kurze często są suche, ale w tym daniu są bardzo wilgotne i pyszne. Możecie zrobić takie mięsko na imprezy, obiadek itp. Piersi kurze umyć, wysuszyć, doprawić do smaku solą, pieprzem. Obsypać papryką słodką i oregano. Włożyć mięso do miseczki i wylać jogurt, zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić je tam na drugi dzień. Krakersy pokruszyć tak żeby zostały małe(...)stron. Włożyć tak przygotowane mięso do żaroodpornego naczynia, uprzednio lekko wysmarowanym masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 30-35 minut. W połowie czasu przewrócić na drugą stronę. Można je również piec ułożonych na raszkach w piekarniki, wtedy już masełko nie będzie potrzebne. Podawać z surówką z warzywami, to było pychotka Dzięki Madziunia za pomysł
Kuchnia PokoleńDziś typowo szybkie niedzielne danie. Zapraszam! Składniki; 60 dag polędwicy z dorsza 1 cytryna 3 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyzki oliwy z oliwek pieprz cytrynowy Przygotowanie; Cytryne dokładnie umyć. Za pomocą obieraczki z połowy cytryny zetrzeć skórkę. A następnie wycisnąć sok. Drugą połówke pokroić w plastry
Radość kipiąca uśmiechem.jajka . Nie są to wyszukane dania tylko takie najzwyklejsze ,ale smaczne przynajmniej dla mnie Dzisiaj jajko na szynce Składnki na 1 porcję 1 jajko 1 plaster szynki sól,pieprz do smaku oliwa do smażenia Wykonanie Na rozgrzaną patelnię kladę plaster szynki ,podsmażam ja na chrupko ,czyli porządnie. Przekręcam na drugą stronę i natychmiast wbijam
Eli Gotowaniekrótko, że trzeba korzystać ile się da nie zważając na koszty. Na początek proponuję z tych pysznych owoców deser z nutą alkoholu. Dodałam go trochę zarówno do galaretki jak i masy serowo-śmietanowej. W pierwszym przypadku jest to półwytrawne różowe wino, które świetnie się komponuje z owocową galaretką, w drugim zaś ajerkoniak, który bardziej pasuje do sera
Wiem co jemgęsta (powinna być takiej gęstości, aby dało się ją rozsmarować) dolewamy jeszcze mleko. Zdejmujemy garnek z palnika, dodajemy cukier i odstawiamy masę na ok. 15 minut aby nieco przestygła. Po upływie tego czasu rozsmarowujemy masę na andrutach - na desce lub płaskim talerzu kładziemy pierwszy andrut, smarujemy go masą i przykrywamy drugim andrutem, który również smarujemy masą. Postępujemy
chili & sugarskupimy się z Madzią na jakichś daniach obiadowych, albo sam nie wiem na czym ;) Ten chleb w ogóle powstał przypadkiem, jak wszystkie wielkie wynalazki :) Zachciało mi się chleba na zakwasie, a jednocześnie nie miałem za bardzo czasu go zrobić. To znaczy nie mogłem sobie pozwolić na pierwsze wielogodzinne wyrastanie, potem drugie, wcale nie krótsze... Postanowiłem więc
Marder&Marder Manufacturejednoznacznego opisania i zakwalifikowania danie. Zależnie jak na nie spojrzeć może równie dobrze nasuwać skojarzenia z pasztetem jak i z kotletami mielonymi. Zazwyczaj podaje się ją na zimno z dodatkiem czegoś kwaśnego (kiszony ogórek, sos tatarski) oraz z pieczywem, co jest zresztą dość typowe dla mielonych mięs. Z drugiej strony zważywszy, że skład i sposób
Kulinarna PokusaPołączenie truskawek i leśnych jagód z nutą kokosu dało pomysł na świetny deser dla całej rodziny. Smoothie truskawkowo-jagodowy z kokosową nutą SKŁADNIKI: 450 g truskawek 200 ml jagód (miałam mrożone) 100 ml jogurtu naturalnego wiórki kokosowe mięta do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy szklaneczki lub pucharki, na jeden talerzy wylewamy wodę, na drugi wysypujemy wiórki kokosowe, brzegi szklaneczek moczymy w wodzie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikoszulce to nasze weekendowe śniadaniowe dania. Zakochałam się w japońskich omletach. Więc znów proponuję Wam przygotowanie tamagoyaki, czyli omletu japońskiego. Jak pierwszy raz zabierałam się za ten omlet to wydawał mi się bardzo trudny do przygotowania, smaży się go warstwami, zwijając każdą warstwę raz w jedna stronę, raz w drugą, w między czasie uzupełniając puste miejsca na patelni
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętego nie uświadamiam, to za nieco ponad miesiąc będę już mężatką :) Rozdajemy właśnie ostatnie zaproszenia, niedawno udało mi się kupić buty na zmianę, a w minionym tygodniu byłam na drugiej przymiarce sukni i teraz już mogę odetchnąć. Welony dotarły, a bolerko zostało zamówione. Suknia ma teraz idealną długość i bez problemu mogę się w niej poruszać poruszać. Wcześniej była(...)biegu. Otwieram lodówkę, robię szybki rekonesans i po chwili już wiem, co będziemy jeść. A po kolejnej, nieco dłuższej chwili jedzenie jest już na stole. Czas na bardziej skomplikowane dania będzie prawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron
Ratunku obiadtyle! Tortilla de patatas hiszpański grzeszny omlet nie potrzebuje nic więcej prócz pieszczot soli. Tortilla de patatas mimo miliona kalorii, jest niebiańsko pyszna i warta grzechu. Zniewalające danie na grzeszną kolację. ZAJRZYJ PO INNE PYSZNE PRZEPISY: CARPACCIO Z BURAKA Z HALLOUMI TAGLIATELLE AL POMODORO CRUDO SPAGHETTI Z KURKAMI I GROSZKIEM(...)przelej na patelnię. Przykryj tortillę przykrywką i smaż około 10 minut na małym ogniu. Tortilla ma się zarumienić a nie przypalić. 8. Po tym czasie tortillę obróć na drugą stronę. Aby obrócić tortillę użyj dużego talerza. Połóż go na patelni z tortillą, obróć patelnię do góry nogami przytrzymując talerz a następnie zsuń tortille z powrotem na patelnię. Smaż kolejne
globuskulinarnyUważam, że absolutnie nic nie zastąpi smaku domowych pierogów. No , może inne domowe pierogi. Wbrew pozorom jest to łatwe danie a ciasto możemy nadziać taką wielością rodzajów nadzienia, że nie wiem czy w jednej grubej księdze by się to skończyło. Ogranicza tak naprawdę nas tylko nasza wyobraźnia. Dodatkowym atutem jest cena pierogów. Jeśli nie wkładacie(...)szybko gładkie, elastyczne ciasto, które odstawiam pod przykryciem na około 20 minut, żeby gluten miał czas popracować. Najlepiej włożyć do głębokiego talerza i przykryć drugim. Stolnicę oprószam mąką. Biorę połowę ciasta ( druga ma wciąż leżeć pod przykryciem) i rozwałkowuję dość cienko. Wykrawam kółka,na środek kładę farsz i sklejam. Gotuję w osolonym wrzątku
Kuchnia Pełna Emocjinaczyniu, co jest bardzo wygodne. Informacje te postanowiłam sprawdzić w praktyce. Na patelni przygotowałam puszyste i słodkie bananowe racuszki bez cukru używając jedynie odrobiony oleju (na pędzelku) – co drugą partię. Patelnia ma grube, wielowarstwowe dno, więc rozgrzewała się powoli. Jednak gdy była już gorąca, znakomicie trzymała ciepło. Używam kuchenki elektrycznej, która po osiągnięciu temperatury wyłącza się – przez(...)także na bardziej wymagającym (choć wyjątkowo prostym daniu) – smażonym łososiu. Często zdarza się, że łosoś pięknie wysmażony na zewnątrz, wskutek nietrzymania ciepła, wychodzi surowy w środku. Dobra patelnia potrafi uprościć smażenie i zapobiec wpadkom. Na patelni przygotowałam więc łososia, równocześnie smażąc go z delikatnym fenkułem. Czteroskładnikowe danie wyszło perfekcyjnie. Do tego stopnia
Poezja smakuZapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy żmudnym nacieraniu mięsa przyprawami. Do garnka z wodą wrzucasz przyprawy i wkładasz mięso. Odliczasz 5 minut od zagotowania schabu i operację powtarzasz drugiego dnia. Jak sama widzisz, przygotowanie domowej wędliny nie musi być czasochłonne, więc dość wymówek Przepis na ten schab znajdziesz w internecie pod kilkoma nazwami : schab parzony, schab w 5 minut(...)mięsność” nie musi każdemu odpowiadać. Co jest dobrego w tak przygotowanym schabie? Do kanapek już wiemy, że pasuje idealnie, ale podgrzany sprawdzi się również jako danie obiadowe. W taki sam sposób możecie przygotowywać inne mięska jak np. karkówkę. Możemy również eksperymentować z przyprawami dodawanymi do wody. Do parzenia schabu, warto wybierać kawałki mięsa dość wąskie
Mieszam w Garnkujadłam. Jako, że moja ciekawość była duża, pozostawało samej zrobić te pierogi, już jako mieszkanka Małopolski Pierogi smakują doskonale, szczególnie z sosem lub sosem czosnkowym. Polecam je jeść na drugi dzień, ciasto smakuje zdecydowanie lepiej jak i farsz się dobrze przegryzie. Ponieważ szykując ten wpis, poszukałam o sójce trochę informacji w internecie, dowiedziałam się, że tradycyjna sójka mazowiecka ma charakterystyczną(...)pierogach nie jadłam jeszcze kaszy jaglanej, dlatego byłam ciekawa smaku. Farsz jest wyrazisty. Albo go pokochacie, albo nie będzie Wam smakował i kropka Jak wyczytałam w internecie, danie to zwano do połowy XX w, po prostu „pierogami”, dopiero potem zaczęto nazywać sójką mazowiecką. A tego typu pierogi są znane w całej Polsce, jednak różnią
Mieszam w Garnku