Drugi dzień z rzędu wstałam lewą nogą. Zimowe przesilenie daje mi się we znaki, ciągłe przeziębienie, powroty do domu kiedy jest już ciemno, poranki w biegu byle by choć jedno ujęcie potrawy zrobić za dnia, tak jak lubię najbardziej, nadmiar obowiązków... wszystkie składowe dały wynik ujemny, podświadomie marzę o wiośnie ale nie tylko. O zmianach. Mam w głowie tyle pomysłów(...)różaną do momentu rozmrożenia. Słodzę cukrem kokosowym, Truskawki miksuję na mus za pomocą blendera lub malaksera. Gotowe płatki podaję z musem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wartość odżywcza całego dania Wartość energetyczna: 416 kcal Białko: 13,6 g Tłuszcze: 15,6 g Węglowodany: 55 g Błonnik: 3,9 g Wyliczenia zostały opracowane korzystając z programu
Mango Papajamnóstwa budynków. Na szczęście znalazły się dobre dusze, które wskazały mi właściwe drzwi. Potem poszło już gładko: schodami na piętro, korytarzem w prawo, później w lewo, przez salon i drugie drzwi na lewo, jeszcze kawałek - i jest. Moja sypialnia na najbliższe cztery tygodnie. Niezbyt duża, już nie nowa, ale współlokatorka się nie pokazała, więc póki(...)wieku, to teraz mam... Zajęcia z drugiej strony okazały się niesamowicie przyjemne. Spokojne wprowadzenie, a później trzy godziny lepienia marcepanowych różyczek. Jutro - malowanki czekoladą. Sama radość! I to bez stresu i stojącego nade mną szefa, pukającego znacząco w szkło zegarka. Jeśli całe cztery tygodnie takie będą myślę, że jakoś dam radę. Choć już czuję, że wieczory będą mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzelekko drżący głos 98-letniej Grace. Druga książka to "Więzień urodzenia" Jeffrey'a Archera . Autora poleciła mi kiedyś Monika i jego "Kane i Abel" to zdecydowanie jedna z najlepszych książek (z kolejnymi częściami), jaką czytałam. Po historii braci, sięgnęłam po "Sagę rodu Cliftonów" i przeczytałam trzy części, czwartej nie dałam rady. Zrobiłam przerwę od Archera, żeby pewnego
bistro mamasię wrażenie uczestniczenia w jakimś rodzaju wyszukanego drugiego śniadania czy poobiedniego deseru. I bez znaczenia wydaje się fakt, że wszystkie fotografie pochodzą z Fotolii i iStockphoto. „Koktajle, smoothies… i nie tylko” to zdecydowanie warta uwagi pozycja dla wszystkich fanów sezonowego podejścia do kuchni oraz wielbicieli zamykania wielu smaków w jednym daniu. Witaminowa i zdrowotna potencjalność proponowanych przepisów sprawia
Życie zamknięte w smakuminuty. Wykładamy danie z powrotem na talerz i kroimy na 4 części. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest smaczną, proteinową potrawą. Na diecie Dukana łatwo jest się znudzić, jedząc w kółko te same potrawy. Odrobina odmiany od czasu do czasu się przyda. Po drugie: jest bardzo dietetyczny. To praktycznie same proteiny, jeśli
Proste-przepisy.plszklanki pokrojonych w kostkę truskawek- ja dałam 2 szkl. Kruszonka migdałowa: wszystkie składniki wymieszać - ja włożyłam składniki do blendera 4-5 łyżek płatków migdałowych zmielonych łyżka roztopionego masła 3 łyżeczki cukru Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę. W drugim składniki mokre: jajka, maślankę, olej. Wymieszane mokre
Kubki smakuwegańskiego pasztetu, trochę nauki i może w końcu da mi się przeczytać kupioną dwa miesiace temu gazetę :D Wczorajsze drożdżówki na zajęciach praktycznych wyszły super :D Urosły jak szalone i ponoć są bardzo dobre :) Zdjęcie znajdziecie na moim instagramie - KLIK :) Zapraszam też po przepis na dyniowo-kokosowy tofurnik! To mój drugi pełnowymiarowy tofurnik...Wyszedł cuuuudny! Nie spodziewałam się
breakfast of dreamsrozpływa się w ustach. Tego smaku nie da się do niczego porównać, po prostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać(...)krem podzielić na połowę. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić. Dolną część biszkopta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niej obręcz tortownicy. Rozłożyć połowę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Z drugiej części kremu odłożyć trochę na boki i dekorację a resztę rozsmarować na wierzchu. Ułożyć maliny i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na kilka godzin
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapierwsze pora na przetwory idealna, po drugie można te produkty traktować po prostu jak słodkie przetwory typu dżem, albo też mogą być swoistym półproduktem, podstawą do zrobienia pysznych słodkich wypieków. I tutaj już obecność mistrza cukierniczego przestaje dziwić. Przy każdym przetworze pokrótce dowiadywaliśmy się jak i do czego moglibyśmy dany produkt użyć. Fantastyczna sprawa. Całość
Marder&Marder ManufacturePolsce, które jest warte uwagi, a z drugiej czuje pewien niepokój. Boję się tego jak będzie wyglądał ten obóz, gdyż mam za mało informacji na jego temat i ciężko jest mi sobie go wyobrazić, nie wiem jaki maluszek, z jaką niepełnosprawnością będzie mi przydzielony, boję się, bo nie wiem czy dam radę. Niestety jestem osobą, która często martwi się
Be Fit Be Stronglubię grillować :) Rozwiń aby zobaczyć linki :) Mój drugi typowo grillowy blog znajduje się pod adresem : www.mechanikgrilluje.blogspot.com Do niego prowadzony jest osobno funpage na FB : https://www.facebook.com/mechanik.grilluje Klikając LUBIĘ TO - będziesz na bieżąco z moimi czasem innowacyjnymi pomysłami. Kliknij w zdjęcie poniżej i zobacz co grilluję, jakie temperatury sugeruję na dane potrawy
Mechanik w kuchniDanie jednogarnkowe, szybkie w wykonaniu i sycące. Miałam trzy czerwone papryki, które musiałam już wykorzystać. Podobnie było z boczkiem. Wpadłam więc na pomysł wykonania paprykarza. Dokupiłam tylko pieczarki. Paprykarz robiłam wczoraj, ale d ania jednogarnkowe mają to do siebie, że są lepsze na drugi dzień gdy przez noc przejdą wszystkimi składnikami. Składniki: 3 czerwone papryki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSKŁADNIKI: 300g serka homogenizowanego waniliowego (ja dałam naturalny+cukier puder) 3 jajka 1,5 szkl mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do głębokiego smażenia 1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie widelcem lub mikserem. 2. Olej rozgrzać, nakładać ciasto łyżką (aby było łatwiej można ściągać ciasto drugą łyżką i co jakiś czas moczyć
Kto ugości moich gości?łyżki mąki tortowej (można zamiast mąki dać kisiel cytrynowy) Masło utarłam z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Dodałam olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ubiłam na sztywno pianę, dodałam i delikatnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam do 4 miseczek. Do pierwszej dodałam 2 łyżki mąki, do drugiej – 2 łyżki kakao, do trzeciej
mojewypiekiinietylkoowoc granatu - 2 łyżki syropu (dałam z wiśni) - 1/2 łyżeczki soku z cytryny - ½ łyżeczki skrobi kukurydzianej (odrobina wody do rozrobienia) Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody (aby napęczniała). W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z kuchni i dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. W międzyczasie, w drugim rondelku podgrzewamy śmietankę z cukrem, ziarenkami wanilii (dodajemy
mojewypiekiinietylkosłodko - kwaśny można przygotować znacznie wcześniej, w większej ilości i przechowywać w słoiczkach. Pasteryzowanie zajmie kilka-kilkanaście minut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować kurczaka w kilka minut, a następnie odkręcić słoik i gotowe :) Jeśli pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu(...)drogie. Kupuję rozsądnie. Czasem nie da się kupić najtaniej, bo kupiłoby się bubel. A czasami nie ma sensu przepłacać. Wszystko zależy co kupuję.11. Twoje najpiękniejsze miejsce w Polsce i dlaczego? Moim najpiękniejszym miastem jest Gdańsk :) To miasto zachwycało mnie zawsze, a w pewnym momencie stało się jakby drugim domem, bo stamtąd pochodzi mój
Codzienna kuchnia niecodziennapłatków owsianych 70 g brązowego cukru (ja dałam biały) 75ml oleju 2 roztrzepane jajka 210ml mleka 85g rodzynek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżezki soli Przygotowanie: W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, sól i rodzynki. Do drugiej, większej miski wrzucamy mokre składniki, czyli: jajko, olej
charlotte gotujeSkładniki: 160 g mąki (dałam nieco więcej) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru szczypta soli 200 ml jogurtu 100 ml mleka 150 g puree dyniowego 2 łyżki oleju 1 jajko Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. W drugiej wymieszać wszystkie mokre. Połączyć zawartość misek i dokładnie
Sto kolorów kuchninapisy o niczym nie świadczą i niejeden raz dałam się na to nabrać! Magiczne zdanie PAKOWANO WE WŁOSZECH i podany adres..to już powinno uspokoić. Włosi kochają jeść, nie kupia byle czego, jedzą dużo i mało skomplikowanie, dlatego ŻYCZĄ sobie ,aby te produkty, które kupują, były orginalnie smakujące i niemodyfikowane, bo drugi raz po nie już nie wrócą. Włoskie pomidory
Z Kuchni Do Kuchnipodróż w przeszłość, bo przy okazji wspominamy dania, które gotowały nasz babcie, a które dziś odchodzą niestety w zapomnienie... Kostka grysikowa do zupy Składniki: 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Szklankę wody zagotowujemy z solą, kaszę mieszamy z drugą szklanką wody, a następnie wlewamy do gotującej
Kulinarne przygody Gatitydelikatnie zamieszałem. W razie gdyby danie robiło się zbyt gęste, należy dodać do niego wody. Ryż jaśminowy ugotowałem zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Do miseczek nałożyłem ryż w ten sposób, aby zajmował mniej więcej 1/3 objętości miseczki, lecz skupiony był po jednej stronie. Po drugiej stronie delikatnie wlałem curry z ryby
Wyprawy kulinarnedanie należą u nas do rzadkości. Nie są to gęste, tłuste, zaciągane zupy, raczej są to zupy pełne warzyw. Zup nigdy nie zaciągam mąką. Często jadamy najzwyklejszy rosołek przyprawiony tylko solą z dodatkiem marchewki, pietruszki , pory i selera naciowego, ( selera w korzeniu do rosołu nigdy nie dodaję- zauważyłam iż zmienia on smak wywaru, na drugi dzień(...)ok.0,5kg). Dodać także pokrojony seler naciowy. Posolić i pogotować kilka minut. Następnie dorzucić makaron( lubimy makaron ugotowany w zupie- nadaje jej fajny posmak. i jest to jedyne danie gdy nie przeszkadza nam rozgotowany makaron, bo gdy postoi, to robi się bardzo miękki, ale jest extra- polecam spróbować). Po ok.5 minutach dorzucam pomidory w puszce, przyprawiam
Smaczne Zdrowenaleśnikowe Tradycyjnie przyzwyczajeni jesteśmy do wykorzystywania przy smażeniu naleśników: jaj, mleka, cukru i dużo oleju do smażenia. Nie bardzo wychodzą wtedy dietetyczne. Ponieważ nie potrafię zrezygnować z tego przesmacznego dania, staram się tak eksperymentować na bazie ciasta naleśnikowego, by uzyskać możliwie najbardziej prozdrowotny efekt. Kilka kluczowych punktów których się trzymam przy "odchudzaniu" masy naleśnikowej (część wskazówek podpatrzyłam m.in(...)rumiano, przewrócić na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć na małym ogniu. W miseczce rozdrobnić widelcem twaróg, dodać jogurt i ewentualnie płynny miód - wymieszać. Na końcu wmieszać owoce. Naleśniki smarować farszem i zawijać w rulon. Włożyć na 1 min do mikrofali - wyłącznie dla równomiernego podgrzania . Zajadać ze smakiem i cieszyć się efektem odchudzającym dania
Grunt to przepis!szklanki mleka 2,5 łyżki żelatyny 6 niedużych bananów masa śmietankowa na wierzch 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 4 kostki ciemnej czekolady, dałam mleczną spód 200 g herbatników kakaowych 120 g masła Przygotować spód. Masło rozpuścić w rondelku i odstawić. Herbatniki przełożyć do rozdrabniacza i zmielić na pył. Następnie do zmielonych herbatników dodać rozpuszczone(...)gotować i rozpuścić dokładnie żelatynę. Odstawić do wystudzenia. Czekoladę połamać i przełożyć do miski, rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. W międzyczasie jak czekolada i żelatyna stygną do drugiej miski przełożyć zmielony ser oraz serek mascarpone. Dodać cukier i dokładnie zmiksować aż cukier się rozpuści. Następnie dodać rozpuszczoną zimną czekoladę. Ponownie zmiksować aby składniki się połączyły. Potem dodać
Monia miesza i gotujepocieramy jedne o drugie, żeby usunąć skórkę. Orzechy blendujemy na gładką masę. Dodajemy miód, mleko, olej kokosowy i kakao. Mieszamy i przekładamy do słoiczka 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/domowy-krem-orzechow-laskowych-ala-nutella/ BosowKuchni ps. Koniecznie pochrupcie jeszcze ciepłe orzechy laskowe Artykuł Domowy krem z orzechów laskowych a’la Nutella pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy
Mieszam w Garnku