drugie danie - 14640 przepisów (strona:319/976)

L’ARC Varsovie – prezentacja menu 98

wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego powstaniu... opary azotu.... 3. Ostryga(...)więcej nie trzeba, po prostu idealna. 4. Mus z homara/ burger brioch z homarem; Mus pyszny, świetny w połączeniu z homarem z burgera... ale pół bułeczki spokojnie by starczyło. Druga połówka zdecydowanie zbędna, lub za mało nadzienia...    5. Polędwiczka z dzika/ pure z dyni/sos jałowcowy z porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide

królestwo garów
RYBA Z PATELNI Z KREWETKAMI I CHRUPIĄCYMI WARZYWAMI 176

smażona ryba z krewetkami w towarzystwie chrupiących warzyw. 15 minut w kuchni, jedna patelnia do zmywania po posiłku i pyszny, zdrowy oraz pożywny obiad gotowy :)  Do przygotowania tego dania użyłam smacznego pstrąga tęczowego, którego po "nadzianiu" czosnkiem, koperkiem i cytryną, usmażyłam z jednej strony, a następnie dorzuciłam na patelnię krewetki i kolorowe warzywa: pomarańczową i czerwoną paprykę oraz(...)Wymieszaj.  Przełóż ryby na druga stronę, a między nie i po bokach wrzuć na patelnię warzywa z krewetkami. Smaż całość na średnim ogniu przez kolejne 6-7 minut , mieszając często warzywa i krewetki. Po tym czasie krewetki nie powinny być już przezroczyste, tylko ścięte i jędrne, a warzywa odpowiednio chrupiące.  Do dania dorzuć kilka listków bazylii

Słodko-Słony Świat Ilony
Ryba po grecku 156

Idą święta więc to najlepszy czas na sprawdzony przepis – ryba po grecku. Ci, którzy jeszcze robili przekonają się tutaj jakie to jest łatwe w przygotowaniu i pyszne danie. Ryba po grecku to potrawa, bez której święta bożonarodzeniowe nie mogą się odbyć. Jednak jest to świetna potrawa także na sylwestra, czy inne chłodne dni. Zapytacie(...)smakosze tej ryby nie muszą się martwić, że coś im stanie w gardle. Ta ryba jest świetna do na sylwestra. Mają jednak jedną wadę, jej smak nie jest bogaty. Drugi mój typ to filet z dorsza. To wersja, dla tych którzy wybierają po ryby z Bałtyku. Jest przy tym sporo ości, ale za to smak jest niepowtarzalny, o wiele więcej

Kuchennyviral.pl
Sałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem + film 374

drugą połową sosu majonezowo- śmietanowego. Na wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka a na jajkach żółty ser. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.   Artykuł Sałatka warstwowa ze śledziem, kapustą pekińską, jajkami i żółtym serem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Dołki - smaczne, proste i wpisane na listę MRiRW. 177

czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane z powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne,  należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach,  mące(...)drożdży zarobić letnim mlekiem i postawić w ciepłym miejscu. Gdy się rozczyna ruszy, wbić trzy całe jaja, dodać łyżkę cukru, łyżkę sklarowanego masła, trochę soli, wanilii, dla zapachu i drugie ćwierć litra mąki, wybijając dobrze ciasto łyżką, aż odstanie od miski, uważając, aby było dość wolne i lejące się. Potem postawić w cieple, a jak podrośnie, rozpalić masło

Dieta moja pasja
Sałatka Gyros II + film 119

drugą połowę poszatkowanej kapusty. W misce łączymy śmietanę oraz majonez, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy sos równomiernie rozprowadzamy na wierzchu sałatki. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na pół godziny do lodówki aby wszystkie składniki się przegryzły.   Artykuł Sałatka Gyros II + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Rolada z warzywami. Przepyszna ! 173

Dzień dobry wszystkim czytającym :) Nie będziemy dziś zanudzać Was rozpisywaniem się, jakie to super danie przygotowaliśmy. Po prostu zapraszamy do poczytania przepisu i  wypróbowania go w swojej kuchni. Mamy nadzieję, że podzielicie się z nami opiniami na temat dzisiejszej rolady. A więc do dzieła :)   Wspaniała rolada z burakami i trochę innych dodatków :) Składniki: 1 ciasto(...)trochę jak masło na chlebie :) Dokładnie i równo rozsmarowujemy, pozostawiając na krótszych częściach ciasta nieco miejsca na sklejenie po zwinięciu. Jeśli już rozsmarowaliście masę teraz czas na drugą warstwę. Rozkładamy drugi farsz na wcześniejszej warstwie i za pomocą pergaminu, w który było owinięte ciasto, zwijamy całość w rulon. Zaklejamy końcówkę i przekładamy na posmarowaną blaszkę. Następnie smarujemy ciasto oliwą

vegetanie
IGUANA BITS – FALLOUT – szaszłyki z kurczaka w marynacie z coli 266

Wojna. Wojna nigdy się nie zmienia.“ Podobnie nie zmienia się obecność iguany jako obiektu kulinarnego w każdej odsłonie serii Fallout, chociaż tak naprawdę nie dane nam jest spotkać ani jednej żywej przedstawicielki tego gatunku podczas rozgrywki. Upieczona iguana przechodzi dość specyficzną transformację pomiędzy kolejnymi częściami Fallouta. Zainaugurowana przez Boba Fraziera w jedynce w dość niepochlebny sposób, iguana serwowana jest(...)kąskach w towarzystwie warzyw lub w formie całej iguany nabitej na patyk (bezpieczna wersja, gdyż nie trzeba się martwić o pochodzenie mięsa…). W części drugiej iguanę można kupić u syna Boba, Mikey’a „The Lizard Dealera” w miasteczku NCR. Fallout 3 i New Vegas kontynuują podział iguany na przyrządzaną na patyku w całości lub kąskach

Nerds Kitchen
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 135

Ryba mnóstwo zalet może nam zaproponować, Wzmacnia serce, koi nerwy, pomoże także naszą linią się zaopiekować. Szpinak z kolei bogaty w witaminy i składniki mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga(...)przypadku wyczuwalnych ości, usuwamy je pęsetą. Następnie solimy, pieprzymy. Skrapiamy sokiem z cytryny. 3. Rozwijamy ciasto, dzielimy na pół i delikatnie solimy. Układamy na nim rybę, następnie szpinak. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Końce przygniatamy widelcem. Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy

Mój Smak na Życie
Pizza ze szparagami i porem. 132

dał radę :) Każdy z nas ma pewnie ulubioną pizzę, tudzież ulubioną pizzerię. W pobliżu naszego domu jest jedna, którą odkryłam oczywiście dzięki pewnemu blogerowi ;) Zawsze chętnie tam wracamy. Czasem jednak przygotowuję pizzę w domu. Dla dzieci zawsze z szynką, ewentualnie z dodatkiem ananasa. Dla nas kombinuję już bardziej. Tym razem wybrałam szparagi i por. Bardzo fajne połączenie. Przygotowałam też drugą(...)skórki (odsączonych z zalewy) 2 ząbki czosnku sól pieprz bazylia  oregano cukier Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować blenderem. Ilość przypraw dobrać według własnego smaku. Dałam dużą szczyptę soli, po pół łyżeczki oregano i bazylii, odrobinę cukru i świeżo zmielony pieprz. Pozostałe: 1 por (tylko biała i jasnozielona część) 500 g szparagów mozarella masło sól Wykonanie

zadanie-gotowanie
Ciasto czekoladowe z wiśniami 253

Ciasto czekoladowe z wiśniami to jedno z ciast, które warto zrobić chociaż raz w roku 🙂 Dlaczego? By poczuć jego intensywny, esencjonalny smak czekolady, przełamanej kwaśnymi wiśniami

Wiszniówka
Pseudo pizza wg. diety dukana 105

popisowe ;) Nie mam żadnego popisowego dania, pewnie zrobiłabym pełnoziarnistą pizzę, bo prawie każdy lubi pizzę ;) 3. Jaką przyprawę wzielibyście ze sobą bezludną wyspę? sól to podstawa ;) 4. Bez czego nie umiecie żyć? ja napiszę bez kogo : bez mojej mamy ;D 5. Jaką interesującą książkę ostatnio przeczytaliście i o czym ona była? "Druga mistrzyni gry" intrygi, niespodziewane zwroty akcji(...)firmy Kupiec  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżeczka suszonych drożdży  sól, kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy  dodatki na wierzch (ja dałam): serdelki drobiowe, serek wiejski (szkoda, że nie miałam domowego sera żółtego;( ), paprykę, kukurydzę  sos pomidorowy (koncentrat, zioła prowansalskie, sól)  Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kruszonka lasowiacka 189

się z 3 warstw: warstwa rozwałkowanego kruchego jasnego ciasta, na niej powidła śliwkowe i piana z białek, następnie warstwa kakaowego kruchego ciasta starta na tarce, na którą wykłada się drugą część piany z białek i wysypuje orzechami i rodzynkami, a na wierzch ściera się trzecią część kruchego, jasnego ciasta. Kruszonka lasowiacka wciąga. Z pozoru jest to słodkie, kruche ciasto(...)ciasta (dałam 100 g bo jednak 300 g to strasznie dużo) 200 g cukru pudru 1 łyżka kwaśnej śmietany 2/3 słoika powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g rodzynek Z przesianej mąki, margaryny, żółtek, cukru i kakao zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Do drugiej dodać kakao

Trzeci talerz
Biszkopt z rabarbarem + film 147

obrany rabarbar kroimy w jedno-dwu centymetrowe kawałeczki. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier i całość ucieramy do momentu, aż masa będzie prawie biała. W drugiej misce na sztywną pianę ubijamy białka. Do masy z żółtek dodajemy pianę z białek, wsypujemy przesianą mąkę i całość bardzo delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Gotowe ciasto przekładamy(...)Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 35-40 minut a po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.   Artykuł Biszkopt z rabarbarem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Podsumowanie stycznia 2018 117

prawie przygotowane, drugie muszę przygotować i tylko zostanie nacisnąć "Złóż zamówienie", zapłacić i czekać na przesyłkę. Ale to na spokojnie, już w lutym. Ostatnie dni stycznia spędziłam w kuchni. Parę potraw już obfotografowałam, czyli w najbliższych dniach możecie spodziewać się kilku postów z przepisami właśnie. Może nie zawsze będą to wyszukane dania, ale dobry obiad lub deser(...)serii. Oczywiście byłam też w mojej osiedlowej bibliotece i wypożyczyłam kolejne 5 książek (właściwie 4, bo jedną książkę "przedłużyłam" - chodzi o "Krąg" Bernarda Minier, ponieważ jest to drugi tom serii, a pierwszy dopiero teraz wypożyczyłam). Mój plan czytelniczy na najbliższe parę tygodni wygląda następująco: Bernard Minier "Bielszy odcień śmierci" Bernard Minier "Krąg" Remigiusz Mróz "Rewizja" Simon Beckett "Szepty zmarłych" Wypożyczyłam

blog.moje-pasje.info