drugie danie - 14640 przepisów (strona:318/976)

NALEŚNIKI DUO 107

człowiek nie potrafi zdecydować :) Ale patrząc z drugiej strony, przychodzi wtedy czas na kreatywność. I tak oto z mojego niezdecydowania, powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki

Kuchnia w opałach
Patatas bravas, czyli "odważne" ziemniaki 197

Patatas bravas to jedna z popularniejszych przystawek w hiszpańskich barach. Są dwie szkoły ich podawania; jedna według której podajemy przysmażone ziemniaki polane sosem, i druga

Kulinarne przygody Gatity
Chleb z czekoladą i rodzynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia 161

mąki chlebowej 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek [ dałam trochę mniej rodzynek  Kresto] 80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (w oryginale z mlecznej czekolady – pominęłam) 8 g (1 ½ łyżeczki) soli 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao * dokarmionego 12-24h wcześniej Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.  W dużej(...)sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór. Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.  Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę

Moje domowe kucharzenie
Babka czekoladowa z orzechami 244

masła Polewa: * 60 g gorzkiej czekolady - można oczywiście dać więcej * kilka łyżek mleka albo masła * 2-3 łyżki posiekanych orzechów Masło stopiłam w garnuszku, odstawiłam do wystygnięcia. Zmieliłam czekoladę i orzechy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodając po trochę fruktozę i żółtka. W drugiej misce wymieszałam mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, czekoladę, kakao. Dodałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Burger z parowaru 300

cherry, polewamy oliwą z oliwek extra vergine, przyprawiamy pieprzem czarnym i zielonym. Dokładamy garść posiekanej kolendry i polewamy sokiem z limonki. Na 10 minut przed końcem parowania mięsa, na drugi poziom układamy plastry kolorowych papryk. Kroimy na paski białą cebulę oraz myjemy i osuszamy sałaty. Po wyłączeniu parowaru i upieczeniu bułek, możemy tworzyć naszego burgera :) Na bułkę układamy sałaty, kotleta(...)które odbędą się 27-28 sierpnia na PGE Narodowy. Żarcie na Kółkach robi najlepsze i największe zloty :) Nie samymi burgerami człowiek żyję, więc będzie prawie 100 Food Trucków z daniami z całego świata.  Łapcie link do wydarzenia , żebyście byli na bieżąco jakie Food Trucki będą i jakie jeszcze atrakcje przygotowali organizatorzy :) Dodatkowo w niedziele na Stadionie będzie Memoriał

Parowar Faceta
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 101

wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu.... 3. Ostryga(...)więcej nie trzeba, po prostu idealna. 4. Mus z homara/ burger brioch z homarem; Mus pyszny, świetny w połączeniu z homarem z burgera... ale pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia...    5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide

królestwo garów
RYBA Z PATELNI Z KREWETKAMI I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI 181

smażona ryba z krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw. 15 minut w kuchni, jedna patelnia do zmywania po posiłku i pyszny, zdrowy oraz pożywny obiad gotowy :)  Do przygotowania tego dania użyłam smacznego pstrąga tęczowego, którego po "nadzianiu" czosnkiem, koperkiem i cytryną, usmażyłam z jednej strony, a następnie dorzuciłam na patelnię krewetki i kolorowe warzywa: pomarańczową i czerwoną paprykę oraz(...)Wymieszaj.  Przełóż ryby na druga stronę, a między nie i po bokach wrzuć na patelnię warzywa z krewetkami. Smaż całość na średnim ogniu przez kolejne 6-7 minut , mieszając często warzywa i krewetki. Po tym czasie krewetki nie powinny być już przezroczyste, tylko ścięte i jędrne, a warzywa odpowiednio chrupiące.  Do dania dorzuć kilka listków bazylii

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po grecku 161

Idą święta więc to najlepszy czas na sprawdzony przepis – ryba po grecku. Ci, którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Ryba po grecku to potrawa, bez której święta bożonarodzeniowe nie mogą się odbyć. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni. Zapytacie(...)smakosze tej ryby nie muszą się martwić, że coś im stanie w gardle. Ta ryba jest świetna do na sylwestra. Mają jednak jedną wadę, jej smak nie jest bogaty. Drugi mój typ to filet z dorsza. To wersja, dla tych którzy wybierają po ryby z Bałtyku. Jest przy tym sporo ości, ale za to smak jest niepowtarzalny, o wiele więcej

Kuchennyviral.pl
Sałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem + film 378

drugą połową sosu majonezowo- śmietanowego. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka a na jajkach żółty ser. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.   Artykuł Sałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 180

czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne,  należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach,  mące(...)drożdży zarobić letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu. Gdy się rozczyna ruszy, wbić trzy całe jaja, dodać łyżkę cukru, łyżkę sklarowanego masła, trochę soli, wanilii, dla zapachu i drugie ćwierć litra mąki, wybijając dobrze ciasto łyżką, aż odstanie od miski, uważając, aby było dość wolne i lejące się. Potem postawić w cieple, a jak podrośnie, rozpalić masło

Dieta moja pasja
Sałatka Gyros II + film 122

drugą połowę poszatkowanej kapusty. W misce łączymy śmietanę oraz majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos równomiernie rozprowadzamy na wierzchu sałatki. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.   Artykuł Sałatka Gyros II + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 175

Dzień dobry wszystkim czytającym :) Nie będziemy dziś zanudzać Was rozpisywaniem się, jakie to super danie przygotowaliśmy. Po prostu zapraszamy do poczytania przepisu i  wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto(...)trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie i równo rozsmarowujemy, pozostawiając na krótszych częściach ciasta nieco miejsca na sklejenie po zwinięciu. Jeśli już rozsmarowaliście masę teraz czas na drugą warstwę. Rozkładamy drugi farsz na wcześniejszej warstwie i za pomocą pergaminu, w który było owinięte ciasto, zwijamy całość w rulon. Zaklejamy końcówkę i przekładamy na posmarowaną blaszkę. Następnie smarujemy ciasto oliwą

vegetanie
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 275

Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia.“ Podobnie nie zmienia się obecność iguany jako obiektu kulinarnego w każdej odsłonie serii Fallout, chociaż tak naprawdę nie dane nam jest spotkać ani jednej żywej przedstawicielki tego gatunku podczas rozgrywki. Upieczona iguana przechodzi dość specyficzną transformację pomiędzy kolejnymi częściami Fallouta. Zainaugurowana przez Boba Fraziera w jedynce w dość niepochlebny sposób, iguana serwowana jest(...)kąskach w towarzystwie warzyw lub w formie całej iguany nabitej na patyk (bezpieczna wersja, gdyż nie trzeba się martwić o pochodzenie mięsa…). W części drugiej iguanę można kupić u syna Boba, Mikey’a „The Lizard Dealera” w miasteczku NCR. Fallout 3 i New Vegas kontynuują podział iguany na przyrządzaną na patyku w całości lub kąskach

Nerds Kitchen
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 138

Ryba mnóstwo zalet może nam zaproponować, Wzmacnia serce, koi nerwy, pomoże także naszą linią się zaopiekować. Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga(...)przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy

Mój Smak na Życie
Pizza ze szparagami i porem. 133

dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą(...)skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia  oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie

zadanie-gotowanie