drugie danie - 14640 przepisów (strona:310/976)

Ciasteczka z marmoladą – kuchnia podkarpacka 171

sztuk (podwójnych): 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru (dałam 90 g ) 2 żółtka ugotowane 1 żółtko surowe 140 g margaryny (można zastąpić masłem) marmolada Z podanych składników wyrabiamy ciasto do momentu aż stanie się miękkie i plastyczne. Rozwałkowujemy je i wycinamy jedno kółko pełne, a drugie z dziurką (musi być parzyście). Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Trzeci talerz
Powrót bogini #1 (W kręgu mocy Partholonu), Phyllis Christine Cast 130

Fomorianami przyniosła krainie długo wyczekiwany spokój. Niestety mieszkańcom Partholonu nie dane jest cieszyć się beztroskim życiem zbyt długo. Jak potoczą się losy Partholonu i czy Shannon po raz kolejny sprosta pojawiającym się, nowym, niebezpiecznym wyzwaniom? „Wybranka bogów” przypadła mi do gustu przede wszystkim dzięki kreacji głównej bohaterki. Drugim istotnym elementem przykuwającym moją uwagę okazał się stworzony przez autorkę

Tetiisheri
Indyk w warzywach 150

drugiej patelni obsmażyć na oliwie pokrojoną cebulę, dodać pokrojoną w piórka paprykę, na końcu dodać drobno startą marchew, wymieszać, przykryć pokrywką i smażyć krótko Prawie miękkie warzywa dodać do usmażonego mięsa i pogotować chwilę razem.              Do takiego dania pasuje ryż lub makaron, u mnie było to danie

Proste Potrawy
Conchiglioni w sosie pomidorowym 108

Szybkie, łatwe danie które w swoim domowym zaciszu przygotuje każdy. Koniec z wymówkami, że nie umiesz! Okazuje się, że z moją pomocą przygotujesz świetny obiad lub kolację np. z okazji zbliżających się Walentynek. To co gotowy, żeby zaskoczyć swoją drugą połówkę? Conchiglioni z mięsem mielonym i sosem pomidorowym pod chrupiącą, serową kołderką Czytaj więcej

Wielki apetyt
Ciasto snickers 173

zostało nieco z poprzedniego ciasta) do uzyskania gładkiej konsystencji. Powinno dać je się łatwo rozsmarować na biszkopcie. Pierwszy spód biszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy kawą rozpuszczalną. Smarujemy biszkopt kremem z masła orzechowego, nakładamy bitą śmietanę i wyrównujemy szpatułką. Ciasto przykrywamy drugim spodem biszkoptowym. Jeśli masa krówkowa (kajmak) jest za gęsta, żeby

Ciastkozercy
Proste ciasto kokosowe. Z jabłkami i żurawiną 150

się wziąć za siebie, bo tak się przecież żyć nie da, ale... Czekam na jakiś znak. (Bo przecież nie napiszę, że się poddałam...) W takich chwilach jedynym, na co jeszcze jestem w stanie wykrzesać z siebie chęci, jest ciasto muffinkowe. Suche składniki do jednej miski, mokre do drugiej, wymieszać, upiec i gotowe. Nie trzeba przy tym nawet myśleć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIERSI Z KURCZAKA OTULONE PLASTRAMI BOCZKU, ZAPIEKANE Z PORAMI 172

wielkość, albowiem za pierwszym razem, gdy przygotowywałam to danie, to troszkę się przeliczyłam, miałam wówczas bardzo duże piersi, piekłam je ponad godzinę i ciągle były wewnątrz surowe, musiałam je pokroić na mniejsze kawałki i dopiekać. Ponieważ bardzo odpowiadał nam ich smak, postanowiłam ten przepis dopracować. Drugie podejście zakończyło się sukcesem. Mięso było bardzo delikatne

Smaczne Zdrowe
Domowe mleko sojowe 100

Zrobisz je w 3 krokach - pierwszy to namoczenie ziaren soi, drugi - blędowanie, trzeci - krótkie gotowanie i odcedzenie mleka od sojowej pulpy. Mleka sojowego możesz używać do wszystkiego w zastępstwie mleka krowiego. W przypadku nietolerancji laktozy, będzie świetnym roślinnym zamiennikiem. Używam go do kawy, do naleśników i wszelkich dań, w których wymagane jest mleko. Domowe mleko sojowe – przepis: Składniki

Moje Qulinaria
Płatki jaglane z gruszkami, orzechami i morelami 135

płatków jaglanych 1 szklanka mleka 3 suszone morele kilka orzechów (dałam pekan) 1 gruszka 1 cm imbiru 1 łyżeczka syropu z agawy 1/2 szklanki soku jabłkowego Gruszkę obrać i pokroić w plasterki. Gotować w soku jabłkowym ze startym imbirem przez około 5 minut, aż gruszka zmięknie. W drugim garnuszku podgrzać mleko, dodać płatki jaglane i syrop z agawy

Moja Galeria Smaku
Beszamelowe puree z bakłażana z Grecji 186

macki młodej mątwy z patelni. Przepis na pełne danie wkrótce. Wykonanie: Pieczenie bakłażana: nagrzać mocno piekarnik (ok.200*C) Bakłażana nakłuć w 3 lub 4 miejscach widelcem i wstawić (na mniejszej blaszce) do gorącego piekarnika.Nastawić czasownik na godzinę pieczenia przekręcając bakłażana w połowie czasu na drugą stronę.Po upieczeniu przeciąć wzdłuż i wystudzić. Wyskrobać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Faworki 109

Najważniejsze są jednak pulchność i miękkość ciasta. Dobre ciasto powinno dać się z łatwością rozciągnąć w palcach. Ważne aby jajka, śmietana i mocny alkohol były dobrej jakości. Nie dodaję do ciasta cukru. Po pierwsze łatwiej je usmażyć na jasnozłoty kolor bo cukier się nie pali, a po drugie uważam, że nie ma co przesadzać z pustymi kaloriami

Wiem co jem
Kotlet schabowy inaczej 145

Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja  Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych(...)umyć, osuszyć i  rozbić tłuczkiem najcieniej jak się da. Natrzeć solą, pieprzem i przetartym czosnkiem. Przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z  1 pomarańczy.  Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Mąkę wysypać na jeden talerz a bułkę,  lekko rozgniecione płatki  i starty ser na drugi. Do miski wbić jajko i porządnie roztrzepać. Kotlety obtoczyć

Gosia gotuje
Ś... świąteczna owsianka! 164

pomyślałam więc, dlaczego nie zacząć dnia od świątecznej owsianki? ;) dodanie jednego owocu już dało mi poczuć magię świąt z rana! Składniki:1/2 szklanki wody2,5 łyżki płatków owsianych1 łyżka płatków jęczmiennych1 łyżeczka otrębów żytnichgarść orzechów włoskich i migdałów1/2 jabłka1/3 banana1 mandarynka (+ sok z drugiej mandarynki)szczypta soli, łyżka cynamonu, łyżka mioduPrzygotowanie:Do gorącego garnka wrzucamy płatki z otrębami

Kitchens Alphabet
Fusilli z ragu alla bolognese 175

posolić potrawę do smaku. Nie powinno się dodawać bazylii, ale ja dałam kilka listków jako dekoracja. Mam słabość do bazylii. Ugotować fusilli al dente , odcedzic i JA wymieszalam fusilli z oliwa i koeprkiem..ale tylko dlatego ze lubie koperek...oczywiscie fusilli podawać z sosem, który jest smaczniejszy na drugi dzień, gdyż składniki się przegryza i ustoją... Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni