kochacie makaron – docenicie ten przepis Delikatny i kremowy sos z parmezanem jest pyszny, a do jego przygotowania wystarczy dosłownie chwila. Do sosu dodałam przyprawiony szpinak, aby danie prezentowało się bardziej „na bogato” Spróbujcie! Zobaczcie też: Makaron spaghetti carbonara Przepis na makaron w sosie serowym ze szpinakiem Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania(...)cytryny, solą oraz pieprzem. 2 Na drugiej patelni podgrzewamy śmietankę. Kiedy się zagotuje dodajemy starty parmezan i mieszamy całość do momentu roztopienia się sera. 3 Sos dodajemy do szpinaku i mieszamy z ugotowanym makaronem - jeżeli zobaczycie, że sos jest za gęsty, dodajcie do niego kilka łyżek wody z gotowanego makaronu. Porady To danie można przyrządzić
Kuchnia Bazyliioliwę po smażeniu? Nie powinniśmy powtórnie smażyć na tej samej oliwie. W trakcie drugiego czy trzeciego smażenia w oliwie doszłoby do postępującej utraty zawartości antyoksydantów (i obniżenia punktu dymienia), której skali nie bylibyśmy w stanie ocenić. W hiszpańskim badaniu z 2012 r. bazującym na danych zebranych od 40000 Hiszpanów żywiących się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej wykazano brak(...)rodzaju. W tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej wykorzystuje się oliwę do głębokiego smażenia małych rybek, owoców morza, plasterków cukinii, pierożków z ciasta filo, a nawet "greckich frytek" patates tiyanites . Takich dań nie jada się jednak często (bo wyrzucenie oliwy do kosza po skończonym smażeniu uznawano za marnotrawstwo) i równoważy bardzo wysokim spożyciem warzyw i owoców. Czy można smażyć na oliwie
Chilli Czosnek i OliwaKefir na drugie śniadanie jest ostatnio u nas jak znalazł. Skutecznie łagodzi delikatny głód, jest nie dość że smaczny to i zdrowy. Uwielbiam kefiry, zsiadłe mleko i maślanki. Są wspaniałymi dodatkami do swojskich dań z ziemniaków, takie same ze szklanki czy dużego kubka też są świetne. Dziś kefir bananowy, a tak żeby urozmaicić jego smak. Czasem
Zasmakuj Kuchninudny i by po prostu smakował. Nie mam się co oszukiwać, zwykła kanapka w połowie przypadków pozostałaby niezjedzona . Ale mam na to kilka fajnych sposobów. Bo kto powiedział że drugie śniadanie to tylko kanapka z szynką lub serem 5x w tygodniu? Jeśli jesteś mamą niejadka lub po prostu chcesz urozmaicić nieco szkolny jadłospis swojego dziecka ten wpis jest(...)musimy posiadać najmniejszego talentu kulinarnego a i tak się udadzą! Myślę, że taka opcja drugiego śniadania to dobry pomysł. Wpis ten rozpoczyna cykl, bowiem co jakiś czas będę wrzucać tu przepisy na przekąski które dziecko może zabrać do szkoły, na wycieczkę, piknik lub inne miejsce. Daj znać czy podoba Ci się ten pomysł! Sakiewki na słodko z ciasta francuskiego
Arbuziakirozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowo - maślanego, wyrównać. W drugim blacie biszkoptowym kieliszkiem lub małą szklaneczką wyciąć otworki. U mnie wyszły 24 otworki - przy krótszym boku ciasta zmieścił się rząd z 4 otworków, natomiast przy dłuższym boku z 6, co dało razem 24 otworki :) Blat z wyciętymi otworkami położyć na kremie. Rozsmarować
Opowieści z piekarnikabiedą zmuszającą do kombinowania. Opisy wzbogacają zdjęcia, różne reklamy oraz wycinki prasowe. Druga część zawiera 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, które są proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta... Można w niej znaleźć przepisy nie tylko na wciąż popularne dania, takie jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, ale opisuje
Di gotujezdecydowanie takie jest. Nie jest suche, nie robi się twarde po wystygnięciu, nawet na drugi dzień jest puszyste i nie traci na swojej wspaniałości, ważne tylko by trzymać je np. pod ściereczką, czy folią. Można piec jako ciasto (ja upiekłam w mniejszych jednorazowych foremkach, by dać dziecku do szkoły), lub typowo jako drożdżówki jogurtowe z pysznym serem, a dodatek owoców
Poezja Smaków - blog kulinarnytypu wesele czy komunia, ja robiłam go ostatnio właśnie z tej drugiej okazji ;). Smak nie do opisania, rozpływa się w ustach. Znacie? Polecam! PS - gpsbhp.eu szkolenia BHP, PPOŻ, pierwszej pomocy, to wszystko znajdzieicie w jednym miejscu! Warto sprawdzić ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
Domowa cukiernia Ewychoćby cygaretką) w jednej ręce i lampką wyśmienitego wina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło się pierwsze danie z kolacji festiwalowej. Zaskoczyło mnie to, że tym razem na stolikach nie znalazła
Kate's Kitchenzdrowe odżywianie stanie się łatwiejsze. Jeśli zaś chodzi o przepisy to wszystkie dania faktycznie można przygotować bardzo szybko i łatwo, a dodatkowo w oparciu o powszechnie dostępne składniki. Pani Daria zachęca do jedzenia produktów sezonowych i lokalnych. W książce znajdziemy przepisy na śniadania, drugie śniadania, obiady, desery i kolacje. Ja osobiście mam zamiar kilka z nich wypróbować
Cynamonowe szczęściestężały. Rozpuścić czekoladę w kąpieli parowej (garnek z gotującą się wodą i na nim drugi, mniejszy w którym roztapiamy czekoladę) Jeśli czekolada wychodzi zbyt gęsta aby ładnie polać batoniki można dodać odrobinę mleka bądź masła i dokładnie wymieszać. Potrzebna jest jednak na prawdę odrobina, jeśli dacie zbyt dużo mleka całość zrobi się leista i nie będzie chciała w ogóle
Mr. Tastemalin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej wody, tylko trochę na miseczkę malin - kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem. :) Drugi słoiczek dodałam do tego deseru. Mniam! Co do nocnej owsianki: robiłam ją wtedy
Anioszek w kuchnilekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania . I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali
Grunt to przepis!cytryną zimną śmietanę ubić z galaretką agrestową i posmarować śmietaną blat ciasta, nakryć drugim, też można go nasączyć, posmarować całe ciasto śmietaną, schować do lodówki galaretkę wiśniową rozmieszać w 250 ml gorącej wody, dodać mrożone wiśnie bez pestek i do stężenia, galaretkę posiekać i dać na wierzch ciasta na śmietanę, posypać posypką czerwoną, schować do lodówki - ciasto jest
W Mojej Kuchni Lubięjego wada to to, że sezon jest krótki :( Nie zdążyłam wypróbować wszystkich przepisów, które chciałam, w następnym sezonie będę musiała się śpieszyć bardziej :) Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem(...)masę, dodajemy przyprawy, olej i opcjonalnie mleko lub mąkę, mieszamy. Z masy powinno dać się lepić kotlety rękami. Formujemy z masy 4 kotlety, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut w 180*C. W połowie czasu obracamy na drugą stronę. Można je też usmazyć - obsypujemy lekko z obu stron mąką/bułką tartą
chili & sugar