historia danej potrawy. Książka podzielona jest na 7 rozdziałów. Pierwszy jest o tym jak budować dom od kuchni, czyli garść porad sprzed lat. Autorka opisuje jakich dawniej sprzętów używano, a jakich dzisiaj się używa i co tak naprawdę jest nam potrzebne a co jest zbędne. Radzi też jak roztropnie robić zakupy oraz jak nakrywać do stołu. Drugi rozdział to rozdział(...)przygotujemy w sposób oszczędny ale bardzo smaczny. Znajdziemy tutaj przepisy np. na postną zupę miszkulencję czy też na kluski saskie. Ostatni rozdział to zdrowie na talerzu czyli przepisy na dania z jarzynami. Podsumowując polecam wam ta książkę z całego serca. Książka jest bardzo ciekawa, a przepisy proste, smaczne i opatrzone pięknymi zachęcającymi zdjęciami. Jak na razie jeśli można
Gotowanie...to proste !Dzisiaj alternatywa dla klasycznego pesto. Makaron pełnoziarnisty, gotowany kurczak i pesto z brokuła - propozycja na oryginalne, zdrowe i aromatyczne danie. Składniki na 2 porcje: ok. 120 g makaronu pełnoziarnistego 1/2 brokuła 1 duża pierś z kurczaka (pojedyncza) 8 łyżek oliwy 10 szt. orzechów nerkowca (możesz zastąpić prażonym słonecznikiem) sól, pieprz (kolorowy) 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczki startego parmezanu Przygotowanie: W garnku zagotuj wodę z 1/2 łyżeczki soli - wrzuć pierś i ugotuj (ok. 15-20 min). Po ugotowaniu mięsa, pokrój pierś na małe kawałki. Do drugiego garnka wlej wodę i wsyp cukier - zagotuj. Brokuła podziel na różyczki, umyj na sitku pod bieżącą wodą i wrzuć na wrzątek - gotuj ok. 6 minut. Odcedź, przelej zimną wodą
Alutka-GotujeMyśl nasuwa się od razu - na słodko. Z owocami, zapiekane z sosem, w letniej sałątce czy nawet deserze. Ale ja uważam, że czekoladowy makaron doskonale sprawdzi się także dod dań wytrawnych, nadając im nietuzinkowy charakter. Co powiecie na makaron z gruszką, tymiankiem i sosem gorgonzola ? Brzmi dobrze, prawda ? Czekoladowy makaron Lubella dedykowany jest szczególnie naszym milusińskim(...)drugim rondelku, ubić żółtka z cukrem. Do ubitych żółtek, wolnym strumieniem, cały czas miksując, wlewać zagotowane mleko. Rondelek ponownie ustawić na małym ogniu i cały czas mieszając ( teraz wystarczy już mieszać rózgą ), podgrzewać, aż sos zacznie gęstnieć. Sosu nie gotować ! 2. Czekoladowe świderki ugotować według przepisu na opakowaniu. Moja rada - nie dodawać cukru, danie
kolorowotorcikowoprzewrócić na drugą stronę i położyć na bambusowej macie ryżem do dołu. Żeby to zrobić bez strat w ryżu i nie zasypać stołu ziarenkami sezamu, trzeba być sztukmistrzem. Ale jeśli przykryjesz posmarowane ryżem i posypane sezamem nori warstwą cienkiej, przezroczystej folii spożywczej, to możesz już bez obaw (choć z wyczuciem i ostrożnie) przewrócić nori na drugą stronę. Podczas(...)opcja, niż smarowanie plastrów alg wasabi z tubki. A z drugiej strony, ten z tubki jest bardziej dekoracyjny, więc nadaje się do podania na talerzu. 5. Japońskie wino Jeśli sushi jest ostre, to popijanie go wodą może tylko zaszkodzić. Alkohol lub coś słodkiego. A najlepiej połączyć jedno z drugim – dobrym rozwiązaniem jest japońska choya – czyli
smakowitehistorie.comsprawdźmy czego Nam potrzeba, do przygotowania tego dania ;-) PRZEPIS NA OBIAD INDYK W KREMOWYM SOSIE Z BOCZNIAKAMI I RUKOLĄ PODANY NA WŁOSKIM MAKARONIE SKŁADNIKI NA DANIE: - 2 golonki z indyka - 1 opakowanie serka Apetina Pesto-Rukola - 400 g boczniaków - 1 cebula czerwona - 4 ząbki czosnku - świeża rukola (2 garście) - oliwa z oliwek - 150 ml śmietanki(...)drugiej patelni przesmaż na oliwie z oliwek boczniaki, z dadatkiem soli i pieprzu. Podnieś pokrywkę z patelni z indykiem, dodaj śmietankę i kremowy serek Apetina Pesto-Rukola, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj sos i wyłącz gaz /płytę grzewczą. Na talerz wyłóż ugotowany makaron, polej obficie kremowym sosem z indykiem, dodaj przesmażone boczniaki, posyp umytą rukolą. Danie
SMYKWKUCHNIjakoś nigdy siły i cierpliwości do zbyt "dokładnego" wyrabiania... Jak widać na zdjęciach chałka pięknie się upiekła, nie ma w środku śladów żółtka, więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika(...)podwojeniu objętości ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 2 nierówne części. Większą część dzielimy na trzy części i formujemy warkocz. Układamy w wysmarowanej olejem keksówce. Z drugiej mniejszej części również formujemy malutki warkocz, który układamy na środku. Smarujemy całość jajkiem i posypujemy makiem. 3. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stC
Kuchnia w czekoladzievotes ) Zrazy z łopatki w sosie pieczeniowo-pieczarkowym, danie na wyjazdy Pyszne zrazy z łopatki, które bez problemu możesz wziąć w trasę, na studia lub do pracy za granicą. Wiem też, że świadomość kulinarna i pro-zdrowotna, Polaków bardzo się zmieniła w ostatnich latach. Ponownie cenimy to co zdrowe , domowe, naturalne i pyszne. Wiele osób woli(...)góry dnem do wystygnięcia. Drugiego dnia pasteryzuj 60 minut w piekarniku w temperaturze 100 C , wstawiając do nie nagrzanego. Lub tradycyjnie w kąpieli wodnej. Trzeciego dnia pasteryzuj 30 minut, a ostatniego 20 minut. W ten sposób przygotowane, fakt z pewnym poświęceniem, mogą stać bez lodówki nawet do 6 miesięcy. Dłużej nie polecam trzymać, gdyż danie zawiera
Ogrodnik w podróżydelikatne, przepełnione orzechami, żurawiną, rodzynkami i migdałami babeczki, które robi się w kilka chwil bez użycia miksera. Później zamknięte w szczelnym pojemniku można przechowywać przez kilka dni, o ile dadzą radę uchować się przed łakomczuchami :) Składniki na 12 sztuk: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)bakalii (u mnie: orzechy włoskie, pestki dyni, migdały, suszona żurawina, rodzynki) W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i sól. W drugiej misce dokładnie wymieszać (najlepiej trzepaczką) mokre składniki tj. jajka, jogurt i olej. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać. Na koniec wrzucić bakalie (jeśli są duże posiekać je na mniejsze kawałki
Simply FoodPasta z avocado i pomidorów, #Niemarnuj a wykorzystaj Uwielbiam avocado, często zdarza się tak, że kupuję dwa .. jedno zjem a drugie leży, znasz to
Kuchnia na wzgórzuod niedawna jestem posiadaczką szynkowara i powiem Wam, że strasznie mnie ten garnek cieszy. Po pierwsze te wędliny są miłą odmianą przy mięsach pieczonych. Po drugie
Eksperyment sobotniDziś ponoć święto mają placki ziemniaczane....tym razem zrobiłam placki z ziemniaków tartych na grubej tarce..mało kiedy tak robię, w sumie to chyba drugi raz
Moje domowe kucharzenieZupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych
Oryginalny smakW tygodniu staram się mieć w miarę zaplanowane menu - optymalnie wykorzystujące zawartość lodówki, w myśl zasady, "żeby się nic nie zmarnowało". A kiedy Mąż ma drugą
Kuchnia po mojemu