drugie danie - 14640 przepisów (strona:287/976)

Angielski "Summer pudding" 160

Summer pudding to wariacja na temat tradycyjnego angielskiego puddingu bożonarodzeniowego. Do tego drugiego przymierzam się od lat,  ale ciągle przeraża mnie czas, który należy poświęcić na jego przygotowanie. Summer pudding w przeciwieństwie do zimowej wersji, przygotowuje się bardzo szybko.  Odczekać jedynie należy kilkanaście godzin, zanim będzie nam dane go spróbować. Czytaj więcej

bistro mama
SPOSOBY NA KACA 1452

żołądek. * Nie mieszajcie trunków! * Zjedzcie coś tłustego. To spowolni wchłanianie alkoholu i da Wam energię na całą imprezę. * Nie pijcie napojów gazowanych w trakcie picia alkoholu. _____________________________________________________________________ PO IMPREZIE: * Zjedzcie lekkie śniadanie * Wypijcie lekką herbatę * Wybierzcie się na spacer Stosując się do powyższych rad unikniecie kaca, a na drugi dzień będziecie się cieszyć dobrym humorem i energią do działania! Polecam

Ostra na Słodko
Pomysł na wegetariański obiad z Polsoja 275

Vege kiełbaski białe Polsoja ,są ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kiełbas i mięs. Mogą być wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych polskich zup, takich jak żurek czy barszcz, jak również stanowić samodzielne danie. Vege kiełbaski białe najlepiej smakują na gorąco – po usmażeniu, zgrillowaniu lub upieczeniu.  To produkt 100 % roślinny i ten nie ma osłonek. Co zrobiłam? Obiad zrobiłam(...)dodaj soli  morskiej i dużo koperku. Na patelni dobrej jakości daj kroplę oliwy z oliwek i usmaż omlet z jaja i makaronu. Wyłóż na talerz, ale tylko połowę...i posyp koperkiem.  Dodaj kiełbasek białych Polsoja i pokroojonego w paski suszonego pomidora. Całość posyp koperkiem.. Drugą połowę omletu pokrój z trójkąty, nabij na wykalaczkę w towarzystwie suszonego

Z Kuchni Do Kuchni
CHLEBEK BANANOWO-ORZECHOWY NA MĄCE ORKISZOWEJ 256

wystudzonego) - 1/2-1 łyżeczki cynamonu * lub zamiast tych dwóch  mąk można dać 250g mąki pszennej Orzechy uprażyć chwilę na suchej patelni, cały czas mieszając. Zdjąć z palnika i wystudzić. W jednej misce mieszamy suche składniki, tj. mąki, sól, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz ksylitol. W drugiej misce mieszamy roztrzepane lekko jajka, przestudzone masło oraz rozduszone widelcem banany. Mieszamy

Smaczne Zdrowe
Anielskie Przysmaki i moje pierwsze zamówienie 155

czekola orzechowa i na pewno po nią jeszcze wrócę. Białą dam dla siostry - niech popróbuje. Mus zostanie do placuszków i naleśników.  Może mama coś by chciała to zrobimy kolejne zamówienie. Na pewno Wy też zajrzyjcie do tego sklepu i spróbujcie tych wspaniałości. A dzisiaj na drugie śniadanie zjadłam muesli z orzechami i obiema czekolami. Niebo w gębie

Magiczne Życie Marty
Kapusta z grochem 207

wskaźnikiem dostatku ;) Z biegiem lat i pojawienia się nowych przypraw danie nabrało lepszego aromatu, ale nadal zalicza się je do dań typu - "bieda danie". Przygotowuję je w obu wersjach: z cebulą do bieżącego spożycia, bez cebuli - do zamrożenia, bo doskonale się przechowuje w zamrażarce; potem można dodać cebulę i czosnek(...)Groch dobrze wypłukać i ugotować do miękkości. Mieszać od czasu do czasu, bo lubi przywierać do dna pod wpływem swojego ciężaru i potem, gdy zgęstnieje. Poszatkować słodką kapustę. W drugim garnku zagotować kapustę słodką i kiszoną.  Równolegle zagotować ok. litra wody. Po zawrzeniu wody w garnkach z kapustami odlać wodę. Do kapust wlać zagotowaną wcześniej wodę. Dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Tatar z łososia 240

Prawdziwie „męskie danie”. Ten wpis w zasadzie powinien zrobić mój mąż, bo on je przygotował (z małą pomocą). Ale wychodząc z założenia, że każdy robi to, co najlepiej potrafi, ta przyjemność spadła jednak na mnie. Tatar z łososia lub, jak kto woli Fu fu. Ta druga nazwa, choć trudno stwierdzić jej pochodzenie, używana jest(...)delikatnie mieszamy, aby nie zburzyć struktury ryby. Miskę przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę, aby smaki „się przegryzły”. Podajemy przybrany plasterkiem cytryny. Tatar z łososia to danie dla smakoszy. Dobór składników powinien być taki, aby „nie zabić” smaku ryby. Muszę przyznać, że udało się to doskonale. Idealnie dobrane proporcje oraz minimalizm składników sprawia

mojewypiekiinietylko
Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 199

Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym  Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało

Mój pomysł na
Muffiny jajeczne 209

Muffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki. Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :) U

Bazując na smaku
Drugie życie chałki 239

Chałka... Najlepsza jest w dniu upieczenia, ewentualnie następnym. Później zaczyna się starzeć, nawet najlepiej przechowywana - najzwyczajniej w świecie schnie. Drożdżowe wypieki mają to do siebie, i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Marta, Tomek i Babcia Petronela. A na deser sernik. 211

mój Syn. Ma 8 lat i to zadanie z drugiej strony jego książki do matematyki, do klasy II. Zadanie domowe. Trzeba więc zrobić.  Liczę więc w głowie i oczami wyobraźni widzę pulchniutką jak pączek trzylatkę, a zaraz potem chudą jak patyk pięciolatkę.  Co z tą Martą?  Dajmy jej 4 lata. Zmieści się chyba w średniej, zadanie(...)odczuwalne. Na dużej patelni rozgrzać masło i ułożyć na niej kawałki owoców. Można obsypać je lekko mielonym kolorowym pieprzem i/lub imbirem oraz cukrem. Po kilku minutach odwrócić delikatnie na drugą stronę i tak samo doprawić. Trzymać na ogniu do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a owoce zacznę leciuteńko się rumienić (nie chodzi o ich przypalenie, powinny stać się

KUCHARNIA
Polecane książki kucharskie: Magda Gessler – Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler” (recenzja i opinia) 214

skuteczność w nawracaniu błądzących i oszukujących klientów restauratorów na właściwą drogę.Oto po wielkim sukcesie pierwszej części książki, która wyprzedała się w całym nakładzie (trwa dodruk), pojawiła się druga część przepisów z programu „Kuchenne rewolucje” z sezonów od piątego do ósmego. I nawet jeśli ktoś Magdy Gessler nie lubi, to nie może zaprzeczyć że nasz „restauratorski(...)raczy swoich gości podczas „porewolucyjnej” kolacji a do danej restauracji masz za daleko lub chcesz przyrządzić ją samodzielnie („Ja nie potrafię gotować jak Magda Gessler?!”) to masz ku temu okazję.Przepisy są podzielone według rodzajów potraw, są dobrze opisane więc ich przygotowanie i odniesienie do danego odcinka jest bardzo proste. Każdy przepis jest oznaczony numerem odcinka

WojnaNaSmaki.pl
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 357

deserów jak karpatka, Religieuses (ptysie dwóch wielkości, jeden na drugim, nadziane czekoladowym lub kawowym kremem, z taką samą polewą), Croquembouche (francuska alternatywa dla ślubnego tortu – okazała piramida z mini-ptysi złączonych karmelem), Paris-Brest (ptysiowe oponki przełożone kremem pralinkowym), Beignet (ptysiowe języczki smażone w głębokim tłuszczu). W daniach wytrawnych użyte jest w Pommes dauphine (puree ziemniaczane zmieszane

Karo in the Kitchen
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 221

Risotto to chyba jedno z moich ulubionych dań, a na pewno tych, które bardzo często goszczą na moim stole. Wymaga ono jednak sporo cierpliwości i uwagi. Ryż bowiem gotować należy wolno podlewając go cały czas bulionem i pilnując by nie przykleił się do garnka lub patelni i nie przypalił. Z drugiej jednak strony, risotto jest świetną bazą(...)cytryny. Gotujemy aż skończy nam się bulion, a ryż będzie miękki. Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem. Wyciskamy kilka kropel soku z cytryny, aż jej smak będzie wyczuwalny, ale danie nie stanie się kwaśne. Na koniec dokładamy masło i mieszamy, aż się rozpuści, a risotto nabierze kremowej konsystencji.Risotto wykładamy na płaski lub głęboki talerz. Dekorujemy skórką

Zakręcony Widelec
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 177

urodzin wspominaliśmy kwiecień 2017 r., kiedy spodziewaliśmy się przyjścia na świat naszego synka. Oczekiwanie było coraz bardziej nerwowe, bo Miłoszek nie śpieszył się na świat. Gdy termin minął, co drugi dzień musieliśmy stawiać się w szpitalu na KTG, a rodzina i znajomi co chwila dopytywali – czy to już? Nigdy nie zapomnimy samego porodu (w sumie tydzień po terminie(...)zastanawialiśmy się co ugotować w tym tygodniu i zauważyliśmy w NY Timesie całą sekcję przepisów: „ Almost as good as a full night’s sleep ”, czyli pakiet prostych do zrobienia dań dla niewyspanych rodziców, które smakują niemal tak dobrze jak cała przespana noc, wiedzieliśmy co znajdzie się w menu. Kochani świeżo upieczeni rodzice! To Wam dedykujemy to menu

Niedzielny kucharz