przepisów i informacji. A trzeba przyznać, że kuchnia włoska doskonale odzwierciedla kuchnię roślinną. Posiada pełen wachlarz dań wegetariańskich, z mięsa można więc spokojnie zrezygnować, natomiast do wielu dań dodaje się jeszcze parmezan, mascarpone czy ricottę, których brak może się jawić jako uboższe doznania smakowe. Prawda jest jednak taka, że kiedy żyjemy w tak ciepłym przyjaznym klimacie(...)przybliżyć sobie smak Włoch przygotowując poniższy posiłek. Po pierwsze brązowe pieczarki – koniecznie muszą być brązowe ze względów smakowych, ale i estetycznych – zastępowanie ich zwykłymi nie jest dobrym pomysłem. Po drugie cytryna – skórka i sok stanowiące świeżą bazę sosu. I po trzecie świeże cudownie pachnące zioła – tymianek i natka pietruszki nadadzą cudowny aromat. Autorką przepisu jest nie kto inny
Roślinna - blog wegańskiniż porzucić jaskiniowy tryb życia :). Sam znam wiele osób, które od czasu do czasu pozwalają sobie na odstępstwo od zasad paleo i nie maja problemów, ale z drugiej strony są też osoby, które po zjedzeniu „nie-paleo” posiłku przez następne dni cierpią na wzdęcia i inne sensacje żołądkowo-jelitowe. Do tych 20% posiłków dobrze jest wprowadzić potrawy(...)kęsem wszystkich tych dań, czy po prostu jedliśmy je ponieważ jest to nasz “cheat day” i możemy pozwolić sobie na to wszystko?”. Dlatego ważne jest, aby całkowicie pozbyć się określeń “cheat meal” i “cheat day”, a pozwolić sobie na jeden “przysmak” jeśli to będzie burger to tylko sam burger bez frytek i coli. Dać sobie szansę
PaleoLifetakie, jakie każdy ma zawsze w domu). Mając na względzie właśnie takie czynniki, wymyśliłam codziennego, ale supersmacznego kurczaka, który i nazwę i niezwykły, zaskakujący smak zawdzięcza herbacie Irving. To danie, które zrobicie w 15 minut (jeśli zamarynujecie mięso wieczorem), a podać je możecie nawet na eleganckie przyjęcie. Oto Chicken Daily Superior z delikatnym ryżem gotowanym(...)drugą stronę, dusimy kolejne 4 minuty. Po wyjęciu z patelni, odstawiamy gotowe piersi na 2 minuty, dopiero wtedy kroimy na plastry i układamy na talerzach. Do ryżu dodajemy łyżeczkę masła, mieszamy, w razie potrzeby doprawiamy. Nakładamy ryż na talerze obok mięsa, dekorujemy pikantną salsą. Smacznego! To danie
Kuchnia Prezydentowejszklanki cukru pudru przepis Obrane banany kroimy na mniejsze kawałeczki i wrzucamy do miski, następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Umyte i obrane z szypułek truskawki umieszczemy w drugiej misce i rozdrabniamy blenderem na gładki mus. Do trzeciej miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę, wsypujemy cukier puder i wszystko dokładnie łączymy mikserem, zmiksowaną śmietanę dzielimy na dwie równe części. Jedną(...)wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc, w trakcie mrożenia jeszcze i kilkakrotnie mieszamy. Artykuł Błyskawiczne lody truskawkowe i bananowe + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniadałam bramley) - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz - liście laurowe - masło - natka pietruszki (u mnie suszona) Dodatkowo: - sznurek lub siatka masarska Przygotowałam 2 piersi z indyka. Dobrze, gdy będą ze skórą (moje były bez, ale można sobie jakoś poradzić). Ponieważ miałam udo indycze, wykorzystałam do jednej z nich skórę. Jeżeli nie macie takiej możliwości, zróbcie tak, jak zrobiłam z drugą(...)odpowiednio zwiększyć jej proporcje w składnikach). Mięso płuczemy i dokładnie osuszamy. Nacinamy równolegle do włókien, nie docinając do końca, robiąc nacięcia co 2 cm, raz z jednej, raz z drugiej strony. W nacięcia wkładamy po plasterku szynki oraz cieniutkie plasterki kwaśnego jabłka, posypujemy suszoną natką pietruszki. Mięso z każdej strony oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy w skórę (u mnie
mojewypiekiinietylkokulinarnym, proponując wyrazistą zupę szczawiową. To danie w wegetariańskim stylu. Klasyczne, idealne na rodzinny obiad. To pyszna porcja witamin na talerzu. Agata robi najczęściej tę zupę ze szczawiu z własnego ogródka. Ale kiedy wczesną wiosną jeszzce go nie ma, to korzysta ze szczawiu ze słoiczka. Radzi, żeby niewykorzystaną drugą połowę szczawiu przełożyć do plastikowego pojemniczka
KulinarneImpresje.plchwili znów go odpalić. Zdejmujemy pokrywkę, obracamy na drugą stronę. Smarujemy sosem pomidorowy, ja tam uwielbiam pikantny keczup, taki co ma w składzie na pierwszym miejscu pomidory i to w dużej ilości. Układamy składniki, przykrywamy i dalej podgrzewamy aż się zrumieni. I to wszystko, jak ktoś chce pod koniec można dać żółty ser. Chrupiąca, puszysta i pachnąca drożdżami. Czegóż
Dieta moja pasjajedno z najprostszych dań. Na placek nakładamy ser z dodatkami i zapiekamy - do momentu aż ser się roztopi. Farsz : mięso mielone cebulka czosnek papryka żółta, czerwona papryka ostra sól pieprz na połówce placka układamy --> ser-farsz-ser ---> składamy ii zapiekamy chwilkę z jednej i drugiej strony. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaKolejne śniadanie i kolejne placuszki - mojej Młodej się nie znudzą. Tym razem wersja bez dodatków. Same placuszki, które jednak najbardziej Jej smakują. Nic to, że drugi
Gotowanie z pasjąMarynowane buraczki są cudownym dodatkiem do dań, do chrupania tak o na co dzień – bardzo zdrowe ! Ja je robię wtedy kiedy mam na nie ochotę, na całe szczęście buraki dostępne są w sklepach cały rok:) Gdy tylko przyjdzie mi ochotę kupuję buraki i zaczynam przygotowanie. Tak naprawdę już drugie dnia są gotowe i pyszne
Kuchnia na wzgórzuOj to już u nas tradycja. Jak tylko możemy z Miśką spędzić razem poranek, to robimy sobie placuszki na śniadanie. Zazwyczaj wystarczają one jeszcze na drugi
Gotowanie z pasjąkapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej. Jak pisał autor przepisu, taką kapustę możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Polecam, gdyż jest ona smacznym dodatkiem do wszelkich dań z azjatycką nutą. składniki 1 nieduża czerwona
Stare Garymojego męża. Co roku, od 9 lat, zazwyczaj w drugi weekend stycznia, organizujemy doroczną imprezę, na którą przybywa zwykle około 30-40 osób. Jedną z atrakcji owego spotkania jest degustacja przygotowanych przeze mnie potraw, głównie są to sałatki, ale również inne przekąski typu finger-food. Załączam zdjęcie, jak wyglądały tegoroczne dania: Odpowiadając więc na pytanie, jak kulinarnie świętuję początek(...)urodziny mojego męża, od kiedy działa mój blog kulinarny, do którego założenia, rok w rok, namawiali mnie wszyscy imprezowicze. Jeśli zaś chodzi o przepis na moje ulubione danie, to nie będzie to sałatka. Ostatnio moim numerem jeden jest mój autorski sernik wytrawny z boczkiem, gruszką, orzechami włoskimi, serem z niebieską pleśnią i szpinakiem. To fantastyczne, niebanalne
W mojej kuchnisamo przez się. I nieświadomie skazujemy tą drugą osobę na polowanie na okruszki. A może by tak mała zmiana? Zamiast okruszków- muffin? Pomyślcie, może jest ktoś taki obok Was, kto oczywiście wie, że jest ważny i kochany, ale mógłby to od czasu usłyszeć- nie tylko wyskubać z okruszków codzienności? Dajcie mu muffina- takiego metaforycznego albo realnego z krwi
les mirabellesnastępnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem, majerankiem, ostrą papryką) i zagotować. Do fasoli dodatkowo dodaję suszone i świeże zioła. Można też użyć gotowej mieszanki przypraw, np. takiej - klik . Nie podawałam ilości koncentratu, ponieważ jakościowo są one różne i jeden jest bardziej, drugi mniej "pomidorowy". Proporcje mięsa również zależą
Di gotujeprzepisu doskonale pasuje do ilości kremu budyniowego z drugiego przepisu. Kremu nie dawałam zbyt dużo i myślę, że dlatego go starczyło. Kto lubi dużo kremu, może zwiększyć ilość składników o połowę. Pączki udały się wyśmienicie! Szczerze polecam! Robiłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zmianą było to, że nie dałam skórki i soku z cytryny do ciasta. Gdybym
Posadzone i zjedzonemoże być nawet gorąca). Przykryłam drugim krążkiem ciasta i wyłożyłam resztę masy. Wyrównałam wierzch i odstawiłam do zastygnięcia. Po chwili zrobiłam dekoracyjny wzorek a po wystudzeniu masy tor wstawiłam do lodówki. Byłam zadowolona z tego wypieku. Tort wyszedł pyszny. Bez przesady. Ładny. To widać. I kuszący... nie da się ukryć. Polecam i życzę
Kuchnia u KrysiBabeczki, które najlepiej smakują na drugi dzień po zrobieniu :) Delikatne, słodkie, pyszne! Z dodatkiem wiórków kokosowych, suszonej żurawiny i orzechów włoskich. Nam smakowały, nawet bardzo :) Jestem pewna, że i Wy się nimi zachwycicie. Po świątecznych wypiekach pewnie zostały Wam białka, także... do dzieła! :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij
Domowa cukiernia EwyPrezydent Miasta Lublin - Krzysztof Żuk Z moich obserwacji jako członka komisji konkursowej Regionalizm W czasie wizyt u podmiotów ubiegających się o w/w wyróżnienie mogliśmy spróbować ok. 90-100 różnych dań/potraw/dodatków. Przekrój potraw był naprawdę różny. Ważne było to, iż niemalże wszyscy restauratorzy chcieli pokazać nawiązanie do kulinarnego dorobku Lubelszczyzny . Niektórym udało się to lepiej, niektórym gorzej(...)zakładamy, że każda osoba odwiedzająca to miejsce też tak będzie potraktowana. Te osoby reprezentujące dane miejsce powinny zarażać gości swoją energią, powinny inicjować miłą interakcję, z której dowiemy się coś więcej o lokalu, o jego historii, nawiązaniu w szelaki sposób do Lublina i Lubelszczyzny. Bo dany lokal tworzą ludzie dla ludzi, a Miejsca Inspiracji to także miejsca
Right Behind The KitchenBardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na
Kuchnia PokoleńDziś zaproponuje Wam, coś co bardzo lubicie, ale w zupełnie innej odsłonie. Bo kto nie lubi kotletów mielonych? Ja osobiście uwielbiam i mogłabym je jeść co
moj przepis naJeszcze zanim założyłam tego bloga, kilkanaście razy słyszałam na przestrzeni lat: „Ej, Karo, idź do Masterchefa!”, „Weź udział w ‘Ugotowanych’!”, „Idź do lokalnej TV, będziemy mieli
Karo in the Kitchenułożonych jedna na drugiej. Z najniższego rzędu spuszcza się maksimum 1/3 sherry do zabutelkowania i uzupełnia winem z kolejnej warstwy beczek które uzupełnia winem z kolejnej. Kiedy dojdziemy do najwyższego rzędu ubytek jest uzupełniany świeżym winem. Im więcej poziomów tym lepsze uzyskujemy wino. Sherry poprzez swoją różnorodność może stanowić idealne połączenie z bardzo różnymi daniami. Jako aperitif(...)drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab
królestwo garówdwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 100 g startej gorzkiej czekolady 100 g rodzynek 100 g wiórek kokosowych 1 szklanka krojonych orzechów 1 słoik powideł (dałam śliwkowe) Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38
O kuchni z uczuciemdodać bułki tartej na gęstość (tak, żeby kotlety dało się formować). Uformować kulki, lekko je spłaszczyć i ułożyć w lekko natłuszczonym (ja rozsmarowałam kilka kropli oleju pędzelkiem silikonowym) naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec ok 15 minut (aż kotlety lekko zrumienią się z wierzchu), po czym przekręcić je na drugą stronę. 2. Warzywa wymieszać ze śmietanką, wyłożyć
Kto ugości moich gości?