podany. Do restauracji (do środka) raczej z dziećmi nie chodzimy. Za dużo kosztownego stresu... :) Znamy naszą ukochaną dwójkę i dobrze wiemy, że nie ma czegoś takiego jak spokojne zamówienie dania z karty, a następnie zatopienie się w rodzinnej rozmowie, w oczekiwaniu na podanie obiadu, przy pięknym i głębokim głosie Diany Krall gdzieś w głośnikach. He he :) Już(...)minucie odzywa się pierwsze: tato luuuudzi mi się! (Franek jeszcze nie poznał słowa "nudzi", a my go nie poprawiamy, bo ja baaaardzo lubię te przeinaczenia). Za chwilę odzywa się drugie: długo jeszcze??? Ja nie chcę ryby! Ja nie będę jadł mięska! Nie zamawiaj mi nic zielonego! Przy tej całej dyskusji trzeba jeszcze uważać na samościągające się obrusy
bistro mamaMOZZARELLI Szybki obiad, którego smak zapamiętacie na długo. Filety z kurczaka lub indyka podsmażane w szynce parmeńskiej, z sosem z pomidorów, czosnku i mozzarelli. Genialne, ekspresowe i przepyszne danie, które koniecznie musicie mieć w swoim repertuarze:) Przygotowanie takiego obiadu (lub kolacji) zajmie Wam około 20 minut, więc jest on świetnym rozwiązaniem dla zabieganych. Delikatne mięso(...)doskonałe:) Ważne: u żyjcie do potrawy dobrych pomidorów z puszki, żeby nie były zbyt kwaśne. Robiłam ten obiad w dwóch wersjach: raz z użyciem filetów z kurczaka, a drugi z indykiem. Obie wersje są tak samo dobre, ale ta z kurczakiem jest bardziej soczysta i delikatna. Wybór oczywiście pozostawiam Wam - obiad i tak zniknie ze stołu w mig! Polecam
Słodko-Słony Świat Ilonytakich dań, jak dahl z czerwonej soczewicy i sałatki chakalaka . Sama koncepcja, żeby je samemu przygotować, rozgrywała się w dwóch etapach. Pierwszy był, gdy powiedziałem mamie o pomyśle na wrapy ( tortilla z dodatkami w środku), a ta wytknęła mi, że muszą być „home made”, bo jak to to tak, żebym sklepowych używał. Drugim(...)przeszkadzają mi nierówne placki, ale jeśli chcesz mieć idealnie okrągłe, to użyj talerzyka do wycinania. Ważnym jest dobrze podsypać mąką stolnicę i placki. Kilka razy zdarzyło mi się dać za mało mąki do podsypania i nie mogłem ładnie oderwać placków od stolnicy, dlatego zwracajcie na to uwagę. Wtedy nawet najcieńsze placuszki spokojnie podniesiecie i przeniesiecie na patelnię
Blendmanpopisowego awaryjnego obiadu, przeważnie mam pieczarki w lodówce i gdy nie mam totalnie weny w kuchni lub czasu na kombinowanie to robię swoje jedno z ulubionych, najprostszych i szybkich dań (20 minut). Jestem też z siebie dumna, bo tą wersję zaakceptowała Miśka, a Ona poza makaronem, szpinakiem i kaszą gryczaną bardzo oporna jest w testowaniu nowych smaków. Składniki(...)cebulę , pod koniec dodaj czosnek. Na drugiej, dodając partiami, dzięki temu się przyrumienią, a nie ugotują, smaż pieczarki. Gotową cebulę przełóż do miseczki, a na patelnię, na której się smażyła wrzuć ryż i podsmaż przez 3-5 minut z dodatkiem kurkumy, dodaj pod koniec odłożoną na bok cebulkę. Gotowe danie posyp świeżym, posiekanym koperkiem. Smacznego
greenscarfSzybki obiad z dedykacją dla dzieci. Klasyczne, wszystkim znane kopytka w odświeżonej, wesołej wersji. To doskonałe danie dla wszystkich niejadków. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu proporcji między ziemniaki, a kurkumę i burakiem, a nie będą one wyczuwalne w kluskach :) SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 1 nieduży burak 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki(...)kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do dwóch garnków po równo. Do jednego dodajemy kurkumę, do drugiego drobno pokrojonego buraka buraka. Solimy, wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę ziemniaki wraz z burakiem do jednego naczynia, a żółte od kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy
Kuchnia od dwojgaplacu zabaw. Wcześniej prowadziłam ją za rękę i asekurowałam, gdzie się dało. Pewnego dnia powiedziałam: "Spróbuj sama" i poszła niemal od razu. Jakby tylko czekała na ten znak. Dajmy więc dziecku poszaleć, wykazać się, pozwolić na samodzielność . Niech uczy się na każdym kroku, bo nawet jak upadnie, to wstanie, popłacze i pójdzie dalej mądrzejsze. Zuzia upadła kilka razy, ale zaraz(...)większością zabaw, nie usiedzi tam zbyt długo. Na placu zabaw co chwilę jest gdzieś indziej. To huśta się na jednej huśtawce, by zaraz prosić, o przeniesienie na drugą. To buja się na bujaku, to bawi w piaskownicy, to wchodzi na placyk i zjeżdża ze zjeżdżalni. I tak co kilka-kilkanaście minut coś innego. Dziecko lubi próbować wszystkiego, zmieniać, szybko
Anioszek w kuchniSzkoda mi było, żeby się zmarnowała - więc postanowiłam znaleźć jakiś ciekawy przepis na jej wykorzystanie. I udało się - wyszukałam przepis na pyszne biryani z soczewicą. Biryani to klasyczne danie kuchni indyjskiej, typowej zwłaszcza dla północnych terenów Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa beryā(n) oznaczającego "pieczony". Zasadniczo polega ono na zapiekaniu w szczelnie zamkniętym garnku(...)rondlu, dodać obraną i pokrojoną na cienkie plasterki marchewkę oraz pietruszkę i smażyć przez około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlać 2-3 szklanki wrzącej wody (ja dałam tylko 2 szklanki, żeby danie nie było zbyt rzadkie) i gotować pod przykryciem przez około 10 minut. Wsypać ryż, soczewicę i zagotować. Dodać zmiksowane pomidory z puszki, ajwar
Świat Domowej Kuchnidawnych dań z ogniska, czyli kociołka, zwanego również pieczonkami, strykiem, duszonymi, prażonymi lub prażonkami. Nazwy tego dnia zależą oczywiście od regionu kraju, ale wszystko i tak sprowadza się do jednego: są przepyszne. Jej rodowód wywodzi się ze Śląska, z okolic Myszkowa i Zawiercia. Jak przygotować pieczonki ? Cóż więc potrzebujemy do przygotowania tego bardzo smakowitego dania(...)Internet – są sprawdzeni producenci spod Częstochowy. Dostępne są dwa rodzaje garnków: emaliowane w środku i całe z żeliwa. Łatwiejszy do utrzymania czystości jest ten emaliowany, ale z drugiej strony duszenie potrawy na żeliwie też ma swój smaczek – tak przecież robiono przed laty. W sprzedaży znajdziemy różne pojemności tych naczyń, ale od razu polecam kupić większy. Jeśli zrobimy
Kulinarne przygody Gatityłatwe danie. Wegetariańskie pulpety zrobione z kaszy i pieczarek doskonale smakują ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Czas : 30 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji: 4 Robiliśmy już pulpety w sosie teryiaki z kaszy i mielonego indyka . P rzyszedł czas na w pełni wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki. Podstawę znowu stanowi kasza. Drugim ważnym(...)luźna na formowanie pulpetów. Dlatego nasze wegetariańskie pulpety w sosie teryiaki zawierają w sobie siemię lniane, które poza tym jest bardzo zdrowym dodatkiem. To samo można powiedzieć o całym daniu. Pulpeciki są leciutkie i zdrowe i świetnie łączą się ze słodko-kwaśnym sosem teryiaki. Tu uwaga: pulpeciki obtocz dobrze w mące, a potem smaż cierpliwie, żeby mąką ładnie się
Niedzielny kucharzwiecie, że spaghetti z mięsem należy do ulubionych dziecięcych dań. Wszystkie dzieciaki jakie znam z chęcią pałaszują u nas kluski z pomidorowym sosem mięsnym. Moje spaghetti to klasyk, jednak odrobinkę zmodyfikowany, żeby było zdrowiej. Makaron pełnoziarnisty gotuję al dente i na talerz dodaję drugie tyle makaronu przygotowanego z warzyw. Jest kolorowo i bardzo zdrowo. Warzywny makaron
Dietologtaki sposób, że człowiek chciał więcej, i jeszcze więcej. Później była druga część - część praktyczna. Robiliśmy koktajle i uczyliśmy się jak zaaranżować zdjęcie, jak ustawić, pod jakim kątem fotografować, żeby wyszło lekko, rześko, żeby odbiorca widząc zdjęcie miał ochotę "zabrać" ten koktajl z ekranu. Kinga dała mi tyle motywacji i energii, że ledwo wróciłam do domu, postanowiłam przygotować koktajl
TrufelkowoWołowina wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny
Kulinarne przemysleniazamiast nich użyjecie kaszy albo makaronu razowego to Wasze danie możecie z całą pewnością włączyć do diety. Kolejną zaletą gulaszu jest to, że jeśli go przygotowujemy to z całą pewnością taką ilość aby została również na kolejny dzień, więc nie będzie potrzeby na drugi dzień po raz kolejny przygotowywać obiadu. Gulasz z szynki z warzywami
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!środek każdego kładziemy nadzienie serowe i masę owocową. Przykrywamy drugim serduszkiem. Boki ciastka dociskamy widelcem. Ciastka smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 240 stopniach do zrumienienia. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/desery/ciastka/ciasteczka-walentynkowe-twarogowe-z-owocami-i-serem/ MieszamWGarnku Artykuł Ciasteczka walentynkowe – twarogowe z owocami i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkudodatkami. Wystarczy trochę chęci i wyobraźni i już mamy pyszne bułeczki. DRUGA SPRAWA POD PRZEPISEM Bułkowe beczułki 3 bułki kajzerki 1/2 pomidora 2 plasterki sera gouda 1 plasterek szynki 2 jajka sól, pieprz szczypiorek Bułki przekroić u góry, wydrążyć z nich zawartość. Do każdej bułki dać pokrojone w mniejsze kawałki pomidor, ser żółty, szynkę, przyprawić solą i pieprzem
Gotuję Testujęcukier. Każdy z nas lubi też zjeść coś słodkiego, coś pysznego. Czy da się pogodzić te dwie rzeczy? Jakiś czas temu jedna z czytelniczek poprosiła mnie abym przygotowała może kilka przepisów bez glutenu i bez laktozy, bo jeden z jej domowników nie toleruje ani jednego ani drugiego. Coś o tym wiem, bo jako dziecko sama nie tolerowałam laktozy i byłam
SMYKWKUCHNIbananowo-jabłkowego Smaki Victorii Cymes 150 g masła 1 szklanka cukru (można dać troszku mniej) Przygotowanie: Masło należy wcześniej roztopić. Do większej miski wlewamy roztopione (przestudzone) masło, dolewamy cały sok marchwiowo-bananowo-jabłkowy i wbijamy 2 jajka. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, cukrem i kandyzowaną pomarańczową skórką
Słodkie okruszkiwyjdzie coś bliżej niesmacznego, ale wyszło bardzo smaczne danie. Gdybym nie została postawiona pod ścianą, a dokładnie pod prawie pustą lodówką, nie wpadłabym w ogóle na to, że takie połączenie może być tak smaczne. W roli głównej kasza jaglana i brokuły, na drugim planie ser żółty i szynka parmeńska. Kaszę ugotowałam od razu
Kucharzycazapraszam na fantastyczną, szwedzką kanapkę z krewetkami . Jest to sztandarowe danie tego kraju i koniecznie polecam je wypróbować, bo jest bardzo proste w przygotowaniu, a niezwykle smaczne i sycące. Przygotowałam te kanapki w dwóch wersjach, na jednej położyłam krewetki na sosie koperkowym, a na drugiej najpierw dodałam krewetki do sosu, wymieszałam
Codzienne Gotowanieefektem moich kulinarnych działań jest całkiem przyjemne 100% wegańskie danie. Bardzo lubię przyrządzać wszelkie odmiany curry. Niestety towarzyszy mi przy tym zawsze lekka obawa o odpowiednią pikantność potrawy. Odpowiednią dla wszystkich, którzy będą próbować i pogodzenie tych różnych preferencji do łatwych nie należy. Druga obawa jest taka, że w trakcie gotowania coś zmusi mnie
zadanie-gotowanieDzisiaj pyszne ciasto z truskawkami . Robiłam, go już po raz drugi, bo niestety za pierwszym razem nie bardzo mi wyszło. Coś musiałam zrobić źle. Mogła to tez być wina jogurtu, bo niestety w przepisie było, że ma być gęsty, a nie miałam takiego i dałam taki lejący. Tym razem jogurt był już bardzo gęsty. Ciasto super, bardzo smaczne, szybkie
kruche babeczkidanie, cały czas mieszając. Gdy danie jest gotowe, nakładamy je na talerze, a pozostałą część zostawiamy na jutro. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest prosty. Gotujemy ryż, kroimy składniki, wrzucamy wszystko do woka i mamy obiad. Po drugie: jest szybki. Czas, w którym gotuje się ryż, wykorzystujemy
Proste-przepisy.plmoże będzie jak w przypadku „50twarzy Greya” spojrzenie od drugiej strony, czyli część 2,3,4,? Nie jestem też obiektywna, bo nie przepadam za thrillerami ani kryminałami, dla mnie takie książki nic nie wnoszą poza tanią rozrywką, a mi książka musi zrobić coś, dać do myślenia, pogłębić jakąś wiedzę itp. Podsumowując, jest to książka na maksymalnie
greenscarfpierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Bulwioka można jeść na ciepło i zimno. Zaraz po upieczeniu podałam go z domowa śmietana i tłuszczykiem z chudymi skwarkami. Na drugi dzień genialnie smakował odsmażony na patelni na maśle. Pychota Podziękowania
sierotka maRysia w kuchniLubelski Kociołek wystartował po raz drugi!!! Tematem naszego Mikołajkowego spotkania jest kasza jaglana. Dziś jadłam ją chyba po raz pierwszy w żuciu i stanowczo stwierdzam, że jest to bardzo pozytywne doświadczenie. Ona jest pyszna!!! Naczytałam się już ile fantastycznych dań można z niej zrobić zarówno na słodko jak i słono. Dziś zaprezentuję Wam naleśniki z kaszą jaglaną
sierotka maRysia w kuchnitego wystarczy dobrej jakości oliwa, szalotka lub czerwona cebula- ta druga pięknie komponuje się kolorystycznie i garść ulubionych ziół. I nie bójmy się! Nie tylko bazylia świetnie komponuje się z pomidorami. Warto dodać świeży tymianek, rozmaryn czy natkę pietruszki. Dla mnie jest to najsmaczniejsza danie końca lata, a właściwie początku jesieni. Składniki
Mango Papajasię każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej soli). Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm
Smaczne Zdrowesię do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru. - Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. - Odstaw miskę z masą czekoladową
Słodko-Słony Świat Ilonytermoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka
Kulinarna PokusaNie masz czasu i pomysłów na śniadanie ? Oto moja szybka odpowiedź. Sezon truskawkowy + samo zdrowie . N ie wiesz o czym mówię? Przeczytaj i wypróbuj przepis poniżej
Jem więc Jestemprzygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę
Milion Smaków