około 1/3 szklanki cukru pudru (można dać mniej) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 płaskie łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 6-7 czubatych łyżeczek dżemu truskawkowego Przygotowanie: Do jednej miski wsypujemy mąkę, cukier puder, ciemne kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. W drugiej misce mieszamy mleko, olej i jajko. Łączymy
Słodkie okruszkizapiąć obręcz tortownicy (najlepiej od środka dać jeszcze warstwę papieru do pieczenia). Biszkopt posmarować połową dżemu. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wrzątku i przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wlać likier jajeczny a następnie żelatynę. Szybko zmiksować i podzielić masę ma trzy części. Pierwszą część rozłożyć na dolnym biszkopcie. Przykryć drugim i posmarować dżemem. Wyłożyć drugą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakorzenne lub pomarańcze, albo jedno i drugie. Nieraz próbowałam tego połączenia - jest wyśmienite - ale tym razem chciałam czegoś innego. Tylko czego...? Zajrzałam do lodówki, a tam czekały na mnie dwie cytryny. Ha! Skoro połączenie z pomarańczami sprawdza się tak dobrze, dlaczego nie spróbować innych cytrusów...? Na spód, zamiast klasycznych ciastek zbożowych, dałam pieprzne pierniczki (żeby tradycji stało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzezła, że nie dostała drugiej porcji, że dosłownie od razu zabrałam się za ukręcenie kolejnego ciasta. Jedyne owoce jakie miałam poza bananami to były resztki winogron, więc połączyłam je z wiórkami kokosowymi i wyszło fajne wilgotne ciasto. Tym razem dosłownie koczowała obok stolika gdzie stało na czas „sesji zdjęciowej”, dała mi na nią całe 5 minut, więc
greenscarfMacie takie swoje dania, które kojarzą Wam się z dzieciństwem, domem rodzinnym, Mamą...? Ja mam takich pełno i nawet nie sposób je wszystkie wymienić, ale dziś prezentuję Wam lekko odmienioną wersję knedli. Nie są takie jak Mamy- po pierwsze śliwki są kupne, a nie z własnego sadu, po drugie omasta zdecydowanie różni się
Kuchnia w czekoladzieTymczasem pojęcie „kaczka z jabłkami” jest w rzeczywistości bardzo pojemne i warto poszukać ciekawych alternatyw. Przede wszystkim więc, wcale nie musi być ona pieczona – tym razem kaczkę usmażymy. Po drugie, forma podania jabłek też może być bardzo różna. Co powiedzielibyście np. na syrop jabłkowy? Taki przygotowany samodzielnie z soku jabłkowego i miodu? A jeśli kojarzycie nasz przepis(...)niewielką ilość podsmażonego wędzonego boczku, który doskonale skomponuje się ze smakami jabłek i miodu. W ten sposób otrzymamy w sumie proste do zrobienia i zarazem bardzo oryginalne danie. A jeśli jeszcze tylko udekorujecie je czymś zielonym przy podaniu, to również całkiem nieźle wyglądające Kaczka z jabłkami inaczej 2017-03-22 14:17:36 Kaczka z jabłkami
Kulinarna Pokusasamym dodawanie do ciasta ubitej piany. Drugą moją modyfikacją, której nie widać w powyższym przepisie, jest to, że do wiewiórki zamiast posiekanych orzechów dodaję orzechy zmielone. „Surowe” ciasto co prawda wychodzi bardzo gęste i wymaga mieszania mocną łyżką a nie mikserem. Ale jest to ostatni etap przed wyłożeniem na blachę i da się to przeżyć. :) Zresztą jest to ukłon
blog.moje-pasje.inforodzimy bób oraz wędzony boczek. Drugi włoski smak to GREMOLATA- charakterystyczny dodatek składający się z natki pietruszki, czosnku i cytrynowej skórki. Jest dodawany głównie do cielęciny duszonej w pomidorach i białym winie ( ossobuco ), ale można go dodawać niemal do wszystkiego! Warzywa i mięsa uwielbiają zgrywać z nim swoje smaki :) Włoskie danie po polsku, a może polskie
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodejrzewam na baraninie). Ogólnie danie było niezwykle sycące, prawdopodobnie ze względu na ilość zawartego w nim tłuszczu. Przez to nie mogłam w pełni docenić ich smaku. Jednak kibinai tak mnie zafascynowały, że postanowiłam zrobić je u siebie, ale w zdecydowanie odtłuszczonej wersji :) Zamierzam wziąć je jutro do pracy na drugie śniadanie. Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieniż drożdżami. A przecież to te drugie są naturalniejsze i warto się z nimi oswoić. Szczególnie w najbliższym okresie. Wśród wielkanocnych ciast nie powinno bowiem zabraknąć drożdżowej baby. Podobno musi być wykonana samodzielnie, ponieważ ma stanowić symbol dążenia do doskonałości i pracowitości gospodyń. Ma się też znaleźć w koszyczku wielkanocnym, aby dać wyraz oddania naszych trudów pod Boże
I tu będę miała takie temokre. Dodajemy jedne składniki do drugich, mieszając łyżką jedynie do połączenia składników. Papilotki wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wkładamy w muffinki owoce (gruszki, truskawki, jagody, jabłka) Pieczemy ok 30-35 min w 180 stopniach. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/fit/muffinki-pelnoziarniste-rabarbarem/ BosowKuchni Artykuł Muffinki pełnoziarniste z rabarbarem, truskawkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki
Mieszam w GarnkuRoku. Mój blog znalazł się w drugiej dziesiątce. Całkiem niezły wynik, pomyślałam. Tym bardziej, że u mnie nie ma pięknych, stylizowanych fotografii ani wegańskiego jedzenia. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy wysłali sms w głosowaniu. Po przejrzeniu listy blogów z pierwszej piątki, weszłam do kuchni z konkretnym zamiarem. Zaczęłam przygotowywać składniki do nowego dania. Dario zajrzał do mnie i zapytał
W mojej kuchnilutego zakończyła się druga edycja zorganizowanej przeze mnie akcji z miodem naturalnym w roli głównej "W krainie miodem płynącej...". Czekałam do tej pory z podsumowaniem, by zapominalscy mogli uzupełnić banerki na swoich stronach. W Mikserze Kulinarnym, do którego akcja zawitała po raz drugi zgłosiliście 28 przepisów, z czego zaakceptowałam 27 (u jednego z blogerów zabrakło banerka i mimo pisania(...)prywatnej wiadomości, nie doczekałam się do tej pory odpowiedzi), a na Durszlaku, na którym akcja pojawiła się po raz pierwszy, zgłosiliście 46 przepisów (wszystkie zaakceptowane). Zaproponowane przez Was dania były bardzo różnorodne - wytrawne i deserowe, dania główne, śniadaniowe, pieczywo, ciasta czy napoje. Były takie, w których miód odgrywał znaczącą rolę, jak i takie, w których był słodziwem
Weekendy w domu i ogrodzieMiękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Do dać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste!). Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z chudą, okrągłą końcówką. Płaską, dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać z masy serduszka, jeden obok drugiego (patrz zdjęcie poniżej). Blachę z sercami wstawić
Nastoletnie Wypiekaniecałej Italii. 3. Wigilia (Vigilia). We Włoszech nie ma tradycji dań typowo wigilijnych. Co do zasady jada się postnie, a uroczysta rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym regionie uroczysty posiłek ma inną formę. Od północy na południe podawane są rozmaite dania począwszy od knedli przez mięsne tortellini aż po sycące(...)dzisiejszym najpopularniejszym i powszechnie serwowanym deserem jest panettone. Tradycyjnymi życzeniami są: „Buon Natale” i „Felice Natale”. 5 . Św. Szczepana (Santo Stefano). Podobnie jak w Polsce drugi dzień świąt wypełniają spotkania rodzinne i wspólne ucztowanie. 6. Kolędy (Canti Natalizi). We Włoszech istnieje zwyczaj wspólnego śpiewania kolęd. Jedną z najpopularniejszych z nich jest pieśń „Tu scendi dalle
Bon Ton Italia