drugie danie - 14640 przepisów (strona:295/976)

Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 206

drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki Katarzynki 188

roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych szczegółów... ;) Pierniczki Katarzynki Przepis własny, ale jako imienniczka katarzynek czuję się usprawiedliwiona. ;) Inspiracją były instrukcje prosto z Torunia, jakie dostałam razem z foremkami oraz lista składników z opakowania katarzynek toruńskich. Dacie wiarę, że nie ma w nich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła

Pełny talerz
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 146

różnymi złotymi myślami. Cudo! Cudo, które może trochę rozpraszać, ale z drugiej strony na pewno zajmie wzrok w czasie oczekiwania na posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
PIEROGI KRESOWE (z twarogiem i kaszą gryczaną) 315

Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam na pyszny, polski obiad :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 2 - ZUPA :) 160

świeży posiłek, jestem przeciwniczką zostawiania resztek "na potem", odgrzewania a już nie daj panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 186

przepisie. Brakuje informacji o czasu przygotowania, ilości porcji i kaloryczności dania. Ta ostatnia informacja jak się okazało, znajduje się pod koniec książki, ale jest to dodatkowe utrudnienie dla czytelnika/użytkownika. "Kuchnia Fit" jest przeznaczona dla osób, które chcą utrzymać swoją wagę. Jednocześnie jest to druga po "Moim odchudzaniu" książka autorstwa Konrada Gacy. Oprócz przepisów w książce znajdziemy

Pasja Smaku
Przepis na Jablkowo cynamonowe rozyczki z migdalami czyli Niedzielne Sniadanie odc. 46 175

Pyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie!W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie.Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałamiciasto:375 ml mleka600

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 174

dziś tak zacznę dzień. Więc po wysłaniu dziecka do przedszkola nakarmieniu drugiego szkraba zabieram się za śniadanie dla dorosłych:) Dziś dzień zaczęłam tak..Czas przygotowania: 25minSKŁADNIKI: 2 osoby- jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt-  ser pleśniowy kawałeczek- orzechy włoskie 4szt- kiełki (dałam  rzodkiewki)- ocet jabłkowy 2 łyżki  SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka- masło

Basia w kuchni
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 208

ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozrób je z połową cukru. W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli je używasz). W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże(...)celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Farsz do bułek. Czas na drugie wyrastanie. Gotowe bułki. Gotowe bułki. inspirował blog Go on...Have a bite

Grahamka, weka i kajzerka
SOCZYSTY SCHAB Z PIEKARNIKA 239

było suche, ale smaczne i soczyste. Polecam zarówno jako danie obiadowe jak i po schłodzeniu jako domową wędlinkę, idealny dodatek do pieczywa. Przepis podaję na jedną porcję, ale można przygotować od razu dwa kawałki schabu, ja tak zrobiłam. Jeden podać na obiad, a drugi po wystudzeniu idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa. A jeżeli

Smaczne Zdrowe
Ziołowa polędwica na parze ( część na obiad - część na zimno) 151

przychodzi ,, mus,, i trzeba kombinować jak by tu zjeść coś , żeby dało się zjeść. A , że lubię stosować zioła zamiast przypraw - to nawtykałam obok polędwicy wszystkiego zielonego co mam, lekko posoliłam, dołożyłam łyżeczkę masła i go gara. A , że lenistwo ma u mnie potencjał - w drugim woreczku ułożyłam obok ziemniak z marchewkami i porem ( odrobinę posolone) z płatkiem

Buniabaje w kuchni
Jak zrobić labneh (ser z jogurtu)? - przepis krok po kroku 177

Przełóż oba jogurty do miski, dodaj sól i wymieszaj. Jeżeli masz ochotę, oprócz soli możesz na tym etapie dodać inne przyprawy - pieprz, suszone zioła, lub chrzan. Ja do drugiej partii serka dodałam suszonej mięty, dlatego na kuleczkach z pierwszej fotografii widoczne są malutkie kropeczki. 2. Durszlak lub sitko przelej wrzątkiem, aby pozbyć się znajdujących się na nim bakterii. Durszlak(...)Również to, ile ostatecznie otrzymasz serka nie da się podać precyzyjnie. W moim przypadku z 800 g jogurtu typu greckiego po 3 dniach otrzymałam 295 g labneh i 246 g serwatki. Jogurt możesz odcedzać w lodówce nawet 4-5 dni i nic złego mu się nie stanie. Ja tak zrobiłam z drugą partią mojego serka, gdyż nie miałam czasu

Chilli Czosnek i Oliwa
Boeuf Strogonow (Stroganow) 168

Gdyni. A teraz rozsławiam to danie i ja. Niech idzie fama na cały świat jak pysznie potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany do zagęszczenia sosu Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu. Najlepiej smażyć na dwie tury, aby mięso dobrze się przyrumieniło. Pod koniec smażenia drugiej tury mięsa na patelnie dodać pokrojona w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu

Posadzone i zjedzone
Prosta granola z patelni o smaku czarnego bzu 129

owoców marki Łowicz inspirują do tworzenia nowych dań. Zaczęło się od tego, że słoik po mojej codziennej, domowej, pieczonej granoli stał się nagle pusty. Nie wiedzieć czemu skończyła się a ja nie miałam aż tyle czasu na wypieczenie zupełnie nowej. Bez niej poranki nie są takie same. Po drugie było wynikiem braku czasu, stąd postanowiłam upiec(...)Ściągam z ognia. Dodaję posiekane śliwki suszone i ponownie mieszam. Podaję od razu z jogurtem i owocami lub przechowuję do 2-3 dni w lodówce.  Wartość odżywcza całego dania   Wartość energetyczna: 1128 kcal Białko: 27,3 g Tłuszcze: 53,4 g Węglowodany: 156,9 g Błonnik: 26,9 g Wartość odżywcza jednej porcji   Wartość energetyczna

Mango Papaja