a jeśli ktoś chce sam sobie obliczyć kalorie dania to zapraszam do korzystania z kalkulatora kalorii Składniki (dla 1 osoby) 120 g piersi (1 mała) 60 g brokuła (5 różyczek) 60 g marchewki (Baby Carrots z Tesco(...)kurczaka na patelnie grillową i smażę z jednej i drugiej strony tak żeby powstały nam delikatne charakterystyczne paski od grilla. Przekładam piersi na talerz, obok układam warzywa, ziemniaki i przyprawiam solą i pieprzem. Puki wszystko jest gorące skrawam na wierzch masło ziołowe żeby się rozpuściło. I oto proszę danie dietetyczne według kalkulatora ma 421 kalorii
Piekielna Kuchnia Patiwątpliwości co chce na śniadanie - chleb z masłem i awokado. II Śniadanie 10:30 Domowe kulki czekoladowe nesquik to hit tego tygodnia! Przepis znajdziesz tutaj>>> . Na drugie śniadanie Lila zjadła jogurt naturalny z bananem, chia i kulkami. Zupa 13:00 Zupę szpinakową najczęściej robię z rybą i całość miksuję na krem. Tym razem było trochę(...)zalałam wodą, a gdy się trochę podgotowały wrzuciłam kilka kulek mrożonego szpinaku. Całość przyprawiłam. Gotowe! Akurat tę zupę gotowałam we wtorek, więc w środę wystarczyło tylko podgrzać. II Danie 13:00 Pierogi z zieloną soczewicą. To jest odkrycie roku. Kiedy to przestały nam smakować (i nie służyły naszym brzuchom) pierogi ruskie chciałam spróbować czegoś
lady-och-mistrzyni.blogspot.comBiała kiełbasa zapiekana z cebulą i sosem chrzanowym to świetny pomysł na ciepłe, danie wielkanocne. Kiełbaska z takimi dodatkami jest bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu. Polecam(...)odrobinie oleju podpiekamy kiełbaski z jednej i drugiej strony, przekładamy je na warzywa. W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, wlewamy śmietanę i mleko rozmieszane z mąką. Sos zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Na koniec dodajemy chrzan i mieszamy. Wylewamy na kiełbaski tak aby w połowie były zakryte. Danie zapiekamy w piekarniku
Kulinarne Fantazje Mariolijeszcze drugie ciasto - sernik z nutellą na zimno (z brzoskwiniami).... Ale byłam wściekła kiedy po upieczeniu okazało się, że to ciasto smakuje jak dobry pieczony sernik. Zostaliśmy więc na Święta z dwoma brzoskwiniowymi sernikami :) Ciasto jest fajną alternatywą dla zwykłego sernika, jest dużo pewniejsze, nie wychodzi zakalec ani inne rewelacje. Smaki można zmieniać dowolnie, można dać jogurt(...)innym smaku i inne owoce ale można także dać gęstą śmietanę i zrobić wersję śmietankową. Składniki na prostokątną blaszkę około 27x37: Na ciasto kruche: 3 szklanki maki pszennej tortowej pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250 g masła lub dobrej margaryny 10 dojrzałych brzoskwiń Wszystkie składniki oprócz brzoskwiń włożyć do dużego naczynia, zagnieść na gładką
Poezja Smaków - blog kulinarnykilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę. W przepisie poniżej danie przygotowane jest jako kompletny, samodzielny posiłek. Jako taki jest(...)odchodzić już od kości. Następnie usuwamy przykrycie z naczynia, mięso oblewamy jeszcze dodatkową marynatą i dopiekamy bez przykrycia przez 10-15 minut, w połowie tego czasu odwracając mięso na drugą stronę. Ryż przygotowujemy zgodnie z naszym przepisem na smażony żółty ryż . Pomidory do sałatki kroimy na 2-4 mniejsze części. Mieszamy z sałatą. Oliwę łączymy z sokiem z cytryny
Kulinarna Pokusapatelni. Po kilku minutach obracamy i smażymy po drugiej stronie na złoty kolor. Taką rybę jadłam zarówno wymieszaną z warzywami, jak również podawaną osobno. Wszystko zależy od naszych preferencji. Jeśli połączymy w naczyniu rybę z warzywami, mięso nabierze ostrości i "przegryzą się" smaki ;) Danie smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno
Emskie Smakidać mięsu przejść przez około godzinę w lodówce. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużą ilość (około łyżki stołowej) tłuszczu. Przygotowanego kurczaka wrzucamy na patelnię i obsmażamy z każdej strony. W trakcie smażenia obsypujemy go pieprzem cayenne oraz słodką papryką. Przekładamy całość do wysokiego garnka. Z połowy cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni drugi(...)podgrzewamy niezbyt dużo oleju i wrzucamy na niego zmiażdżony ząbek czosnku w łupinie. Gdy się zrumieni, wyjmujemy go i na tłuszczu szklimy cebulę oraz grubo posiekany drugi ząbek czosnku. Dodajemy na patelnię również otartą skórkę cytryny i podczas smażenia całość dobrze mieszamy. Do mięsa w garnku wlewamy taką ilość wody, by pokryła je z dwu centymetrową nadwyżką
Kuchenna Kontrrewolucyaoczywiście wymarzony tatuaż – wczoraj zrobiłam jego drugą część i teraz już coraz bliżej tego wymarzonego rękawa! A potem … na wiosnę … jak tylko zrobi się na tyle ciepło, żeby paradować w krótkich rękawkach ( i oczywiście chwalić się tatuażem :D )… dom otworzyć na oścież … wywalić wszystko co się da za okno … planuję remont! Remont, który(...)Zieleń jako zieleń jest oczywiście przepiękna , ale do takiego koloru ścian nie dość , że nic mi nie pasuje to jeszcze łeb zaczyna boleć :D W jednym zieleń … w drugim fiolet … ( dobrze, że chociaż trzeci w beżu :p ). Teraz marzy mi się coś bardziej surowego … bardziej eleganckiego i w nowoczesnym stylu. Teraz już wiem czego chcę
Ostra na Słodkopóźno. Jak już nie raz pisałam, pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z tym jestem nauczona wykorzystywania każdego okruszka . Dlatego od niespełna 40 lat co drugi dzień mój obiad składa się z części które zostały poprzedniego obiadu. Aczkolwiek zdarza się że wkładam pozostałości do słoika i pasteryzuje. NIE mrożę, mrożone gotowe posiłki , moim zdaniem tracą na smaku(...)jest to moje zdanie. Moja córka jest wręcz innego zdania. Jednak ze smakiem zjadła bigosik, który zawekowałam zaraz po świętach. Wracając do rzeczy. Często wykorzystuje resztki w daniach jednogarnkowych. Np. takie . Został mi sos z kilkoma kawałkami duszonej karkówki, dla jednej osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad
Eli Gotowanieistnieją strony internetowe z informacjami o dniach targowych (np. klik ), ale podane tam dane mogą okazać się nieaktualne i możecie wybrać się na darmo, jak my w pierwszym tygodniu naszego pobytu, gdy mieszkaliśmy w okolicach Empoli. Najlepiej więc zasięgnąć informacji u miejscowych. W miejscu naszego drugiego noclegu (Torrite di Siena) otrzymaliśmy listę od naszej gospodyni. Zdjęcia, które Wam pokazuję, pochodzą(...)sery! Ich wybór był oszałamiający, a ceny przystępne. Wiecie co to jest? Trippa to po włosku flaki, produkt ceniony w Toskanii i przyrządzany w wielu restauracjach. Wiele toskańskich dań opartych jest na mięsie i podrobach (np. wątróbce). Ja podrobów nie tykam, ale mój Mąż chętnie próbował tych potraw i był bardzo zadowolony. Gdy jestem na targu
Chilli Czosnek i Oliwa250ml śmietany kremówki 30% 125g malin (dałam mrożone, odsączone) 1 śmietan-fix Polewa 200ml śmietany kremówki 30% 200g gorzkiej czekolady 1 łyżka golden syropu Zaczynamy. Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao i sodę, mieszamy i odstawiamy. W małym garnku podgrzewamy mleko z masłem , dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy. Odstawiamy. Do drugiej miski (lub miski przy mikserze) wrzucamu(...)części. Tortownicę o średnicy 23cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy pierwszą część masy i pieczemy około 15-20min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. I pieczemy drugą część, tak samo. Masa malinowa: Śmietanę ubijamy z fixem i dodajemy maliny, mieszamy i część malin rozdrabniamy widelcem. Polewa czekoladowa: W garnku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy, ciągle mieszając
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/pomidorów. Dzięki temu, że użyłam czerwonych i żółtych pomidorków koktajlowych oraz czerwonej cebuli stała się bardziej kolorowa. Dodatkowo twaróg sprawia, że jest bardziej syta, więc można ją zabrać na drugie śniadanie do pracy :) SKŁADNIKI: 200g pomidorków koktajlowych czerwonych 200g pomidorków koktajlowych żółtych 100g twarogu półtłustego 1 mała czerwona cebula sól pieprz czarny świeżo mielony oliwa z oliwek Umyte(...)piórka, a twaróg pokruszyć, dodając wszystko po kolei do pomidorków. Przyprawić i skropić oliwą z oliwek. Zamiast twarogu można użyć np fetę i dodać swoje ulubione przyprawy. Smacznego :) Kategoria: DANIA WEGETARIAŃSKIE , Na wynos , sałatki i surówki , WYTRAWNIE Tagged: cebula , pomidory , twaróg
https:KKuchniaMniam