Pierwszy tydzień szkoły za nami ... Dla mnie ciągle nie do ogarnięcia ;) Przedszkole, szkoła na dwie zmiany, praca, dom ... jak Wy to robicie drogie Mamy ? Moim największym wyzwaniem jest drugie śniadanie do szkoły. Mój syn jest stworzeniem płatkowo-mlecznym, pieczywo tylko na słodko, żadne inne kanapki nie wchodzą w rachubę oraz wszystko co widzi na kanapkach - pomidor, wędlina(...)PROBLEM NADWAGI I OTYŁOŚCI W POLSCE WŚRÓD DZIECI I MŁODZIEŻY - DANE EPIDEMIOLOGICZNE Ponieważ nie jestem dietetykiem i nie mam żadnego przeszkolenia jak powinny wyglądać prawidłowo skomponowane posiłki w przygotowaniu "śniadaniówki" staram się kierować zasadami żywienia dzieci w wieku szkolnym oraz oczywiście dostosowuję to do tego co lubi moje dziecko. Drugie śniadanie powinno zapewnić 15-20% wartości energetycznej całodziennej
Atlas Smakówdać trzi łeżki jaki ôstryj musztardy i trzi słodkyj, do keryj mogecie dociepnōńć połra roztrzaskanych gojździkōw, ziela angelskego, trocha gałki muszkatałowyj i nojlepi tyż trocha brōnołtnego 12 cukru. Dziyń pryndzyj 13 wciepcie 14 do gorka po 3 łeżki tych mostrichōw i wymiyszejcie ze piwym. Miyso ôpōkejcie 15 i wciepcie do gorka do tyj marynaty na całoł 16 noc. Na drugi(...)kartołflanyj abo ze majsu 25 ) i niōm jōm zagyńścić. Jak już miyso bydzie 26 fertich, to je pokrajcie na szajby 27 i na talyrzu polyjcie zōłzōm. Do tego mogecie dać: klōski 28 , nudle 29 , uwarzōne kartołfle 30 , frytki abo i jako fajno żymła 31 . Smacznego 1 przypadek 2 spotkałem, ō- samogłoska w wymowie między o i u 3 musztardy
Chop w kuchniobjętość 250 ml. Mogą go spożywać wegetarianie, weganie, osoby chorujące na celiakię czy uczulone na orzechy . Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, można go używać do koktajli, zup, deserów, wypieków, dań wytrawnych itp. Wartości odżywcze (100 ml): energia: 27 kcal białko: 0,2 g tłuszcz: 2 g węglowodany: 1,9 g MLEKO KOKOSOWE Kolejny produkt(...)właśnie to drugie zastosowanie ja wykorzystam. Bogaty jest w kwasy oleinowy oraz linolowy - dobroczynnie wypływające na stan skóry. WODA RÓŻANA Bardzo aromatyczna woda różna zawierająca jedynie 100% wody różanej :D Świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek zapachowy i smakowy do potraw. Najczęściej używana do potraw słodkich. Wystarczy odrobina , aby nadać daniom niezwykłego aromatu
Zdrowie na języku :PJedna ze zmian nawyków dotyczy sfery słodyczy. Dla kogoś kto uwielbia słodkości, tak jak ja, zmiana ta jest nie do zaakceptowania. To wyzwanie, które przerasta nasze możliwości. Jednak ja dałam radę . Wymagało to trochę czasu i jeszcze więcej pracy, ale udało się . Uważam, że dla własnego zdrowia warto wrobić ten krok. Dziś nie odczuwam prawie wcale potrzeby zjedzenia czegoś(...)dłuższy weekend, jak teraz, i przygotowuję coś słodkiego dla całej rodziny. Tym razem padło na szarlotkę. To dlatego, że akurat mam pod dostatkiem jabłek z ogrodu rodziców, a po drugie uwielbiam szarlotki. Jak sprawić aby ciasto odpowiadało zdrowym wytycznym? Czasami wystarczy trochę wyobraźni. Kruche ciasto zastąpiłam kaszą jaglaną. W wielu opracowaniach na jej temat można wyczytać
Przysmaki Karolkiprzesuwanego po… łupku. Weźcie ludzie wywalcie te nieszczęsne łupki, bo szorowanie po tym widelcem, nożem, czy czymkolwiek innym przyprawia o ból zębów. Przystawka super, łupek do kosza. Do tego dania zostało dobrane Prosecco Belstar Spumante DOC – już jak zobaczyłam menu, to na widok tego wina mordka sama mi się uśmiechnęła. Co tu dużo gadać – uwielbiam je nie od wczoraj(...)sobie. W połączeniu z tajemniczym składnikiem (nie wiem, czy mogę zdradzić ) tatar był mistrzostwem świata. A w połączeniu z kawiorem i piklami dał istną feerię smaków. Muszę przyznać, że byłam pod ogromnym wrażeniem wyważenia tego dania. Z przyjemnością zjadłabym je jeszcze raz. Tutaj towarzyszył różowy szampan Taittinger Prestige Rose – przyjemne, eleganckie, „dobnobąbelkowe”. Nie wiem jak macie
Kate's KitchenAmarantusowych przepisów ciąg dalszy - tym razem batonik , który robiłam rok temu; wtedy bardzo nam smakował i kilka razy już miałam ochotę na jego powtórkę, ale jakoś
Zdrowa Kuchnia SowyDzisiejsze danie może stanowić zarówno samodzielny posiłek (np. na obiad) jak i dodatek. Można je podawać na gorąco lub na zimno. Czerwona fasola - bo ona jest dzisiaj główną bohaterką - to chyba mniej popularna siostra tradycyjnej białej fasoli. Najczęściej chyba sięgamy właśnie po białą, nie dostrzegając tej drugiej. W wielu sklepach można kupić czerwoną fasolę(...)cukinię i również chwilę przesmażać. Na końcu dodać pomidory, posolić i całość udusić do miękkości. Uduszone warzywa przełożyć do fasoli. Wymieszać, doprawić ewentualnie do smaku solą. Podawać jako samodzielne danie obficie posypane grubo posiekaną zieloną pietruszką. To danie może zastąpić tradycyjny mięsny posiłek. Fasola, poza tym, że jest smaczna, to bardzo
Codzienna kuchnia niecodziennaklarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem. Kuchnia indyjska oferuje zarówno dania wegetariańskie, jak i mięsne. Szczególną popularnością cieszą się zupy, gotowane na bazie pomidorów, które posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka(...)kucharz wykorzystuje, zdobytą przez siebie, wiedzę o najlepszych indyjskich daniach i przekształca je w dzieła sztuki na talerzu. Kuchnię indyjską należy rozumieć poprzez jej tradycję kulturalną, w której kucharz gotuje dla swoich gości, a nie klientów. To takie ofiarowanie posiłku z życzliwością i ogromnym szacunkiem do drugiego człowieka. Indyjski styl gotowania To nie tylko kurczak
Słodkie okruszkiklarowanym, przez co dania charakteryzują się ciekawszym smakiem. Kuchnia indyjska oferuje zarówno dania wegetariańskie, jak i mięsne. Szczególną popularnością cieszą się zupy, gotowane na bazie pomidorów, które posiekane drobno, łączy się m.in. z kurkumą, świeżym imbirem, czy plastrami cytryny. Na uwagę zasługują również przeróżne sosy, które podkreślają smak i idealnie łączą się z daniami mięsnymi z kurczaka(...)kucharz wykorzystuje, zdobytą przez siebie, wiedzę o najlepszych indyjskich daniach i przekształca je w dzieła sztuki na talerzu. Kuchnię indyjską należy rozumieć poprzez jej tradycję kulturalną, w której kucharz gotuje dla swoich gości, a nie klientów. To takie ofiarowanie posiłku z życzliwością i ogromnym szacunkiem do drugiego człowieka. Indyjski styl gotowania To nie tylko kurczak
Słodkie okruszkipieczenia ⅔ szklanki cukru ( jak ktoś lubi słodsze wypieki można dać więcej) 1 szklanka maślanki ½ szklanki oleju np. rzepakowego 3 średnie jajka sok wyciśnięty z ½ cytryny 1 szklanka jagód Wykonanie: do jednej miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy odstawiamy w drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki czyli maślankę, olej, jajka
Słodkie zapomnienieminut na kuchence. Po upływie tego czasu usuwamy pokrywkę i zostawiamy do ostudzenia. Komosa powinna mieć taką konsystencję jak na zdjęciu poniżej. Gdy komosa się gotuje w drugim garnku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu . Odstawiamy na około dwie godziny. Przygotowujemy dwie tortownice – u mnie 21 cm średnicy. Smarujemy spód o boku olejem kokosowym, a na spód(...)się truskawki albo pomarańcze pokrojone na plasterki. Na owocach układamy drugi “biszkopt” – także do góry dnem. Smarujemy resztą polewy nie zapominając o posmarowaniu boku tortu. Na wierzchu układamy plasterki bananów i kawałki mandarynek. Można użyć inne owoce, oczywiście! Tort najlepiej schłodzić przed podaniem – u nas się nie da, bo zawsze musimy wypróbować od razu Smacznego! * Receptura na podstawie
Lamarida.plcukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka z 6 jajek) ubijamy na sztywno. 2. Białka dzielimy na pół. Jedną połowę dajemy do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie. Do drugiej połowy ubitych białek stopniowo dodajemy cukier, cukier waniliowy. Cały czas
kruche babeczkiSałatka z kwiatami jadalnymi jest zjawiskowym daniem, które zachwyci niemalże każdego. Talerz pełen kwiatów wygląda niezwykle pięknie, niczym łąka, bajkowa łąka, bo gdzie można znaleźć na łące, aż tyle różnych typów kwiatów? Każdy z rodzajów kwiatów smakuje trochę inaczej. Jedne są słodkie, a drugie pięknie wyglądają, ale nie mają określonego smaku. Być może za jakiś czas pokuszę
Kuchnia BazyliiPascoa, pomyślałem - tak, to mi wygląda na prawdziwe danie wielkanocne! To oczywiście przez jajko - proste i mocno zakorzenione świąteczne skojarzenie. Tak czy owak, tarta jest bardzo smaczna, a jeśli starczy nam cierpliwości i po upieczeniu odstawimy ją w jakieś spokojne miejsce, to na śniadanie na drugi dzień robi się wręcz znakomita. Myślę, że ciasto filo(...)wbić jajka. Lekko dosolić i dokładnie wymieszać. Okrągłą głębszą formę wyłożyć lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Płaty ciasta filo smarować oliwą i delikatnie układać jeden po drugim w formie. Pozostawić wystające w górę brzegi. Ostatni płat odłożyć. Wyłożyć na ciasto cienką warstwę masy szpinakowej. Ułożyć na niej obrane gotowane jajka w formie okręgu. Przykryć pozostałą częścią masy. Ostatni
zadanie-gotowanietrzech rzędach po 6 sztuk, posmarować ciemną masą, następnie ułożyć drugą warstwę ciastek i posmarować białą masą. Na środku układamy podłużny pas z galaretki, a następnie składamy chatkę do środka formując ciasto. Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin aby herbatniki zmiękły i dały się kroić
Apetyczna babeczkadag.mąki do miseczki( mąka musi być przesiana co da jej puszystość)!.Robimy zaczyn- wkruszyć drożdże do miseczki z 20 dag. mąki ,dodać 1 łyżkę cukru,wlać 1 szkl.podgrzanej lekko śmietanki,zaczyn wymieszać tak , aby nie było grudek.Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Do drugiej miski przesiewamy resztę mąki i dodajemy do niej szczyptę soli
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibokach ok. 26 cm i jednym (podstawa 13cm). Następnie jeden obok drugiego ułożyć na tortownicy (tak jak na zdjęciu). Zetrzeć ser żółty, większą połową posypać po cieście na około (zdjęcie). Kłaść warstwami pokrojone w kostkę: ogórek, pomidor, paprykę, kiełbasę zwyczajną (lub szynkę) oraz pieczarki (wcześniej usmażone). Na koniec dać tuńczyka. Posypać jeszcze raz warstwą sera żółtego. Końce trójkątów przylepić
Gotuję Testujęgorzką czekoladę – 1 szklankę mleka (dałam 1.5%) – 1 jajko – 1/3 szklanki oleju słonecznikowego nadzienie: – puszka masy krówkowej / toffee – orzeszki, migdały, orzechy włoskie Krówkę podgrzewamy w kąpieli wodnej i mieszamy z orzeszkami. Umieść wszystkie suche składniki w jednej misce i wymieszać je. W drugiej misce wymieszać wszystkie mokre składniki. Połączyć mokre z suchym za pomocą
Szybko Tanio Smaczniesztuk (podwójnych): 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru (dałam 90 g ) 2 żółtka ugotowane 1 żółtko surowe 140 g margaryny (można zastąpić masłem) marmolada Z podanych składników wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się miękkie i plastyczne. Rozwałkowujemy je i wycinamy jedno kółko pełne, a drugie z dziurką (musi być parzyście). Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Trzeci talerzFomorianami przyniosła krainie długo wyczekiwany spokój. Niestety mieszkańcom Partholonu nie dane jest cieszyć się beztroskim życiem zbyt długo. Jak potoczą się losy Partholonu i czy Shannon po raz kolejny sprosta pojawiającym się, nowym, niebezpiecznym wyzwaniom? „Wybranka bogów” przypadła mi do gustu przede wszystkim dzięki kreacji głównej bohaterki. Drugim istotnym elementem przykuwającym moją uwagę okazał się stworzony przez autorkę
Tetiisheridrugiej patelni obsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w piórka paprykę, na końcu dodać drobno startą marchew, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć krótko Prawie miękkie warzywa dodać do usmażonego mięsa i pogotować chwilę razem. Do takiego dania pasuje ryż lub makaron, u mnie było to danie
Proste PotrawySzybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub kolację np. z okazji zbliżających się Walentynek. To co gotowy, żeby zaskoczyć swoją drugą połówkę? Conchiglioni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym pod chrupiącą, serową kołderką Czytaj więcej
Wielki apetytzostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa krówkowa (kajmak) jest za gęsta, żeby
Ciastkozercysię wziąć za siebie, bo tak się przecież żyć nie da, ale... Czekam na jakiś znak. (Bo przecież nie napiszę, że się poddałam...) W takich chwilach jedynym, na co jeszcze jestem w stanie wykrzesać z siebie chęci, jest ciasto muffinkowe. Suche składniki do jednej miski, mokre do drugiej, wymieszać, upiec i gotowe. Nie trzeba przy tym nawet myśleć
Pożeraczka, czyli raz adobrzewielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne
Smaczne ZdroweZrobisz je w 3 krokach - pierwszy to namoczenie ziaren soi, drugi - blędowanie, trzeci - krótkie gotowanie i odcedzenie mleka od sojowej pulpy. Mleka sojowego możesz używać do wszystkiego w zastępstwie mleka krowiego. W przypadku nietolerancji laktozy, będzie świetnym roślinnym zamiennikiem. Używam go do kawy, do naleśników i wszelkich dań, w których wymagane jest mleko. Domowe mleko sojowe – przepis: Składniki
Moje Qulinariapłatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop z agawy
Moja Galeria Smakumacki młodej mątwy z patelni. Przepis na pełne danie wkrótce. Wykonanie: Pieczenie bakłażana: nagrzać mocno piekarnik (ok.200*C) Bakłażana nakłuć w 3 lub 4 miejscach widelcem i wstawić (na mniejszej blaszce) do gorącego piekarnika.Nastawić czasownik na godzinę pieczenia przekręcając bakłażana w połowie czasu na drugą stronę.Po upieczeniu przeciąć wzdłuż i wystudzić. Wyskrobać
Sztuka gotowania w/g SamiryNajważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze łatwiej je usmażyć na jasnozłoty kolor bo cukier się nie pali, a po drugie uważam, że nie ma co przesadzać z pustymi kaloriami
Wiem co jemKotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych(...)umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę, lekko rozgniecione płatki i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć
Gosia gotujepomyślałam więc, dlaczego nie zacząć dnia od świątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki:1/2 szklanki wody2,5 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków jęczmiennych1 łyżeczka otrębów żytnichgarść orzechów włoskich i migdałów1/2 jabłka1/3 banana1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki)szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka mioduPrzygotowanie:Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami
Kitchens Alphabetposolić potrawę do smaku. Nie powinno się dodawać bazylii, ale ja dałam kilka listków jako dekoracja. Mam słabość do bazylii. Ugotować fusilli al dente , odcedzic i JA wymieszalam fusilli z oliwa i koeprkiem..ale tylko dlatego ze lubie koperek...oczywiscie fusilli podawać z sosem, który jest smaczniejszy na drugi dzień, gdyż składniki się przegryza i ustoją... Smacznego
Z Kuchni Do KuchniFajowe, widzę że dodałaś mąki. ;) Jak dotrwam do drugiej fazy to też sobie takie zrobię!:D myosthis 2010/02/04 15:03:31 z selera, to ja pasztet polecam ;););) ale te placuszki wyglądają bardzo smakowicie sowa_nie_sowa 2010/02/04 15:18:05 myosthis, a gdzie ten pasztet? Daj namiary na przepis:) nicpotka 2010/02/05 17:31:06 Dzisiaj zrobiłam na obiad, smakowały
Zdrowa Kuchnia Sowy