drugie danie - 14640 przepisów (strona:313/976)

TOP 50 - Gadżety kuchenne, które chciałabyś mieć! 155

kuchni sporo wolnego czasu? W jednym i drugim przypadku na pewno znajdziesz coś dla siebie na mojej gażdzeciarskiej kuchennej liście TOP 50 :) A wy macie swoje sprawdzone gadżety? Podzielcie się :) * Po kliknięciu w nazwę gadżetu lub rysunek zostaniecie przekierowani do sklepu online, w którym znalazłam dany produkt. W nawiasie podaję cenę w ZŁ. 1. Maszynka

Tradycyjna Kuchnia
Risotto z awokado, indykiem i parmezanem 234

jego długim gotowaniu staje się bardzo kremowy i danie zyskuje niepowtarzalną konsystencję. Jeśli jedliście już wcześniej risotto, na pewno nie próbowaliście z awokado. Jest to połączenie idealne, a dodatek indyka i chrupiącego ogórka doskonale tworzy końcowy efekt. Jeśli porcja wyszła zbyt duża, spokojnie można odgrzać na drugi dzień zajadając go na lunch czy kolację. Risotto

Jaglusia
Placek po węgiersku z gulaszem 140

węgiersku z gulaszem Niewykorzystany gulasz możemy oczywiście zużyć na drugi dzień, świetnie będzie się komponował z kaszą,  ryżem, ziemniakami czy nawet z samym pieczywem. Natomiast z nadmiaru masy ziemniaczanej możemy usmażyć małe placki ziemniaczane  i podawać je ze śmietaną i cukrem (moje ulubione) czy zjeść nawet samem. Dajcie znać czy lubicie takie smaki

Aromatyczne Podróże
Placuszki z gotowanych ziemniaków (moskole) 208

racuchów spróbowali czegoś, co w smakowało jak usmażona śląska kluska ;) Drugi raz zamówiłam w restauracji. Z bryndzą i masełkiem czosnkowym. Były wyśmienite. Ale jak to zwykle bywa, mojego zachwytu nie podzieliły ani moje dzieci ani mąż. Na szczęście koleżanka, która zamówiła to samo, była również zachwycona tym prostym daniem. Zastanawiałyśmy się obie, próbując kęs po kęsie "jak to jest

bistro mama
Roladki drobiowe w warzywnym sosie 109

dusimy aż mięso zacznie mięknąć. Przekładamy je na drugą stronę, warzywa delikatnie mieszamy (żeby nie uszkodzić roladek) i dalej dusimy pod przykryciem do miękkości. Jeśli z roladek wypłynęło trochę sera, nie przejmujcie się, po prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem

Czary - gary w kuchni
fasolka w słoikach 129

ZAKRYTA, DODAĆ SÓL I CUKIER ( NA KAŻDY LITR WODY TRZEBA DAĆ 1 ŁYŻECZKĘ CZUBATĄ SOLI I 2 ŁYŻKI CUKRU ). ZAGOTOWAĆ , OBGOTOWYWAĆ 3 MINUTY., WYCIĄGNĄĆ Z WODY, PRZEKROIĆ NA PÓŁ. GORĄCĄ WKŁADAĆ DO SŁOIKÓW, NASTĘPNIE ZALAĆ GORĄCĄ ZALEWĄ W KTÓREJ FASOLKA BYŁA GOTOWANA. PASTERYZOWAĆ 2 RAZY. PIERWSZEGO DNIA GODZINĘ , DRUGIEGO 40 MINUT

Darcia w kuchni
Kasza jaglana z truskawkami, malinami, migdałami i jogurtem 129

także monotonnego szkolnego jedzenia. Co zrobić, aby nasze drugie śniadanie nie wyglądało tak samo 5 dni w tygodniu? Wystarczy troszkę poszukać, popróbować i znaleźć swoją ulubioną wersję lunch'u na wynos :) Wszystkich niezdecydowanych zapraszam do przeglądnięcia kategorii LUNCH BOX'Y , w której znajdziecie wiele pomysłów na dania gotowe do zabrania w drogę. Zaopatrzcie się w dobry pojemniczek

Chocolate Muffin Blog
Ogórki kiszone - to łatwiejsze niż Ci się wydaje 769

ogórek do drugiego pasował, często na zmianę raz jedną, raz drugą stroną, tak by weszło ich jak najwięcej. Ważne jest to, żeby nie wpychać ogórków na siłę. Po wypełnieniu słoika ogórkami wrzucam chrzan i czosnek i dokładam jeszcze trochę kopru. Ile tego chrzanu, kopru, czosnku? Po trochu :) nie da się tego konkretnie określić, ale powiem tak: lepiej więcej niż

Co w głowie piszczy
Lekach piernik żydowski z koniakiem 138

łyżeczka sody po 1 łyżeczce cynamonu, goździków, od siebie dałam pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki imbiru szczypta gałki muszkatołowej Zagotuj kawę z miodem. Wystudź i dodaj koniak. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i przyprawy. W drugiej misie ubić jaja z cukrem, dodaj olej i stopniowo dodać składniki

AZgotuj!
Koktajl witaminowe trio, czyli melon, truskawka i borówka 193

przyjemność. Owoce, w takich chwilach, są najlepszym, co możesz dać organizmowi. Odmianą dla tradycyjnych owoców jest ich koktajlowy mix. Wystarczy wrzucić do wysokiego naczynia ulubione owoce, trochę mleka, jogurtu albo wody i włączyć blender. Dziś połączyłam żółtego melona, borówki i truskawki. Pyszności. Idealne na lekką kolację lub drugie śniadanie.  Pytanie do publiczności !!! Twój ulubiony mix smaków

Mój Smak na Życie
Babeczki z Nutellą 129

składniki tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wanilie. W drugiej mokre składniki tj. masło, mleko, jajko.  Zawartość obu misek wymieszać tylko do połączenia się składników. Formę na muffinki wypełnić papilotkami i włożyć ciasto do około 3/4 wysokości papilotki. Do każdej babeczki wcisnąć po 1 orzechu laskowym i dać łyżeczkę Nutelli. Wykałaczką zrobić esy floresy z nutelli. Piec

Moja Galeria Smaku
Spaghetti ze szpinakiem i jajkiem 141

szpinakiem. Przed podaniem na wierzch zetrzeć parmezanu. Uwagi Do wykonania dania można użyć swieżych liści szpinaku, pamiętaj jednak aby wrzucić je na dobrze rozgrzaną oliwę i nie smażyć zbyt długo. Podczas krojenia jajek w drobną kostkę można się wspomóc drutową krajalnicą do jajek przecinając je raz, a później drugi raz pod kątem prostym do pierwszego cięcia. Spaghetti ze szpinakiem

Mr. Taste
Gozinaki 155

gozinakach, które przygotowuje się na Nowy Rok na szczęście Nie da się ukryć że osoby stroniące od słodkości i tym razem będą się trzymać z daleka jednak dla tych co uwielbiają miód i orzechy będzie to rewelacyjna przekąska Przygotowaliśmy dwie wersje gozinaków jednak jeżeli jedną się zrobi to druga jest praktycznie identyczna tylko zmienia się składnik główny (orzechy

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka z kaszy jaglanej z brokułem, baleronem i serem gruyere 133

zapiekanka, to moja druga przygoda z kaszą jaglaną. Pierwsza miała miejsce co najmniej 10 lat temu i niechlubnie zapisała się w mojej pamięci. Wtedy przygotowałam zapiekankę z suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami... ech, szkoda gadać, wszystko poszło ad kosz :( Tym razem danie zostało zjedzone z apetytem, z czego jestem niezwykle zadowolona :) Stwierdziłam, że kasza jaglana

Kuchenne zapiski Edyty
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 158

rozmroziliśmy go wcześniej, wystarczy go odparować na drugiej patelni przez ok. 15 minut) i smażymy ok. 5 minut, przyprawiając go w tym czasie wyciśniętym czosnkiem, gałką oraz świeżo mielonym pieprzem (na razie nie solimy). Wyłączamy ogień i dodajemy rozkruszoną fetę. Bardzo dokładnie mieszamy. Próbujemy czy danie potrzeba posolić (feta jest dość słona, ja już

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania