drugie danie - 14640 przepisów (strona:299/976)

CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 189

się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam. Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej soli). Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm

Smaczne Zdrowe
SERNIK TRUSKAWKOWO-CZEKOLADOWY NA ZIMNO 282

się do czekolady). Ostudzoną lekko czekoladę wlej cienkim strumieniem do drugiej miski z masą serową i wymieszaj łyżką lub  mikserem na niskich obrotach dodając około 1-2 łyżek cukru pudru.  -  Tutaj mamy tą samą sytuację co w masie truskawkowej - ilość cukru według uznania. Ja dałam jeszcze około 2 łyżki. - Odstaw miskę z masą czekoladową

Słodko-Słony Świat Ilony
Grillowane nogi z kurczaka z cytryną i rozmarynem 218

termoobiegiem, nawet niekoniecznie z funkcją grilla, niezależnie od pory roku. Danie jest bardzo proste i właściwie mało czasochłonne w przygotowaniu. Co prawda marynowanie mięsa liczymy w godzinach (pół doby byłoby wskazane), ale ten proces wymaga tylko minimalnej interwencji (warto kilka razy odwrócić mięso na drugą stronę). Potem wystarczy tak naprawdę położyć je na grillu, kilka

Kulinarna Pokusa
Sezon truskawkowy wita was i zaprasza do szybkie śniadanie 211

Nie masz czasu i pomysłów na śniadanie ? Oto moja szybka odpowiedź. Sezon truskawkowy + samo zdrowie . N ie wiesz o czym mówię? Przeczytaj i wypróbuj przepis poniżej

Jem więc Jestem
Pizza razowa z szynką i brokułami 218

przygotowywane w domu na pełnoziarnistym cieście. To pyszne, włoskie danie możecie z powodzeniem wykorzystać jako bazę do przemycenia zdrowych warzyw do swojego jadłospisu - jeżeli brakuje aktualnie świeżych warzyw wybierzcie mrożonki, które (mrożone w Polsce) są dużo lepsze od tych świeżych ale sprowadzanych z drugiego końca świata. Do swojej pizzy dodałam mrożone brokuły i dobrą szynkę

Milion Smaków
Latwe muffiny z porzeczkami czyli Slodki Czwartek odc.79 174

drobnego cukru 125 ml oleju 1 jajko 125 ml mleka, dałam pół szklanki więcej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 250 g owoców (jagód, porzeczek czarnych lub borówek) cukier trzcinowy do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Do miski wsypujemy make, proszek i cukier. Mieszamy. Do drugiej miski wlewamy olej, ekstrakt, jajko i mleko, mieszamy. Włączymy zawartość obu misek. Możemy wspomóc

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki Katarzynki 155

roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję, bez ckliwych szczegółów... ;) Pierniczki Katarzynki Przepis własny, ale jako imienniczka katarzynek czuję się usprawiedliwiona. ;) Inspiracją były instrukcje prosto z Torunia, jakie dostałam razem z foremkami oraz lista składników z opakowania katarzynek toruńskich. Dacie wiarę, że nie ma w nich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła

Pełny talerz
Palcem po mapie: Warszawa, La Maison Gourmand, Chłodna 15 113

różnymi złotymi myślami. Cudo! Cudo, które może trochę rozpraszać, ale z drugiej strony na pewno zajmie wzrok w czasie oczekiwania na posiłki. Jedzenie? Trudno to tak do końca określić. Wynika to z tego, że przy tego typu wydarzeniach są raczej zimne płyty plus dosłownie parę dań ciepłych. Na zimno królowały francuskie wędliny, sery, śledzie

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
PIEROGI KRESOWE (z twarogiem i kaszą gryczaną) 281

Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam na pyszny, polski obiad :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym

Przepisy Aleksandry
SOCZEWICA Z KASZĄ I WARZYWAMI - wersja 2 - ZUPA :) 128

świeży posiłek, jestem przeciwniczką zostawiania resztek "na potem", odgrzewania a już nie daj panie mrożenia i odgrzewania, itp. Jednak niektóre potrawy aż się proszą o zostawienie "na potem" bo "potem" po prostu smakują jeszcze lepiej... I taki właśnie jest ten obiad, a że nie lubimy jeść drugi raz tego samego, to: warzywa z soczewicą z patelni - do garnka; kasza

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Kuchnia Fit - Konrad Gaca - recenzja 155

przepisie. Brakuje informacji o czasu przygotowania, ilości porcji i kaloryczności dania. Ta ostatnia informacja jak się okazało, znajduje się pod koniec książki, ale jest to dodatkowe utrudnienie dla czytelnika/użytkownika. "Kuchnia Fit" jest przeznaczona dla osób, które chcą utrzymać swoją wagę. Jednocześnie jest to druga po "Moim odchudzaniu" książka autorstwa Konrada Gacy. Oprócz przepisów w książce znajdziemy

Pasja Smaku
Przepis na Jablkowo cynamonowe rozyczki z migdalami czyli Niedzielne Sniadanie odc. 46 147

Pyszne pierwsze lub drugie śniadanie, podwieczorek również niczego sobie. Z książki "O jabłkach". Niezbyt trudne w przygotowaniu, kuszące z wyglądu i pachną obłędnie. Zróbcie koniecznie!W książce niestety pojawiły się nieścisłości dotyczące masła, w tej recepturze również. Dałam sobie rade i prezentuje moje rozwiązanie.Jabłkowo cynamonowe różyczki z migdałamiciasto:375 ml mleka600

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 149

dziś tak zacznę dzień. Więc po wysłaniu dziecka do przedszkola nakarmieniu drugiego szkraba zabieram się za śniadanie dla dorosłych:) Dziś dzień zaczęłam tak..Czas przygotowania: 25minSKŁADNIKI: 2 osoby- jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt-  ser pleśniowy kawałeczek- orzechy włoskie 4szt- kiełki (dałam  rzodkiewki)- ocet jabłkowy 2 łyżki  SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka- masło

Basia w kuchni
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 172

ostygnąć do temperatury pokojowej, jeśli zaś przygotowałeś wcześniej i przechowywałeś w lodówce - daj mu się ocieplić do temperatury pokojowej. Jeśli używasz świeżych drożdży, rozrób je z połową cukru. W większej misce wymieszaj suche składniki: mąki, mleko w proszku, sól (i drożdże instant, jeśli je używasz). W drugiej misce wymieszaj Tang Zhong, wodę i jajko ( i rozrobione z cukrem świeże(...)celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż bułeczki i piecz 15 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do wystygnięcia. Farsz do bułek. Czas na drugie wyrastanie. Gotowe bułki. Gotowe bułki. inspirował blog Go on...Have a bite

Grahamka, weka i kajzerka